Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

"W sklepach w Rosji zaczyna brakować podstawowych towarów - poinformował niezależny dziennik "Nowaja Gazieta". Po trzech tygodniach od wprowadzenia zachodnich sankcji rosyjski rynek zaczyna odczuwać skutki wycofania się zagranicznych kontrahentów i logistyczny chaos. Zdaniem części rosyjskich komentatorów niezależnych, taka sytuacja może wpłynąć na nastroje społeczne, które doprowadzą do przełamania strachu przed krytykowaniem działań Kremla.

"Nowaja Gazieta" rozmawiała z prawie 2 tysiącami Rosjan, mieszkających w różnych regionach kraju. 1130 osób stwierdziło, że w sklepach na Syberii, rosyjskim Dalekim Wschodzie, ale również w Kazaniu i Moskwie brakuje na sklepowych półkach cukru. 22 procent uczestników sondażu "Nowej Gaziety" poskarżyło się na brak kasz i makaronów. Rosjanie wskazują także na ograniczenie asortymentu kawy, herbaty, tłuszczów, owoców i warzyw. "Nowaja Gazieta" zauważa, że systematycznie rosną ceny podstawowych produktów. Najszybciej drożeją owoce i warzywa, cukier, kasze i produkty mączne".

Bezczelni ci Rosjanie, zamiast jeść zboże, którego mają pod dostatkiem to im się makaronu, kawy, owoców i warzyw zachciewa.
  • 2

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A tutaj jeszcze przemówienie eksperta z Polski przed kongresem USA - reakcja amerykańskich polityków mówi wszystko:

• 0

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A tutaj jeszcze przemówienie eksperta z Polski przed kongresem USA - reakcja amerykańskich polityków mówi wszystko:

I co to niby ma pokazać? jaja sobie z tej sytuacji robisz?

Może zaczniesz jak Zacharowa pisać, że filmiki z bombardowań są spreparowane?

A jeszcze odnosząc się do poprzedniego wpisu: możesz do **** ***** przestać pisać o Obamie czy Bushu jak piszemy o tym co się TERAZ DZIEJE ?  

Użytkownik Peter Mayer edytował ten post 18.03.2022 - 10:50

• -3

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Daniel pisze że nazywanie Putina Hitlerem to dziecinada a sam w temacie pandemii wszystkich na około nazywał nazistami a premiera Kanady nazywał Hitlerem. hipokryta xD
Do reszty odniose się później.

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 18.03.2022 - 11:39

• 1

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

https://www.edziecko...ml#s=BoxMMtImg3

Ten kraj powinien zostać rozebrany na wiele mniejszych i już nigdy się nie odrodzić jako RoSSja, przecież to będzie jak z Hitlerem i milionami ludzi którzy go popierali.

I jak widzę ***** teksty Daniela, który usprawiedliwia to co się teraz dzieje faktem, że a Obama kiedyś  ....., to mi się nóż w kieszeni otwiera.

Aha Daniel, rozumiem że tą piękną opowieścią o dwóch osiłkach chcesz nam wmówić, że USA nas terroryzuje tak?

Weź się przeprowadź do ruskich i będziesz wiódł cudowne życie, a nie ludzi wkurzasz. Czy zrozumiesz w końcu, że czy to Polska, czy inne kraje Europy Wschodniej nie pchają się pod kuratelę USA pod lufami karabinów, tylko dlatego, że TAK CHCĄ.

A ja jestem z tego rocznika, który pamięta te "wspaniałe" czasy, kiedy to cudowna kochana ZSRR się mami "opiekowała", więc z łaski swojej nie ***** pod czyim butem jest lepiej, bo w przeciwieństwie do Ciebie mam porównanie życia w tych dwóch ustrojach.  

• 2

cichah2o.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Sytuacja z przed chwili. Kolegi rodzice odświeżyli domek po babci, wyremontowali łazienkę aby przyjąć uchodźców. Przyjechały dwie rodziny. Jedna zadowolona, dziekuje itp, a druga przyjechała dobrym autem, poubierana w markowe ciuchy. Pretensje, że gdzie oni mają mieszkać, że chcą oddzielne pokoje dla każdego itp. Zaczęli gdzieś dzwonić i pojechali..

Moim zdaniem tych którym się nie podoba, powinniśmy odsyłać na Ukrainę bez możliwości powrotu. Człowiek otwiera przed nimi swój dom, a niektorzy tym gardzą..
  • 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sytuacja z przed chwili. Kolegi rodzice

Jak zwykle ta sama narracja :kolega mi powiedział...
Jestem ciekawa czy Daniel,kpiarz i reszta obudzą się dopiero jak im kacapskie bomby spadną na dom.
Dziś jednym pociskiem zostały trafione zakłady remontowe przy lotnisku we Lwowie.Pozostałe dwa zostały zestrzelone po drodze.Jak widać z tą ukraińską obroną nie jest tak źle. :)

Użytkownik Magda72 edytował ten post 18.03.2022 - 14:35

• -1

cichah2o.
Reputacja

Napisano

No tak, bo przecież jego rodzice powinni nagrać przyjazd tych uchodźców i ich reakcje i potem udostępnić je na YouTube... bo taka jest normalna kolej rzeczy w takich sytuacjach. Tak robią normalni ludzie?
Od rana kolega mówił o tym remoncie, a teraz zadzwonił jego ojciec i przedstawił sytuację. Jedni zadowoleni drudzy nie..
  • 0

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ps.msocha miej odwagę się odezwać,Bo jak Twój idol siedzisz w ukryciu i minusujesz bardzo odważnie🤣
Cichah2o
Widzisz ja YouTube nie oglądam i nie lubię argumentów że kolega mi powiedział.Porozmawiaj z tymi ludźmi osobiście i wyrób sobie opinię.Samodzielnie.

Użytkownik Magda72 edytował ten post 18.03.2022 - 13:44

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Up@

msocha się nie odezwie przez jakiś czas, bo sobie multikonto zrobił.

Peter@

Takich "walczących" po stronie Sowietów to za komuny widziałem sporo. Na sam dźwięk słowa "milicja" pieluchę mieli pełną. W latach 80' zapewne Daniel stałby po stronie tych, którzy uważali Związek Sowiecki za naszego sprzymierzeńca i nie wierzyłby w zbrodnie SB czy milicji, a "bibułę" to bałby się przenieść na drugą stronę ulicy.

Także tego....

cichah2o.
Reputacja

Napisano

Widzisz ja YouTube nie oglądam i nie lubię argumentów że kolega mi powiedział.Porozmawiaj z tymi ludźmi osobiście i wyrób sobie opinię.Samodzielnie.

Mam porozmawiać z ojcem kolegi?
Większa część Ukraińców jest bardzo wdzięczna za naszą pomoc. Ale są też tacy co tej pomocy widocznie nie potrzebują, skoro nią gardzą.

Jaki dowód na takie zachowanie by Cie przekonał?
  • 0

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Słuchaj wszędzie są ludzie i parapety.Ale tak jak pisałam wcześniej warto weryfikować takie informacje i porozmawiać z nimi osobiście.
Nie warto powielać niesprawdzonych info.
Miałaś/eś kontakt z tymi ludźmi osobiście ?
Ps.to troll z multikontem(msocha)nie powinien mieć prawa minusować
  • 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@cichah2o

Załączone grafiki

• FB_IMG_1647612958836.jpg

Użytkownik Kalafiorowa edytował ten post 18.03.2022 - 15:46

• 2

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na Ukrainie zaczyna brakować żywności :

"Na skutek zniszczenia przez rosyjską armię części kluczowej infrastruktury w Ukrainie załamały się łańcuchy dostaw żywności w tym kraju - przekazał w piątek koordynator Światowego Programu Żywnościowego (WFP) ds. zarządzania kryzysem na Ukrainie Jakob Kern.

Już teraz wiele sklepów i magazynów żywności na Ukrainie jest pustych - alarmował przedstawiciel oenzetowskiej instytucji. Zwrócił też uwagę na trudną sytuację oblężonych miast, takich jak Mariupol, wskazując, że kończą się tam zapasy żywności, a konwoje z potrzebnymi produktami nie są w stanie do nich dotrzeć.

"Systemy, które zaopatrywały ludzi na Ukrainie w żywność, właśnie się rozpadają. Pociągi i mosty zniszczone, lotniska zbombardowane, supermarkety - puste" - napisano w czwartek na Twitterze WFP.

"Jesteśmy głęboko zaniepokojeni sytuacją rodzin w strefach konfliktu, zwłaszcza w Mariupolu, gdzie ludzie mają jeszcze większy problem (niż gdzie indziej na Ukrainie - PAP) z zaopatrzeniem się w jedzenie" - dodano.(PAP)

https://www.bankier....te-8301128.html

Rosja ma nad Ukrainą tą przewagę, że na rosyjskich terenach nie są prowadzone działania wojenne i  głodu tam nie będzie.

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

W Rosji nie ma wojny a już zaczyna brakować podstawowych produktów, jak makaron, warzywa i owoce. No ale zawsze mogą jeść zboże, jak drób hodowlany.

• 0

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych