Coś więcej o tych kilkunastu laboratoriach co sprawę badały?
Szukam informacji, proszę o cierpliwość.
UPDATE:
Info z Nautilusa:
Czy zdjęcia były gdzieś analizowane?
Tak. Mamy przyjaciół w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Holandii. Mają oni większe możliwości niż my. Zapis parametrów ze zdjęć i analiza pikselowa jest bez zarzutu. Amerykanie sprawdzali tylko jedną hipotezę: podwieszanie metalowego obiektu na nitkach. Próby wykazały jedno – wykonanie takiej serii zdjęć z tak wysoko umieszczonym obiektem jest niemożliwe. W Arizonie znaleziono lampę naftową (produkt Chiński, sprzedawany w amerykańskich hipermarketach w Arizonie, o wielkości małej miski do sałatek), której kształt do złudzenia przypomina obiekt ze Zdanów (choć jest to tylko złudzenie, po uważniejszej obserwacji różni się znacznie). Jeden z fotografów zajmujący się analizą zdjęć ze Zdanów zawiesił te lampę na nitce i wykonywał zdjęcia. Materiał ten pozwala tym bardziej upewnić się, że w przypadku zdjęć ze Zdanów mamy do czynienia z autentykiem.
Myśle, że to ich trzebaby męczyć o szczegółowe wyniki badań i dokładne nazwy instytutów. Wysłałem im maila, jak również maila prywatnie do Rafała Nowickiego z zapytaniem w tej kwestii.
Pozdrawiam
UPDATE 2
Szanowny Panie Rafale Nowicki!
Nie będę podawał swojego nazwiska z powodów, o których nie chcę pisać, choć zajmuję się analizą zdjęć profesjonalnie dla instytucji. Czytałem z wielkim zainteresowaniem Pana raporty i bardzo interesuje mnie sprawa Zdanów, którą śledzę bardzo uważnie.
Dziwię się Panu i Pana kolegom, którzy w ogóle biorą pod uwagę wszelkie kombinacje z EXIF-ami zdjęć. Proszę zwrócić uwagę, że w sprawie tych zdjęć łaskawy los dał Panu element, który jest często pomijany w analizach, a jest naprawdę podstawowy. Na niebie bowiem widać smugi samolotów. Czasy zapisane w EXIF-ach poszczególnych zdjęć pokazują, że dokładnie odpowiadają one odcinkowi, które pokonały samoloty na niebie. A więc EXIF-y nie były modyfikowane, one pokazują rzeczywisty czas wykonania zdjęć.
Konsekwencje tego faktu są bardzo istotne dla sprawy oceny wiarygodności zdjęć. Skoro EXIF-y nie były modyfikowane, zdjęcia były wykonywane jedno po drugim i tak powstało 7 zdjęć.
Wykonanie dwóch dobrych zdjęć rzuconych misek jest mało prawdopodobne. Trzech wręcz niemożliwe. A siedem super udanych zdjęć "rzucanych misek" jedno po drugim to już po prostu absurd do nieskończoności.
To pokazuje, że zdjęcia pokazują rzeczywisty obiekt. naprawdę nie rozumiem, dlaczego tak mało poświęcacie uwagi tak fenomenalnej sprawie jak te smugi kondensacyjne, bo one praktycznie uwiarygodniają w stopniu absolutnym czasy z EXIF-ów.
Proszę to wziąć po uwagę przy prezentacji sprawy Zdanów podczas wykładów i pisaniu raportów
Z poważaniem
WW
Gambit czemu twierdzisz że musiał to być pojazd bezzałogowy?
Nie twierdze, ale mam nadzieje, nie oznacza to pewności. Wydaje mi się za mały i zbyt zwrotny, aby być pojazdem załogowym .
UPDATE:
Raport Rafała Nowickiego, bardzo krótki, ciekawy i treściwy (zapoznanie sie, jest podstawą do dalszej dyskusji)
http://s008.wyslijto...205569573996866
I pare zdjęć MISEK, które pokazują doświadczenie o którym pisałem wyżej.
http://www.nautilus..../Image3_796.jpg
edit [14.06.08] AlienGrey
Poprawiłem linki żeby wyglądały bardziej estetycznie