Użytkownik cichah2o edytował ten post 23.02.2022 - 06:51
Napisano 23.02.2022 - 06:48
Użytkownik cichah2o edytował ten post 23.02.2022 - 06:51
Napisano 23.02.2022 - 07:49
Kolejne kraje nakładają sankcje na Rosje
Mocne słowo. Najlepsze były te "sankcje" Bideta na Ługańsk i Donieck. To trochę tak jakby Ci się złodziej włamał do mieszkania, a Ty żeby w niego przywalić to zakręcasz właścicielowi wodę i prąd. Paranoja jednym słowem. Pewnie działania pozorowane, a przy stole Ukraina już podzielona i sprzedana. Teraz tylko odegrać teatrzyk i można się rozejść na kilka lat.
Napisano 24.02.2022 - 00:38
Obym się mylił. Chcę się mylić. Ale obawiam się że rozkaz właśnie padł. Zamknięto przestrzeń powietrzną po stronie ru. To oznacza jedynie gotowość do poderwania samolotów i rozpoczęcia bombardowania.
Jak można. To zło w najczystszej postaci, zło równe najgorszym reżimom z XXw.
Trzymajmy się wszyscy zdrowo.
Napisano 24.02.2022 - 07:03
Nic z tego nie będzie, żadnego poważnego konfliktu zbrojnego. Rosja tylko pajacuje.
Niestety ale się bardzo mocno pomyliłeś, nie tylko Ty w tym wątku......
Jak pokazuje dzisiejszy ranek Putin jest nieobliczalny, pytanie czy za parę lat nie nabierze apetytu na pozostałe kraje dawnego ZSRR a potem na nas.
Na chwilę obecną mamy pełnoskalowy atak, nawet w ankiecie mało kto na to stawiał....
"Obyś żył w ciekawych czasach".
Lada moment będziemy mieli w kraju miliony uchodźców i stan wyjątkowy...ropa już ostro wystrzeliła z rana więc inflacja znów do góry za moment...
Użytkownik Partuszew edytował ten post 24.02.2022 - 07:07
Napisano 24.02.2022 - 08:55
Być może powodem małej obecności lotnictwa na ukraińskim niebie są rosyjskie cyberataki na wojskową infrastrukturę. Wybrane cytaty z portalu "Defence24" :
Ministerstwo obrony Rosji oświadczyło w czwartek, że infrastruktura baz lotniczych Ukrainy została unieruchomiona, a środki obrony przeciwlotniczej - zneutralizowane. Tymczasem strona ukraińska zapewnia, że lotnictwo nadal odpiera ataki.
Ukraina twierdzi też, że jej żołnierze utrzymują pozycje obronne.
Trwa cyberatak na infrastrukturę cyfrową Ukrainy - poinformował w czwartek wicepremier tego kraju i minister transformacji cyfrowej Mychajło Fedorow.
"Przez całą noc broniliśmy cyberprzestrzeni. Ataki na wszystkie podstawowe zasoby informacyjne miały miejsce i trwają bez przerwy. Jak dotąd sytuacja jest stabilna. Wszystkie zespoły są na miejscu. Zachowajcie spokój i nie panikujcie" - napisał Fedorow na Telegramie.
Również według "Defence24" Rosjanie użyli pociski typu "Kalibr" na miasta Chersoń i Iwano-Frankowsk.
https://defence24.pl...ukraina-na-zywo
Napisano 24.02.2022 - 09:05
Napisano 24.02.2022 - 09:33
Żeby drugi psychol Łukaszenka nie odwalił jakiejś głupoty w czasie tego zamieszania i nie urządził prowokacji na wschodzie Polski.
Wojska rosyjskie zaczeły ćwiczenia w Nadniestrzu, zaraz okaże się że i Mołdawie zajmie Putin.
veuamap.com/en/2022/24-february-the-russian-military-announce-planned-exercises
Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 24.02.2022 - 10:14
Napisano 24.02.2022 - 11:19
Jak pokazuje dzisiejszy ranek Putin jest nieobliczalny, pytanie czy za parę lat nie nabierze apetytu na pozostałe kraje dawnego ZSRR a potem na nas.
Ja bym sie zastanawial czy az pare lat przyjdzie nam czekac. Przy tak duzym zaangazowaniu i mobilizacji sil i takich poniesionych kosztach Rosji moze nie wystarczyc sama Ukraina. Notabene nawet na pewno nie odzyskaja tego co straca pod kątem finansowym i zasobow. Nie wiem czy nie bardziej logicznym byloby zabranie jeszcze Slowacji i Polski bo nam tez nikt nie pomoze tak jak jest z Ukraina. Nie ma co sie ludzic, ze jakiekolwiek art. NATO beda w stanie nas ochronic. Rozmieszczenie sil NATO i USA jest zrobione w taki sposob zeby w razie czego mogli sie szybko i latwo wycofac na granice Niemiec. Tyle tylko, ze bez zaangazowania broni atomowej pewnie byloby rosji trudno konwencjonalnymi silami pokonac Ukraine, Polske i Slowacje.
Z drugiej strony poziom sankcji i zaagnazowania finansowego jaki Rosja wlozyla w ta wojne pozwala mi zywic przekonanie i zmartwienie, ze na UA sie nie skonczy. Zyskanie biednego kraju, z ktorego i tak ludzie uciekali, ktory nie ma wielkiego przemyslu i zasobow za tak ogromne pieniadze i biede, ktora pewnie w Rosji bedzie sie ciagnac kolejne dziesiatki lat? Taki sredni 2/10 deal bym powiedzial.
Użytkownik Master Zgiętonogi edytował ten post 24.02.2022 - 22:27
Napisano 24.02.2022 - 13:12
Ta histeria wokół Rosji jest nakręcana przez media. To sianie strachu i zamętu, żeby trzymać ludzi pod butem. Jak wyłączycie tv, to groźba wojny zniknie.
Wyłączyłem....patrz nadal jednak trwa.
Napisano 24.02.2022 - 13:25
Napisano 24.02.2022 - 13:31
Ja bym sie zastanawial czy az pare lat przyjdzie nam czekac. Przy tak duzym zaangazowaniu i mobilizacji sil i takich poniesionych kosztach Rosji moze nie wystarczyc sama Ukraina. Notabene nawet na pewno nie odzyskaja tego co straca pod kontem finansowym i zasobow. Nie wiem czy nie bardziej logicznym byloby zabranie jeszcze Slowacji i Polski bo nam tez nikt nie pomoze tak jak jest z Ukraina. Nie ma co sie ludzic, ze jakiekolwiek art. NATO beda w stanie nas ochronic. Rozmieszczenie sil NATO i USA jest zrobione w taki sposob zeby w razie czego mogli sie szybko i latwo wycofac na granice Niemiec. Tyle tylko, ze bez zaangazowania broni atomowej pewnie byloby rosji trudno konwencjonalnymi silami pokonac Ukraine, Polske i Slowacje.
Z drugiej strony poziom sankcji i zaagnazowania finansowego jaki Rosja wlozyla w ta wojne pozwala mi zywic przekonanie i zmartwienie, ze na UA sie nie skonczy. Zyskanie biednego kraju, z ktorego i tak ludzie uciekali, ktory nie ma wielkiego przemyslu i zasobow za tak ogromne pieniadze i biede, ktora pewnie w Rosji bedzie sie ciagnac kolejne dziesiatki lat? Taki sredni 2/10 deal bym powiedzial.
Też tak myślałem, ale te zajęte regiony to podobno 1/3 PKB Ukrainy. Więc może im wystarczą, tym bardziej że są prorosyjskie. A posunięcie się dalej by się wiązało z dużo większym oporem.
Napisano 24.02.2022 - 13:50
Panie i panowie coś tu do końca nie gra. Mając prawie 2x wiecej żołnierza od Polski i wiedząc o nadchodzącym zagrożeniu prawnie nie ma oporu ze strony Ukrainy. Oglądam sobie live kamery z charkowa czy kijowa a ludzie sobie chodzą czy jeżdżą jakby nic sie nie działo. Kilka metrów okopów pokazują w tv gdzie siedzi 2 żołnierzy wiec o co tutaj chodzi ?
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych