Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czemu według Koscioła Diabeł nas karze w piekle?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
248 odpowiedzi w tym temacie

Luke.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jeśli mówicie o spowiedzi, to zapominacie chyba o jednej ważnej rzeczy. Spowiedź nie jest terapią, a ksiądz nie jest psychologiem. Grzechy wyznajemy Jezusowi, a ksiądz udziela nam tylko rozgrzeszenia. I celem spowiedzi nie jest lepsze samopoczucie, ale otrzymanie właśnie rozgrzeszenia i bycie w stanie łaski uświęcającej, która to z kolei upoważnia do przyjęcia Ciała Jezusa w Komunii Świętej.
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Luke, skoro rozmawiamy z Bogiem, to mi powiedz do czego jest nam ksiądz potrzebny? Do powiedzenia formułki?
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A czemu jest potrzebny człowiekowi ksiądz do rozmowy z Jezusem??
Znacznie lepsze i bardziej tematyczne "konwersacje" moge sobie zaprowadzić spokojnie w domu i do niczego nie jest mi księżulek potrzebny... A jak odczuwam taką potrzebe to się bratu spowiadam hehehe
  • 0

Berith.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Legalize, zgodni jesteśmy, z tym, że ja w ogóle nie uznaje Boga (Boga, wg. wiary chrześcijańskiej), a Ty nie uznajesz Kościoła (instytucji).
  • 0

peyton777.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

[quote name='Legalize' date='09 stycznia 2007, 22:22' post='104849']
A czemu jest potrzebny człowiekowi ksiądz do rozmowy z Jezusem??
ksiądz jest pośrednikiem człowieka w rozmowie z Bogiem.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Hahaha a to niby jakim prawem :lol
Ochłońcie troche...

Berith, to nie jest tak do końca jak myślisz...Uważam, że Kościół jest potrzebny ludziom i to nie ulega wątpliwościom natomiast moim zdaniem przegina w wielu aspektach i powinien występować troche w innej formie, ale wielu ludzi potrzebuje K. nawet takiego jakim jest więc co ja na to poradze :) Mnie taki Kościół nie jest potrzebny...
  • 0

Berith.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A po co nam pośrednik? Skoro Bóg jest wszechmocny i miłosierny, to powinien chcieć wysłuchać każdego z nas, i nie potrzebować do tego "pośredników".

Bezsensu! Da ktoś jakiś sensowny argument?

...Wątpię :P
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Ja nie chce nic mówić ale rozmowa w takiej formie że ksiądz jest pośrednikiem przybiera sekciarski charakter :>
  • 0

peyton777.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

sekciarski???? nie rozumiem.
ksiądz jest pośrednikiem w naszej rozmowie z Bogiem, w modlitwie mogą byc nimi święci, Maryja.....
  • 0

#145 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Po pierwsze, księża nie nadają się na psychologów. Po drugie powinna wystarczyć spowiedź powszechna, po trzecie mi zależy również na forsie, toteż nie zamierzam stać się instytucją charytatywną. Nie ma niczego złego w zarabianiu pieniędzy. To moja odpowiedź na post Beritha.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Dobra zaczne nadawać na tych samych falach ;)
W takim razie jeżeli pośrednikami w "kontakcie" z Bogiem moga być tylko "święci" KK, co w takim razie z ludźmi którzy nie mieli nigdy możliwości kontaktu z wiarą katolicką ponieważ np. żyją w buszu jak indianie, urodzili się na himalajach gdzie jest inne wyznanie wiary itd...
W takim razie jeśli taka jest wola Boża czemu zesłał swojego syna tylko i wyłącznie do "izraela"?? Czemu nie zesłał swoich mesjazy którzy jako jedyni, prawi i sprawiedliwi głoszą tą jedyną prawdziwą wiare na inne zakątki świata tak aby inni też mieli możliwość "poznania" tego jakże miłosiernego boga??
Czyżby mieli iść do piekła odrzuceni tylko i wyłącznie dlatego że "Bóg" o nich zapomniał albo miał ich poprostu głęboko w d...??
  • 0

peyton777.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ludzie, którzy żyją w buszu jak indianie, urodzili się na himalajach gdzie jest inne wyznanie wiary itd... o ile mają dużo szczęscia spotkają chrześcijańskich misjonarzy, którzy będą im głosić Ewangelię, którą z kolei zostawił nam Jezus spisaną przez swych uczniów, ponieważ nie miał nas w d...
  • 0

Berith.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Po pierwsze, księża nie nadają się na psychologów. Po drugie powinna wystarczyć spowiedź powszechna, po trzecie mi zależy również na forsie, toteż nie zamierzam stać się instytucją charytatywną. Nie ma niczego złego w zarabianiu pieniędzy. To moja odpowiedź na post Beritha.

Jesteś psychologiem? :) Ja oczywiście Cię rozumiem. Z czegoś żyć musimy, ale mi chodziło o to, żeby naprawdę starać się pomóc "pacjentowi" (nie jestem pewien, czy takie określenie jest stosowne), a nie tylko posiedzieć, powiedzieć cokolwiek na odczepne, wsiąść kasę i czekać na następnego.

@peyton777, gubisz się, naprawdę już nie wiesz o czym piszesz. Nawet kapłani wiedzą, że osoby, które nie znają Boga, a postępują dobrze i modlą się np. do kamieni zostaną zbawieni. Oni po prostu nie znają innego Boga, więc czczą to, co mogą.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Acha, czyli nasza przyszłość "spłonięcia w piekle" jest uzalezniona od szczęścia?? :)

Dobra powiedziałem co miałem do powiedzenia...

Aha nie zapominajcie, że fundamenty naszej wiary to w znacznej przewadze dogmaty ustanowione przez sam Kościół, bez podstemplowania przez Boga ani Jezusa... Mowa szczególnie do ludzi młodych...
Wierzcie mądrze a nie ślepo...
Najważniejsze jest dobro a nie dogmat... Nie potrzebny jest żaden dogmat aby istniało dobro...
  • 0

Berith.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Legalize, jakbyś nie był facetem, to bym próbował zdobyć twój adres :D

OK, sorki za offtopic :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych