Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Szojgu zamknął się w bunkrze, bo rosyjscy generałowie ostatnio czwórkami do nieba idą a on nie chce kusić losu ...

• 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@PanJuzek

Tak, straty wojenne powodują, że jedna strona wygrywa, a druga przegrywa. Oczywiście, były takie w historii przypadki, że na sam widok przeciwnika, nieprzyjaciel uciekał.. Podczas tej wojny na pewno Rosjanie mają poważny ubytek w technice i w ludziach, ale nie aż taki wielki, aby zmusić ich do odwrotu.

• -1

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To jak Twoim zdaniem można uczciwie przedstawić sytuację na wojnie, skoro kłamie się w temacie strat.
  • 1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To jak Twoim zdaniem można uczciwie przedstawić sytuację na wojnie, skoro kłamie się w temacie strat.

A choćby w polskich mediach podawali fakt, że Rosjanie uciekają z podkijowskich okopów. Drugim kłamstwem jest podawana jest liczba rosyjskich strat w ludziach i technice wojennej.

Oczywiście, Rosjanie też kłamią o ukraińskich stratach, ale przynajmniej się nie chełpią, że zdobywają Kijów, albo, że walki w Mariupolu ustały, czyli został zdobyty.

Podam Tobie przykład w miarę uczciwego przedstawienia relacji wojennej. Cytat z portalu "Ośrodek Studiów Wschodnich" - portal jest proukraiński.

Odejście od dotychczasowych siedmiu–ośmiu głównych kierunków operacyjnych na rzecz trzech stanowi logiczną konsekwencję skrócenia ukraińskich linii obrony. Choć w wielu miejscowościach w obwodach czernihowskim, sumskim, charkowskim, ługańskim i donieckim trwają walki, to znajdują się one coraz bardziej w głębi ugrupowania wojsk rosyjskich i nie można prowadzić w oparciu o nie zorganizowanej obrony. Na północnym wschodzie główną rubież ukraińskiej obrony stanowi Kijów, a na wschodzie – granice obwodów połtawskiego i dniepropetrowskiego oraz okolice Zaporoża. Na południowym wschodzie linia obrony pozostaje względnie stabilna, systematycznie przesuwa się jednak na północ pomiędzy Dnieprem a Bohem.

Po osiągnięciu przez nacierające z obwodu charkowskiego na południe jednostki agresora rubieży m. Kamjanka (na południe od Iziumu), a przez atakujące na północ z obwodu donieckiego m. Jampil, korytarz, którym ewentualnie mogłyby się ewakuować wojska ukraińskie broniące się w obwodzie ługańskim (głównie wokół Siewierodoniecka), zawęził się do 50 km. Oznacza to, że jednostki nim przechodzące znajdą się w zasięgu wrogiej artylerii. Nie można wykluczyć, że Rosjanie dążą do zamknięcia kotła, w którym może znaleźć się połowa ukraińskiego zgrupowania operującego w Donbasie

https://www.osw.waw....an-po-27-dniach

• 1

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No ale ty pisałaś że to właśnie rosyjskie media piszą uczciwie o sytuacji na froncie. A teraz jako przykład uczciwości, podajesz media Ukraińskie. Mam wrażenie że piszesz, dla samej przyjemności pisania. Cały czas wykręcasz kota ogonem, aby tylko udowodnić, że to Ty masz rację.
  • 4

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No ale ty pisałaś że to właśnie rosyjskie media piszą uczciwie o sytuacji na froncie. A teraz jako przykład uczciwości, podajesz media Ukraińskie. Mam wrażenie że piszesz, dla samej przyjemności pisania. Cały czas wykręcasz kota ogonem, aby tylko udowodnić, że to Ty masz rację.

Czy możesz w spokoju zostawić koty ? 

Słowo "uczciwie" napisałam w kontekście, że Rosjanie nie przypisują sobie ciągłych zwycięstw, piszą również o swych porażkach. Jedynie zatajają swoje straty w ludziach i sprzęcie.

• -1

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@kpiarz, napisałaś:

"Jeżeli twierdzisz, że Wali żyje i dalej zabija Rosjan, to podaj źródło swych informacji." w odpowiedzi na to, że ktoś napisał, że na ruSSkiej stronie jest fake.

A więc proszę:

https://fakenews.pl/...ska-propaganda/

ale fakt, to nie russia today, jedyne wiarygodne źródło informacji

ciekawe, czy przyznasz się do błędu że dałaś się nabrać na ruSSką propagandę

Ten kraj powinien zostać rozebrany na wiele mniejszych i już nigdy się nie odrodzić jako RoSSja, przecież to będzie jak z Hitlerem i milionami ludzi którzy go popierali.

I jak widzę ***** teksty Daniela, który usprawiedliwia to co się teraz dzieje faktem, że a Obama kiedyś  ....., to mi się nóż w kieszeni otwiera.

Aha Daniel, rozumiem że tą piękną opowieścią o dwóch osiłkach chcesz nam wmówić, że USA nas terroryzuje tak?

Zażyj leki i wróć do dyskusji.

wiem, że dostanę za to bana, ale nie pozwolę sobie, aby taki gnojek pisał tak do mnie, więc nie jestem twoim kolegą ciulu (to po śląsku, nie obraza) i takie teksty to sobie rzucaj do swoich rodziców, albo dziadków baranie (teraz to obraza).

Dobrze przeczuwałeś

obraza2.gif

ban30.gif

A że to trzecie ostrzeżenie to i dłuższy odpoczynek się szykuje. 

TT.

Użytkownik TheToxic edytował ten post 24.03.2022 - 17:46

• 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@kpiarz, napisałaś:

"Jeżeli twierdzisz, że Wali żyje i dalej zabija Rosjan, to podaj źródło swych informacji." w odpowiedzi na to, że ktoś napisał, że na ruSSkiej stronie jest fake.

A więc proszę:

https://fakenews.pl/...ska-propaganda/

ale fakt, to nie russia today, jedyne wiarygodne źródło informacji

ciekawe, czy przyznasz się do błędu że dałaś się nabrać na ruSSką propagandę

Nie opieram się tylko Russian Today, ale też na innych stronach piszących o wojnie na Ukrainie.

Czy Wali zginął, tego nie wiem, a strona fakenews też nie wydaje mi się wiarygodna.

• -1

Peter Mayer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie opieram się tylko Russian Today, ale też na innych stronach piszących o wojnie na Ukrainie.

Czy Wali zginął, tego nie wiem, a strona fakenews też nie wydaje mi się wiarygodna

no i znowu to samo, jak wcześniej pisałaś, że znajomy dostał pismo w sprawie mieszkania i ktoś prosił, aby wrzucić zdjęcie bez danych, to nie, bo nie i mamy wierzyć, ale jak dostajesz informacje, że na ruSSia today jest propaganda godna Goebbelsa, bo dałem link do innej strony gdzie ten fakenews jest obalony to oczywiście przecież ta strona jest niewiarygodna, musiałby ten Wali stanać w progu domu, abyś przyznała że jednak głupty pisałaś, ale że pismo znajomego jest prawdziwe, to fakt oczywisty.

Łgawrow byłby dumny

• 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Peter Mayer

no i znowu to samo, jak wcześniej pisałaś, że znajomy dostał pismo w sprawie mieszkania i ktoś prosił, aby wrzucić zdjęcie bez danych...

Prosiłam @Magdę72, aby udowodniła na forum PARANORMALNE o swoich  rozmowach z ukraińskimi znajomymi, też mi odmówiła. A dlaczego ? Bo pewnych spraw NIE DA się udowodnić. Jeżeli ktoś znajomy informuje mnie o jakimś fakcie, jednocześnie prosząc mnie o pewną dyskrecję, to JA NIE MOGĘ powiedzieć wiecej, niż powiedziałam. Inaczej byłoby to świństwo wobec tej osoby. Myślałam, że to jest proste do wywnioskowania, ale sie pomyliłam...

• -2

ghost25.

My life in my hands

Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@kalafiorowa

Na wojnie, jak na wojnie. Raz jedni mordują, raz inni.
A ja się pytam, gdzie była moralność Ukraińców, gdy mordowali Rosjan w Odessie,w maju 2014 r w budynku Związków Zawodowych ?
Dla przypomnienia : zagnanych tam ludzi mordowano w okrutny sposób, kobiety gwałcono i żywcem podpalano.

I maska spadła już wiadomo kto jest kim na tym forum.Kolejny raz pod rozwagę...

@kalafiorowa

Na wojnie, jak na wojnie. Raz jedni mordują, raz inni.
A ja się pytam, gdzie była moralność Ukraińców, gdy mordowali Rosjan w Odessie,w maju 2014 r w budynku Związków Zawodowych ?
Dla przypomnienia : zagnanych tam ludzi mordowano w okrutny sposób, kobiety gwałcono i żywcem podpalano.

I maska spadła już wiadomo kto jest kim na tym forum.Kolejny raz pod rozwagę...

Zabawna jesteś, zobacz pod łóżkiem czy niema trolli albo goblinów, kpiarz ci dobrze prawi tylko wy już macie (ludzie twojego pokroju) tak zaciemniony obraz że widzicie co chcecie a reszta no cóż muszą być trollami, zgadzam się z Daniel i kpiarz.

• 0

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kpiarz
Gdybyś umiała czytać ze zrozumieniem to nie musiałabym tłuraczyć.
Ale ostatni raz napiszę
Pracuję w miejscu gdzie codziennie spotykam dziesiątki uchodźców i z nimi rozmawiam.
Nie urywaj kotu ogona bo zrobisz jemu i sobie krzywdę.

To nie ja pisałam o znajomych tylko ty.Zamotałaś się we własnych kłamstwach. Już wtedy Ci udowodniłam że mataczysz.
Na dłuższą metę koledzy z multikontem jak ghost ci nie pomogą.

Ps.Za 7 minusów w ciągu 24 godzin poleciał raport.
  • -1

ghost25.

My life in my hands

Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ludzie w tym budynku zginęli od zatrucia dymem, i była to tragedia, ale... teoria spiskowa mówiła o brutalnym mordowaniu, duszeniu kablem od telefonu i gwałceniu kobiet. Bez dowodów. Wszystko po to aby znaleźć jakiś zarzut przeciwko Ukraińcom, którzy nie chcieli aby im odebrano ukraińską Odessę.

Rzadko się udzielam, bardziej czytam, ale tutaj na te i inne kłamstwa odnośnie mordu w Odessie trzeba po prostu udzielić odpowiedzi. Tylko część ukrywających się tam osób zmarła z zaczadzenia, ale nie byłoby tego, gdyby celowo nie podpalono budynku. Inni mieli większego pecha. I tak, uduszono tam kobietę w ciąży, zgwałcono i podpalono przynajmniej jedną kobietę, ludzi uciekających stamtąd tłum zabijał na miejscu, także paląc żywcem. Utrudniano straży pożarnej gaszenie pożaru. Zbrodniarzy nie rozliczono z tego nigdy. Było swego czasu na ten temat wiele artykułów, filmów na YT, ale oczywiście teraz jest jakaś zbiorowa histeria odnośnie zła Rosjan i wszystko co robi Ukraina jest cacy. Takie pisanie głupot jak chociażby te cytowane kłamstwa powyżej, to tez propaganda, tylko w drugą stronę. Tyle offtopu (choć ma to w sumie związek z konfliktem rosyjsko-ukraińskim).

Co do samego aktualnego konfliktu, jak najbardziej Ukraińcy powinni walczyć o swój kraj. Niech narodzą się u nich nowi bohaterowie i zastąpią tych (zbrodniarzy) z okresu II WŚ. Niestety o ile w dyplomacji Polska działa przyzwoicie, Polacy wręcz rzucili sie by pomagać (W Przemyślu już nawet nie przyjmują rzeczy, bo nie maja gdzie tego składować i póki co, to co mają wystarczy na wiele dni, jedynie jest problem z noclegami), ale takie puszczanie przez granicę każdego i jeszcze przyjmowanie ich ogromnych ilości bez jakiegokolwiek planu - tutaj już mam mieszane uczucia. Raz, że Polak w swoim kraju stał się po raz kolejny obywatelem trzeciej kategorii (i znowu za to zapłacimy w kolejnych podatkach), do kraju wpuszczane są też dziesiątki imigrantów z Azji, którzy na tym korzystają. Ci sami, przed którymi na granicy "broniło" nas wojsko teraz niemal na luzie przechodzą sobie na granicy. Kuriozum.

Fajnie, że świat się zjednoczył przed agresorem, ale czy po zakończeniu konfliktu, odejściu (nawet na wieczność) Putina, zwrócą część skradzionych środków tym Rosjanom, czy im w jakiś sposób trochę pomogą? Bowiem przypomina mi się sytuacja z Niemcami po I WŚ, kiedy praktycznie zamknięto ich w swoich granicach, zabroniono oraz zablokowano tego i owego, i narodził się w ten sposób potwór. Nie będzie powtórki? Czy martwię się na zapas?

No to jesteś trzeci z którym się zgadzam

• 1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Magda72

Ale ostatni raz napiszę
Pracuję w miejscu gdzie codziennie spotykam dziesiątki uchodźców i z nimi rozmawiam.
Nie urywaj kotu ogona bo zrobisz jemu i sobie krzywdę.

A więc udowodnij, że w sklepie z żywnością i akcesoriami dla zwierząt / bo jeszcze niedawno pisałaś, że tam pracujesz / rozmawiasz ciągle z uchodźcami ukraińskimi, bo Tobie po prostu nie wierzę. Jesteś w stanie to udowodnić ? Jeżeli tak, to czekam.

Podobno jesteś ,miłosniczką zwierząt, a piszesz ciągle o maltretowaniu kotów. Jak możesz ???

• 1

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale to Ty maltretujesz swojego kota nie ja :)
Ciągle Cię proszę żebyś tego nie robiła A ty dalej swoje...

A w którym miejscu pracuję i dlaczego man kontakt z ukraińcami pisałam.
Poszukaj - wtedy sobie odpowiesz,
A wiesz ja nie wierzę że jesteś Polką.Udowodnij źe nie jesteś Rosjanką.Czekam.

Użytkownik Magda72 edytował ten post 24.03.2022 - 17:58

• -1

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych