Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Uwaga! Około godziny temu rosyjskie okupacyjne wojska wykorzystały przeciwko ukraińskim wojskowym i cywilom w mieście Mariupol trującą substancję nieznanego pochodzenia,

Podobno był to sarin ale to jeszcze nie są potwierdzone na 100% informacje. Z tego co doczytałem miał zostać on użyty w zakładach Azovstal w Mariupolu to tam operuje pułk Azov i tam stawia największy opór rosyjskiej armii. Trzeba poczekać na rozwój wydarzeń. 

• 0

Konrad_GK.
  • Tematów: 126
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

KALAFIOROWA - dałem Wam wiele argumentów za tym, że za zamachem na nowojorskie metro stoi Kreml. Daj więc też mi w zamian dowody, że to nie jego ,,zasługa'' a nie tylko sama drwina, krytyka. Czekam, na razie mnie nie przekonałaś wcale, że nie mam racji. 

• 0

mr.fisz.

In order to be able to think, you have to risk being offensive.

• Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Magdo moja Magdo cóżem ci uczynił

W czemem zasmucił albo w czem zawinił

W tym temacie dodałem 5 postów (słownie: pięć) a Ty potrafiłaś wysłać na mnie 11 raportów!! ??

Zacząłem tak wielkopostnie, ale wniosek nasuwa się sam... Judaszu.

Koniec off-topu

1. Od połowy marca rubel stale się umacnia i odzyskał już swą wartość sprzed inwazji, obecnie 1$ wart jest 74 ruble, a było nawet 120 rubli. Co więcej, Bloomberg szacuje, że Rosja zarobić może w tym roku 321 mld $ ze sprzedaży surowców energet., a to 30% więcej niż w 2021 r.

2. Niemcy odmawiają Ukrainie dostarczenia 100 bojowych wozów piechoty Marder, które są nadwyżką Bundeswehry i które oczekują w magazynie na złomowanie w ilości 300 sztuk.

3. Rosja została zawieszona w prawach członka Rady Praw Człowieka ONZ. To 1. raz gdy taka sytuacja dotyczy stałego członka Rady Bezpieczeństwa ONZ. Za tą decyzją były 93 państwa, przeciw 24, a 58 wstrzymało się. Przeciwne m.in.: Chiny, Kazachstan, Korea Płn.

Teraz pytanie, kogo bardziej dotykają sankcje...

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Teraz pytanie, kogo bardziej dotykają sankcje...

Zdecydowanie Rosję, my dostajemy tylko rykoszetem. 

Ostatnio na twitterze Polak mieszkający w Rosji opisywał sytuacje w kraju, w sklepach brakuje podstawowych produktów ceny są z kosmosu i kwitnie czarny rynek. Niektóre artykuły chemiczne podrożały o 300%. Pokazywał zdjęcie półki sklepowej z szamponem H&S który kosztuje obecnie 40zł w przeliczeniu na złotówki a przed wojną kosztował 15 zł.

Banki nie chcą udzielać kredytów bo boją się utraty płynności, dlatego inwestycje prywatne na tą chwilę są zamrożone, stoją wszelkie budowy itp.

Co z tego że benzyna kosztuje w Rosji 2zł skoro cała reszta robi się kosmicznie droga.

Jak znajdę ten tekst to wstawię go tutaj. 

• 3

Kalafiorowa.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@mr.fisz

Rubel rublem, ale jak się mają Rosjanie? Kto wygrał ostatnią bitwę w Auchan o cukier?

• 1

mr.fisz.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@mr.fisz

Rubel rublem, ale jak się mają Rosjanie? Kto wygrał ostatnią bitwę w Auchan o cukier?

Jak zwykle trzeba tłumaczyć oczywiste. :facepalm:

To oczywiste, ze po jakiejkolwiek reakcji większości państw na działania Rosji, odbije się to na gospodarce i jakości życia mieszkańców Rosji, ale biorąc pod uwagę to, ze, to nie my jesteśmy agresorem ani ofiara, to na Nas w znacznym stopniu się to odbiło, ale ja wiem, ze to dla Ciebie bez znaczenia jadąc za państwowe.

• 1

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@mr.fisz

Zmartwię cię: nie tankuję na specjalnych stacjach benzynowych z cenami dla budżetówki a żywności nie kupuję w sklepach z żółtymi firankami (jeśli nie wiesz o co kaman to zapytaj rodziców, w ostateczności @Staniq ci wytłumaczy) tylko w normalnych sklepach. I jakoś nie zauważyłam, żeby emeryci bili się u nas o cukier w Lidlu, czy w Biedronce - jeśli dysponujesz jakimiś filmami to wrzucaj śmiało.

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@ Konrad

To są nie tyle dowody, a raczej domysły i analogie. Ma to mniej więcej taką wartość jak wykazywanie, że dwa różne zaginięcia muszą być powiązane, bo w obu osoba zaginiona zniknęła i w obu nikt nie wie co się stało. :)

ale popatrzmy:

"Zawsze przy zamachach terrorystycznych (typu Al-Khaida i O. b. Laden) zamachowcy wyrażali jakieś swoje żądania, zostawiali list itp - TU NIC TAKIEGO NIE MA po mimo już tylu godzin od zdarzenia." - jeśli był to atak "samotnego wilka" to brak żądań czy listu nie jest zaskakujący. Sprawca nie popełnił samobójstwa czyli zamierza uciec, a pozostawianie śladów ułatwiałoby namierzenie.

"zamachowcy bardzo często biorą w zamachu zakładników - np. WTC (przecież pasażerowie tych samolotów byli właśnie ich zakładnikami) - tu po prostu rozpylenie jakiejś duszącej substancji w pociągu, strzały i ucieczka." - a jednak bardzo często nie biorą żadnych. Podczas ataku ciężarówką w Nicei nie było zakładników. Podczas ataków bombowych w Madrycie i w Londynie też nie było zakładników.

"Nowy Jork i Brooklyn są przecież w USA. USA bardzo przecież gniecie Rosję i Władka sankcjami, Rosja pod tymi sankcjami już ledwo dyszy. No więc Putin pomyślał tak: Ty mi gnieciesz kraj sankcjami to ja Ci zrobię zamach w Twoim metrze, wet za wet. Zobacz, to się stało w USA a nie w jakimś afrykańskim czy azjatyckim metrze i podczas trwania wojny RUS - UKR i podczas sankcji. No więc nie wierzę w zbieg okoliczności." - to tylko twój domysł, a nie dowód

"sposób przeprowadzenia zamachu (zemsty). Strzały w pasażerów metra. No więc na pierwszy rzut oka można nie wiązać tego wcale z Kremlem. Pierwsze wrażenia mogą być takie: samotny wilk, ktoś niezrównoważony psychicznie, zemsta pracownika metra itp. No więc zemsta Putina incognito. Sposób właśnie wybrany taki by nie można było powiązać Kremla z tymi zdarzeniami. Gdyby zaatakował członka NATO (np. Polskę) tak jak to zrobił z Ukrainą czyli wojskowo (czołgi, naloty samolotowe i bombardowania z powietrza, ataki wojsk piechoty itp) to od razu każdy by wiedział kto za tym stoi. A poprzez atak na amerykańskie metro jak już wyżej udowodniłem nie można w oczywisty i jednoznaczny sposób powiedzieć, że to Putin no więc kremlowski sprawca udzie bezkarnie." - no tak, dowodem na powiązanie ma być to, że nic nie wskazuje na powiązanie ;)

" Sama NYPD mówiła dziś na konfie, że NIE ROZPATRUJE TEGO JAKO ZAMACH TERRORYSTYCZNY. Mówiła, że to CELOWE DZIAŁANIE. Celowe - czyli właśnie cel to zemsta za sankcje i obronę Ukrainy przez USA. " - ataki "samotnych wilków" nie są atakami organizacji terrorystycznych, ale równocześnie nie są wypadkami tylko celowym działaniem.

" łatwa ucieczka sprawcy, do tej pory nie został schwytany mimo ogromnej ilości CCTV i dokładnego rysopisu. Moim zdaniem W.W.P. ułatwił mu ucieczkę. Gdyby działał sam jako tzw. lonely wolf to już dawno byłby w rękach NYPD - sam vs ogromna ilość Policji - szans nie ma by mu się ucieczka udała. MUSI MU KTOŚ W UCIECZCE, W UKRYWANIU SIĘ POMAGAĆ, jak to się mówi :nie ma bata." - zamachowcy z Bostonu też uciekli z miejsca zdarzenia. Tak się dzieje, gdy sprawca ma w planach przeżyć atak i uciec.

"na TVN24 dziś mówiono, że bardzo często zamachowcy wybierają tzw. suicide by cop (dosł. samobójstwo przez gliniarza) czyli wdają się w strzelaninę z Policją by samemu zginąć właśnie z ich ręki. W Brooklynie sprawca zwiał. No wiec to kolejny argument/dowód, ze to nie jest typowy zamach terrorystyczny. " - a jednak czasem sprawcy nie zamierzają ginąć na miejscu; patrz atak bombowy w Bostonie, atak bombowy w Oklahoma City.

• 1

mr.fisz.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@mr.fisz

Zmartwię cię: nie tankuję na specjalnych stacjach benzynowych z cenami dla budżetówki a żywności nie kupuję w sklepach z żółtymi firankami (jeśli nie wiesz o co kaman to zapytaj rodziców, w ostateczności @Staniq ci wytłumaczy) tylko w normalnych sklepach. I jakoś nie zauważyłam, żeby emeryci bili się u nas o cukier w Lidlu, czy w Biedronce - jeśli dysponujesz jakimiś filmami to wrzucaj śmiało.

Mimo tego, jeszcze nie tak dawno pisałaś, ze dla Ciebie nie ma znaczenia czy paliwo jest po 5 czy po 10 złotych

Osobiście nie interesuje mnie w jakiej kondycji jest Rosja, mnie interesuje kondycja naszego państwa, dla mnie ten "kraj" tak jak 500, 200 lat temu czy podczas IIWS to była dzicz i hołota, tak jak jest i teraz i jak dla mnie może zniknąć z mapy świata.

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@mr.fisz

Bo nie ma - z hitlerowcami też robiłbyś interesy, bo sprzedawaliby tanie paliwo i gaz?

Istnieje coś takiego - niestety musisz mi uwierzyć na słowo - jak godność i honor.

• -3

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@mr.fisz

Zmartwię cię: nie tankuję na specjalnych stacjach benzynowych z cenami dla budżetówki a żywności nie kupuję w sklepach z żółtymi firankami (jeśli nie wiesz o co kaman to zapytaj rodziców, w ostateczności @Staniq ci wytłumaczy) tylko w normalnych sklepach.

Dla mających zagwozdkę z tymi sklepami, wyjaśniam:

- w czasach PRL, takim mianem nazwano sklepy tylko dla prominentnych działaczy partyjnych. W oknach tychże, wisiały firanki lub zasłony w wyblakłym żółtym kolorze. Lata później, na terenie wielu państwowych zakładów pracy (w biurowcach) czy urzędów powstawały punkty sklepowe pod nazwą Konsumy. Tam żółtych firanek nie było, ale ze względu na charakter sprzedaży (tylko dla wybrańców) były z nimi tożsame.

Podeszły wiek ma swoje zalety - wiedzę i doświadczenie, ale ma i wady... od dawna nie odwiedzam antykwariatów, zawsze uruchamiam alarmy przy wyjściu...

cichah2o.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

@mr.fisz

Bo nie ma - z hitlerowcami też robiłbyś interesy, bo sprzedawaliby tanie paliwo i gaz?
Istnieje coś takiego - niestety musisz mi uwierzyć na słowo - jak godność i honor.

Przypomnij kto zniszczył Irak, Libię, Afganistan... wydaje mi się, że miedzy innymi USA..
Powiedz gdzie łamane są prawa człowieka.. wydaje mi się, że miedzy innymi w Chinach..
A może wiesz jak traktowane są i jakie prawa mają kobiety np w Arabii?

Czy prowadzimy interesy z tymi krajami? Gdzie tu ten honor, gdzie tu ta godność o której piszesz?
A co z Niemcami? Dalej handlują z Rosją, czy w związku z tym nie powinniśmy przestać z nimi handlować?

Wytlumacz proszę, bo może ja czegoś nie pojmuję.

Sytuacja wygląda tak, że wyszliśmy przed szereg i przez to tracimy najwięcej i stracimy najwięcej jak to się skonczy.
Nawet kasy na uchodźców unia nie chce nam dać, zostaniemy z tym sami iza wszystko zapłacimy sami...
  • 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@cichah2o

No właśnie, przypomnij mi, czy razem z @mr.fisz cieszyłeś się z interwencji w Libii i Iraku, bo przecież mieliśmy tańsze paliwo ...

• 1

Magda72.
  • Tematów: 36
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mr fisz
By nie było off- topu odpowiedziałam Ci na pw.
Niestety dezinformacja dotarła i tutaj...

Ja wielkopostnie pozdrawiam Kpiarz która w jednym tygodniu dała mi ponad 100 minusów i zabrała jedną gwiazdkę ale pewnie jest z siebie dumna...podobnie jak ze swoich kamratów ...

Co do ceny ropy.
Wszyscy wiemy że obecne ceny baryłki ropy w żaden sposób nie usprawiedliwiają chorych cen na polskich stacjach benzynowych.Nasz monopolista musi się pochwalić wysokimi zyskami a marże poszybowały w kosmos.
Komu podlega Orlen? Wszyscy wiemy.Mamy taki rząd jaki sobie wybraliśmy...i na tym koniec bo unikamy polityki.
Obwinianie za to sankcji jest naginaniem rzeczywistości.

Użytkownik Magda72 edytował ten post 13.04.2022 - 21:38

• -3

cichah2o.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

@cichah2o

No właśnie, przypomnij mi, czy razem z @mr.fisz cieszyłeś się z interwencji w Libii i Iraku, bo przecież mieliśmy tańsze paliwo ...

Jeszcze raz poproszę Cię o wytłumaczenie mi tego honoru i godności. Dlaczego w podanych przykładach nie kierujemy się tymi wartościami??

Nie znam tego użytkownika i nie pamiętam cen paliw z tamtego czasu.
  • 0

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych