Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ukraina 2022 konflikt

Ukraina interwencja militarna agresja Rosji wojna Nato konflikt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2042 odpowiedzi w tym temacie

Ramirez103.
  • Tematów: 0
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Amerykanie też musza skupić się na morzu południowochińskim bo tam możliwy kolejny konflikt. Tym razem bliżej USA i to ich bardziej może przerażać.

Gwoli ścisłości to z Ukrainy do Stanów jest jakieś 6-7 tys km . A z Tajwanu  do Kaliforni 10-11 tys km. Więc jakie bliżej???  :)  :)

Bliżej w sensie dzieli ich tylko ocean a nie ileś tam krajów po drodze (chodzi mi o Chiny). Poza tym  są też bazy Amerykańskie na tamtejszych wyspach, no i masz Rosję i Amerykę Które niemal graniczą ze sobą Alaska i Syberia. Niech sie tam sobie tłuką wielkie mocarstwa. 

@Ramirez103

1. Pisalem wielokrotnie dlaczego nie jest suwerenna. Wróć do poprzednich postów i tam masz odpowiedzi.

Nie.  Nie napisałeś nic ponadto że "nie bo nie". Być może coś mnie ominęło, więc proszę zalinkuj swoje wypowiedzi. To nie jest trudne. Do reszty odniosę się, wtedy gdy załatwimy ten punkt programu, gdyż dyskusja się trochę rozmydla. 

Kwiat narodu zginął w 2 wojnie to można było łatwo przejąć na chwile stery.

"Kwiat narodu" został wymordowany w Katyniu. Przez kacapów pod wodzą Stalina.   

Kwiat narodu zginął też podczas powstania np Warszawskiego a nie tylko Katyniu. Ilu ludzi zgineło na Wołyniu wg różnych szacunków 50-60tys cywili w tym setki albo nawet tysiące  dzieci. W Woli Ostrowieckiej zginęło 529 Polaków (220 dzieci), w Ostrówkach - 438 osób (246 dzieci) a to tylko dwie miejscowości. Wartościowych ludzi tam nie brakowało. Sama Ewa Siemaszko podaje znacznie większe liczby. Nie określa jednoznacznie i definitywnie, ilu Polaków zginęło z rąk ukraińskich nacjonalistów, jednak nakreśla pewne szacunki.

Prawdopodobne straty ludności polskiej w wyniku ludobójczych działań OUN-UPA i innych ukraińskich organizacji nacjonalistycznych, będące sumą liczb ofiar udokumentowanych i szacowanych dla pięciu województw, wynoszą co najmniej 133 800 Polaków

W różnych miejscach pojawiają się także większe liczby, sięgające od 150 000 do nawet 200 000 ofiar (np. w propozycji uchwały sejmowej, jaką zgłosił w czerwcu 2011 roku poseł Franciszek Jerzy Stefaniuk)

Nie chce mi się teraz szukać gdzie pisałem o tym braku suwerenności. Na pewno chodziło o oddanie broni atomowej za namową USA i Wielkiej Brytanii za te ich śmieszne gwarancje bezpieczeństwa haa tfuu. Teraz Ukraina żałuje tej decyzji. Tak samo jak w 1920r. Ukraińcom nie chciało się bić za wolność i ją wywalczyć jak w naszym przypadku wiec teraz karma do nich wraca (i za Wołyń też). 

• -1

#Stanowski2025.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak samo jak w 1920r. Ukraińcom nie chciało się bić za wolność i ją wywalczyć jak w naszym przypadku wiec teraz karma do nich wraca (i za Wołyń też).

Czyli jedna potwierdzasz że jesteś po stronie rosyjskiej w tym konflikcie. Ukraińcy bardzo chętnie bili się za wolność przy naszym boku, tylko że ostatecznie to Piłsudski zdradził Ukraińców i zabrał im obiecywaną niepodległość którą mieli dostać od nas za pomoc w walce z bolszewikami. Także to my zdradziliśmy Ukraińców co tylko dolewało oliwy do późniejszej rzezi na Wołyniu. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 21.05.2022 - 10:18

• 2

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Tak samo jak w 1920r. Ukraińcom nie chciało się bić za wolność i ją wywalczyć jak w naszym przypadku wiec teraz karma do nich wraca (i za Wołyń też).

Czyli jedna potwierdzasz że jesteś po stronie rosyjskiej w tym konflikcie. Ukraińcy bardzo chętnie bili się za wolność przy naszym boku, tylko że ostatecznie to Piłsudski zdradził Ukraińców i zabrał im obiecywaną niepodległość którą mieli dostać od nas za pomoc w walce z bolszewikami. Także to my zdradziliśmy Ukraińców co tylko dolewało oliwy do późniejszej rzezi na Wołyniu. 

Nie jestem po niczyjej stronie w tym konflikcie. Wy za to jesteście za Ukrainą która UWAGA TRZYMAJCIE SIE MOCNO https://wprawo.pl/po...c9klr5zAuydG9yQ

Nikt ich nie zdradził, to oni sami siebie zdradzili. 

• -1

#Stanowski2025.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Skoro piszesz że Rosja odgryza się za Wołyń to znaczy że stoisz po rosyjskiej stronie.

Tak zdradziliśmy ich. Ale to i tak mało bo po podpisaniu pokoju z bolszewikami w Rydze, wydaliśmy bolszewikom kilka tyśięcy ukraińskich żołnierzy. Dopiero później sumienie ruszyło Piłsudskiego i pojechał ich osobiście odwiedzić do więzienia żeby przeprosić za zdradę. A czy w twoich mediach mówili ci że w dwudziestoleciu międzywojennym pacyfikowaliśmy ukraińskie wsie za to że nie chciały podporządkować się państwu polskiemu? Historia nas Polaków i Ukraińców była trudna czego kulminacją był Wołyń. 

Użytkownik StatystycznyPolak edytował ten post 21.05.2022 - 11:50

• 1

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Skoro piszesz że Rosja odgryza się za Wołyń to znaczy że stoisz po rosyjskiej stronie.

Tak zdradziliśmy ich. Ale to i tak mało bo po podpisaniu pokoju z bolszewikami w Rydze wydaliśmy bolszewikom kilka tyśięcy ukraińskich żołnierzy. Dopiero później sumienie ruszyło Piłsudskiego i pojechał ich osobiście odwiedzić do więzienia żeby przeprosić za zdradę. A czy w twoich mediach mówili ci że w dwudziestoleciu międzywojennym pacyfikowaliśmy ukraińskie wsie za to że nie chciały podporządkować się państwu polskiemu? 

Masz jakieś Ukraińskie korzenie ? Możesz ich bronić jak lew ale prawdy nie ukryjesz. Ukraińcy to zgraja nazistów i trzeba się od nich trzymać z daleka. Za wikipedia  "Wyczerpana wojną Polska nie mogła prowadzić dalszych walk o niepodległość Ukrainy, tym bardziej, że sami Ukraińcy nie poparli Petlury w 1920, a państwa zachodnie były niepodległości Ukrainy przeciwne. O sposobie reprezentacji Ukrainy przez delegację sowiecką świadczy najlepiej fakt, że treść traktatu w języku ukraińskim sporządzić musiał Leon Wasilewski." 

Mącisz strasznie i gubisz w zeznaniach. Oni sami są sobie winni losu jaki ich spotkał. Za Wołyń i pomordowanych tam mają szczęście że z naszej strony nie spotkała ich gorsza kara. Teraz niech sobie sie tam tłuką do woli bo jedni i drudzy są siebie warci. Cześć z nich do niedawna domagała się zwrócenia im naszych ziem na wschodzie https://www.wprost.p...wrotu-ziem.html Wstydu nie mają za grosz. 

• -2

#Stanowski2025.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Masz jakieś Ukraińskie korzenie ? Możesz ich bronić jak lew ale prawdy nie ukryjesz.

Nie mam. Po prostu interesuję się historią a to wystarczy do obalenie tych wszystkich bredni w tym temacie. A tak po za tym jaką prawdę chcę zataić?

• 1

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Masz jakieś Ukraińskie korzenie ? Możesz ich bronić jak lew ale prawdy nie ukryjesz.

Nie mam. Po prostu interesuję się historią a to wystarczy do obalenie tych wszystkich bredni w tym temacie. A tak po za tym jaką prawdę chcę zataić?

Nie zauważyłem abyś coś obalił (chyba że masz na myśli flaszkę) a bredni sam namnożyłeś, które teraz trzeba prostować. Piszesz że Rosja jest zła i okrutna ( zgadzam się) zapominając o Ukrainie. W czym oni sa lepsi/gorsi od ruskich ? Uważasz ich może za naszych przyjaciół ? 

• -2

#Stanowski2025.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W czym oni sa lepsi/gorsi od ruskich ? Uważasz ich może za naszych przyjaciół ?

Przed drugą wojną światową Ukraińców uważam za wrogów z resztą wtedy wzajemnie się nie lubiliśmy. Oni chcieli mieć swój własny kraj a my na to się nie godziliśmy. 

Po rozpadzie ZSRR, Ukrainę uważam za sojuszników, bo mimo swojej czarnej historii z którą jeszcze się nie rozliczyła obrała drogę demokracji w kierunku zachodnim. Rosja za to od dziewiętnastego wieku uprawia zbrodniczą politykę imperialno-dyktatorską. 

• 3

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

W czym oni sa lepsi/gorsi od ruskich ? Uważasz ich może za naszych przyjaciół ?

Przed drugą wojną światową Ukraińców uważam za wrogów z resztą wtedy wzajemnie się nie lubiliśmy. Oni chcieli mieć swój własny kraj a my na to się nie godziliśmy. 

Po rozpadzie ZSRR, Ukrainę uważam za sojuszników, bo mimo swojej czarnej historii z którą jeszcze się nie rozliczyła obrała drogę demokracji w kierunku zachodnim. Rosja za to od dziewiętnastego wieku uprawia zbrodniczą politykę imperialno-dyktatorską. 

My sie na to nie godziliśmy ? Masz czarno na białym kto sie nie godził i Polski wśród nich nie było.

Możesz ich uważać za kogo chcesz ale banderowskie flagi, symbole ss oraz poparcie 80% dla działań Banderowców są faktem. To nie jest kilkuset odszczepieńców tylko wieksza część narodu. To nie są żarty. Porażka Ukrainy jest smutną konsekwencją ich wcześniejszych działań albo raczej jego braku. Ruscy ich gnębili a i tak wschodnia część do nich ciągnie. Naziści ich gnębili to zachodnia sobie o nich przypomina. Jak Polska chciała z nimi budować sojusze to sie na nas wypieli. Teraz ja wypinam się na nich. Chmielnicki zrobił dokładnie to samo. Kolejny wielki bohater obok Bandery. 

• -2

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Ramirez103

Nie chce mi się teraz szukać gdzie pisałem o tym braku suwerenności. Na pewno chodziło o oddanie broni atomowej za namową USA i Wielkiej Brytanii za te ich śmieszne gwarancje bezpieczeństwa haa tfuu.

To nie jest tak że Ci się nie chce szukać. To jest tak że jedynym argumentem którym operujesz, w temacie suwerenności Ukrainy są gwarancje bezpiecze3ństwa ze strony Rosji, w zamian za broń atomową. To za mało aby twierdzić że Ukraina nie jest suwerennym i niepodległym państwem. I w tym momencie wracamy do początku. Rosja złamała  swoje obietnice, i najechała zbrojnie, niepodległe i suwerenne państwo. Zrobiła to używając absurdalnego pretekstu. I teraz całą twoją prorosyjską argumentację, swobodnie możemy spuścić w muszli klozetowej, i zapomnieć o niej tak jak zapomina się o porannej dwójce. Nawet jeżeli wszyscy obywatele Ukrainy, mieliby w mieszkaniach na ścianie portrety Bandery, to dopóki ten fakt, nie wpływa w jakikolwiek sposób na politykę międzynarodową, to żaden inny kraj nie ma prawa wysyłać tam swoich żołnierzy. 

Inną sprawą jest fakt, że przebudzenie nacjonalizmu Ukraińskiego, na tak dużą skalę, jest bezpośrednim efektem działań Rosji, i to od czasów aneksji Krymu. Tak więc nie ma absolutnie nic, null, zero, ziobro, :szczerb:  co by usprawiedliwiało działania Kremla na Ukrainie. A Ty, nie jesteś neutralny i obiektywny. Jesteś mega prorosyjski, i większość twoich postów, wali na kilometr rosyjską propagandą. 

• 3

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

@Ramirez103

Nie chce mi się teraz szukać gdzie pisałem o tym braku suwerenności. Na pewno chodziło o oddanie broni atomowej za namową USA i Wielkiej Brytanii za te ich śmieszne gwarancje bezpieczeństwa haa tfuu.

To nie jest tak że Ci się nie chce szukać. To jest tak że jedynym argumentem którym operujesz, w temacie suwerenności Ukrainy są gwarancje bezpiecze3ństwa ze strony Rosji, w zamian za broń atomową. To za mało aby twierdzić że Ukraina nie jest suwerennym i niepodległym państwem. I w tym momencie wracamy do początku. Rosja złamała  swoje obietnice, i najechała zbrojnie, niepodległe i suwerenne państwo. Zrobiła to używając absurdalnego pretekstu. I teraz całą twoją prorosyjską argumentację, swobodnie możemy spuścić w muszli klozetowej, i zapomnieć o niej tak jak zapomina się o porannej dwójce. Nawet jeżeli wszyscy obywatele Ukrainy, mieliby w mieszkaniach na ścianie portrety Bandery, to dopóki ten fakt, nie wpływa w jakikolwiek sposób na politykę międzynarodową, to żaden inny kraj nie ma prawa wysyłać tam swoich żołnierzy. 

Inną sprawą jest fakt, że przebudzenie nacjonalizmu Ukraińskiego, na tak dużą skalę, jest bezpośrednim efektem działań Rosji, i to od czasów aneksji Krymu. Tak więc nie ma absolutnie nic, null, zero, ziobro, :szczerb:  co by usprawiedliwiało działania Kremla na Ukrainie. A Ty, nie jesteś neutralny i obiektywny. Jesteś mega prorosyjski, i większość twoich postów, wali na kilometr rosyjską propagandą. 

To jest wystarczające aż nadto. Bezbronny kraj musi poddać się innemu. Niepodległość trzeba sobie wywalczyć, wydrzeć a oni ją dostali za darmo. W przyrodzie nie ma nic za darmo. Zapomnieć to trzeba o twoich bzdurach w które wciąż brniesz. Nawet jeżeli wszyscy obywatele Ukrainy, mieliby w mieszkaniach na ścianie portrety Bandery, to dopóki ten fakt, nie wpływa w jakikolwiek sposób na politykę międzynarodową, to żaden inny kraj nie ma prawa wysyłać tam swoich żołnierzy. Buahahahahaa takich bzdur to nawet w wyborczej nie przeczytasz. Zobacz Staniq co twoi koledzy wypisują a to mi ostrzeżenia wlepiasz. Brak słów. Powiedz to ludziom którzy przeżyli Wołyń. Są jeszcze świadkowie którzy żyją. Ukraińcy też nas zaatakowali twierdząc że to ich tereny i to dla dobra ich narodu w 1943r i szlachtując ludnośc cywilną. A Ty, nie jesteś neutralny i obiektywny. Jesteś mega prorosyjski, i większość twoich postów, wali na kilometr rosyjską propagandą. Ciągłe wmawianie mi rosyjskiej narracji to jedyny twój "argument". Zwykłe oszczerstwo, kłamstwo i pomawianie. 

Pewnie podoba ci się taka sytuacja https://www.facebook...K1C&ref=sharing

Spuścić to trzeba ciebie na Ukraine i tam sobie walcz z ruskimi. 

Prezydent Czech Milosz Zeman w ostrych słowach odpowiedział grupie Ukraińców, którzy wysłali do niego list "w obronie Stepana Bandery". "Czy znacie rozkaz Bandery: »Zabijcie każdego Polaka między szesnastym a sześćdziesiątym rokiem życia?«. Jeśli nie znacie, nie jesteście Ukraińcami" - odpisał Zeman.

Ty zdaje się nie kumasz za co otrzymałeś ostrzeżenie.

Cofnij sobie strony i poczytaj.

Staniq

• -3

#Stanowski2025.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

poparcie 80% dla działań Banderowców

Jeszcze tydzień temu pisałeś o 60% rośnie w oczach. Za tydzień będzie 120% :)

• 0

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

poparcie 80% dla działań Banderowców

Jeszcze tydzień temu pisałeś o 60% rośnie w oczach. Za tydzień będzie 120% :)

A dlaczego ma  nie rosnąć ? Widać dzika kozacka krew daje o sobie znać. A jak tam twoja wyobraźnia bo tylko na niej bazujesz xD Co tam nowego Ci się przyśniło ? 

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To jest wystarczające aż nadto

Nie, nie jest. W temacie broni atomowej, jest dążenie do minimalizacji tego potencjału. Nie jest dobrze gdy nowopowstały kraj, który cierpi na wiele problemów, spowodowanych wielodekadowym poddaństwem, posiada broń której nawet nie stworzył. Pozbył się tej broni w zamian za coś. Coś co pozwalało im czuć się bezpiecznie. Ale Rosji nie można ufać na żadnym polu. Zdradę mają wbudowaną w tradycję.   

Masz jeszcze jakieś argumenty, które pozwalają twierdzić że Ukraina nie jest niepodległym i suwerennym państwem? Czy może nie znasz definicji "suwerenności" i "niepodległości". 

Ciągłe wmawianie mi rosyjskiej narracji to jedyny twój "argument". Zwykłe oszczerstwo, kłamstwo i pomawianie.

Wystarczy poczytać co  Rosyjskie media rządowe mówią o tej wojnie, i porównać to z twoimi postami. Nawet czas się zgadza. 

Pewnie podoba ci się taka sytuacja https://www.facebook...K1C&ref=sharing

Nie nie podoba mi się. Ale wiem że jest to bezpośredni efekt działań Kremla. Bandera przede wszystkim wojował z Rosją. A w obliczu inwazji Rosji na Ukrainę, nie dziwi wzrost poparcia dla jego dokonań. Nie popieram, ale jestem w stanie zrozumieć. 

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 21.05.2022 - 17:39

• 0

Ramirez103.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Macie jeszcze na koniec

283276500_5366373393414147_1964092746191

282026105_10158799416232825_549878178694

i czas zmywać sie z tego portalu. Zrobiłem swoje. zostaliście rozwalcowani i można iść na założony urlop.

Niech Bandera będzie z wami xD

link_Zbn0uDCNIM8CFDtfC46MaN2t3hPxp4dr,w1

Może jeszcze wrócę kiedyś aby was zniszczyć jak ruskie pułk azow 

282752689_735800984261039_10650679536967

• 1

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: Ukraina, interwencja militarna, agresja Rosji, wojna, Nato, konflikt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych