Po 1. nie jest do końca suwerenny o czym już pisałem wcześniej
Pisałeś wcześniej co nie znaczy że tak jest. Według wszelkich prawideł i ustaleń międzynarodowych, Ukraina to suwerenny i niepodległy kraj. A to że wielkie mocarstwa wpływają na słabsze kraje, to nie jest żadna nowina. Polska też nie jest do końca suwerenna, tak samo jak wiele innych krajów, nie będących "mocarstwami" że się tak wyrażę.
2. Ukraina jest rozgrywana zakulisowo od lat.
Może nam przybliżysz ten aspekt? Masz jakieś info prosto z Kremla?
3. Chce pokazać że jedni i drudzy są siebie warci.
Nie wygląda mi na to. Cały czas jąpisz "Bandera, Wołyń" ale jakoś nie wspominasz nic o Stalinie Katyniu, zsyłkach na Syberię, wspólnej z faszystowskimi Niemcami inwazji na Polskę czy też dekadach Ruskiego terroru w powojennej Polsce. O tym nie pamiętasz. Za to wklejasz ciągle zdjęcia i filmy będące dziełem rosyjskiej propagandy. Nie. Nie jesteś obiektywny. Polskim patriotą też nie jesteś. W interesie naszego kraju nie leży zwycięstwo Federacji Rosyjskiej. Jeżeli to się stanie, my jesteśmy następni w kolejce. NATO nam pomoże, albo i nie. w 1939 roku też mieliśmy pakty i obietnice. Co do UE, to mamy w Polsce więcej prawdziwych uchodźców niż cała unia przyjęła tych imigrantów z Afryki. Gdzie kasa z UE? Bogatsze kraje patrzą wyłącznie na swój interes. Jak Rosja wygra to mamy przerąbane. A tacy mąciciele jak ty pracują właśnie na sukces Rosjii. Gdy ta wojna się przeciągnie, To pożyteczni idioci wyjdą na ulicę, blokując pomoc Ukrainie, przeciwko Rosji. Co w dalszej perspektywie, przywróci do życia ZSRR.
Taki widok Ci nie przeszkadza?
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 18.05.2022 - 20:23
1. Czyli nie jest suwerenna co sam teraz przyznałeś
2, Tak, Putin mi szepcze do ucha. Przecież to proste jak budowa cepa. Wystawianie prorosyjskiego Janukowycza w wyborach to dobry przykład.
3. Nie wspominam bo wy to robicie wiec po co mam to robić ? Nikt za to nie pisze nic o Ukrainie i trzeba wypełnić tę lukę. Akurat Ty nie decydujesz (nas szczęście) kto kim jest. Samo omijanie banderyzmu na Ukrainie pokazuje jacy z was patrioci. W czym mamy przerąbane jak Rosja wygra, co ty za pierdy wypisujesz ? Może rozwiń ten temat.
Bolą Ciebie te zdjęcia oj bolą. Nic nie poradzę że twój mały świat wali sie jak domek z kart. Musisz sobie z tym jakoś poradzić.
Przeszkadza mi ten widok. I co lepiej Ci teraz ? A Tobie zdjęcia które wstawiłem przeszkadzają ?
Aby uniknąć nieporozumień zaznaczę – cieszę się z Twojej niechęci do faszyzmu i widzę, że jest w Tobie chęć do jakiegoś działania. Super, ale zamiast szukać faszystów wśród Ukraińców, których masy, póki co, zdają się głównie istnieć jedynie w dezinformacyjnych artykułach i na zfotoszopowanych zdjęciach, możesz wziąć się za rodzime podwórko. Zwłaszcza, że podkreślasz, że zależy Ci na interesie Polski.
Spoiler
Zdjęcie poglądowe. Takich wlepek/murali w wersjach ze wszystkimi godłami klubów piłkarskiej Ekstraklasy, z zamiennie widzianym wyżej, wilczym hakiem/krzyżem celtyckim/totenkopfem widać na polskich ulicach zdecydowanie więcej, niż czerwono-czarnych flag. To niejedyny problem, ale od czegoś trzeba zacząć.
Serio, skontaktuj się z lokalnymi kolegami z antify, nietrudno znaleźć, i oni pomogą Ci spożytkować energię.
1. Czyli nie jest suwerenna co sam teraz przyznałeś
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Potem przeczytaj swoje wpisy. Przemyśl, i wtedy pogadamy. Chyba że nie bardzo jest z kim.
2, Tak, Putin mi szepcze do ucha. Przecież to proste jak budowa cepa. Wystawianie prorosyjskiego Janukowycza w wyborach to dobry przykład.
Możesz to rozwinąć? w świetle "zakulisowego" rozgrywania Ukrainy? Sporo obywateli tego kraju to Rosjanie. Więc nie jest niczym dziwnym, że w demokratycznych wyborach, prorosyjski kandydat, może zebrać sporą ilość głosów.
3. Nie wspominam bo wy to robicie wiec po co mam to robić ?
Głównie ja to robię. I zawsze w odpowiedzi na twoje posty.
Samo omijanie banderyzmu na Ukrainie pokazuje jacy z was patrioci.
Samo omijanie Stalinizmu pokazuje jaki z ciebie jest patriota.
W czym mamy przerąbane jak Rosja wygra, co ty za pierdy wypisujesz ? Może rozwiń ten temat.
To dosyć proste. Putin promuje wizję wielkiej Rosji. Polska jest częścią tej Stalinowskiej ideologii, jako jedno z kilku zależnych od Rosji państw. Jeżeli nasi sojusznicy, wypną się na nas jak to już kiedyś się zdarzyło, to Polska stanie się kolejną republiką radziecką. Czy się wypną czy nie ... to temat na odrębną dyskusję. Ale nie jest to wykluczone, biorąc pod uwagę chociażby takiego makarona.
Bolą Ciebie te zdjęcia oj bolą.
Żadne zdjęcia mnie nie bolą. Zwłaszcza te fejkowe i zmanipulowane. Takie chemitrailsy w wersji Rosyjskiej. Boli mnie to że jest sporo ludzi, takich jak Ty. Ludzi którzy dali się zmanipulować ruskiej propagandzie. To naprawdę przerażające.
Wmawiaj sobie że są sfotoszopowane ale prawdy nie zakrzyczysz. Już coraz wiecej ludzi w Polsce zaczyna dostrzegać problem.
Wstawiasz zdjęcie Legiunii której i tak wszyscy nienawidzą To żeś dowalił do pieca.
Widzisz tylko to co chcesz zobaczyć. Przejrzałem sobie herby i nie widzę swastyk, symboli ss czy innego dziadostwa. Tonący brzytwy się chwyta.
wizerunek Stepana Bandery z napisem „BANDERA – NASZ BOHATER” podczas meczu ukraińskich klubów piłkarskich: Karpaty Lwów vs. Szachtar Donieck (15 kwietnia 2010)
Panjuzek
1. Czego nie rozumiesz ? Ukraina nie jest suwerenna i nie chodzi tylko że mocarstwa nią sterują jak dżojstikiem w grze. Tam problem jest dużo głębszy. Ustalenia miedzynarodowe warte są tyle co splunięcie.
2. Masz prorosyjskiego Janukowycza i prozachodniego Juszczenko/Tymoszenko a później Poroszenko. Wszyscy oni opłacani przez zachód lub wschód. Czyli masz jawną walkę nie o Ukrainę tylko postawienie swojego na stołku prezydenckim i rządzenie z tylnego fotela. O amerykańskich laboratoriach na terenie Ukrainy mówiło się od kilku lat w czasie gdy rządzili tam prozachodni prezydenci.
3. Tu chodzi o kraje bałtyckie, Białoruś, Ukrainę, Kazachstan itd. czyli kraje byłego ZSRR. Coś ci się pomyliło. Polska się do tego nie zalicza. My wywalczyliśmy niepodległość a pozostali ją otrzymali jak np. Ukraińcy. To jest właśnie ta delikatna różnica. Polska nigdy nie była republiką radziecką.
4. Nie zostałem zmanipulowany przez nikogo. Uważam Rosje i Ukraine za równych sobie w manipulacjach i krzywdach nam wyrządzonych. Powinniśmy z nimi handlować ale nie spoufalać. No chyba że postanowią odciąć się od przeszłości, wtedy można usiąść do rozmów.
Użytkownik Ramirez103 edytował ten post 19.05.2022 - 10:57
Unikasz wielu niewygodnych Ci faktów. Tego o którym wspomniałem też.
Nie cierpię cytować samego siebie, ale...
Tak ,piesek jest dodany komputerowo ale mi bardziej chodziło o mój stosunek do tego pomnika który jest jak najbardziej prawdziwy
Łupaszko też ma prawdziwy pomnik w jakiejś wiosce i prawdziwy stosunek do niego mają miejscowi, pomimo tego, że Łupaszko nie ma czystego sumienia, podobnie jak i kilku innych polskich AK'owców.
Unikasz wielu niewygodnych Ci faktów. Tego o którym wspomniałem też.
Nie cierpię cytować samego siebie, ale...
Tak ,piesek jest dodany komputerowo ale mi bardziej chodziło o mój stosunek do tego pomnika który jest jak najbardziej prawdziwy
Łupaszko też ma prawdziwy pomnik w jakiejś wiosce i prawdziwy stosunek do niego mają miejscowi, pomimo tego, że Łupaszko nie ma czystego sumienia, podobnie jak i kilku innych polskich AK'owców.
(...)
Oczywiście że nie ma czystego i tego nie pochwalam. Tylko w tej sytuacji był to odwet wiec w ten sposób można by go i jego ludzi obronić. Mimo to nie popieram takich działań i lepiej aby dorwali samych sprawców. Druga sprawa, porównujesz odwet gdzie żołnierzy Polskich mogło ponieść z powodu tego co zrobili litwini na żądnych krwi Banderowców szlachtujących całe wsie bez opamiętania.
Również nie odniosłeś się do wielu rzeczy np. flag banderowskich w Warszawie itp.
W "Kalinie czerwonej" najgorsze są słowa: "Maszerują nasi ochotnicy, idą w krwawy tan. Wyzwalają braci Ukraińców z moskiewskich kajdan!", prawda @Ramirez103?
Sam widzisz, że punkt siedzenia determinuje punkt widzenia. Z naszego punktu widzenia, ocena jest taka, że Bandera jest zbrodniarzem, z punktu widzenia tych, dla których jest bohaterem, sprawa ma się zgoła inaczej. Podobnie jest w przypadku choćby wspomnianego Łupaszki, dla jednych bohater, dla innych bandyta i złych czynów nie są w stanie przeważyć te dobre pomimo tego, że być może było ich więcej.
Tak to działa i tak będzie postrzegany każdy narodowy bohater, który w choćby najmniejszym stopniu postąpił niewłaściwie. Popatrz choćby na postać Piłsudzkiego, którego życiorys jest pełen bruzd i dwuznaczności, to jednak jest dla nas bohaterem i patriotą, czego nie mogą powiedzieć o nim choćby Litwini.
Po latach, ten problem łagodnieje choć nie można powiedzieć, że został wybaczony.
Obiektywnie patrząc, nigdy nikt nie będzie zadowolony, a rozdrapywanie zagojonych ran nie prowadzi do niczego.
Sam widzisz, że punkt siedzenia determinuje punkt widzenia. Z naszego punktu widzenia, ocena jest taka, że Bandera jest zbrodniarzem, z punktu widzenia tych, dla których jest bohaterem, sprawa ma się zgoła inaczej. Podobnie jest w przypadku choćby wspomnianego Łupaszki, dla jednych bohater, dla innych bandyta i złych czynów nie są w stanie przeważyć te dobre pomimo tego, że być może było ich więcej.
Tak to działa i tak będzie postrzegany każdy narodowy bohater, który w choćby najmniejszym stopniu postąpił niewłaściwie. Popatrz choćby na postać Piłsudzkiego, którego życiorys jest pełen bruzd i dwuznaczności, to jednak jest dla nas bohaterem i patriotą, czego nie mogą powiedzieć o nim choćby Litwini.
Po latach, ten problem łagodnieje choć nie można powiedzieć, że został wybaczony.
Obiektywnie patrząc, nigdy nikt nie będzie zadowolony, a rozdrapywanie zagojonych ran nie prowadzi do niczego.
Trzeba dążyć do prawdy nawet jeżeli jest dla nich bolesna. Oni musza wiedzieć co zrobili ich dziadowie inaczej może sytuacja się powtórzyć. Już zaczynają się śpiewy i flagi banderowskie powiewają w Polsce. Nie wiadomo na czym się skończy. Ta tendencja tylko wzrasta, nie maleje co widać na załączonych obrazkach oraz filmach. Moim zdaniem nie można tego zostawić samemu sobie.
No i dlaczego tylu młodych facetów śpiewa na środku ulicy zamiast walczyć za kraj ? Czy ktoś może mi odpowiedzieć na to pytanie ?
W "Kalinie czerwonej" najgorsze są słowa: "Maszerują nasi ochotnicy, idą w krwawy tan. Wyzwalają braci Ukraińców z moskiewskich kajdan!", prawda @Ramirez103?
Czyli popierasz śpiewanie hymnu upa na naszej ziemi ?
1. Czego nie rozumiesz ? Ukraina nie jest suwerenna i nie chodzi tylko że mocarstwa nią sterują jak dżojstikiem w grze. Tam problem jest dużo głębszy.
A o co chodzi. Wyjaśnij proszę dla czego Ukraina nie jest suwerenna. Bo nie wiem. Ja rozumiem ze takie stwierdzenie pasuje do twojej narracji, ale mam wrażenie że po prostu chlapnąłeś bzdurę i teraz próbujesz wybrnąć z tego z twarzą.
3. Tu chodzi o kraje bałtyckie, Białoruś, Ukrainę, Kazachstan itd. czyli kraje byłego ZSRR. Coś ci się pomyliło. Polska się do tego nie zalicza. My wywalczyliśmy niepodległość a pozostali ją otrzymali jak np. Ukraińcy. To jest właśnie ta delikatna różnica. Polska nigdy nie była republiką radziecką.
Oficjalnie nie. Ale fakty są takie że przez ponad 40lat polska była sterowana przez Moskwę. Grabiona na potężną skalę. Ruskie wojska na stałe stacjonowały na terenie naszego kraju. Ja pamiętam koniec lat siedemdziesiątych i lata osiemdziesiąte. Sowieci w żaden sposób nie podlegali pod polskie prawo. W moim mieście były nawet autobusy miejskie tylko dla Rosjan. Podczas gdy w naszych sklepach na półkach był tylko ocet, wystarczyło przeskoczyć przez płot, do radzieckiej strefy, aby w ich sklepie kupić wszystko to czego nie było w naszych. Faktycznie. Nie byliśmy republiką radziecką. Bardziej to przypominało okupację.
4. Nie zostałem zmanipulowany przez nikogo.
Nawet sobie nie zdajesz z tego sprawy. Algorytmy zamknęły cię w bańce informacyjnej. Kreml od lat wydaje kupę kasy aby tą bańkę wytworzyć. Dałeś się złapać.
No i dlaczego tylu młodych facetów śpiewa na środku ulicy zamiast walczyć za kraj ? Czy ktoś może mi odpowiedzieć na to pytanie ?
Odpowiedź jest dość banalna. Ukraińska armia potrzebuje wyszkolonych żołnierzy. Szkolenie nowych jest dzisiaj dość utrudnione, i czasochłonne. Puki co nie ma masowego poboru, a to tłumaczy dla czego ci młodzi ludzie, nie walczą za swój kraj. W przeciwieństwie do hołubionej przez Ciebie Rosji, Ukraińska armia nie używa mięsa armatniego. A tym właśnie jest, młody człowiek bez przeszkolenia wojskowego.
W temacie historii. W łatwej formie przedstawione dokonania Feliksa Dzierżyńskiego i jego słynnych czekistów. Polecam.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 19.05.2022 - 19:46