Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czemu według Koscioła Diabeł nas karze w piekle?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
248 odpowiedzi w tym temacie

Metatron.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To był napewno Henoch, on za życia został zabrany do Boga. Ezechiel tylko widział "chwałę Pana" zstępującą na ziemię i miał wybudować świątynię.
  • 0

bonifacy_krak.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wolałbym abyś w przyszłości nie zwracał nikomu uwagi w ten sposób, i nie naprowadzał na jedyny i słuszny tok myślenia.

Przepraszam. Faktycznie mnie poniosło, taki już jestem z natury, nawet kumple się denerwują że czasami staram się im narzucić mój tok myślenia. Więcej już tak nie będę pisać.

'To co uważamy obecnie za wolną wolę jest po prostu jednym z ogniw w łańcuchu, tylko powodowanym tak przeogromną liczbą czynników, których w większości nawet sobie nie uświadamiamy, że sprawia wrażenie jakbyśmy to my decydowali o sobie i świecie wokół nas.'

Czyli wg ciebie jesteśmy marionetkami losu, robotami zdanymi na los, niech się dzieje co się chce tak? Więc ja się z tym nie zgadzam ale szanuję twoje poglądy.

Daje nam do zrozumienia że Bóg jest surowy i karze nas cierpieniami.

Daje nam do zrozumienia że poprzez cierpienie łatwiej jest się zbawić. Bóg nie zsyła nam cierpienia, to człowiek zadaje drugiemu ból. Wszystkie choroby i wojny są wynikiem działalności człowieka. I wcale nie daje do zrozumienia że Bóg jest surowy, wręcz przeciwnie. Jakbyś poczytał Biblie lub jakiś katechizm zobaczyłbyś że o Bogu pisze się jako o sadzie nad dobrymi i złymi.

Pisałem już o tym w temacie Magiya Chaosu, ale specjalnie do Ciebie powtórze.

Dobro i zło, to definicje które każdy na swój sposób definiuje, dla jednego coś jest dobre dla innego złe, nie ma po prostu, nie ma prawd absolutnych, one są ukute po to tylko by stworzyć dla ogółu interesantów czy też ludzi jakiś wspólny miernik wartości wedle którego należy postępować.
Istnieje też czysto filozoficzne wyjaśnienie tych dwóch wartości, jednak dla wielu jest to pojęcie sprowadzające się wyłącznie do Boga i stworzenia świata, bo tak jest lepiej.
Dla niektórych też, jest to tylko interpretacja.

Czyli gwałt, kradzież i morderstwo są wg niektórych dobrem. Hmmmm wg mnie pojęcia dobro i zło są definiowane prawami naturalnymi i moralnymi. Wszystko co działa na nie korzyść człowieka jako indywidualności jest złem. I się z tym zgadzam. Oczywiście stwierdzenie takie musi być uwarunkowane wieloma czynnikami, ale ogólnie rzecz biorąc człowiek ma rozum i wie że pewne postępowanie jest nieuzasadnione i bez celu a przy okazji krzywdzi powiedzmy drugiego człowieka. Np. zwierzęta nie wiedzą, że zabijają, tylko kierują się instynktem, ale one mają usprawiedliwienie ponieważ zabijają żeby przeżyć. My ludzie np, nie musimy zabijać się nawzajem by przeżyć. Wręcz przeciwnie. Musimy się szanować i żyć w zgodzie inaczej wyginiemy (III Wojna Światowa :D ). Dobro i zło jest uwarunkowane w prawach natury a nie poprzez definicję jakiegoś tam myśliciela. Tak więc nie można sobie wybierać co jest dobrem a co złem, nie można zinterpretować czegoś co jest w naszej naturze. Więc...

To był napewno Henoch, on za życia został zabrany do Boga. Ezechiel tylko widział "chwałę Pana" zstępującą na ziemię i miał wybudować świątynię.

Możliwe, chyba masz rację, a nawet napewno...
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

angelus-x

Czyli gwałt, kradzież i morderstwo są wg niektórych dobrem. Hmmmm wg mnie pojęcia dobro i zło są definiowane prawami naturalnymi i moralnymi. Wszystko co działa na nie korzyść człowieka jako indywidualności jest złem. I się z tym zgadzam. Oczywiście stwierdzenie takie musi być uwarunkowane wieloma czynnikami, ale ogólnie rzecz biorąc człowiek ma rozum i wie że pewne postępowanie jest nieuzasadnione i bez celu a przy okazji krzywdzi powiedzmy drugiego człowieka. Np. zwierzęta nie wiedzą, że zabijają, tylko kierują się instynktem, ale one mają usprawiedliwienie ponieważ zabijają żeby przeżyć. My ludzie np, nie musimy zabijać się nawzajem by przeżyć. Wręcz przeciwnie. Musimy się szanować i żyć w zgodzie inaczej wyginiemy (III Wojna Światowa ). Dobro i zło jest uwarunkowane w prawach natury a nie poprzez definicję jakiegoś tam myśliciela. Tak więc nie można sobie wybierać co jest dobrem a co złem, nie można zinterpretować czegoś co jest w naszej naturze. Więc...

Generalizujesz zbytnio. Dobrem może być Bóg, ojczyzna, rodzice, przyjaciele, honor itd. Nie ma to znaczenia, ponieważ to my sami ustalamy swoje zasady postępowania. Wypada tez zaznaczyć, a raczej powiedzieć wprost, że nie trzeba być katolikiem aby być wielkodusznym cnotliwym i szlachetnm.

angelus-x

ma rozum i wie że pewne postępowanie jest nieuzasadnione i bez celu a przy okazji krzywdzi powiedzmy drugiego człowieka.

Kardynalny błąd, czyli jestem niemoralny ?

ps; jutro ciąg dalszy przygotuj się bo ja ide oglądać tv ;)
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czyli gwałt, kradzież i morderstwo są wg niektórych dobrem. Hmmmm wg mnie pojęcia dobro i zło są definiowane prawami naturalnymi i moralnymi. Wszystko co działa na nie korzyść człowieka jako indywidualności jest złem. I się z tym zgadzam. Oczywiście stwierdzenie takie musi być uwarunkowane wieloma czynnikami, ale ogólnie rzecz biorąc człowiek ma rozum i wie że pewne postępowanie jest nieuzasadnione i bez celu a przy okazji krzywdzi powiedzmy drugiego człowieka. Np. zwierzęta nie wiedzą, że zabijają, tylko kierują się instynktem, ale one mają usprawiedliwienie ponieważ zabijają żeby przeżyć. My ludzie np, nie musimy zabijać się nawzajem by przeżyć. Wręcz przeciwnie. Musimy się szanować i żyć w zgodzie inaczej wyginiemy (III Wojna Światowa grin.gif). Dobro i zło jest uwarunkowane w prawach natury a nie poprzez definicję jakiegoś tam myśliciela. Tak więc nie można sobie wybierać co jest dobrem a co złem, nie można zinterpretować czegoś co jest w naszej naturze. Więc...

Skoro mówisz tutaj, że wszelkie morderstwa, lub czyny robione dla naszej korzyści są złem, więc zadam kilka pytań:
Czy Twoim zdaniem nie należy się bronić, gdy ktoś napadnie (robimy to, dla własnej korzyści)?
Czy Twoim zdaniem nie powinniśmy walczyć w wojnach, z agresorami, którzy je wywołali, np. II Wojna Światowa (robimy, to przecież dla własnej korzyści, dla przeżycia...)?
  • 0

Żbik.
  • Tematów: 24
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czy Twoim zdaniem nie należy się bronić, gdy ktoś napadnie (robimy to, dla własnej korzyści)?
Czy Twoim zdaniem nie powinniśmy walczyć w wojnach, z agresorami, którzy je wywołali, np. II Wojna Światowa

Jeśli o to ci chodzi to pytałem sie ksiedza i zabicie kogos w obronie wlasnej kiedy nie masz juz wyjscia nie jest grzechem, tak jak obrona ojczyzny podczas wojny.
  • 0

Berith.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A dlaczego? Idąc tym tokiem rozumowania, działamy na własną korzyść, krzywdząc inną osobę. Ponadto "Kto zechce zachować życie, straci je, a kto straci je, zachowa je" (nie wiem czy to dokładny cytat, ale tak to mniej więcej brzmiało).
  • 0

Żbik.
  • Tematów: 24
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dobrze wiemy że każdy ksiądz mowi co innego, ja w gimnazjum pytalem sie o to dokladnie, kiedy jest zagrozenie zycia i nie mozna uciec a nawet zranic tylko przeciwnika to wowczas zabicie go nie jest grzechem. Może ktoś ma z forum jutro religie w szkole to niech się spyta księdza o to bo ja mam religie dopiero w poniedziałek.
  • 0

Berith.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Księża tak mówią, ale skoro prawdziwe życie zaczyna się po śmierci to po co się przed nią bronić?
  • 0

peyton777.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

być może moje poglądy są " zaczerpnięte wprost ze średniowiecznej szkoły parafialnej" ingo, ale nie ja jestem twórcą teorii o ciele jako źródle grzecu lecz św. Augustyn. augustynizm głosi, że ciało będące siedliskiem grzechu, dąży do bogactwa, władzy, sławy i rozkoszy. oczywiście, teorię tę wyparł św. Franiczek uznający ciało jako element doskonale współgrający z duszą. mimo wszystko w teorii agustyna coś jest...... moim zdaniem:]
  • 0

Berith.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czyli Bóg po prostu popełnił błąd, dając nam owo ciało.
  • 0

peyton777.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

skądże. ciało może byc tylko jednym ze źródeł, a my spotykamy się z pokusami na każdym kroku. wybór należy tylko do nas: dobro lub zło.
  • 0

zak.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

skądże. ciało może byc tylko jednym ze źródeł, a my spotykamy się z pokusami na każdym kroku. wybór należy tylko do nas: dobro lub zło.

ZZZZZZŁOOOOOOOOO Dołączona grafika
ja uwazam sie za dobrego czlowieka, a jednak wg kosciola pojde do piekla :)
nikogo nie skrzywdzilem fizycznie, psychicznie moze kilka razy, zalowalem. nie wierze w to co mowi wiara chrzescijanska. i tyle w sumie... trzeba sie starac zyc w miare dobrze, nie patrzyc za siebie i podejmowac decyzje.
  • 0

#88 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

być może moje poglądy są " zaczerpnięte wprost ze średniowiecznej szkoły parafialnej" ingo, ale nie ja jestem twórcą teorii o ciele jako źródle grzecu lecz św. Augustyn. augustynizm głosi, że ciało będące siedliskiem grzechu, dąży do bogactwa, władzy, sławy i rozkoszy.

Oczywiście, że św. Augustyn droga koleżanko :) W temacie Kościół i Kobieta napisałam nawet dlaczego tak uważał. ;)
  • 0

Metatron.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak piekło może być karą ?? Diabeł chyba powinien wynagradzać te "czarne owieczki", które przeszły na jego stronę :beer:
  • 0

davros.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czemu według Koscioła Diabeł nas karze w piekle?

Piekło jest miejscem kaźni. Tak jak już tu zostało powiedziane - Szatan i Bóg mieli pewien spór, który Szatan przegrał. Upadając z powodu swej pychy, stał się panem tego świata, który, jak Goethe pisze: "Jest częścią tej siły i grozy / Co zła ciągle pragnąc, ciągle dobro tworzy". i nie ma w tym paradoksu - doskonałym przykładem jest proza Bułhakowa "Mistrz i Małgorzata". Szatan (i Bóg) to katalizator czynów dobrych lub złych, każde przeciwstawienie się jego podszeptom, zbliża nas do Dobra, uleganie - do Zła. Nie ma co personifikować zarówno Boga i Szatana (piszę z dużej, nie jako szatanista 8) ani z szacunku tylko dlatego, że to imie własne), jednak należy pamiętać, że w katolicyzmie (i nie tylko) Bóg i Szatan, to pewne siły, które mogą przybrać formy materialne. Spór o naturę tych sił jest wciąż aktualny. Skracając - Szatan każe grzeszników w Piekle, bo oni na to zasłużyli. Niby dlaczego miałby im organizować turnieje Playstation, w towarzystwie hostess? Gardzi ludzmi, boi się ich, nienawidzi ich. Przeciąga ludzi na swoją stronę dla własnych celów.
Problem wolnej woli jest złożonym problemem - Bóg stworzył człowieka doskonałego - czyli niedoskonałego. Doskonałość polega na tym, że wolna wola pozwala na osiągnięcie świętości - gdyż wybory życiowe kształtują człowieka, to dzięki nim ewoluuje w strone Dobra lub Zła. jak pisał angelus-x - Bogu niepotrzebne wychwalające Go automaty (od tego są aniłowie), Bogu potrzebna prawdziwa wiara.
Nieprawości i zło świata również nie wynika z winy Boga. Bóg jest w Niebie (poza tym światem), człowiek na tym świecie kuje swój los. Byłoby nie fair, gdyby Bóg go kontrolował (choć czasem manifestuje się pod postacią cudu).

Berith
Czy Twoim zdaniem nie powinniśmy walczyć w wojnach, z agresorami, którzy je wywołali, np. II Wojna Światowa (robimy, to przecież dla własnej korzyści, dla przeżycia...)?

heeh samoobrona i poszanowanie własnego życia nie zalicza się do grzechów.

skoro prawdziwe życie zaczyna się po śmierci to po co się przed nią bronić?

samobójstwo to cięzki grzech....
uprzedzając - Maksymilan Kolbe idąc na śmierć "z własnej woli" ofiarowywał swoje życie w obronie czyjegoś innego. obrona życia nie jest grzechem.

ponczak
ja uwazam sie za dobrego czlowieka, a jednak wg kosciola pojde do piekla

a wg Boga?

Luke
Czemu ciało jest źródłem grzechu? Co w nim takiego złego? Przecież jest dziełem Boga.

Nadmierne uleganie potrzebom ciała jest grzechem, samo ciało nie. Z ciałem jednak wiąże się problem tak trudnego problemu jak seksualizm. i tu jest problem. Kościół Katolicki ma pewne restrykcyjne zasady dotyczące ciała, których nie przestrzeganie jest traktowane jako grzech. Ponadto, z ciałem powiązane są różne "uciechy", które są grzechem. Stąd pewne uproszczenie - ciało jako źródło grzechu.

Na koniec mała wolta.
Gnostycyzm, oraz manicheizm traktował KAŻDĄ materię jako Zło, z tej prostej przyczyny, że pojmowali nasz widzialny, materialny świat jako nieudolny twór pośledniego bytu zwanego Demiurgiem. Ów Demiurg, to nikt inny, jak zapatrzony w siebie, myślący, że jest Bogiem starotestamentowy Jahwe. W odróżnieniu od prawdziwego Boga, który jest Miłością, Jahwe umyślił sobie, że potrafi tworzyć. No i sfuszerował człowieka i świat. Na szczęście prawdziwy Bóg się zlitował, i tchnął w człowieka cząstkę siebie - iskrę bożą zwana duszą. Dzięki niej, człowiek stał się rozumnym bytem z wolną wolą, czego Demiurg i podlegli mu strażnicy - archontowie - znieść nie mogli. Zamknęli wiecz człowieka w więzieniu, Na szczęście dla niego, Bóg, przy pomocy swojego wysłannika pod postacią węża nakarmił człowieka z Drzewa Poznania. A właśnie to poznanie zapewnia powrót rozproszonych iskier Boga do źródła, co za tym idzie - zbawienia człowieka.
W tym przypadku - to nasz świat jest Piekłem, a Szatan (konkretnie Lucyfer - czyli niosący światło) jest Dobrem przynosi nam zbawienie
dobranoc
8)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych