Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2022 odpowiedzi w tym temacie

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przypomnij kto zniszczył Irak, Libię, Afganistan... wydaje mi się, że miedzy innymi USA..

Afganistan został zniszczony przez Talibów i radykalny islam. Arabska wiosna jest zupełnie innym tematem. To było prawie 15 lat temu. 

Sytuacja wygląda tak, że wyszliśmy przed szereg

Nie wyszliśmy przed szereg. Masz jakieś dowody?

Jeszcze raz poproszę Cię o wytłumaczenie mi tego honoru i godności. Dlaczego w podanych przykładach nie kierujemy się tymi wartościami??

Może dlatego że Chiny i USA Europy nigdy nie napadły a Niemcy od II wojny światowej są największymi pacyfistami na śmiecie. 

• 0

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To chyba jedna z bardziej niesamowitych a jednocześnie pięknych informacji. Wygląda na prawdziwą, z tym, że nie wiadomo czy to z powodu ostrzału.

https://twitter.com/...s://natemat.pl/

Krążownik "Moskwa" w ogniu. Flagowy okręt Rosjan miał zostać ostrzelany przez ukraińskie rakiety. "Moskwa" to rakietowy krążownik będący pierwszym przedstawicielem okrętów typu Slava. Okręt wszedł do służby w 1983 r., z kolei w 2000 r. doczekał się nazwy "Moskwa", jednocześnie stając się okrętem flagowym rosyjskiej floty czarnomorskiej.

• 2

Goosfraba.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

I jakoś nie zauważyłam, żeby emeryci bili się u nas o cukier w Lidlu, czy w Biedronce - jeśli dysponujesz jakimiś filmami to wrzucaj śmiało.

I nie zauważysz, bo za niedługo emerytów na ten cukier nie będzie stać...

• 0

cichah2o.
  • Tematów: 0
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Przypomnij kto zniszczył Irak, Libię, Afganistan... wydaje mi się, że miedzy innymi USA..

Afganistan został zniszczony przez Talibów i radykalny islam. Arabska wiosna jest zupełnie innym tematem. To było prawie 15 lat temu. 

Sytuacja wygląda tak, że wyszliśmy przed szereg

Nie wyszliśmy przed szereg. Masz jakieś dowody?

Jeszcze raz poproszę Cię o wytłumaczenie mi tego honoru i godności. Dlaczego w podanych przykładach nie kierujemy się tymi wartościami??

Może dlatego że Chiny i USA Europy nigdy nie napadły a Niemcy od II wojny światowej są największymi pacyfistami na śmiecie. 

Prawie każda decyzja naszego rządu od początku tej wojny jest wyjściem przed szereg. Z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że gdyby nie to, to nie byłoby tylu sankcji na Rosję - ale jak wspomniałem wcześniej, te sankcje poza Rosją najbardziej dotykają nas i będą dotykać jeszcze bardzo długo, już po zakończeniu wojny.
Powinniśmy najpierw zadbać o nasze interesy a dopiero potem myśleć o Ukrainie.

USA i Chiny Europy nie napadły, ale czy ten argument daje nam prawo łamać nasze zasady? Gdzie nasz honor i nasza godność? Przecież te kraje również zabijały. Ludzie żyjący poza Europą to gorsza kategoria? Dlatego możemy patrzeć na ich krzywdę?

Skoro Niemcy to tacy pacyfiści to dlaczego dalej finansują zbrodnie Putina?

Jeśli Zachód chciałby zakończyć tę wojnę, to mógłby natychmiast odciąć się od wszystkich umów handlowych, wymiany towarów itp Mógłby natychmiast zamrozić majątki i firmy rosyjskie. Mógłby też militarnie wjechać w Rosję i obalić Putina. Mógłby to wszystko ale tego nie robi...

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Oczywiście: gdy USA atakowały Irak to było fajnie, bo cena ropy spadała, uchodźcy z Iraku nie ustawiali się w kolejce do Medyki i Hrebennego a sankcje nas nie dotyczyły. A teraz jest na odwrót.
Czyli koledzy spiskowcy zgadzają się, że Putin zrobił Polakom krzywdę. No chyba, że w ramach intelektualnej woltyżerki zaczną zaprzeczać sami sobie.
  • 0

Tesla.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

To chyba jedna z bardziej niesamowitych a jednocześnie pięknych informacji. Wygląda na prawdziwą, z tym, że nie wiadomo czy to z powodu ostrzału.

https://twitter.com/...s://natemat.pl/

Krążownik "Moskwa" w ogniu. Flagowy okręt Rosjan miał zostać ostrzelany przez ukraińskie rakiety. "Moskwa" to rakietowy krążownik będący pierwszym przedstawicielem okrętów typu Slava. Okręt wszedł do służby w 1983 r., z kolei w 2000 r. doczekał się nazwy "Moskwa", jednocześnie stając się okrętem flagowym rosyjskiej floty czarnomorskiej.

Nikt nigdzie nie pisze, ale może wpadł na jedną z pozostawionych samopas rosyjskich min morskich?
  • 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja tak tylko zagaję na temat cen paliw. Moim zdaniem rządy po prostu szukają kasy aby zatkać dziurę budżetową po pandemii cowida. Wojna jest tylko wygodnym pretekstem. Był czas gdy ropa kosztowała więcej niż teraz ale takich cen na stacjach nigdy nie było. Bo niby jak wojna w Ukrainie dotknęła UK. Za diesla płaciłem maks £1,30. Dzisiaj jest to minimum £1.70 a był moment że na Shellu zapłaciłem ponad £2. Pamiętajmy że większa część ceny paliwa to podatki i akcyzy. Mówią nam że to wina wojny. to nie prawda. Nawet gdy ropa kosztowała powyżej 130$ za baryłkę ceny paliw były dużo niższe. Dzisiaj ropa kosztuje jakieś 100-110$ za baryłkę a ruska o blisko połowę mniej. Mimo to paliwo jest mega drogie. Nie tylko w Polsce. 

• 1

cichah2o.
Reputacja

Napisano

Oczywiście: gdy USA atakowały Irak to było fajnie, bo cena ropy spadała, uchodźcy z Iraku nie ustawiali się w kolejce do Medyki i Hrebennego a sankcje nas nie dotyczyły. A teraz jest na odwrót.
Czyli koledzy spiskowcy zgadzają się, że Putin zrobił Polakom krzywdę. No chyba, że w ramach intelektualnej woltyżerki zaczną zaprzeczać sami sobie.

Do 3 razy sztuka:

Dlaczego wtedy nie mieliśmy honoru i godności by nakładać sankcje na USA, dlaczego nadal ich nie mamy by to zrobić Chinom, ale aby kupić gaz czy ropę od Rosji to już ten sam honor i ta sama godność nam nie pozwalają? Czy może to nie te same godność i honor? 

Moim zdaniem rządy po prostu szukają kasy aby zatkać dziurę budżetową po pandemii cowida. Wojna jest tylko wygodnym pretekstem.

Pamiętajmy że większa część ceny paliwa to podatki i akcyzy. Mówią nam że to wina wojny. to nie prawda.

Mimo to paliwo jest mega drogie. Nie tylko w Polsce. 

Zgadzam się z tym, chociaż bezpośrednio do budżetu nie trafia dużo więcej.  Nie podatki, a cena z rafinerii mega wzrosła i dlatego tyle teraz jest na stacjach. 

Dla polityków ta wojna to doskonała wymówka na wszystko. Przykład z inflacją, że to putinoflacja, gdy w styczniu bez wojny też była wysoka i nie nazywali jej rządoflacją czy socjoflacją. 

• 0

Kalafiorowa.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

@cichah2o

Czyżby dlatego, że jesteśmy w sojuszu wojskowym z USA?

Czy w 1968 r. sprzeciwiliśmy się inwazji na Czechosłowację?
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dlaczego wtedy nie mieliśmy honoru i godności by nakładać sankcje na USA, dlaczego nadal ich nie mamy by to zrobić Chinom, ale aby kupić gaz czy ropę od Rosji to już ten sam honor i ta sama godność nam nie pozwalają? Czy może to nie te same godność i honor? 

Bo... zwyczajnie, Ruskich nie lubimy? Bo... dzięki Amerykanom, mogliśmy Ruskich wykopać z Polski? Bo... jeszcze kilka "bo" bym znalazł.

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ale aby kupić gaz czy ropę od Rosji to już ten sam honor i ta sama godność nam nie pozwalają?

Ale przecież kupujemy, póki co. To że Paliwo i gaz podrożały, nie znaczy wcale że nikt tego nie kupuje. Z resztą, jeżeli chodzi o Polski rząd i restrykcje, to więcej jest gadania niż faktycznego działania. Gaz płynie ze wschodu, tiry jadą na wschód, itd. Pomijając drobiazgi, to Polska niewiele robi w sprawie restrykcji. Dużo jest gadania ale niewiele czynów. 

Co ro reszty Twojej wypowiedzi, to "Jak świat światem, Polak z Ruskim, nigdy nie był bratem".

• 2

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja nie wiem, że niektórym trzeba przypominać lekcje z historii ze szkoły podstawowej. W naszej części świata to Rosja jest największym zagrożeniem od przynajmniej 200lat, a ci dalej o wojnach USA w krajach trzeciego świata sprzed 20 lat, kiedy to zupełnie inaczej wyglądała sytuacja geopolityczna. Wy naprawdę nie widzicie różnicy?

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 14.04.2022 - 21:04

• 3

cichah2o.
Reputacja

Napisano

Ja doskonale znam historię. Chodzi mi o to, że honor i moralność to są, a przynajmniej powinny być, rzeczy niezmienne. Dlatego też, dziwi mnie to, że teraz sankcje sankcje sankcje, a z nich bieda, bo honor i moralność nam tak nakazują. No ale jak inny kraj robił podobnie, to nam to nie przeszkadzało. Dlatego pytam gdzie wtedy był honor i ta nasza moralność. Czy nigdy ich nie było, a teraz to są po prostu puste słowa, które mają tłumaczyć dotykającą nas i czekającą w przyszłości biedę, że tak musi być?

Około godz. 22 Ministerstwo Obrony Rosji poinformowało, że krążownik "Moskwa" zatonął.   - kolejny bolesny cios, oby ta prawdziwa Moskwa też zatonęła.

Dzisiaj sporo wiadomości o 23-letniej Karynie z Buczy, w południe pisali, że to 16-latka. Widać, że jest problem (albo celowość) z przekazem informacji.

• 0

mr.fisz.

In order to be able to think, you have to risk being offensive.

• Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejne organizacje, które kompromitują się podczas działań wojennych.

"Tekst Greenpeace o wojnie w Ukrainie zawierał prorosyjskie i antynatowskie tezy i zupełnie nieadekwatny w obecnej sytuacji apel o niepodnoszenie wydatków na obronność."

https://wiadomosci.o...rcc=ucs&utm_v=2

Kolejny przykład ideologii pożerającej własne dzieci

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzisiaj sporo wiadomości o 23-letniej Karynie z Buczy, w południe pisali, że to 16-latka. Widać, że jest problem (albo celowość) z przekazem informacji.

Albo trolle celowo łączą obie historie, aby zaciemnić obraz. Stawiam na celowe działania, ponieważ obie historie na początku funkcjonowały oddzielnie.

Ja doskonale znam historię. Chodzi mi o to, że honor i moralność to są, a przynajmniej powinny być, rzeczy niezmienne. Dlatego też, dziwi mnie to, że teraz sankcje sankcje sankcje, a z nich bieda, bo honor i moralność nam tak nakazują. No ale jak inny kraj robił podobnie, to nam to nie przeszkadzało. Dlatego pytam gdzie wtedy był honor i ta nasza moralność. Czy nigdy ich nie było, a teraz to są po prostu puste słowa, które mają tłumaczyć dotykającą nas i czekającą w przyszłości biedę, że tak musi być?

Ależ w naszym (polskim) interesie jest gnębić agresora, który chciałby w przyszłości wyciągnąć łapy w kierunku Polski. Przecież, im Rosja słabsza, tym lepiej dla nas. Wiem, że co niektórzy chcieliby tkwić w ruskim stanie umysłu, ale, "nevrátí se to" (jak mawiają starożytni Czesi). Podbijanie bębenka z "ruskim problemem", pozwoli na lata zaszczepić wszystkim wokół bezpieczną rezerwę do zaufania, jakim Rosję obdarzono po pierestrojce. 

O problemach z Rosją, Polska krzyczy od lat i od lat jest to ignorowane. Jak nie cierpię Napoleona i Pinokia z Długopisem, tak chcę, aby o "ruskim problemie" wrzeszczeli ile się da.

Ich gospodarka słabo się kulała, więc potrzebowali wojny, aby ją ruszyć. To klasyka u mocarstw. Problemem jest tylko fobia zagrożenia, którą zaszczepili w swoim społeczeństwie. Za bolszewików to działało, bo dostęp do informacji był nikły. Dzisiaj nawet zmanipulowane przez władzę społeczeństwo potrafi znaleźć sposób na obejście zakazów, tym bardziej, że informacja o wydarzeniach jest w sieci kilka minut po tym, jak się zdarzy.

Gdyby w 1939 roku dostęp do informacji przez społeczeństwo był taki jak dzisiaj, być może ta (ówczesna) wojna miała by inny przebieg. Również dzięki przepływowi nieocenzurowanych informacji, Hitler by nigdy do władzy nie doszedł.

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych