Skocz do zawartości

Ufo nad miejscowością Zdany!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
150 odpowiedzi w tym temacie

some.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

przecież Jackowski to jasno wytłumaczył. Trzech gości zbiło śrubami dwie miski i zrobiło te fotki. Proste. Niewiem kto jest taki obyty w fotografii, że stwierdza że te miski mają 2 m, ale pewnie kończył jakąś prywatną zaoczną szkołę w tym kierunku skoro doszedł do takich wniosków.

nastepny ... Czlowieku wez obejrzyj caly odcinek. Tu nie chodzi o zadne sruby do wznoszenia misek.

Zdjęcia pochodzą STĄD i rzeczywiście zdjęcie nr.3 nie pasuje, powinno być przy końcu serii.

nie pasuje? a niby z jakiej to okazji?
  • 0

pazuzu.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

brakuje tez zdjecia nr 5

nie pasuje? a niby z jakiej to okazji?

gdybys sledzil temat to bys wiedzial
  • 0

some.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

gdybys sledzil temat to bys wiedzial

Hyh rzeczywiscie jest cos nie tak. Moze blad redakcji?
  • 0

ariks.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Niestety jest wiele niejasnosci w tych zdjęciach korespondujac z W.Czarnetzkim ktory wykonywał wstępna analizę wielkosci wyszło iż ten ''obiekt' 'ma około max 34 cm nie wiem dlaczego Waldek stwierdził że się pomylił w ocenie ? Sam wykonywałem eksperymenty z miską i prawdę mówiac zdziwilo mnie jak można oszukać perspektywę i horyzont mam taką fotke gdzie miska jest oddalona około 10-15 metrów a wygląda jakby była 200-300 m dalej i to bardzo wysoko. Do ekserymentu wystarczyła miska i dwie osoby. Nie jest to żadnym argumentem jak ktoś pisał że na ma śladów na śniegu po butach. Po co msikę rzucono sprzed auta. Moim zdaniem to zwykła mistyfikacja Nautilus dwoił się i troił aby była to sensacja na skalę światową wyszło ale odwrotnie i po raz kolejny okazło się co jest pierwsze sensacja czy fakty. M.Fryckowski dosć ciekawie to opisał. Dal zaminy klimatu przedstawiam Wam analizę ''obiektu'' z Egiptu. :mrgreen:

LINK USUNIĘTY

edit AlienGrey
Owa analiza ma się nijak do tematu topicu - nie zaczynaj offtopa.

• 0

Gustlik.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Zwróciłem się do FN o udostępnienie zdjęć, otrzymałem taką oto odpowiedź:

Owszem, udostępnimy oryginały, ale musimy wiedzieć, komu.
Nie może być tak, że w adresie e-mailowym jest "xxx", a pod e-mailem jest jakiś "M.K".
Imię, nazwisko, kontakt.
I to zgodne z prawdą!
Za dużo dzieciarni ukrytej pod nickami i oszukańczymi nazwiskami do nas pisze. Jesteśmy organizacją pozarządową, proszę o tym pamiętać.
Jest wiele osób, u których zdjęcia ze Zdanów wzbudziły furię wściekłości. Stąd oryginały dajemy tylko osobom, które znamy.
Pozdrawiamy
FN

Wysłałem e-mail raz jeszcze. Przedstawiłem się, podałem prawdziwy adres, telefon, wytłumaczyłem, że nie mam zwyczaju przedstawiać się swoimi pełnymi danymi na "dzień dobry" z każdym.
I co? I nic, cisza. Brak odpowiedzi.

Chciałbym jeszcze dodać jedną rzecz(ponieważ daje sobie spokój z tą farsą), która kładzie na łopatki całe Zdany. Relacja pana Macieja jest relacją umieszczoną w środku prześmiewczego cyklu "UFO w Zdanach" w gazecie FAKT.

Jest taka sekwencję artykułów:

20 grudnia 2005 - Dziennikarz Andrzej Woźniak publikuje pierwszą historię o nalocie UFO w Zdanach.
12 stycznia 2006 - Opis obserwacji pojazdu UFO (z obserwacji z 8 stycznia) wypuszczającego wiązkę laserową w kierunku przewodów wysokiego napięcia, co powoduje zanik prądu w Zdanach. Publikacja "najlepszego na świecie zdjęcia UFO" dostarczonego redakcji przez rzekomego świadka zdarzenia, Macieja Talachę który to cudownym trafem jest sąsiadem dziennikarza.
25 stycznia 2006 - Mrożąca krew w żyłach relacja ze Zdanów: mieszkańcy chodzą po wsi z pochodniami i siekierami, na drzewach i słupach rozwieszają listy gończe za UFO
23 lutego 2006 - Opis wzięcia do statku UFO Piotra Sawickiego. Publikacja pierwszego na świecie zdjęcia wnętrza pojazdu UFO.

Dołączona grafika

W dodatku "badanie" które miało sprawdzić sugestię, że UFO ze Zdanów mogło być dwoma sklejonymi miskami, na poczatku nie zostało przeprowadzone przez niezależną instytucję, lecz przez badaczy związanych z fundacją Nautilus. Badacze ci nie mieli żadnej motywacji aby udowodnić prawdziwość hipotezy "dwóch misek". W wyniku testów "okazało się, że sprawa nie jest prosta", a ze względu na zastosowaną "fatalną technikę rzutów" nie uzyskali zdjęć latających misek przypominających UFO ze Zdanów. W dodatku każdy wie, że Exify można przerobić.
Grupa badaczy Łotwy przyjechała do Zdanów, spotkała się z FN i przeprowadziła kilka prób na własną ręke. Stawierdzili, że szanse na autentyczność to 0.1% do 99.9% na fałszerstwo. Oto ich wyniki (ciekawe, czy opowiedzieli im o serii artykułów w Fakt`cie i o sąsiedzkiej znajomości świadka z dziennikarzem...):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak przez chwile uważałem zdjęcia za przekonywujące, niespreparowane to teraz jestem pewien, że to farsa w której brali udział dziennikarze jak i świadkowie. Prawa rynku są nieubłagane. Jest popyt na tanią sensację i znajdują się ludzie, którzy taki popyt zaspakajają. Ubocznym efektem jest to, że aspekt UFO traci na wiarygodności.
  • 0

cebula891.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich to mój pierwszy post na paranormane.pl

Mieszkam 2km od Zdan, o których tu mowa. Nazwiska, świadkowie którzy nie istenią... Dużo śmiechu mi dała lektura na ten temat, aczkolwiek cała sytuacja nie jest wyssana z palca, a raczej wiem skąd się to mogło wziąć.

Stałem ze znajomymi około godziny 18 zimową porą (pora roku ok :mrgreen: ) i rozmawialiśmy. Pamiętam jak dziś, bo to było jedno z bardziej ekscytujących przeżyć w moim życiu. Zapytałem która godzina, było po 18... i nagle huk, bardzo głośny, coś jak przekroczenie granicy dźwięku i rozbłysk na niebie, a za nim jasna smuga. Wszystko trwało 3sekundy.

Napewno widoczne i słyszalne było to minimum 15 km od miejsca w którym staliśmy, bo wracając z pracy wujek słyszał to jadąc starą meganką z włączonym radiem.

Tak sobie przeglądałem wątki i wpadłem na znajomą nazwę, bo o całej akcji " u nas " to tylko śmiechy przy piwie o FAKCIE było słychać.

Użytkownik cebula891 edytował ten post 22.03.2011 - 00:22

• 0

bobolino.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Mieszkam 2km od Zdan, o których tu mowa. Nazwiska, świadkowie którzy nie istenią...

Kolego cebula. Nie wiem o jakich świadkach piszesz, ale wiem, że nazwisko głównego świadka tego wydarzenia zostało upublicznione. To raz.
Dwa, to nikt w tym przypadku nie mówił o żadnym huku, ani rozbłyskach, więc nie wiem, o jakie zjawisko ci chodzi...
Trzecia sprawa, to zimowa porą o godzinie 18stej, jest ciemno jak w dupie u sołtysa, więc siłą rzeczy piszesz od rzeczy, całkiem o czym innym. Zdjęcia zostały wykonane w dzień.
A po czwarte, to zważywszy na powyższe, idź się napij z kolegami i śmiejcie się do rozpuku. I uważajcie, żeby nikt wam miską w łeb nie przyłożył :rotfl:
ps.
W starej "megance" mógł twojemu wujkowi gaz LPG rozwalić kolektor - stąd ten huk.

Wracając do sedna:
Na stronie nautilusa ukazały się dwa nowe wpisy na ten temat. Czy ktoś odważy się rozebrać to na czynniki pierwsze i udowodnić, że to wszystko jest grubymi nićmi szyte?
Ja nie mam żadnych argumentów i chociaż w całym moim 36-letnim życiu nie widziałem UFO, to wierzę, że ta historia jest prawdziwa.

Użytkownik bobolino edytował ten post 12.01.2012 - 19:00

• 0

pdjakow.
  • Tematów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na stronie nautilusa ukazały się dwa nowe wpisy na ten temat. Czy ktoś odważy się rozebrać to na czynniki pierwsze i udowodnić, że to wszystko jest grubymi nićmi szyte?
Ja nie mam żadnych argumentów i chociaż w całym moim 36-letnim życiu nie widziałem UFO, to wierzę, że ta historia jest prawdziwa.

Fundacja Nautilus będzie te nieszczesne Zdany eksploatować do końca świata. Największy argument wytoczył Gustlik - oto fundacja robi szumnie testy i stwierdza, że po prostu się nie da tak rzucić. Po czym przyjeżdżają Łotysze - no i proszę, owszem - da się. I to łatwo. Obiekt miał byc daleko, ale niestety fundacji nie chciało się użyć matowych misek, przez co w misce odbija się drzewo - całkiem niezłych rozmiarów. Tajemnicze zaniki elektryczności działają na samochód, ale na aparat już szczęśliwie nie. Ot - wybiórcze działanie kumotrów ufonautów.
Obiekt wygląda jak złączone miski i tym właśnie jest

Temat "n-tej" rocznicy latających misek ze Zdanów będzie się przewijał co rok. Niestety jedyne, czego jest to dowodem, to upadku Fundacji Nautilus. Moralnego upadku.
  • 0

bobolino.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Kolego pdjakow. Proszę, zasil mnie jakimś linkiem, gdzie ci Łotysze rzucali miskami, bo nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleźć. Ewentualnie wrzuć jakieś zdjęcia z tego wydarzenia.
Tajemnicze zaniki elektryczności zadziałały na dwa STARE samochody przejeżdżające tą drogą dokładnie wtedy, kiedy dwie złączone miski przeleciały nad ulicą. Baterie w aparacie nie miały nic do tego, aparat był w tym momencie wyłączony. Natomiast na zdjęciu widzę (po pokrywie silnika), że ten Polonez to jest jeszcze model, który zapłon ma na kopułce, a prąd ze zwykłej cewki indukcyjnej. Być może taka sama cewka była w tym busie, który stanął w tym samym momencie (?) Nie wiem jak było w busie, ale to by wiele tłumaczyło...

Nie odniosłeś się do testów, które ludzie z nautilusa przeprowadzili w tym roku, a o to głównie mi chodziło.
No i jeszcze proszę napisz, co sądzisz o tym gościu, który opowiada, co widział. Pijany i głodny jechał, i dwie miski zobaczył , czy jak?

Nie bluźnij, synu! Upomnienie słowne. Ivellios
  • 0

bobolino.
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Nie mam możliwości edycji ostatniego postu, więc muszę odpowiedzieć na zieloną uwagę moderatora w tym poście.

Kolego Ivellios.
Pytałem mojego ojca, czy ma założone konto na paranormalne.pl, ale stanowczo zaprzeczył! Jest na tyle wiekowy, że sam go nawet o to nie posądzam, bo nie ma pojęcia o internecie.
A teraz wskaż mi, gdzie popełniłem bluźnierstwo, albo przyznaj, że nie czytałeś całości wypowiedzi i nie załapałeś kontekstu.
Nie życzę sobie tego typu uwag. Czytaj ze zrozumieniem.

Upomnienie słowne spowodowane było użyciem przez Ciebie słowa "najebany", które jest wulgaryzmem. Wulgaryzmów na forum nie tolerujemy.
A poza tym, nie załapałeś ironii z tym "synem". Ale to już Twój problem, nie mój...
Ivellios

A to w takim razie przepraszam. Myślałem, że przyczepiłeś się do słowa "Pijany", które zaznaczyłeś na zielono. Skoro napisałem "najeb...", to oczywiście zwracam honor.

Użytkownik bobolino edytował ten post 18.01.2012 - 18:19

• 0

AirMax90.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dla tych którzy nadal upierają się, że to oryginał. W tym materiale autor pokazał nam jak łatwo to zorbić. Pozdrawiam!
  • 2

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bardzo dobry filmik. Widać na tym przykładzie że mistyfikacja w zdanach jest całkiem możliwa. Ale ludzi z nautilusa nic nie przekona oni już o tym książkę piszą i liczą pewnie na spore zyski. Dlatego przyznanie się przez nich że to mistyfikacja jest niemożliwe.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 04.02.2012 - 10:49

• 0

The Truth Is Out There.

Internetowy Alvaro

• Tematów: 42
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ludzie od Aniołów Nieba też mają bardzo podobne zdjęcia, może te same :D tutaj macie: Kosmiczna Flotylla
  • 0

XGOŚĆ.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A ja powiem tak, można zamknąć temat bo Zdany to relikt tej ziemi przez społeczność skopany. Nieprawda, tak jak to określił Wszystko mistyfikacja - prowokacja. Jestem tego samego zdania.
  • 0

Jakub_P.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Małe odgrzebanie tematu. Ostatni post był zamieszczony blisko 2 lata temu jednak natrafiłem dziś na youtube na coś takiego ufundowane nam przez Fundację Tonącgo okrętu:

Jak po tylu latach, po tylu próbach rzeczowej rozmowy z Rafałem Nowickim na różnych forach internetowych kończonych zawsze fiaskiem, po tylu faktach przeczących można podawać to zdarzenie jako prawdziwe?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych