19:08 (24.02)
Lotnisko w Hostomlu, gdzie wcześniej wysadzono rosyjski desant i toczyły się zacięte walki, zostało zajęte przez siły wroga – poinformowała agencja UNIAN, powołując się na kancelarię prezydenta.
Wcześniej sztab generalny podawał, że na lotnisku w Hostomlu pod Kijowem wysadzono desant z 20 rosyjskich śmigłowców Ka-52 i Mi-8 i że toczą się walki – informowano.
(PAP)
Lotnisko w Hostomlu jest położone ok. 15 km od centrum Kijowa.
Lotnisko zostalo juz odbite, czesc Rosjan zginela, czesc uciekla, kilku do niewoli. Ja jestem zaskoczony sposobem i strategia prowadzenia walk przez Ukraine. Spodziewalem sie, ze jezeli juz to Rosja zmiecie ich w dwa dni, a tutaj sytuacja wyglada tak jakby armia Ukrainy byla calkiem niezle przygotowana. Oczywiscie oddali poludnie - to w ogole nie dziwi i jestem przekonany, ze byla to decyzja strategiczna. Tam sa polacie i hektary otwartego, plaskiego, slabo zurabizowanego terenu. Z przeciwnikiem dysponujacym taka przewaga w artylerii i powietrzu nie da sie przeciez walczyc w takim miejscu. Kharkov, Czernichow, Sumy - tutaj juz inna sprawa. Na polnocy od Kijowa tez opor jest znaczny. Rosja stracila juz 8 mysliwcow i co najmniej 4 helikoptery, sporo pojazdow opancerzonych i czolgow, nie swiadczy to o nich jakos dobrze wg. mnie.
Problem w tym, ze Putin zapewne nie wrzucil jeszcze nawet drugiego biegu. To lotnisko w Kijowie to sily porownywalne do tego jakby Putin wzial z kieszeni piataka i rzucil go na stol. Sprzet, ktory udalo sie ustrzelic (samoloty, czolgi) to tez nie sa ich najlepsze konstrukcje. Bardziej wyglada to na mieso armatnie na rozpoznanie.
Inna sprawa, ze Rosja sie chwieje. Bardzo sie chwieje. "Nic nieznaczace" i wysmiewane sankcje z 2014 roku uwalily im PKB o 40%. Nie odzyskali tych poziomow do dzisiaj (!). Sankcje, ktore zostaly nalozone w tej chwili sa dziesiatki razy mocniejsze i bardziej drastyczne w skutkach. Ukraina stawia rozsadny, taktyczny opor. W Moskwie i w innych miastach aresztowano juz blisko 2000 osob, na ulicach Moskwy leca koktajle mołotowa, a z bankomatow nie da sie wyciagnac pieniedzy. Rubel jest najnizej w historii, MOEX spada o ponad 50% (!!!) od Grudnia, tylko dzis o ponad 30%. Nie wiem czy taki byl plan i czy to wszystko jest "wkalkulowane"... ale nie sadze.
No i jeszcze inna sprawa, mniej pocieszajaca. Czlowiek nie majacy nic do stracenia staje sie najgorszym i nieobliczalnym przeciwnikiem. Mam wrazenie, ze Rosja jest o krok od tego etapu. Sugestia o broni nuklearnej i dzsiejsza odpowiedz MSZ Francji przypominajaca, ze Sojusz Atlantycki jest sojuszem nuklearnym nie napawaja optymizmem.
Powiedźcie mi na co im ten Czarnobyl do szczęścia ?
Na nic. Po prostu byl na ich drodze, jest zaraz przy granicy z Bialorusia. Dodatkowo stanowi bardzo przyjemne miejsce, w ktorym moga stacjonowac wojska. Ukraina nie odwazy sie atakowac tego regionu bo kilka zblakanych rakiet moglyby zrobic kuku dla calej Europy. Po prostu dobre miejsce strategicznie.
Użytkownik Master Zgiętonogi edytował ten post 24.02.2022 - 23:02