Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Please log in to reply
2022 replies to this topic

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wiem co odpisać ale nie chce mi się tego znowu powtarzać. Temat wojny w Donbasie był wałkowany na forum kilka lat temu.
  • 2

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W necie jest dużo filmików, jak neobanderowcy z przypadkowo złapanych ludzi czynili tarcze ludzkie, aby uniknąć zastrzelenia przez żołnierzy z rosyjskich oddziałów.

Jeżeli są rosyjskojęzyczne, nie trać czasu a ich pokazywanie.

Albo nie, pokaż, zarówno ruskojęzyczne jak i ukraińskojęzyczne. Skoro ich tyle....

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeżeli Ukraina nie jest mono-etniczna , to dlaczego Ukraina nie jest federacją ?  Federacją jest Rosja, Niemcy, Szwajcaria.

Czyli Niemcy są podzieleni na federacje, bo w każdej żyje inny lud, grupa etniczna mówiąca innym językiem? 

• 4

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AWACS właśnie lata nad Polską. 

• 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W necie jest dużo filmików, jak neobanderowcy z przypadkowo złapanych ludzi czynili tarcze ludzkie, aby uniknąć zastrzelenia przez żołnierzy z rosyjskich oddziałów.

Albo nie, pokaż, zarówno ruskojęzyczne jak i ukraińskojęzyczne. Skoro ich tyle....

Mogłabym pokazać film, nakręcony przez "żołnierza" z batalionu Azow, jak jego koleś wydłubuje nożem oko rosyjskiemu jeńcowi, ale wiem, ze zostałabym zbanowana za pokazywanie okrucieństwa zabronionego w regulaminie forum, a więc pominę wpis @Staniqa milczeniem...

Jeżeli Ukraina nie jest mono-etniczna , to dlaczego Ukraina nie jest federacją ?  Federacją jest Rosja, Niemcy, Szwajcaria.

Czyli Niemcy są podzieleni na federacje, bo w każdej żyje inny lud, grupa etniczna mówiąca innym językiem? 

Aż trudno mi wierzyć, że zadajesz tak proste pytanie. Oczywiscie, Niemcy są federacją  krajów zwiazkowych, czyli dawnych księstw niemieckich. Językiem narodowym jest niemiecki, ale uznawane są dialekty tego języka, jak dolnoniemiecki. Poza tym w poszczególnych landach drugim językiem mniejszości narodowych jest łużycki, duński i fryzyjski. Napisałam wystarczająco, czy coś jeszcze dodać ?

• -3

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@kpiarz

W wojnie w 2014, rosyjska część Ukrainy wszczęła bunt, dlatego, że Ukraina siłą chciała ich zukrainizować. Rosjan nie tylko pozbawiono szkół rosyjskich, ale też zabroniono rozmawiać na ulicy po rosyjsku."

Przecież to nieprawda. Powielasz Rosyjską propagandę. Zaraz będziesz pisać że to Ukraina zaczęła tą wojnę. 

Mogłabym pokazać film, nakręcony przez "żołnierza" z batalionu Azow, jak jego koleś wydłubuje nożem oko rosyjskiemu jeńcowi, ale wiem, ze zostałabym zbanowana za pokazywanie okrucieństwa zabronionego w regulaminie forum, a więc pominę wpis @Staniqa milczeniem...

Nikt Cię nie zbanuje za wklejenie linka. Nie milcz. Wyjaw światu prawdę :) Chyba że to taki rosyjski jeniec jak ta kobieta, która była według Ciebie, Ukrainką. 

• 1

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mogłabym pokazać film, nakręcony przez "żołnierza" z batalionu Azow, jak jego koleś wydłubuje nożem oko rosyjskiemu jeńcowi,

Gdyby taki film istniał już dawno byłby wykorzystany przez rosyjską propagandę a do tego latał by na szurowskich stronach. 

• 1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@kpiarz

W wojnie w 2014, rosyjska część Ukrainy wszczęła bunt, dlatego, że Ukraina siłą chciała ich zukrainizować. Rosjan nie tylko pozbawiono szkół rosyjskich, ale też zabroniono rozmawiać na ulicy po rosyjsku."

Przecież to nieprawda. Powielasz Rosyjską propagandę. Zaraz będziesz pisać że to Ukraina zaczęła tą wojnę. 

Przepraszam Cię bardzo, ale jeśli nie pamiętasz historii, która zdarzyła się ledwie 8 lat temu, to nie moja wina. Przyczyną separatyzmu donbaskich Rosjan była próba skrajnej ukrainizacji wszystkich obywateli. Podam cytat z opracowania prof. Andrzeja Gila :

O ile podejście takie było jeszcze w miarę wyważone i respektowało inne wrażliwości historyczne, o tyle środowiska polityczno-społeczne, pozostające w opozycji do Wiktora Janukowycza
po jego wyborze na urząd prezydenta, wyrażały konieczność akceptacji przez obywateli Ukrainy niekiedy skrajnie nacjonalistycznej wersji poczucia tożsamości. Jak można przypuszczać, właśnie kwestie tożsamościowe stały po części za poglądem wielu regionalnych elit i społeczności o ich osłabieniu więzów z państwem ukraińskim aż do decyzji o dążeniu do uzyskania bądź szerokiej autonomii, bądź separacji i – w perspektywie,jak można przypuszczać, własnej państwowości.

https://journalse.co.../4-2015_gil.pdf

Nikt Cię nie zbanuje za wklejenie linka. Nie milcz. Wyjaw światu prawdę :) Chyba że to taki rosyjski jeniec jak ta kobieta, która była według Ciebie, Ukrainką. 

Ty nie jesteś modem, a więc nie możesz decydować, czy ktoś może być zbanowany lub nie.

@StatystycznyPolak

Gdyby taki film istniał już dawno byłby wykorzystany przez rosyjską propagandę a do tego latał by na szurowskich stronach.

Nie wiem, czy taki film jest wyświetlany na szurowskich / ? / forach, ale na rosyjskich i prorosyjskich tak. Przez parę dni był hitem tygodnia. Nawet Żełeński wystosował apel, aby takich filmów nie wysyłano w internetowy eter, bo to mu psuje pijar. W tajemnicy jeszcze mogę powiedzieć, że można go oglądać na Telegramie pt. Ruskij wojennyj korabl.

• -1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli to oznacza, że poszczególne landy zamieszkują różne ludy?  Powołujesz się na pojęcie etniczności.

• 1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli to oznacza, że poszczególne landy zamieszkują różne ludy?  Powołujesz się na pojęcie etniczności.

Raczej mniejszości narodowe. W  Saksonii-Anhalt mieszkają Serbowie Łużyccy, w Dolnej Saksonii, Szlezwiku-Holsztynie Fryzowie. Dialektem dolnoniemieckim mówią Niemcy z północno-zachodnich landów.

• -1

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ty nie jesteś modem, a więc nie możesz decydować, czy ktoś może być zbanowany lub nie.

Jest regulamin.

ale na rosyjskich i prorosyjskich tak. Przez parę dni był hitem tygodnia.

No to już wiemy, z kim mamy do czynienia. A na tych twoich forach były filmiki jak ruscy strzelają do bezbronnych cywilów? Albo gdy ruskie rakiety rozwalają budynki mieszkalne? 

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 31.03.2022 - 21:19

• 3

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja nie chcę oglądać wydłubywania oka, tylko film, gdzie neobanderowcy robią z ludzi tarcze ludzkie. Nie kręć o banach za pokazywanie okrucieństwa, tylko linkuj te filmy. 

StatystycznyPolak.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Coraz śmielej Ukraińcy atakują cele na terytorium Rosji. To drugi atak w tym tygodniu na cel w Bielogorodzie tym razem płonie skład ropy. Ukraiński śmigłowiec wleciał 30 km w głąb Rosji. Musiał lecieć bardzo nisko że nie wykryły go radary.
https://mobile.twitt...751440079736832
Sypie się ta wielka rosyjska armia :)

FPO_VlHXsB0ueZG.jpeg

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 01.04.2022 - 06:23

• 0

cichah2o.
  • Tematów: 0
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Mogliby zrobić misję kamikaze i spróbować dolecieć aż do Moskwy..
  • 2

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ukraina jeszcze nie potwierdziła tego rajdu, chociaż jest filmik pokazujący lot śmigłowca z tamtego kierunku.

Fimik tutaj -> https://twitter.com/...Wnym3fk4Bfat7Ng

... i tutaj -> https://twitter.com/...751440079736832

Also tagged with one or more of these keywords: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych