No to musze cię rozczarować... z biblią po pierwsze mamy do czynienia na każdej mszy, a po drugie w klasie I LO jest omawianie biblii, więc czytania jej i rozmów na jej temat miałem bardzo dużo. Poza tym, że na każdej lekcji religii dyskutuję z babką 
w szkole i w kosciele zwykle sa bardzo "oklepane" fragmenty. obraz calosci moze wydawac sie juz troche inny
Nie pokaże ci, że nie są prawdą, oprócz zwrócenia się na jeden fakt, że w większości przypowieści jest napisane, był pewien człowiek, czy mężczyzna, czy posiadzacz ziemski. Nie wskazuje to jak najbardziej, że to mogło być naprawdę.
czym innym jest przypowiesc przy, ktorej w zasadzie nie ma wiekszego znaczenia czy sytuacja rzeczywiscie miala miejsce czy nie, a czym innym opisy rzeczywistych sytuacji, zwlaszcza ze starego testamentu, ktore sie uwaza za bajki, a takimi w rzeczywistosci moga w cale nie byc.
Ja to rozumiem, tylko nie rozumiem, czemu niektórzy próbują wbić to ludzią na siłę ??? Mamy wolną wolę, jeśli ja wierzę w jedno i ty mi powiesz o innym, to moge uwierzyć w twoje, albo i nie. Natomiast jeśli wbijesz mi to siłą, to pokazywać się moge jako chrześcijanin, ale wierzyć w duchu będe w coś innego.
tak jak mowilem, jesli ktos Ci wbija wiare na sile, wtedy kiedy tego nie chcesz to robi zle, bo narusza Twoja wolnosc.
Taki fundamentalizm biblijny traktuje o idealności tej księgi, jak i jej absolutyźmie. W literaturze była mowa o przekłamanich w Biblii, warto byłoby się temu przyjrzeć pod "lupą" niż późniejszym czasie żyć z takim przekonaniem. Kościelno katolickie interpretacje na przestrzeni lat, wraz z rozwojem nauki zmieniały się jak i sama struktura kościoła. Ja nic nie sugeruję, ale zobaczymy za pare/naście lat.
jesli zalozyc, ze Bog rzeczywiscie istnieje to jest malo prawdopodobne, ze dopuscil do znaczacych przeklaman. to by uderzalo w sens wiary.
Bardzo ogólnikowe stwierdzenie, pisząc w taki sposób widze omijasz pewne nie wygodne fakty, które każdy zna i wie jak było, jak wygląda/ło to "informowanie"
akurat wyprawy krzyzowe uzywaly "gloszenia wiary" do wielu innych celow. faktem jest, ze jest to sprzeczne z tym co pisze w biblii, a o tym rozmawiamy.
nie pierwsze i nie ostatnie potkniecie niedoskonalego kosciola...