Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

https://twitter.com/...sC9vaTj2eMpAAAA

Jak to mówi prawicowo/przedsiębiorcza część społeczeństwa. ,,To jest prywatna firma i ma prawo robić co im się podoba w ramach firmy" koniec cytatu. 

• 0

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@Daniel.

No faktycznie, rozgryzłeś Reptilianina Zełenskiego. Notatka biograficzna, w której przedstawiono jego wykształcenie i karierę zawodową. O Bilderbergach i Pizzagate ani słowa  :>

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Potężny wybuch w okolicach Kijowa:
https://mobile.twitt...MCy9Z_Ck-UpAAAA

Wow, ale to ma moc...gdzie łuna świetlna, a gdzie dźwięk i to z jaką siłą. :o

Czyżby Iskander?

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Daniel

A ja mam pytanie. Gdyby z powodu wojny 10 milionów Polaków musiało uciekać z kraju, to inne kraje powinny odmówić, bo to dla nich za dużo? Jakoś kurna w odpowiedzi na tekst o sytuacji uchodźców, którzy mogą nie bardzo mieć wyjście inaczej postąpić, umiesz tylko gadać o maseczkach. 

• 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Magda72, @Zaciekawiony

Ewentualny atak Rosji na Polskę wygladał by inaczej niż Rosji na Ukrainę Po pierwsze, nie wypuszczano by z kraju mężczyzn w wieku poborowym. Nie wiadomo, czy Niemcy by nas przyjęli, bo również byliby celem ataku, jako państwo należące do NATO, to samo Czechy, Słowacja i państwa nadbałtyckie. Tak jak w czasie II wojny światowej ,ludność cywilna by musiała radzić sobie sama. No, chyba, że państwa należące do NATO mają już przygotowane plany do ewakuacji ludności cywilnej z zagrożonych terenów.

• 2

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

@Daniel

A ja mam pytanie. Gdyby z powodu wojny 10 milionów Polaków musiało uciekać z kraju, to inne kraje powinny odmówić, bo to dla nich za dużo? Jakoś kurna w odpowiedzi na tekst o sytuacji uchodźców, którzy mogą nie bardzo mieć wyjście inaczej postąpić, umiesz tylko gadać o maseczkach. 

Ale Czy wy naprawdę nie potraficie odróżnić normalnej pomocy od tego co się dzieje? Czy ktoś tu napisał, że mamy nie pomagać?

Wiele wojen było i jest na świecie, miliony, może i dziesiątki milionów uchodźców uciekało z kraju ogarniętego wojną do kraju, gdzie był spokój. Pokaż mi chociaż JEDNO państwo, gdzie uchodźca wojenny miał więcej praw niż obywatel tegoż kraju. Pokaż mi gdzie rozdawano ichniejsze PESELE, gdzie uchodźcy mieli wszystko za darmo, gdzie brało się ich do domów. Widziałeś jak wyglądają obozy dla uchodźców np w Niemczech? Niemcy wzięły kilkadziesiąt tysięcy Ukraińców i zakomunikowały, że więcej nie są w stanie - NIEMCY, a My jesteśmy w stanie wziąć ich kilka milionów? A wiesz dlaczego oni nie są w stanie wziąć ich więcej? Bo nie mają miejsc w obozach, bo nikt Ukraińców nie bierze masowo do domów i nikt ich tam nie utrzymuje za darmo, dlatego nie są w stanie.

Myślisz, że jak Polacy zaczną uciekać do Niemiec z powodu wojny to dostaną darmowych lekarzy? Dostaną darmową pracę i bezzwrotne pożyczki? Myślisz, że nas Niemcy wezmą do swoich willi i będą utrzymywać, a w niemieckiej szkole i tv ogłoszą naukę języka polskiego? Naprawdę tak uważasz? Bo ja sądzę, że wezmą nas może z milion, a potem zamkną granicę.

To co się u nas dzieje to sytuacja bezprecedensowa na skalę światową, dlatego to nie wygląda jak pomoc uchodźcom, a po prostu jak przesiedlenie.

• 8

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

A jakież to większe prawa mają uchodźcy z Ukrainy, histeryczny kolego?

Obozy nagle stały się dobre, choć w wątku covidowym przedstawiałeś je jako przykład nazizmu. Samozaoranie level master  :>

• -4

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pokaż mi gdzie rozdawano ichniejsze PESELE,

Chociażby Polacy którzy emigrowali z Polska w czasie II wojny światowej i w latach komunizmu są teraz obywatelami innych krajów. 

To co się u nas dzieje to sytuacja bezprecedensowa na skalę światową, dlatego to nie wygląda jak pomoc uchodźcom, a po prostu jak przesiedlenie.

Histeria w czystej postaci. 

Akurat u nas działa to lepiej niż na zachodzie, tam trzymają migrantów w obozach i trzeba ich utrzymywać. Nie wiem jak to rząd rozwiąże ale na tą chwilę wygląda to trochę jakby to był okres przejściowy dla Ukraińców, tak aby ich wchłonąć w społeczeństwo a później wysłać do pracy żeby sami się utrzymywali. No przynajmniej tak mi się wydaje a jak będzie czas pokaże. To dopiero trzeci tydzień kryzysu. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 21.03.2022 - 13:56

• 2

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie wiem jak to rząd rozwiąże ale na tą chwilę wygląda to trochę jakby to był okres przejściowy dla Ukraińców, tak aby ich wchłonąć w społeczeństwo a później wysłać do pracy żeby sami się utrzymywali. No przynajmniej tak mi się wydaje a jak będzie czas pokaże. To dopiero trzeci tydzień kryzysu. 

Albo wygląda to na to, co było z ustawą kowidową - nie wiemy co robimy ale ustawa jest, żeby potem nie gadali że nic nie zrobiliśmy.

Jest jeszcze druga opcja - wiemy co robimy i hodujemy przyszłych podatników/wyborców.

• 0

Muhomorniczy.
  • Tematów: 1
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Socjopaci którzy olewają hodowle przemysłową zwierząt, bezdomnych, ubóstwo we własnym kraju, nagle zamieniają się w aniołów i chcą własnym kosztem a tak naprawde tych najbiedniejszych pomagać ponad możliwości najbiedniejszego kraju uni europejskiej mln. Ukraińcom. To są włąsnie socjopaci, nie ci którzy mówią halo, nie stać nas to.

Taka moda a nie żadne realne współczucie, bo nie mają go do swoich rodaków, zarzynają ich kolejną fanaberią jak z covidem, Taka moda. Sterowane stado owiec. Co tam media nie nakręcą to będą tego zwolennikami, W nazistowskich niemcach byli by nazistami. To jest ta większość społeczeństwa. Ja się u nich żadnego współczucia nie dopatruje tylko właśnie socjopatyczne oddanie wszelkiej obowiązującej propagandy.

@Daniel

Nikt by ich nie przyjął i niczego nie dał. Właśnie dlatego te kraje są bogate a Polska żałosna. Troszczą się o obywateli tak jak o rodzine. Dzieci byś wywalil na ulice i przyjął Ukrainców? Bo wywalają teraz polaków z wynajmowanych mieszkań , gdyz na ukraincach sie więcej zarobi. Moją siostre młodsza np. Moja siostra pracuje na tych Ukrainców  których kosztem trafiła na ulice. No i pracuje wiec niema szans znaleźć mieskzania które w mig zajmują nie pracujący uchodźcy. Mamy już przykłąd co sie dzieje od razu, zobaczymy co będzie sie działo dalej.

Użytkownik Muhomorniczy edytował ten post 21.03.2022 - 14:27

• 0

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

wiemy co robimy i hodujemy przyszłych podatników/wyborców.

Możliwe, ale lepsze takie rozwiązanie niż trzymanie 2mln Ukraińców w obozach bo wtedy trzeba ich wykarmić i zapewnić opiekę zdrowotną. Tak jak się rozpłyną w społeczeństwie to szybciej nauczą się jezyka zasymilują i chociaż część pójdzie do pracy żeby samemu się utrzymywać. 

Według mnie powinno być tak że ci którzy przyjeżdżają mają miesiąc lub dwa swobód na asymilacje i formalności a później powinni iść do pracy. 

• 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Możliwe, ale lepsze takie rozwiązanie niż trzymanie 2mln Ukraińców w obozach bo wtedy trzeba ich wykarmić i zapewnić opiekę zdrowotną. Tak jak się rozpłyną w społeczeństwie to szybciej nauczą się jezyka zasymilują i chociaż część pójdzie do pracy żeby samemu się utrzymywać. 

Według mnie powinno być tak że ci którzy przyjeżdżają mają miesiąc lub dwa swobód na asymilacje i formalności a później powinni iść do pracy. 

To po co ich było przyjmować ? A jeżeli już, to z terenów , na których trwa walka. A prawdą jest, że większość uciekinierów to są mieszkańcy Ukrainy zachodniej, gdzie praktycznie wojny nie ma.

• 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kpiarz
Dlaczego tak twierdzisz?
Byłaś na granicy?
A może w Polsce rozmawiałaś z którymś z uchodźców?
Widzisz z moich ostatnich rozmów wynika coś wręcz przeciwnego.
Znowu robisz zamieszanie .A putin zaciera brudne łapy.
  • 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kpiarz
Dlaczego tak twierdzisz?
Byłaś na granicy?
A może w Polsce rozmawiałaś z którymś z uchodźców?

Osoba mi znajoma pracuje przy rozdzielaniu miejsc pobytowych dla Ukraińców i ma dostęp do ich dowodów osobistych. A więc wie, skąd przyjechali.

• 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

I tak i nie. Jak Turcja dostała kilka miliardów ojro to miała za co trzymać i karmić uchodzców, Polska nie dostała i nie dostanie złamanego grosza.

Kwestia asymilacji i pracy to gdybanie, bo o ile ukraińcy z pewnością wypełnią jakąś część zapotrzebowania rynku pracy, to nie ma żadnych wyliczeń czy gospodarka wchłonie te 2, 3, czy może nawet 4 mln uchodzców w perspektywie czasu. Jeśli nie wchłonie, to proste że ci ludzie będą liczyć na utrzymanie państwa a o tym marzy widocznie rząd PiSu.

• 0

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości oraz 0 użytkowników anonimowych