Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czemu według Koscioła Diabeł nas karze w piekle?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
248 odpowiedzi w tym temacie

#106 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

BERITH NAPISAŁ:

Eurycide, może teoria reinkarnacji tłumaczy wszystko Tobie, dla mnie jest nadal jedną z wielu.

A nie wystarczają Ci medytacje mnichów ? Nie wystarczają Ci przypadki ludzi, którzy przeżyli śmierć kliniczną? Jest też wielu co praktykuje OOBE, to nie żadna nowość.Myślisz ,że skąd wzięły się wierzenia ludzi w reinkarnację?
Mój wujek przeżył śmierć kliniczną i od tamtej pory potrafi wprowadzać się w stan OOBE.Trochę mi opowiadał, chociaż wiem ,że wszystkiego mi nie powiedział.Potrafi też za pomocą dotyku rozpoznać chorobę człowieka.Swojego przyjaciela dzięki temu uchronił przed śmiercią.

Dla mnie są to wystarczające powody by wierzyć w reinkarnację. Zresztą dusza w jednym wcieleniu nie jest wstanie osiągnąć przysłowiowej doskonałości...potrzebny jest dalszy rozwój.
  • 0

Luke.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Spowiedź czyli odwieczna chęc księzy do poznania ludzkich bledow, grzechow przez co maja nad parafianami mala kontrole a przynajmniej wiedza co sie dzieje...
No własnie po co? Zeby księza wiedzieli co w parafii piszczy. W szczegolnosci w malych na wsiach gdzie wszyscy sie znaja.

Jak już wcześniej napisałem i zacytowałem nawet, spowiedź to rozmowa z Jezusem, a nie z księdzem. Ksiądz to tylko przykrywka dla Boga. W konfesjonale siedzi też Jezus, który ukrywa się za księdzem. (ech... ale pewnie mało kto z was w to uwierzy...) Księżom nie zależy na tym, aby poznać grzechy. Zadaniem księdza jest rozgrzeszenie i zadanie pokuty. To Jezus wsłuchuje się w nasz szept i przyznanie się do winy...

I co z tego, że Bóg zna nasze grzechy? Musimy się do nich przyznać, musimy o nich powiedzieć wprost. Musimy się ich głośno wyrzec!
  • 0

Żbik.
  • Tematów: 24
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No dobrze, ale uwierz mi jak chce żalowac za swoje grzechy i przeprosic Boga i Jezusa za wszystk oco złego uczyniłem to moge to zrobić w kazdej chwili. Spowiedz u ksiedza zawsze bylo mi najtrudniej zrozumiec wlasnie dlatego jak napisalem wyzej.
Dalej trzymam sie swojego, do powiedzenia o swoich grzechach Jezusowi nie trzeba ksiedza.
  • 0

Luke.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No dobrze, ale uwierz mi jak chce żalowac za swoje grzechy i przeprosic Boga i Jezusa za wszystk oco złego uczyniłem to moge to zrobić w kazdej chwili.

I to jest warunkiem przystąpienia do spowiedzi. :) Ale sam się nie rozgrzeszysz. Jezus cieszy się, gdy człowiek żałuje, ale same uczucie nie wystarczy. Musi iść za tym czyn, gest... Spowiedź, to jest swoisty dowód na to, że chcesz zmyć z siebie całe to zło. Wymaga trochę odwagi, przełamania się, pokonania wstydu... ale przecież oto właśnie chodzi. :)
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Luke

I co z tego, że Bóg zna nasze grzechy? Musimy się do nich przyznać, musimy o nich powiedzieć wprost. Musimy się ich głośno wyrzec!

Nie po to dostaliśmy wskazówki i wytyczne od Jezusa od Boga, żeby teraz klepać bezsensowne i nikomu niepotrzebne regułki. Oczywiste jest to że Boga doświadczasz w otaczającym cię świecie, dążysz do poznania samego siebie. Religia to nie Bóg, Boga znajdziesz tylko w sobie. "On nie mieszka w religii"
  • 0

pawelg.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale to przeciez od ciebie zalezy czy spowiedz i modlitwa stana sie regulkami do odklepania. Jezeli podejdziesz do tego wszystkiego z checia zmiany siebie, przestana byc jedynie slowami nauczonymi sie na pamiec z katechizmu czy innej ksiazeczki.
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja tak właśnie nie robie. Można powiedzieć że nieuzewnętrzniam wiary w taki sposób jak to robi większość, a tym bardziej jak chce żebyśmy robili KK.
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

muhad, nie za bardzo wiem co mnie ma przekonywać... Przecież jest wielu ludzi, którzy przeżyli śmierć kliniczną, i są katolikami... Jest wielu ludzi, którzy doświadczają OOBE i są katolikami, bądź odrzucają wszelkie te teorie.

Twoje argumenty nijak do mnie nie przemawiają.
  • 0

Luke.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Może dodam coś jeszcze o spowiedzi.
Coś, o czym chyba mało kto wie... a takie cuda się dzieją naprawdę. :)

Widziałam, jak młoda kobieta siedziała podczas spowiedzi, jednak nie przed księdzem, a przed samym Jezusem. Nie widziałam księdza; to Jezus zajął Jego miejsce. Nasz Pan siedział bokiem do mnie, opierając brodę na dłoniach splecionych jak do modlitwy, i słuchał uważnie.
(...)
W chwili, kiedy Jezus udzielał rozgrzeszenia, Najświętsza Dziewica uklękła i pochyliła głowę, a wszystkie istoty, które były wokół niej, zrobiły tak samo. Jezus wstał, zbliżył się do kobiety i dopiero wtedy zobaczyłam księdza siedzącego tam, gdzie wcześniej był Jezus.
(...)
Pan objął młodą kobietę i pocałował ją w policzek. Następnie obrócił się, objął księdza i jego również pocałował w policzek. W tej chwili wszystko wypełniło się intensywnym światłem, które, jak gdyby wznosząc się do sufitu... (...)

A co na to Bóg...
kto jako kto, ale On to chyba wie najlepiej... =)

Gdybyście tylko wiedzieli, jak przemienia się dusza po dobrej spowiedzi, wszyscy będący w pobliżu witaliby te duszę na kolanach, ponieważ dzięki mocy łaski uświęcającej dusza ta wypełniona jest Duchem Świętym.

• 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gdybyście tylko wiedzieli, jak przemienia się dusza po dobrej spowiedzi

Luke ,co ty za bzdury cytujesz.
A co to jest dobra spowiedź?
Opowiedzenie księdzu swoich wszystkich najbardziej skrywanych tajemnic prywatnych,rodzinnych i intymnych?
I po czymś takim mam się lepiej poczuć(czy jak to ujmują niektórzy,moja dusza)?
To jest nieuleczalnie chore!
Na to już nie ma lekarstwa.
  • 0

Miru.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wow, ile się wątków porobiło :D

1. Dobra spowiedź, to według mnie taka, kiedy człowiek spowiada się dobrowolnie, a nie dlatego, że tak wypada lub ktoś mu każe, no i przede wszystkim wtedy, kiedy człowiek naprawdę w nią WIERZY. Bez wiary taka spowiedź jest nic nie warta. Z wiarą, nawet najmniej pozbawiona sensu rzecz staje się wartościowa. ja nie wierzę, toteż się nie spowiadam.

2. Osobiście wierzę, że Niebo to miejsce gdzie człowieka spotyka to, o czym zawsze marzył. Jeśli marzy o reinkarnacji, to czemu nie? Ale to nie znaczy, że każdy obowiązkowo się będzie reinkarnował (ja w każdym razie nie mam zamiaru)

3. Szatan jest niezwykle perfidny. W jego oczach jesteśmy niczym więcej jak robakami, które na dodatek zajęły należne mu miejsce, wobec czego torturowanie nas sprawia mu przyjemność. Ale torturowac może tylko tych, którzy za nim dobrowolnie pójdą, więc robi wszystko co może, żeby sobie jakos umilić te stulecia. Piekło jest strasznym miejscem nie dlatego, że Bóg je takie zrobił, ale dlatego, że Szatan je w ten sposób urządził. Jedyna rada, to go nie słuchać.
  • 0

pawelg.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jarecki i to jest wlasnie jedna z tych wielu rzeczy, ktorych ty i tobie podobni nigdy nie zrozumiecie. "Na to juz nie ma lekarstwa"
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

pawelg,dobrze że ty wszystko rozumiesz.
Dla mnie możesz się i 5 razy dziennie spowiadać jeżeli ci to pomoże.
Ja nie czuję takiej potrzeby i jestem z tego powodu wniebowzięty.
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ze spowiedzią to tak, jakbyś podszedł do obcej osoby, powiedział jej o wszystkich "złych czynach" i poszedł dalej.
  • 0

Luke.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

(1) Luke, co ty za bzdury cytujesz.
(2)A co to jest dobra spowiedź?
(3)Opowiedzenie księdzu swoich wszystkich najbardziej skrywanych tajemnic prywatnych,rodzinnych i intymnych?
(4)I po czymś takim mam się lepiej poczuć(czy jak to ujmują niektórzy,moja dusza)?
(5)To jest nieuleczalnie chore!
(6)Na to już nie ma lekarstwa.

Ech... sprostuję, ale w kłótnie nie będę się wdawał, bo nie jest w tym dobry...

1. Ostatni cytat to słowa Jezusa Chrystusa (tak, tak, to są słowa Boga) wypowiedziane do Cataliny Rivas w dniu, który jest tam podany.
2. Dobra spowiedź, to przede wszystkim szczera spowiedź ze wszystkich grzechów, które można sobie przypomnieć, połączona ze szczerym żalem za te grzechy, postanowieniem poprawy, zadośćuczynieniem, modlitwą... Ale ja księdzem nie jestem, więc o więcej szczegółów pytajcie duchownych.
3. Nie księdzu, tylko Jezusowi, Twojemu Stwórcy, który Cię kocha.
4. Masz być oczyszczony z grzechów. A lepsze samopoczucie to raczej konsekwencja tego.
5. To nie jest chore.
6. Owszem jest - dobra spowiedź i modlitwa.

Ja narazie się wyłączam.
Pozdrawiam! :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych