Napisano 10.01.2007 - 18:01
Napisano 10.01.2007 - 18:09
Napisano 10.01.2007 - 19:11
Mam w szkole księdza psychologa.inga
Po pierwsze, księża nie nadają się na psychologów
Jakież to niby wielkie szczęście zostać schwytany w sidła chrześcijaństwa ?. Wg. mnie żadno.Peyton777
o ile mają dużo szczęscia spotkają chrześcijańskich misjonarzy,
Racja, ale to już zostało tutaj wcześniej powiedziane.Legal
Aha nie zapominajcie, że fundamenty naszej wiary to w znacznej przewadze dogmaty ustanowione przez sam Kościół, bez podstemplowania przez Boga ani Jezusa
Gdyby tak było, dar dostaliby tylko pierwotni dychowni, w takim razie ja też mam dar - bo mam szansę jeszcze zostać duchownym.Luke
Bóg dał duchownym szczególny dar...
Jak wyżej...Luke
I choć ksiądz też jest słabym i tak samo grzesznym jak my człowiekiem i też się czasem myli (choć myślę, że chyba rzadziej niż my bo w końcu otrzymuje światło Ducha Świętego ), to chociaż ze względu na ten szczególny dar należy mu się szacunek...
Fundamentalizm Biblijny traktuje o nieomylności i niepodważalności Biblii, w taki razie nie rozumie Twoje toku myślenia jako Chrześcijanina i katolika.pawelq
Wiec biblia raczej nie powinna byc traktowana jako zrodlo prawd absolutnych dotyczacych Boga i Jego planow i zamiarow.
Ewoluowało - zgadza się, natomiast nie dojrzało światopoglądowo (przynajmniej takie jest moje zdanie na ten temat) i weszło w okres częściowego regresu.Tiamat
Chrzescijanstwo ewoluowalo, dopjrzalo swiatopogladowo,
Napisano 10.01.2007 - 20:54
natomiast nie dojrzało światopoglądowo (przynajmniej takie jest moje zdanie na ten temat) i weszło w okres częściowego regresu.
Napisano 10.01.2007 - 23:58
ludzie, którzy żyją w buszu jak indianie, urodzili się na himalajach gdzie jest inne wyznanie wiary itd... o ile mają dużo szczęscia spotkają chrześcijańskich misjonarzy, którzy będą im głosić Ewangelię, którą z kolei zostawił nam Jezus spisaną przez swych uczniów, ponieważ nie miał nas w d...
Napisano 11.01.2007 - 00:01
Napisano 11.01.2007 - 00:14
Mnie na przykład wpajano, że wiara katolicka jest jedyną prawdziwą...
Napisano 11.01.2007 - 00:48
Napisano 11.01.2007 - 01:15
Mnie również tak uczono, ale kiedyś chcieliśmy z klasą pogrążyć naszego KK i zadaliśmy mu pytanie co z innymi ludźmi? Czy będą potępieni tylko dlatego, że urodzili się w innej wierze? Odpowiedź :
j/w nie ważne w jakiej wierze jest się urodzonym, ważne, ze wierzysz w boga, modlisz sie i żyjesz wg wskazań SWOJEJ wiary!!!
Napisano 11.01.2007 - 09:52
Stary Testament tkwi w podwalinach wiary katolickiej bardzo mocno i nie jest możliwe wyparcie się go. Zresztą po co. To część historii KK i tyle.pewnie chętnie zapomniała by o ST.
Napisano 11.01.2007 - 10:24
No i co z tego? Jeden ksiądz psycholog nie czyni psychologami innych księży.Mam w szkole księdza psychologa.
Dokładnie. Bo czym innym jest - w/g tego, co mówi KK - postępowanie w/g przykazań Bożych bez wiedzy o Jego istnieniu, a czym innym jest poznanie Boga i jego nauk ale odrzucenie ich, jako nauk tego konkretnego Boga, oraz Jego samego.z małym dodatkiem: teraz możesz nawrócić się na tą jedyną właściwą.
Napisano 11.01.2007 - 16:33
Nietoleerancji... No wiesz, jeśli ktoś wierzy w coś innego niż to co naucza Kościół, to ja wiem, że niestety ale on błądzi.. To chyba oczywiste? Prawda jest jedna, a nie jak niektórzy starają się wmówić, wiele.
Napisano 11.01.2007 - 17:45
Napisano 11.01.2007 - 17:52
Napisano 11.01.2007 - 17:55
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych