Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Please log in to reply
2022 replies to this topic

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To podaj ilu twoim zdaniem żołnierzy użyto już w inwazji. Procent przeliczymy sami. Bo jedyna liczba jaką podajesz to 10% nie wiadomo z czego. My wiemy że ty lubisz liczby, tylko zwykle nie sprawdzasz czego dotyczą. 10% armii... 1200 powikłań...

Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 19.03.2022 - 01:03

• 2

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@Daniel.

Tak, stworzono mnie, bym wytykała ci, że nie jesteś nieomylny. A armia rosyjska jest oczywiście niezwyciężona, cywile nie mają z nią żadnych szans. Gorzej, gdy naprzeciwko stanie ktoś w portkach. I co gorsza uzbrojony.

• 2

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To podaj ilu twoim zdaniem żołnierzy użyto już w inwazji. Procent przeliczymy sami. Bo jedyna liczba jaką podajesz to 10% nie wiadomo z czego. My wiemy że ty lubisz liczby, tylko zwykle nie sprawdzasz czego dotyczą. 10% armii... 1200 powikłań...

Np czołgi, samoloty, okręty, bombowce, śmigłowce szturmowe, wyrzutnie rakiet...ile użyto Iskanderów? Rakiet termobarycznych? Rakiet hipersonicznych? Przecież tam latają głównie stare Toczki i czasami Kalibry i też raczej nie są to jakieś zawrotne liczby. Czołgów ile tam bierze udział, z 500? Samolotów? Tylko pytam o rzetelne dane, a nie te podawane przez Ukraińców, gdzie za chwilę się okaże, że zniszczyli pół ruskiego wojska.

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co się dzieje na południu Ukrainy ?

Jak wiemy, armia rosyjska zdobyła większość ziem nad Morzem Azowskim, kluczowych dla republik donbaskich.

Batalion "Azow" walczy resztkami sił w Mariupolu i wysyła rozpaczliwe apele o pomoc dla jego oddziału.

Aleksy Arestowicz, doradca szefa Kancelarii Prezydenta, odpowiedział na apele  ludzi „Azowa” i stwierdził, że w tej chwili odblokowanie Mariupola jest niemożliwe.

Według Arestowicza, najbliższe Mariupolowi jednostki Sił Zbrojnych Ukrainy toczą najcięższe walki w miejscowości  Wołnowacha. Walczą z przeważającymi siłami wroga i nie można mówić o odblokowaniu Mariupola, „musieliby walczyć sami”.

Pozostałe oddziały armii ukraińskiej znajdują się ponad 100 kilometrów od Mariupola. Jeśli ruszą w kierunku Mariupola, znajdą się na pustym stepie pod nalotami rosyjskimi.

Arestowicz powiedział, że nie ma militarnego rozwiązania problemu blokady Mariupola. Jest tylko droga polityczno-dyplomatyczna. Jednocześnie, jak wynika ze słów Arestowicza, dotyczy to sytuacji humanitarnej (organizacja ewakuacji ludności cywilnej).

„Rozwiązanie militarne jest obecnie niemożliwe. Na co dzień mamy do czynienia z rozwiązaniem politycznym. Ewakuacja już się rozpoczęła. Wojna jest procesem dwukierunkowym i nie wszystko zależy od nas” – dodał Arestowicz.

Tych, którzy wzywają do odblokowywania  Mariupola, Arestowicz oskarżył o próbę przeprowadzenia współczucia, które jego zdaniem działa na korzyść wroga.

https://strana.today...t-mariupol.html

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Daiel

Czyli nadal się od ciebie nie dowiemy czego dotyczyło te 10%?

10% czołgów? 10% samolotów? Rezerwowych? Poborowych? Obywateli Rosji?

• 3

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Rosja straciła 15 SPECNAZistów

https://wiadomosci.g...l#s=BoxMMtCzol1

• 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

... a średniowieczu (cukier - mój przypis/Staniq) był praktycznie nieznany, A jednak jakoś ludzie dawali sobie bez niego radę. Dopiero w XX w zaczął być produktem podstawowym, ale tylko dlatego, że jego cena zrobiła się dostępna dla każdego.

Czy to znaczy, że musimy cofać się do średniowiecza?

Sorry, @Staniq, ale ja nie jestem diabetykiem, ale cukru używam 1 kg na rok i to tylko w sezonie letnim, do truskawek. I co, można żyć bez cukru ? Można, nie cofając się do średniowiecza.

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Daniel często podpiera się tweterem. ja też mogę. :szczerb:

Wewnątrz - fragment raportu wewnętrznego w Federacji Rosyjskiej rankiem 18 marca:
Nieodwracalne ☠️ wojskowe straty operacyjne stanu osobowego personelu Sił Zbrojnych FR - 12 814 osób,
PMC-4 451 nie żyje.
Straty ogółem - 17 265 osób.

https://twitter.com/...Fp4sTXnTSYdWFGg

• 1

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A właściciele piekarni, cukierni, restauracji też mogą łatwo sobie poradzić bez cukru? Nie sądzę.
Nie pamiętasz tego argumentu z tematu o covidzie? Zamknęli siłownie i kina- a co mnie to obchodzi? Ja ćwiczę w domu, a filmy oglądam na kompie.
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli dalej nie przeczytałeś, albo nie rozumiesz prostego tekstu - co wcale by mnie nie zdziwiło biorąc pod uwagę, że nie potrafiłeś przez pół dnia odczytać dwóch zbiorów liczb na stronie, a nawet pomoc forumowego kolegi nic nie zdziałała. Dopiero chyba jak dostałeś screena ze wskazówkami to jakoś to poszło.

No właśnie, zbyt prostego tekstu mogę nie ogarnąć, szczególnie tak prymitywnego, że go nie ogarnia sam adwersarz, który go napisał. Nie zrozumiał, że może to być problem z przeglądarką. Trzeba mu to napisać jeszcze ze dwa razy, może zrozumie.

Może wyjaśnisz o 10% czego Ci chodzi? Bo 1/10 czegoś to 10%, wiesz?

spatium.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Sorry, @Staniq, ale ja nie jestem diabetykiem, ale cukru używam 1 kg na rok i to tylko w sezonie letnim, do truskawek. I co, można żyć bez cukru ? Można, nie cofając się do średniowiecza.

A Kasia może żyć bez herbaty. Janusz bez jabłka. Kacper bez wołowiny. A Polska bez Rosji.

To że Ty możesz, to nie jest żaden wykładnik. Ty jesz 1 kg, a średnio na Polaka przypada 43 kg (stan na 2020 rok).

Poniżej filmik jak to w Rosji potrafią się obyć bez cukru.

https://twitter.com/...kGbmyDiYwPFv39A

• 1

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Faszyzacja Rosji? Wszystko na to wskazuje. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 19.03.2022 - 22:02

• 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sama piekę chleb.Do zakwasu nie mam cierpliwości więc piekę na drożdżach.By te ruszyły potrzebny jest cukier,bez niego nie upieczesz większości chlebów.Czy Ci się to podoba czy nie.
Ps.malutko robisz tych truskawek bo na kilogram cukru dajemy kilogram tych owoców i to daje ok.4 niewielkich s!oiczków.
Ale to zależy jak dużą ma się rodzinę.Dla jednej osoby wystarczy na zimę

Niemiaszki po raz kolejny pokazali swoją prawdziwą twarz.Stwierdzili że nie są już w stanie przekazać więcej broni dla walczącej Ukrainy.Oficjalnie przekazała to dzisiaj niemiecka minister obrony Christine Lambrecht.

Użytkownik Magda72 edytował ten post 19.03.2022 - 22:51

• 0

cichah2o.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

abgOeRb_700bwp.webp

takie coś znalazłem, główne siły to wojsko krajów z flanki, cała reszta to tak symbolicznie stacjonuje..

Użytkownik cichah2o edytował ten post 19.03.2022 - 22:50

• 1

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A gdzie to znalazłeś ?Ja to ostatnio widziałam na demotywatorach 😉🤓

Użytkownik Magda72 edytował ten post 19.03.2022 - 23:14

• -1

Also tagged with one or more of these keywords: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych