Napisano 24.09.2011 - 16:51
Napisano 24.09.2011 - 19:41
Napisano 25.09.2011 - 08:02
Napisano 25.09.2011 - 09:55
Napisano 25.09.2011 - 11:32
Ja jest twoim tyranem~Nisargadatta Maharaj
Rozumiem. Nie chodzi o to , że nie istniejemy ,ale o to , że nasze " JA " nie istnieje naprawde
Napisano 25.09.2011 - 14:59
Powrót do naturalnego stanu człowieka.
Przekonaj się sam. Jeśli zechcesz.
Napisano 25.09.2011 - 17:31
Ja jest twoim tyranem~Nisargadatta Maharaj
Rozumiem. Nie chodzi o to , że nie istniejemy ,ale o to , że nasze " JA " nie istnieje naprawde
a co istnieje ?
Napisano 25.09.2011 - 18:11
Użytkownik Ronaldo edytował ten post 25.09.2011 - 18:15
Napisano 25.09.2011 - 18:51
Napisano 25.09.2011 - 20:50
Niestety może tak być. Mózg człowieka rozwinięty jest do tego stopnia, że tworzy pojęcia abstrakcyjne. Np: sens, wiara. Potrafimy operować nimi i nadawać znaczenie, wiązać w ciągi przyczynowo-skutkowe. Inne zwierzęta tego nie potrafią, więc czy po śmierci spotka je co innego? Czy to, że wymyśliliśmy pojęcie sensu oznacza, że wszystko co istnieje, musi go mieć? Czy to, że takie pojęcie zakiełkowało w czyjejś głowie, oznacza, że skoro nadamy czemuś ten sens, sprawi, że to coś już automatycznie go będzie miało?jeeaa Ronaldo dobrze gada, nie chce mi się wierzyć w to, że żyjemy nie ważne dzięki komu, bogu, kosmitom wilekiemu boom...
i umierumieramy i jest wielkie NIC, wtedy życie traciło by jakikolwiek sens, nasze przeżycia, tak jak pisał Ronaldo, eee nie wierzę w to..
Użytkownik ciemność edytował ten post 25.09.2011 - 20:51
Napisano 25.09.2011 - 22:43
Jakbyśmy żyli bez końca to dopiero by było bez sensu, marnotrawstwo energii nadane człowiekowi z powodu jego próżności? Z szerszej perspektywy jest to bardzo egoistyczne podejście.jeeaa Ronaldo dobrze gada, nie chce mi się wierzyć w to, że żyjemy nie ważne dzięki komu, bogu, kosmitom wilekiemu boom...
i umierumieramy i jest wielkie NIC, wtedy życie traciło by jakikolwiek sens, nasze przeżycia, tak jak pisał Ronaldo, eee nie wierzę w to..
Według mnie jest to błogosławieństwo, ponieważ świadczyło by to o tym że życie nie ma określonego celu, a więc i wszyscy byli by autentycznie równi. Jeśli natomiast życie miało by określony cel, nie ważne jaki, siłą rzeczy działania były by określane jako lepsze i gorsze, korzystne i niekorzystne. Natomiast dzięki bezcelowości, życie każdego niezależnie od doświadczeń jest warte tyle samo, co ciekawsze sami możemy nadawać mu cel, sens.Nie... i to jest rzeczywiście smutne, bo umrze w nas wszystko.
Użytkownik Ladd edytował ten post 25.09.2011 - 23:01
Napisano 26.09.2011 - 07:29
Napisano 26.09.2011 - 09:00
życie bez celu jest błogosławieństwem ? staram się w życiu być ok dla innych, coś osiągnąć i wychodzi na to, że nie ma to najmniejszego sensu. to tak samo mogę zacząć zabijać bez powodu i nie będzie to żadnej różnicy skoro i tak nie istniejemy i żyjemy bez celu. fatalne to, ale jednak wydaje mi się że się mylicie. Wystarczy spojrzeć na naturę - wszystko ma swoje miejsce i cel - od wybuchu supernowej w przestrzeni kosmicznej, po wyposażenie przez naturę większości gatunków w pazurki, futro, czy instynkt zabójcy. Nic nie jest tam bezcelowe, więc czemu życie ma być bez celu ?Według mnie jest to błogosławieństwo, ponieważ świadczyło by to o tym że życie nie ma określonego celu, a więc i wszyscy byli by autentycznie równi. Jeśli natomiast życie miało by określony cel, nie ważne jaki, siłą rzeczy działania były by określane jako lepsze i gorsze, korzystne i niekorzystne. Natomiast dzięki bezcelowości, życie każdego niezależnie od doświadczeń jest warte tyle samo, co ciekawsze sami możemy nadawać mu cel, sens.
Nie... i to jest rzeczywiście smutne, bo umrze w nas wszystko.
Kto podziela koncepcje nieba i sądzenia na dobrych i złych? Otóż wierzący i dobrzy w swoim mniemaniu ludzie. Z mojej perspektywy są to egocentrycy najwyższych lotów.
Napisano 26.09.2011 - 13:04
Zobacz jak jednoznacznie określiłeś stanowisko. Jesteś wręcz pewny swojej racji nazywając teorie innych bredniami, ponieważ tobie one nie pasują. Po co ta agresja? Boisz się czegoś?Ci co wymyślają te denne teorie powinni wziąć pistolet do ręki i sprawdzić zy nie istnieją strzelając sobie w głowę. Oczywiście tchużostwo by im na to nie pozwoliło, a brednie potrafią publikować.
Istnienie w nieistnieniu, to nie oznacza że możesz latać, przechodzić przez ściany itd. Zapoznaj się z tematem.Jeśli nie istnieje to mogę przechodzić przez ściany/latać itp bo mnie nie ma??? ^^
Bez celu narzuconego z góry, według mnie tak. Życie ma cel jeśli mu je nadasz.życie bez celu jest błogosławieństwem ?
Więc starsza się być ok. dla innych w celu osiągnięcia własnej korzyści? Dla celu który chcesz osiągnąć po śmierci?staram się w życiu być ok dla innych, coś osiągnąć i wychodzi na to, że nie ma to najmniejszego sensu.
Teoretycznie tak, ale w praktyce nie sądzę byś to zrobił.to tak samo mogę zacząć zabijać bez powodu i nie będzie to żadnej różnicy skoro i tak nie istniejemy i żyjemy bez celu.
Możliwe, nie wiem nie umarłem.fatalne to, ale jednak wydaje mi się że się mylicie.
Może sprostuje swoje podejście do sprawy.Wystarczy spojrzeć na naturę - wszystko ma swoje miejsce i cel - od wybuchu supernowej w przestrzeni kosmicznej, po wyposażenie przez naturę większości gatunków w pazurki, futro, czy instynkt zabójcy. Nic nie jest tam bezcelowe, więc czemu życie ma być bez celu ?
Użytkownik Ladd edytował ten post 26.09.2011 - 13:13
Napisano 26.09.2011 - 13:25
Wystarczy spojrzeć na naturę - wszystko ma swoje miejsce i cel - od wybuchu supernowej w przestrzeni kosmicznej, po wyposażenie przez naturę większości gatunków w pazurki, futro, czy instynkt zabójcy. Nic nie jest tam bezcelowe, więc czemu życie ma być bez celu ?
Użytkownik ciemność edytował ten post 26.09.2011 - 13:38
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych