Napisano 03.01.2007 - 20:24
Napisano 03.01.2007 - 21:27
W takim razie: Gdzie tak pisze, w Starym Testamencie szatan pojawia się przy okazji wyzwolenia Żydów z niewoli Babilońskiej. Więcej informacji znajduję się w źródłach pozabiblijnych (apokryfach, apokalipsach)WIESIO
Bo nie Bóg ją stworzył tylko diabeł, tak przynajmniej rozumuję z tego co powiedział ksiądz o walce z Lucyferem i o tym jak spadł na ziemię i zrobił dużą dziurę
Napisano 03.01.2007 - 21:32
Napisano 03.01.2007 - 21:34
Napisano 03.01.2007 - 21:40
Napisano 03.01.2007 - 21:46
Napisano 03.01.2007 - 22:01
Czemu ciało jest źródłem grzechu? Co w nim takiego złego? Przecież jest dziełem Boga.serio? ja znowu słyszałam że nasze ciało , które zresztą rozpadło się w proch, nie będzię już potrzebne. prezcież to głownie niedoskonałe ciało jest źródłem grzechu, cierpień
Napisano 03.01.2007 - 22:51
Napisano 03.01.2007 - 23:04
Napisano 04.01.2007 - 09:09
Nie tylko Ona, ale tez któryś z Proroków, zdaje się, że Abraham(?) został zabrany do nieba ognistym rydwanem czy czymś takim (ufo?).tylko NMP została zabrana do Nieba razem z ciałem, a tak mówi Pismo Św.
Napisano 04.01.2007 - 13:38
Napisano 04.01.2007 - 17:42
Nie tylko Ona, ale tez któryś z Proroków, zdaje się, że Abraham(?) został zabrany do nieba ognistym rydwanem czy czymś takim (ufo?).
Nie był to przypadkiem Ezechiel??To był Honoch, on był zabrany przez Boga.
Ludzie czy wy nie rozumiecie, że Bóg tak uczynił tylko po to byśmy otrzymali wolną wolę. Wolna wola objawia w wyborze pomiędzy dobrem a złem. Gdyby Bóg nie stworzył szatana nie było by wolnej woli, bo istniałoby tylko dobro i człowiek nie miałby możliwości wyboru. Bóg się dla nas poświęcił, to jest akt wielkiej miłości. Stworzył piekło byśmy mogli wybierać, zesłał swojego Syna byśmy byli zbawieni, ofiarował nam wolną wolę nasz największy dar. Nie chciał stwarzać ślepo kochających go stworzeń, ludzi. On chciał byśmy go kochali naprawdę, a do tego potrzebna jest wolna wola, bez niej i beż przeciwieństwa dobra jakim jest zło nie wiedzielibyśmy co to prawdziwa miłość. Skupiacie się na tym jaki to Bóg jest. Prawda jest taka że On nas kocha i to mi wystarczy. I stwarzając "ten zalążek" Bóg był całkiem świadom tego co robi wiedział co musi zrobić byśmy posiadali wolną wolę. Pewne sprawy można tylko teologicznie wytłumaczyć.Nie pozostaje mi nic innego niżeli pozostać przy swoim wink1.gif Powiedziałbym nawet, skoro piekielna otchłań jest dziełem Boga to w takim razie Bóg w pewnym sensie stworzył zalążek zła. Może całkiem tego nie świadom, tylko po co ?
ad1) nikt w niczym nie pośredniczy, kto ci broni modlić się w domu lub na łące, kościół to tylko jedno z wielu miejsc w którym możesz się modlić do Boga i z nim obcować. kościoły jako budynki zostały zbudowane by zgromadzić ludzi we wspólnocie by się razem modlili ale nikt ci nie broni modlić się samemu.katolicyzm jest m.in atakowany dlatego bo:
- czlowiek nie potrzebuje posrednika w rozmowie z Bogiem
- zycie w celibacie jest sprzeczne z naturą człowieka
- Bog nie jest surowy jak zatwardziale próbuje nas przekonac kosciol
- Bog nie jest na podobienstwo czlowieka
- Wieczne potępienie to wymysł trzymający w kajdanach wiernych
itd.
Wiara istnieje, ale poza wiara potrzebny jest tez rozum
Napisano 04.01.2007 - 18:09
Hmmm, boję się że wyprali Ci mózg. To jest świat którym rządzi Bóg? Wojny i zbrodnie?Po drugie szatan już przegrał walkę o ziemię z Bogiem
Napisano 04.01.2007 - 18:29
Nie bój się, nie wyprali mi mózgu.Hmmm, boję się że wyprali Ci mózg. To jest świat którym rządzi Bóg? Wojny i zbrodnie?
Taki świat to świat Boga? Zastanów sie!
Napisano 04.01.2007 - 18:40
Wolałbym abyś w przyszłości nie zwracał nikomu uwagi w ten sposób, i nie naprowadzał na jedyny i słuszny tok myślenia.angelus-x
Ludzie czy wy nie rozumiecie
angelus-x
Bóg tak uczynił tylko po to byśmy otrzymali wolną wolę. Wolna wola objawia w wyborze pomiędzy dobrem a złem. Gdyby Bóg nie stworzył szatana nie było by wolnej woli, bo istniałoby tylko dobro i człowiek nie miałby możliwości wyboru.
Daje nam do zrozumienia że Bóg jest surowy i karze nas cierpieniami.angelus-x
ad3) kościół wcale nie mówi że Bóg jest surowy, kościół uczy że Bóg jest sprawiedliwy, że za dobro wynagradza a za zło karze, no ale nie którzy taki stan rzeczy oceniają jako surowość.
Pisałem już o tym w temacie Magiya Chaosu, ale specjalnie do Ciebie powtórze.angelus-x
ad5) gdyby nie było piekła i jakieś kary za zło to wyobraź sobie w jakim świecie bezkarności byś żył.
Owszem, ale mimo wszystko Kościół bardzo się stara...ad1) nikt w niczym nie pośredniczy,
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych