Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czemu według Koscioła Diabeł nas karze w piekle?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
248 odpowiedzi w tym temacie

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A po co się "żegnać"? Jak nie wierzysz to wszelkie obrządki nic Ci nie dadzą, a mogą uczynić kogoś szczęśliwszym.
  • 0

Ariel.
  • Tematów: 36
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

szybki konkurs bez nagród: czy ktoś z Was zwraca jeszcze uwagę na pytanie zawarte w temacie?

Przeglądając ostatnie kilka stron Waszych pieniaczych wypowiedzi odnosi się jedynie wrażenie, że super się bawicie bo oto powstał kolejny topic pokroju "co kto ma go KK", osobiście zgadzam się z wieloma wypowiedziami zawartymi w tej rozmowie, jak i wiele z nich mnie rozwala z uwagi na tzw. "jedyną prawdę ponad wszystkie inne prawdy jedyne", jednak takie tematy już są i nie ma sensu powielać ich po raz kolejny tylko po to, żeby jeszcze ten jeden raz dać wyraz niemałej elokwencji w klikaniu w klawiaturę i zdolnościom władania słowem. Zechciejcie wrócić do dyskusji nad podstawą pytania zawartego w temacie, bo jak wszyscy doskonale wiemy (chociaż nie leży to w zgodzie z prawdą jedyną, według której jedyną prawdę wiedzą tylko wybrani, a przynajmniej ci, którym się tak wydaje, iż onymi są, a prawdę ową głoszą) nie uda się przełamać wszystkich myślących inaczej niż my, a z kolei bezpłodna walka na argumenty prowadzi jedynie do sprzeczek, zatargów, fochów i wojen, a potem już prosto windą do piekła, bo tak na religii uczyli. Ale właśnie dlaczego? Czemu według Kościoła Diabeł nas karze w Piekle?
  • 0

Berith.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie da się ciągnąć tego tematu. Już od dawna nikt nie powiedział ani słowa, dotyczącego pytania zawartego w temacie. Albo zamknij, albo pozwól na dalszą dyskusję.
  • 0

Ariel.
  • Tematów: 36
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

to, że Ty nie masz już nic do dodania nie znaczy, że nie mają tego inni, przestań generalizować i odnosić wszystko do własnych opinii ;)

ps. zaś nikt dawno nic nie powiedział bo dyskusja przeszła na swobodny tor wytykania co kto w kościele nie lubi, a nie taki był temat i nikt nie zwrócił na ową odskocznię uwagi
  • 0

ryba.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ludzie co wy jaki diabeł czy ktoś wierzy krasnoludki
  • 0

#216 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Pytanie będące tematem tego forum jest trochę bez sensu, z uwagi na to, że KK (o czym większość z Was nie wie) cicho pod nosem mamrocze, że człowiek nie ma duszy...! W takim razie, jaką formę nas, będzie torturował w piekle diabeł? :aaa: :aaa: :aaa:
  • 0

Berith.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak to człowiek nie ma duszy? To już jest nowość dla mnie, ale mogłem się po KK wszystkiego spodziewać.
  • 0

ryba.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wogóle jak by ośioł miał taką świadomośc jak człowiek to by Boga WYOBRARZAŁ SOBIE JAK OSŁA a tak naprawde KK to jedna zorganizowana mafia tylko w głowie kasa nizly zawud
  • 0

#219 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Temat "duszy nieśmiertelnej" jest dosyć skomplikowany i aby nie odbiegać od tematu ponownie (bo się Arielek wnerwi ;) ), założę oddzielny temat o duszy już wkrótce. :)
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

reaper

Rodzice się cieszyli, a ja nic na tym nie straciłem, a z całego niby przekazu tego sakramentu nic sobie nie zrobiłem "I wilk syty i owca cała"

Oczywiście :) a śluby kościelne jeszcze przez długi okres czasu nie wyjdą z użycia.

Inga

Pewnie obchodziło, chociażby ze względu na działalność jaką prowadził,

Powiedzmy sobie szczerze, Jezus nie był żadnym "szlachcicem" ani raczej nikim takiego pokroju. Był chłopem miał w ręku fach. Czy prostego człowieka interesują pisma kórych zapewne sam nie rozumie ich głębszego znaczenia ? Niesiądze, dlaczego ? ponieważ Jezus do pewnego momentu był niedouczony, po jakimś czasie dopiero wyuczony został przez mędrców tym samym zostając kaznodzieją, przekazując dalej swoje i te nabyte nauki.

Luke

A może uważacie je za zbiór bajek...

Pod natchnieniem Ducha świętego - jaknajbardziej

Luke

I nie umarł tylko dlatego, że był słaby i wycieńczony... Umarł po to, aby pokonać śmierć. A teraz żyje.

Wcale nie zmartwychwstał, to mit wytworzony w historii mający na celu ukazanie sensu życia. Coś w rodzaju " Jest życie wieczne" SYMBOL!
  • 0

#221 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Powiedzmy sobie szczerze, Jezus nie był żadnym "szlachcicem" ani raczej nikim takiego pokroju. Był chłopem miał w ręku fach. Czy prostego człowieka interesują pisma kórych zapewne sam nie rozumie ich głębszego znaczenia ? Niesiądze, dlaczego ? ponieważ Jezus do pewnego momentu był niedouczony, po jakimś czasie dopiero wyuczony został przez mędrców tym samym zostając kaznodzieją, przekazując dalej swoje i te nabyte nauki.

Prześliczna ;) :)
Co rozumiesz przez określenie "był chłopem"?
a) był mężczyzną,
b) był pośledniego stanu
c) coś innego?
Zbyt powierzchownie podchodzisz do Jego osoby i zbyt nisko oceniasz.

Ktoś z Was powołuje się tutaj na Ewangelię św. Jana. Nie została ona napisana przez niego osobiście, ani też nie była przez niego dyktowana, śmiem twierdzić, że Jan nie miał o niej pojęcia ponieważ powstała dużo, dużo później. Jest to najbardziej "malownicza" ewangelia ze wszystkich, i najbardziej nie przekonująca.
Takie są fakty...
  • 0

michalp.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Inga naprawdę ;) nie wiem po co to robisz, dobrze wiesz a chcesz ze mnie zrobić niewiadomo co ;) peace!
owiedzmy że Jezus był mężczyzną codzień pracującym, budzącym się rano i jedzącym chleb z wodą na śniadanie. Wystarczy ? :)
  • 0

Berith.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wystarczy, ale jak czegoś tutaj nie rozumiem. Piszesz, że Jezus był zwykłym człowiekiem (zgadzam się), ale zaraz potem piszesz, że ten kto pisał ewangelię, był natchnięty Duchem Świętym :/
  • 0

michalp.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

1) Nie napisałem tak, jeżeli się myle, zacytuj.
2) Można być natchnionym będąc zwykłym człowiekiem.
  • 0

Macha.

Ciekawski

• Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli chodzi o bierzmowanie, to to służy jednemu celowi. Jeszcze bardziej nas zamknąć na świat niematerialny. Wiem, bo po tym całym bierzmowaniu przez 2 tygodnie, jak nie przez miesiąc, zupełnie nie mogłem się skoncentrować i kontynuować pracę z energią. Tak czy inaczej mam spokój na przyszłość.

Wracając do tematu...

"Jezus był zwykłym człowiekiem" + za dedukcję :) trzeba jedynie dodać, że miał rozległą wiedzę (sądzę że był największym ezoterykiem swoich czasów), ale Bogiem przez to nie jest.

Ingo ciekaw jestem czy którykolwiek z uczniów Chrystusa napisał osobiście ewangelię... jak dla mnie jeśli już to mogły to być historie opowiadane przez apostołów i w końcu spisane. Co tam, że pewnie dużo pozmieniano przy ich pisaniu, a potem jeszcze na potrzeby kościoła. Na dodatek w średniowieczu w ogóle zapomniano o koncepcjach Chrystusa i tylko czerpano kasę ze strachu ludzi.

Ja kwalifikuję średniowiecze jako państwo totalitarne.
*1 światopogląd
*1 przywódca
*aby utrzymać władzę wprowadzono terror
*istnieje wróg "narodu (chrześcijańskiego)" [heretycy, wiedźmy, poganie]
*propaganda
*tajne służby (donosiciele)
*wszystko należy do narodu (w tym wypadku do Boga)

I jeszcze z wikipedii...

Totalitaryzm - charakterystyczny dla XX-wiecznych reżimów dyktatorskich system rządów dążący do całkowitego podporządkowania społeczeństwa państwu za pomocą monopolu informacyjnego i propagandy, ideologii państwowej, terroru tajnych służb i masowej monopartii.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych