Bierzmowanie to wg KK akt całkowitej dojrzałości w Chrystusie. TY suwerennie powinieneś podjąć decyzję. A problem z mamą musisz niestety sam rozwiązać.z innej beczki - jak przekonac mame ze nie chce isc do bierzmowania?
Napisano 17.01.2007 - 22:46
Napisano 17.01.2007 - 22:51
Pewnie obchodziło, chociażby ze względu na działalność jaką prowadził, ale nie wierzę, jakoby Jezus był Synem Bożym.Myśle, że prostego cieślę niezbyt obchodziło co pisze w Starym Testamencie.
Napisano 17.01.2007 - 23:10
Ja miałem ten sam problem, znaczy nie za bardzo mi się to całe bierzmowanie podobało. Jednak rodziców mam wierzących i postanowiłem do bierzmowania przystąpić. Rodzice się cieszyli, a ja nic na tym nie straciłem, a z całego niby przekazu tego sakramentu nic sobie nie zrobiłemz innej beczki - jak przekonac mame ze nie chce isc do bierzmowania? confuseda.gif
Jezus, postać jak najbardziej historyczna, był rzeczywiście zwykłym człowiekiem. To, że chciał, aby ludzie miłowali się i próbował z nich robić dobrych, jak najbardziej popieram. Ale przypisywanie go do boga nie jest na miejscu. On po prostu miał ogromną charyzmę, dzięki której na podstawie jego nauk zbudowano chrześcijaństwo.ale nie wierzę, jakoby Jezus był Synem Bożym. Był zwykłym człowiekiem z ogromnym charyzmatem, wiedzą, i umiejącym przemawiać do tłumów.
Napisano 17.01.2007 - 23:58
Nie no, jak to, co wy gadacie?Jezus, postać jak najbardziej historyczna, był rzeczywiście zwykłym człowiekiem. (...) Ale przypisywanie go do boga nie jest na miejscu.
Napisano 18.01.2007 - 00:08
Napisano 18.01.2007 - 00:14
Przecież to (że jest Bogiem) jest wyraźnie napisane w Piśmie Świętym. wink1.gif
Napisano 18.01.2007 - 00:39
Napisane też jest: Ja i Ojciec jedno jesteśmy. (Jn 10:30)Napisane jest, że jest "Synem Bożym"
Wg słów Biblii Jezus był także człowiekiem ...aby wstąpić do nieba najpierw musiał umrzeć fizycznie, a to chyba do boskich rzeczy nie należy
To mi wygląda już na obrażanie uczyć religijnych, co nie najlepiej o Tobie świadczy.P.S. A jakby było tam napisane, że świnie to istoty święte i należy je darzyć odpowiednim szacunkiem, to też byś w to wierzył
Napisano 18.01.2007 - 01:14
Napisane też jest: Ja i Ojciec jedno jesteśmy. (Jn 10:30)
Wg słów Biblii Jezus był także człowiekiem ...
Obrażać nikogo nie chciałem, nie do tych należę, ale ślepa wiara w to co jest napisane w jakiejś księdze, może i nawet ważniejszej niż inne, i opieranie się tylko na niej jest dla mnie śmieszneTo mi wygląda już na obrażanie uczyć religijnych, co nie najlepiej o Tobie świadczy.
Napisano 18.01.2007 - 08:28
A Jezus Cię tu zaskoczył i był jednocześnie Bogiem i człowiekiem.Albo się jest bogiem albo człowiekiem, ja nie widzę pokrewieństwa między tymi dwoma "bytami".
Jezus umarł jak człowiek, ale jak Bóg zmartwychwstał. Ale zmartwychwstając nie przestał być człowiekiem. Zmartwychwstał więc też jako człowiek, ale swoją boską mocą.aby wstąpić do nieba najpierw musiał umrzeć fizycznie
Napisano 18.01.2007 - 09:13
Dla mnie brzmi to jak jakaś tandetna bajeczka. Jezus był człowiekiem, na pewno różniącym się od wielu, ale tylko człowiekiemJezus umarł jak człowiek, ale jak Bóg zmartwychwstał. Ale zmartwychwstając nie przestał być człowiekiem. Zmartwychwstał więc też jako człowiek, ale swoją boską mocą. smile1.gif
I nie umarł tylko dlatego, że był słaby i wycieńczony... Umarł po to, aby pokonać śmierć. A teraz żyje. smile2.gif
Napisano 18.01.2007 - 09:33
niby nie, ale to jest jakby "kropka nad i" w wierze chrzescijanskiej. tyle ze ja z nia nie chce miec wiele wspolnegoponczak, czy bierzmowanie jest takie złe?? Stanie Ci się coś??
Napisano 18.01.2007 - 10:35
Napisano 18.01.2007 - 10:37
niby nie, ale to jest jakby "kropka nad i" w wierze chrzescijanskiej. tyle ze ja z nia nie chce miec wiele wspolnego smile1.gif
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych