Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

Cthulhu.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kpiarz
Dlaczego tak twierdzisz?
Byłaś na granicy?
A może w Polsce rozmawiałaś z którymś z uchodźców?

Osoba mi znajoma pracuje przy rozdzielaniu miejsc pobytowych dla Ukraińców i ma dostęp do ich dowodów osobistych. A więc wie, skąd przyjechali.

I osobiście zajmowała się 2 mln Ukraińców, albo ma jakieś statystyki, czy po prostu jest uprzedzona i następuje efekt potwierdzenia? :)

• 3

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kpiarz
Dlaczego tak twierdzisz?
Byłaś na granicy?
A może w Polsce rozmawiałaś z którymś z uchodźców?

Osoba mi znajoma pracuje przy rozdzielaniu miejsc pobytowych dla Ukraińców i ma dostęp do ich dowodów osobistych. A więc wie, skąd przyjechali.
Jak zwykle.Znajoma mi powiedziała.
Sama porozmawiaj z uchodżcami i wtedy podyskutujemy a w międzyczasie nie wklejaj niesprawdzonych informacji.

Użytkownik Magda72 edytował ten post 21.03.2022 - 16:10

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Magda72

Sama porozmawiaj i wtedy podyskutujemy a w międzyczasie nie wklejaj niesprawdzonych informacji.

Najpierw musisz mi udowodnić, że moje info jest nieprawdziwe, bo to samo mogę powiedzieć o Twoich, rzekomych rozmowach z Ukraińcami.

• 4

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Odwracasz kota ogonem .
Kilka razy pisałam gdzie i kiedy z nimi rozmawiam.
Raz w tygodniu jestem na granicy a w moim miejscu pracy są ich codziennie dziesiątki.
To nie ja wklejam kontrowersyjne tezy tylko Ty.Ja Ci tylko punktuję kiedy mijasz się z prawdą.
  • -1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Odwracasz kota ogonem .
Kilka razy pisałam gdzie i kiedy z nimi rozmawiam.
Raz w tygodniu jestem na granicy a w moim miejscu pracy są ich codziennie dziesiątki.
To nie ja wklejam kontrowersyjne tezy tylko Ty.Ja Ci tylko punktuję kiedy mijasz się z prawdą.

A możesz udowodnić, że faktycznie rozmawiałaś z ukraińskimi uchodźcami ? Bo, to  że o tym pisałaś, to trochę za mało, aby Ci wierzyć.

• 4

Magda72.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Urywasz kotu ogon.
Mam tylko nadzieję że nie temu biedakowi z avatara.

To ty pierwsza wygłosiłaś kontrowersyjną tezę skąd trafiają uchodźcy więc ją udowodnij.
Wiesz dobrze że tego nie zrobisz tylko nadal będziesz wywijać tym biednym kotem.
Ja kończę ten off-top bo selfika ci tu nie wstawię
  • -4

Muhomorniczy.
  • Tematów: 1
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Jak skończą się działania wojenne to powinno sie ich z powrotem do Ukrainy zawrócić i tyle. Ale pis sie bedzie wstydzić. Tak jakby wypadało ich utrzymywać. Nie mają jajec . Pokazali to przy covidzie jak nie zamknęli granic ani nie podjeli żadnej decyzji samodzielnej tylko kopiuj wklej z zachodu. teraz ulegają presji ze trzeba pomóć nawet jak wszystko rozpieprza to trzeba bo wstyd.Tragedia. To jest najgorszy rząd ewer. Nigdy nie było takich cieniasów

Ale po co ta polityka w poście?

TT.

Użytkownik TheToxic edytował ten post 21.03.2022 - 19:26

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ukraińcy są tak bardzo chętni migrować na zachód, że... 6 milionów przemieściło się ze wschodniej części kraju na zachodnią i tam zostaje. A 400 tysięcy wróciło z Polski na Ukrainę.

Co do innych zarzutów - nie wiem czy wiecie, ale nadawanie obcokrajowcom PESELu to nie jest nadzwyczajna procedura. Może go dostać każdy obcokrajowiec z kartą  pobytu, numer jest potrzebny do identyfikacji osoby w urzędach i do celów podatkowych, więc jeśli ktoś zostaje w Polsce na dłużej niż 2-3 miesiące to prędzej czy później mu się przyda. Na podobnej zasadzie Polacy wyjeżdżający na roboty do Niemiec dostają numer Steuer ID będący urzędową identyfikacją danej osoby, przyznaje się go raz na całe życie. Teraz jedynie zarządzono, że uchodźcy mogą dostać PESEL dla obcokrajowców szybciej. Wyrobienie takiego numeru wymaga podania danych identyfikujących taką osobę, dzięki czemu wszystkie urzędy i policja dowiadują się kto dokładnie znajduje się w kraju i jaki ma adres pobytu. 

• 2

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Szwagier mi mówił, że jego kolega z pracy przysięgał, że uchodźcom z Ukrainy (tym 60+) polski rząd daje emeryturę 5000 netto, a do tego talon na Malucha, pralkę Franię i kartę Moja Biedronka (za darmo!).

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pokaż mi chociaż JEDNO państwo, gdzie uchodźca wojenny miał więcej praw niż obywatel tegoż kraju. Pokaż mi gdzie rozdawano ichniejsze PESELE, gdzie uchodźcy mieli wszystko za darmo, gdzie brało się ich do domów. 

Wiesz, tak się składa, że zawsze uchodźca będzie miał więcej praw, a związane jest to z tym, że nie ma pojęcia, jak się poruszać w gąszczu przepisów danego kraju, a od obywatela tego kraju, wymaga się znajomości miejscowego prawa. To taki mały bonusik dla uchodźców.

Dalej, dam Ci przykład z UK, gdzie po przybyciu bez problemu dostałem tutejszy PESEL, zwany tutaj National Insurance Number, czyli Narodowy Numer Ubezpieczenia. Dzięki niemu istnieję w brytyjskim systemie od 17 lat, odkładam na emeryturę, kupiłem dom, płacę mandaty, ubezpieczenie i zamieniłem polskie prawko na brytyjskie. Nie chwalę się, tylko pokazuję, do czego służy m.in. ten numer i nie muszę podpierać się (jak w Polsce) dziesiątkami zaświadczeń potwierdzających to co jest w jednym dokumencie.

ppp.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Pozwolę sobie zacytować urywek z tematy o Mechanicznej pomarańczy:
"Kosmici jak ich nazywam lub zwykli ludzie, którzy wiedzą dużo więcej, uczestniczą w wydarzeniach dla nas niedostępnych, być może mogą przenosić się do innych wymiarów gdzie wiara staje się nauką, zawsze znajdują się w centrum wydarzeń, mają wpływ na bieg historii.
Ale decydujący głos zawsze bedzie należał do prostych ludzi to oni wybiorą sobie swoją przyszłość."

Wierzę, że moment wyboru właśnie nadszedł. Bóg widzi wszystko. Tak jak zwykli ludzie potraktują temat wojny na Ukrainie takie będą dalsze losy tego świata.

To do nas należy prawo stanowienia o przyszłości.

• 0

Książe Zła.
  • Tematów: 77
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

_20220321_221453.JPG
  • 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rosyjski tabloid pisze że na Ukrainie zginęło 9800 rosyskich żołnierzy a 16tyś zostało rannych.

Ciekawe jakie są rzeczywiste straty obu stron. 

edit.

Chodzą słuchy że to atak hakerski ze strony Ukrainy. Także dalej nic nie wiadomo. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 21.03.2022 - 23:02

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Do ostrzału Kijowa została używa nowoczesna rakieta przeznaczona typowo do... ostrzeliwania statków. Wygląda na to, że serio wystrzelali się z rakiet celowanych o krótkim zasięgu i wysyłają na przyczółki co się tylko da.

comment_1647897734LQmfuvIcTxqoxaBAT3a6lM

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mieliśmy sezon na ,,znajomych którzy umarli na szczepionkę'' teraz zaczyna się sezon na ,,znajomych mojej mamy którzy przyjeli Ukraińców''

FOYV8KyXwAE7OZn.jpg

Podejrzewam że tak wygląda ten znajomy mamy.

vOOk9kuTURBXy9jY2JkMzIzMi01ZTk4LTQ1YWUtODEzNS0yMjY1MTJiZWJhYjguanBlZ5GVAs0DBwDDw4GhMAE.jpg

• 3

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych