Napisano 10.05.2022 - 14:41
Napisano 10.05.2022 - 15:27
@Ramirez103
A te 70% to wziąłeś sumując poparcie dla partii politycznych w ostatnich wyborach parlamentarnych na Ukrainie, czy tradycyjnie z palca?
Odpowiedź znajdziesz w moich wcześniejszych postach. Przeprowadzony został sondaż i jego wyniki są dostępne.
Napisano 10.05.2022 - 18:25
To nie tępa rosyjska propaganda tylko rzeczywistość. 200 tys bestialsko zamordowanych naszych rodaków nawet nie przez żołnierzy tylko zwykłych cywilów z siekierami i co tam jeszcze mieli pod ręką. To nie byli ludzie którzy widzieli na wojnach złe rzeczy i im odwaliło od nadmiaru wrażeń. (...)
Tak Ramirez103 - i mordowało 40kilka milionów Ukraińców! Co do jednego. To jest problem którego nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć. Postrzegasz (ale nie tylko ty) Ukraińców jako homogeniczną masę. Wszyscy mają identyczne poglądy, wszyscy postępują jednakowo. Czy w Jedwabnem cała Polska paliła Żydów w stodole? Czy w 1946 w Kielcach całe 30 parę milionów Polaków wyrzucało ocalałych z holokaustu przez okna, a dzieci rozbijano o bruk?
"Wśród zamordowanych były kobiety, między innymi 35-latka w widocznej ciąży oraz dzieci, jedno z nich to kilkutygodniowe niemowlę". Czy to wina Polaków? Bez wyjątku? Moim zdaniem bzdura, za to odpowiadają konkretne grupy a nie naród jako całość.
Nawet w niemczech nie stawia się pomników zbrodniarzom jak to robią nasi wschodni sąsiedzi. (...)
Józef Kuraś ps. „Ogień” - bohater żołnierzy wyklętych, walczących z komunistami po zakończeniu II wojny światowej.
Pomnik: https://i-tatry.pl/p...-kurasia-ognia/
Krótki wypis z historii:
Od wielu lat Słowacy domagają się wyjaśnienia m.in.: uprowadzenia i obrabowania 16 kwietnia 1946 r., a następnie zamordowania w obozie „Ognia” pod Turbaczem czterech mieszkańców Nowej Białej: Jana Szczurka, Jana Kraka, Józefa Chałupki i Jana Łapszańskiego; zastrzelenia 24 stycznia 1946 r. w Trybszu Pawła Bizuba, śmiertelnego postrzelenia jego syna Jakuba oraz obrabowania ich gospodarstwa; zamordowania 12 listopada 1946 r. w Niedzicy Michała Kuźla, ojca sześciorga dzieci, oraz obrabowania go; dokonania w latach 1945-1947 ok. 120 napadów rabunkowych na ludność cywilną Spisza, szczególnie w Krempachach, Nowej Białej, Dursztynie, nakładania nakazów zapłaty kontrybucji na spiskie miejscowości i dokonywania grabieży mienia.
(...)
partyzanci Kurasia odpowiedzialni są na pewno za mord 12 Żydów w Krościenku i w Nowym Targu 5 Żydów na ul. Waksmundzkiej. – Zdaje się, że doskonale wiedzieli, kogo mordują. Na Waksmundzkiej obecny był późniejszy teść „Ognia” – Polaczyk, który był sąsiadem Herza – przekonuje. O tym, że partyzanci mieli świadomość także kogo zabijają w Krościenku, świadczą jej zdaniem choćby zeznania Batkiewicza, podkomendnego Kurasia
https://zolnierzeprzekleci.wordpress.com/ogien/
Tylko, co to ma wspólnego z agresją Rosji na Ukrainę?
Napisano 10.05.2022 - 18:52
Czy w Jedwabnem cała Polska paliła Żydów w stodole?
Nie wiem, czy zrobiłeś to celowo, ale wypadałoby się odnieść. Zbrodni w Jedwabnem dokonała nie Polska, a Niemcy. Jedno z najbardziej rozpowszechnianych kłamstw dotyczących naszego narodu. Bardziej antypolskiego syfu napisać chyba nie mogłeś. Chyba że za Holokaust też według ciebie jesteśmy odpowiedzialni, to wtedy sory.
A "skrajna prawica" Statystyczny Polaku to w dzisiejszych czasach jakakolwiek prawica. Jeśli jesteś prawicowcem, to dostajesz etykietkę nazisty, faszysty, itp. itd. Takie to uroki wzmacniania pozycji typowych postępowych lewaków, dla których wszystko, co im nie pasuje, jest złe.
Użytkownik Carrik edytował ten post 10.05.2022 - 18:49
Napisano 10.05.2022 - 18:59
Nie wiem, czy zrobiłeś to celowo, ale wypadałoby się odnieść. Zbrodni w Jedwabnem dokonała nie Polska, a Niemcy. (...)
... i tego nie napisałem. Ale ciekawie rozwijasz swoją odpowiedź. Kończysz już enigmatycznym przypuszczeniem bym sugerował, że za holokaust jesteśmy odpowiedzialni. No, chyba, że jesteś Niemcem, to bym tutaj już zastanowił się. Ale wtedy nie jesteśmy już "my".
A moje pytanie, co ma Wołyń 1943 wspólnego z wojną na Ukrainie, nadal zawisa w powietrzu. Czy Rosja napadając na Ukrainę miała na celu pomścić/ukarać czy wyciągnąć konsekwencję wobec sprawców? Czemu dyskusja konsekwentnie przez niektórych jest odciągana od tego co tu i teraz W czyim interesie to robicie? Czy myślicie, że po sukcesie w Ukrainie, Rosja nie pójdzie dalej na konfrontacje z NATO? Czy rakiety Federacji Rosyjskiej będą rozpoznawały numer IP i będą akurat omijały wasze domy?
Napisano 10.05.2022 - 19:06
Nie? A co napisałeś? Pytając o to, czy cała Polska paliła Żydów w Jedwabnem, co najmniej sugerujesz, że cała może nie, ale jakaś tam część na pewno. I tutaj wychodzi podłość tego co piszesz, bo żadna część nie paliła.
To ma Wołyń wspólnego z wojną na Ukrainie, że Ukraińcy jawnie od wtedy aż do teraz mają tych samych bohaterów narodowych i w ten sam sposób patrzą na świat. Ich idolami dalej są Upowcy i nawet tego nie ukrywają. Taka prawda, że z nimi nie ma co się dogadywać, bo to żadni nasi bracia. To tylko nasi sąsiedzi, za których nadstawiać karku nie powinniśmy jako Polska za żadne skarby, bo to nie nasza wojna. Niech się dzikusy biją między sobą i tyle. W interesie naszego kraju jest to, żeby Rosja z Ukrainą orała się przez następne 100 lat. Im i jedni, i drudzy słabsi, tym lepiej dla nas.
Napisano 10.05.2022 - 19:15
Napisano 10.05.2022 - 19:21
Czyli tak jak za banderowskiej Ukrainy wielbią typa, który wraz ze swoimi pobratymcami mordował z uśmiechem na ustach Polaków. Jeśli to dla ciebie żaden problem, to wyprowadź się i zaproś do siebie biedną rodzinkę z Ukrainy. Przecież to nasi bracia, którzy jako nasi bracia chcą nas siłą wepchnąć do tej swojej wojny od prawie trzech miesięcy.
Mnie zastanawia jedno - skoro tylu Ukraińców zwiało do nas przed wojną, to co im da to, że będziemy też walczyć z Putinem? Jeśli Putin zrobi rozpierduchę i tutaj, to Ukraińcy będą spieprzać do Niemiec?
Napisano 10.05.2022 - 19:23
@Ramirez103
Nie podałeś żadnego linka do sondażu, według którego 70% Ukraińców to banderowcy.
Czy jeśli 70% Polaków pozytywnie ocenia historyczne dokonania Józefa Piłsudskiego to znaczy, że mamy w Polsce 70% piłsudczyków?
Napisano 10.05.2022 - 19:24
Nie? A co napisałeś? Pytając o to, czy cała Polska paliła Żydów w Jedwabnem, co najmniej sugerujesz, że cała może nie, ale jakaś tam część na pewno. I tutaj wychodzi podłość tego co piszesz, bo żadna część nie paliła.
Carrik, na Boga to są raptem cztery zdania do przeczytania. Pozwolisz, że je powtórzę:
Czy w Jedwabnem cała Polska paliła Żydów w stodole?(...) Czy to wina Polaków? Bez wyjątku? Moim zdaniem bzdura, za to odpowiadają konkretne grupy a nie naród jako całość.
To ma Wołyń wspólnego z wojną na Ukrainie, że Ukraińcy jawnie od wtedy aż do teraz mają tych samych bohaterów narodowych i w ten sam sposób patrzą na świat.
Carrik i dlatego Rosja najechała na Ukrainę?!
To tylko nasi sąsiedzi, za których nadstawiać karku nie powinniśmy jako Polska za żadne skarby, bo to nie nasza wojna
A Federacja Rosyjska tylko przez przypadek zażądała tuż przed wybuchem wojny cofnięcie się NATO do roku 1999 a więc sprzed przystąpienia m.in. Polski do Sojuszu? Przypadek? A p. Miedwiediew mówiąc o idei otwartej Eurazji od Władywostoku po Lizbonę - o czym mówi? Czy naprawdę postrzegasz wszystko jako pojedyncze elementy puzzle?
Użytkownik NoMeansNo edytował ten post 10.05.2022 - 19:25
Napisano 10.05.2022 - 19:29
Ty rżniesz głupa czy serio nie rozumiesz, o co mi chodzi? Dalej sugerujesz, że jakaś konkretna grupa Polaków dokonała zbrodni w Jedwabnem. Weź się schowaj albo czytać się naucz i trochę pomyśl.
Nie jestem Putinem i nie wiem, dlaczego najechał Ukrainę. Podobno miał w planach połączyć Rosję z Krymem i odciąć Ukrainę od morza. A że plany się zmieniły? Politycy nie podejmują wszystkich decyzji z chłodną głową. Może faktycznie jest pod presją czasu, niedługo umrze na tego swojego raka i chce zostać zapamiętany jako wielki wódz.
Użytkownik Carrik edytował ten post 10.05.2022 - 19:30
Napisano 10.05.2022 - 19:30
Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 10.05.2022 - 19:39
Napisano 10.05.2022 - 19:42
Na Litwie czy w Litwie? W czym Litwa jest gorsza od wielkiej Ukrainy?
Ja mam tak z obcokrajowcami, że o historii za bardzo z nimi nie rozmawiam, jak mam okazję, bo wiem, że o to można się łatwo pospinać. Jeśli gadam z nimi o polityce, to tylko o bieżączce.
Napisano 10.05.2022 - 19:47
Ty rżniesz głupa czy serio nie rozumiesz, o co mi chodzi? Dalej sugerujesz, że jakaś konkretna grupa Polaków dokonała zbrodni w Jedwabnem. Weź się schowaj albo czytać się naucz i trochę pomyśl.
Pomyślałem. Dwa razy przeczytałem:
"Co do udziału polskich cywili w dokonaniu zbrodni, należy przyjąć, iż była to rola decydująca o zrealizowaniu zbrodniczego planu [...]. Zasadne jest przypisanie Niemcom, w ocenie prawnokarnej, sprawstwa sensu largo tej zbrodni. Wykonawcami zbrodni, jako sprawcy sensu stricto, byli polscy mieszkańcy Jedwabnego i okolic - mężczyźni, w liczbie co najmniej około 40" - Fragment konkluzji postępowania pionu śledczego IPN, który badał tragiczne wydarzenia z lipca 1941 r.
"Tego dnia, w czwartek nad ranem, do Jedwabnego zaczęli przybywać mieszkańcy okolicznych wsi z zamiarem brania udziału w zaplanowanej wcześniej zbrodni zamordowania żydowskich mieszkańców tej miejscowości. W wieczór poprzedzający zdarzenia niektórzy żydowscy mieszkańcy uprzedzeni zostali przez znajomych Polaków, że przygotowywane są zbiorowe działania przeciwko Żydom. Od godzin rannych 10 lipca 1941 r. rozpoczęto wypędzanie z domów ludności żydowskiej i gromadzenie jej na rynku miasteczka. Zgromadzonym kazano wyrywać trawę spomiędzy kamieni brukowych, którymi wyłożony był rynek. Dopuszczano się przy tym aktów gwałtu i przemocy wobec zgromadzonych. Dokonywali tego mieszkańcy Jedwabnego i okolic, narodowości polskiej"
Napisano 10.05.2022 - 19:50
Należy przyjąć? Niech w końcu ekshumację ciał zrobią, to nie trzeba będzie nic przyjmować. Wróżenie z fusów zawsze spoko. Tak samo przez ostatnie dwa lata przyjmowali, że covid to druga dżuma, a magiczna szpryca czyni wszystkich nieśmiertelnymi. I co? I nico
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych