Do czego zmierzam? Budynek mógł się zawalić pod warunkiem, że stalowe rdzenie zostały odsłonięte w dużym stopniu przez wbijający się samolot. To jest warunek.
No to masz problem gdyż w WTC 2 rdzeń praktycznie nie został uszkodzony. Samolot wleciał pod kątem i wyleciał boczną ścianą. Mimo to budynek trafiony później zawalił się znacznie wcześniej dodatkowo przechylając całą górną część a następnie lecąc równiutko w dół.
Nie porównujcie tego do pożaru Windsoru w Madrycie gdyż istnieje pewna delikatna różnica.
Do WTC 1 i 2 to trochę słabe porównanie ale do 7-ki jak najbardziej. Patrząc na WTC 7 to Windsor powinien 15 razy się zawalić. Zresztą do czego mamy porównywać jak tylko te 3 budynki na świecie się zawaliły w wyniku pożaru a reszta przetrwała...
Budynek a właściwie jego rdzeń nie był obiążony tak gigantycznym ciężarem jak te z WTC.
Rdzeń był odpowiednio zbudowany aby te obciążenia znosić. Sam rdzeń nie przenosił obciążeń-współdziałał ze ścianami zewnętrznymi.
No i pamiętajmy o tym, że tam byłm poi prostu pożar.
Pożar trwający kilkadziesiąt razy mniej niż ten Windsoru.
Budynek nie poznał się z pędzącym 737 ani z jego paliwem lotniczym.
Projektanci sami stwierdzali że uderzenie samolotu nie ma większego wpływu na konstrukcję nośną budynku. Paliwo lotnicze w większości spaliło się w wybuchu a pozostała część spaliła się po kilku minutach. Temperatura nie przekraczała typowej dla ognia biurowego.
rdzenie nie zostały ogołocone przez uderzenie. Także przywoływanie tamtego przykładu jest chybione maksymalnie.
Samolot w większości został zniszczony/zniekształcony na zewnętrznej ścianie. Jego konstrukcja to lekkie aluminium walące w wielkie i grube stalowe rdzenie. Wynik tego starcia jest oczywisty. Jak byś mógł to porównanie rozwinąć w wątku WTC 7 to bym był bardzo zainteresowany.
P.S.
Swego czasu wykonałem pewien eksperymencik i go tu zamieściłem. Niestety nie mam dostępu do aluminiowej amunicji lub do pustej w środku.
http://www.paranorma...-67#entry465234
Użytkownik Robakatorianin edytował ten post 03.09.2014 - 10:16