WTC padło po 56 i 85 minutach. Spoko. Może i uderzenie samolotu + paliwo lotnicze + pożar mogło wpłynąć na możliwość zawalenia się, ale... powstają pytania:
1) dlaczego tak szybko? (niecała godzina i półtorej)
2) żaden inny biurowiec na świecie nie zawalił się wcześniej pod wpływem pożaru - czemu OBIE wieże padły mimo iż uderzenia były tak wysoko, a pożar był w porównaniu choćby z Windsorem dużo mniejszy?
3) Czemu wieże padły całkowicie, a nie częściowo się zawaliły?
4) No i czemu pod wpływem pożaru padł WTC-7?
Szczególnie WTC-7 nie daje spokoju wielu ludziom i mi osobiście bardzo wadzi. Oficjalnie padł pod wpływem pożaru...
A teraz pożar First Interstate Tower:4 i 5 maja 1988 roku dla strażaków z Los Angeles to największy i najtragiczniejszy w skutkach pożar jaki kiedykolwiek zdarzył się w tym mieście. 62-piętrowy budynek First Interstate Tower był gaszony przez 64 ekipy strażackie. W akcji brały udział 4 helikoptery, 10 ambulansów państwowych, 14 ambulansów prywatnych, 53 dowódców różnych szczebli, 383 strażaków i lekarzy. First Interstate Tower oddany w 1974 roku miał wysokość 262 metrów. Mimo potężnego pożaru konstrukcja ani drgnęła (poniżej zdjęcie). Od czasów tego pożaru, we wszystkich budowanych wieżowcach zaczęto montować wodne zraszacze na wypadek ognia.
Budynek WTC7 został oddany do użytku wiele lat (1987 rok) po tragicznym w skutkach pożarze FIT w Los Angeles. Był wyposażony nie tylko w zraszacze wodne - jego
konstrukcja bazowała na najnowszych osiągnięciach technicznych w dziedzinie budownictwa - ponad 20 rdzeni stalowo-betonowych, na których oparta była cała budowla - dostatecznie dużo, żeby wytrzymać uderzenie samolotu takiego jak Boeing. Żaden z samolotów w WTC7 jak wiemy nie uderzył.
Oto rozstawienie budynków wokół WTC-1 oraz WTC-2. Zauważcie jak "daleko" znajduje sie WTC-7, którego podobno objął pożar z WTC-1.
I jeszcze wróćmy do Windsor'a:Mnie jako prostego obywatela tego świata jednak nie do końca przekonują oficjalne wersje... Może jestem zbyt słabo wykształcony by to ogarnąć swoim małym umysłem, a może to wszystko nie wygląda tak gładko jak jest przedstawiane... Może...
Edit by =[dj_cinex]= :
Jeśli chodzi o WTC 7 to mamy do tego odrębny temat. Tutaj prosze skupić się na WTC 1