Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czemu według Koscioła Diabeł nas karze w piekle?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
248 odpowiedzi w tym temacie

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Luke, zamiast się "wyłączać" dyskutuj, bo po to jest to forum.

1. Słowa Jezusa? To jakieś objawienie było, czy coś? No chyba tak nie podszedł do niej i jej tego nie powiedział :/
2. Szczera spowiedź? Mój kochany ksiądz proboszcz, na spotkaniu przygotowującym do bierzmowania (tak, będę bierzmowany... chyba że się z domu, a najlepiej to z całej wsi wyprowadzę) zaczął jej wypominać co to złego zrobiła.
3. Skoro Jezusowi, to nie jest nam do tego potrzebny ksiądz, kościół ani te chore regułki.
4. To lepsze samopoczucie jest raczej kwestią psychologiczną. Jeśli powiemy komuś, komu ufamy o czymś, co nas dręczy to poczujemy się tak samo.
5. To jest chore, ale tego punktu jednak nie rozwijajmy ;)
6. Tego też lepiej nie.
  • 0

Luke.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ad. 6 ...i Eucharystia!
to jeszcze do tego, co napisałem w ostatnim poście =)

Wyłączam się narazie, bo muszę program napisać na laborki. :P (studia...)
Ale jeszcze tu wrócę. :D
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

2. Szczera spowiedź? Mój kochany ksiądz proboszcz, na spotkaniu przygotowującym do bierzmowania (tak, będę bierzmowany... chyba że się z domu, a najlepiej to z całej wsi wyprowadzę) zaczął jej wypominać co to złego zrobiła.
3. Skoro Jezusowi, to nie jest nam do tego potrzebny ksiądz, kościół ani te chore regułki.
4. To lepsze samopoczucie jest raczej kwestią psychologiczną. Jeśli powiemy komuś, komu ufamy o czymś, co nas dręczy to poczujemy się tak samo.

2. u mnie było coś w tym stylu (co prawda mnie przy tym nie było, bo w kościele byłem ostatnio na pierwszej komunii, ale słyszałem od paru ludzi), mianowicie koleś klęczy przy konfesjonale, szepcze cośtam, podobno że 'pił, palił i klął' a spowiednik wstaje i na cały głos 'co Ty dzieciaku robiłeś?! ile Ty masz lat! żeby w takim wieku pić i palić! wstydziłbyś się!' itp. podobno ten ksiądz był pijany, ale to plotki i nie wierzyłbym w to. chociaż wszystko jest możliwe ;)
3. zgadzam się całkowicie.
4. tu tym bardziej się zgadzam. moim zdaniem porozmawianie z dobrym kolegą/przyjacielem daje o niebo lepsze samopoczucie niż powiedzenie swoich win obcemu kapłanowi.
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

paweleq

Jarecki i to jest wlasnie jedna z tych wielu rzeczy, ktorych ty i tobie podobni nigdy nie zrozumiecie. "Na to juz nie ma lekarstwa"

Zdjem wreszcie te klapki z oczu...
  • 0

Pyziak.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pi3gi, to jest tzw. 'jedyny poprawny tok myślenia' ;) albo się nawróć, albo płoń.
  • 0

TomDevil.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmm, ja tam nie wierzę ani w diabła, piekło, Boga,a co za tym idzie niebo,ale... na zdrowy rozsądek, odpowiedź jest banalnie prosta : Diabeł aby nas pomęczyć w tym piekle, (bo to jego ulubione zabawy) musi nas tam najpierw w jakiś sposób ściągnąć, a jedyna możliwość jest taka, abyśmy ze względu na swe ziemskie zachowania dostali bana na wjazd do nieba i trafili ...do niego. Stąd jego zabiegi ,aby ludzie czynili jak najwięcej zła ,bo jakby nie agitował do tego to piekiełko świeciłoby pustkami, no i nasz koleżka diabeł nudził by się tam okrutnie. :wall:
  • 0

pawelg.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak tak. Oczywiscie mozecie uznac, ze przyznanie sie do swoich bledow innemu czlowiekowi jest glupie i chore. Mozecie uznac, ze psychologowie sa niepotrzebni. Mozecie tez uznac, ze grupy AA istnieja dla picu. Ale tego, ze rozmowa pomaga nie zmienicie. I tak, to jest jedyny poprawny tok myslenia. A teraz ploncie
  • 0

Pyziak.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

pawelq, jakich błędów? :) takich że nie wierzę w Twojego boga? to jest mój błąd?
  • 0

Żbik.
  • Tematów: 24
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

I tak, to jest jedyny poprawny tok myslenia. A teraz ploncie

Kolejny temat a ja znowu widze wypowiedz rodem od sluchaczek RM 666 mhz.

Ale tego, ze rozmowa pomaga nie zmienicie

Pewnie że nie zmienimy bo to prawda, ale rozmowa z zaufana osoba, przyjacielem, dziewczyna, rodzicami ale nie z obca osoba, sory ale mi to zadowolenia nie daje. W Boga wierze i wiem że on widzi wszystko co złego robie i jak nachodzi mnie chwila refleksji i przepraszam z a to to ON na pewno mi wybacza. Jest miłosierny w przeciwienstwie do swoich urzednikow na ziemi.
  • 0

pawelg.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wydaje, ze skoro nie jestes wierzacy nie pojdziesz do spowiedzi i nie bedziesz opowiadal ksiedzu o swoich grzechach. Choc moge sie mylic. A tak wogole, powiedz mi - jak wyglada moj Bog ?

Zbikowaty:
Sadze ze psycholog tez nienalezy do grona zaufanych osob a mimo tego ludzie do niega chodza.
  • 0

Pyziak.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

nie wiem, miałem nadzieję że Ty mi opowiesz ;)
  • 0

FINIX.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To pytanie nie ma odpowiedzi, i póki nie umrzesz nie dowiesz się. Możemy tylko sugerować, przewidywać to co i dlaczego tak się dzieje. A może wcale tak nie jest?

Czy piekło istnieje?

Wszyscy mamy przeczucie, że nasze uczynki - tak miłości jak i nienawiści - będą miały swoje konsekwencje i że nastąpi jakaś zapłata. Nagroda dla dobrych, kara dla sprawców zła.

Co mówi o tym Jezus?

Jezus przestrzega wielokrotnie przed "ogniem nieugaszonym", przeznaczonym dla tych, którzy aż do końca swego życia odrzucają możliwość uwierzenia i nawrócenia się na miłość. W tym ogniu, nie tylko ciało ale i dusza będzie zgubiona. W chwili Sądu Ostatecznego Jezus: "pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, i wrzucą ich w piec rozpalony: tam będzie płacz i zgrzytanie zębów." (Mt 13,41). "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!" (Mt 25,41).

Czym więc jest piekło?

"Potępienie- mówi papież Jan Paweł II - nie może być przypisane inicjatywie Boga, ponieważ On w swej miłosiernej miłości może pragnąc jedynie zbawienia bytów, które stworzył. Tak naprawdę to stworzenie zamyka się na Jego miłość. (audiencja z 28 lipca 1999 r.).
Umrzeć bez uznania swego grzechu i bez przyjęcia miłosiernej miłości Boga oznacza pozostać od Niego oddzielonym na zawsze poprzez nasz wolny wybór. Ten stan ostatecznego samowykluczenia z komunii z Bogiem i błogosławionymi nazywamy piekłem (por. Katechizm Kościoła Katolickiego, nr 222, IV)
Przebaczenie i zbawienie

Wieczne piekło jest rzeczywistością bardzo poważną. Nikt, kto nie chce przeczyć słowom Jezusa, nie może powiedzieć, że ono nie istnieje. Należy jednak równocześnie zrozumieć, że Bóg przyszedł "dla naszego zbawienia" przebaczając nam nasze grzechy i w ten sposób czyniąc każdego z nas nowym stworzeniem. "Nie przyszedłem wezwać do nawrócenia sprawiedliwych, ale grzeszników". (Łk 5, 32). Jezus jest dobrym pasterzem, który szuka zagubionej owieczki i niesie ja na swych ramionach. Umierając na krzyżu powiedział dobremu łotrowi: "Zaprawdę powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju" (Łk 23,42). (amg)

CZY W PIEKLE SĄ LUDZIE?

Wiara chrześcijańska zawsze potwierdzała istnienie stworzeń duchowych, które powiedziały Bogu "nie" i odrzuciły Jego miłość. To "demony", lub "upadłe anioły".
"Dla nas ludzi - mówi papież - ich życie brzmi jak przestroga. Stale jesteśmy wezwani do uniknięcia tragedii, będącej rezultatem grzechu i do kształtowania naszego życia na wzór życia Jezusa, które dokonało się pod znakiem "tak" wypowiadanego Bogu."
Piekło jest więc realną możliwością. Nikt jednak nie może powiedzieć czy są w nim ludzie, albo kto się tam znajduje. Najważniejszą rzeczą jest, abyśmy wzięli pod uwagę tę przestrogę Jezusa, bo On chce nam oszczędzić tego dramatu.
"Pójść do piekła" nie oznacza dokonać wyboru pomiędzy jednym czy drugim rodzajem życia wiecznego, lecz odrzucić miłosierdzie Boże. A przecież mamy pewność Bożego miłosierdzia, bo On chce, aby każdy człowiek został zbawiony. Wierzymy, że skoro Bóg zbawił "dobrego łotra" i powiedział nam o tym, to może dotknąć łaską skruchy serca największych grzeszników, którzy przed Nim staną. Jeśli zaś niepokoimy się o naszych zmarłych, módlmy się z ufnością. Bóg jest większy od naszego serca! (amg)

Bóg nikogo nie przeznacza do piekła. Piekło wybiera człowiek, który dobrowolnie odrzuca Boga i trwa w tym wyborze do końca.

Tekst zasięgnięto ze strony: Magazyn Jezus
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

pawelq

Tak tak. Oczywiscie mozecie uznac, ze przyznanie sie do swoich bledow innemu czlowiekowi jest glupie i chore. Mozecie uznac, ze psychologowie sa niepotrzebni. Mozecie tez uznac, ze grupy AA istnieja dla picu. Ale tego, ze rozmowa pomaga nie zmienicie. I tak, to jest jedyny poprawny tok myslenia. A teraz ploncie

Nie pisz ogółem bo przynajmniej ja tego nie kwestionowałem.
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Psycholodzy są potrzebni (sam zamierzam takim zostać), ale tacy, którym zależy na pomocy ludziom, a nie na zgarnianiu kasy. Tak samo jest z księdzem. Chce porozmawiać? W porządku. Ale porozmawiać! Nie, żebym miał w jakichś regułkach wyklepać co źle zrobiłem, on mi powiedział że tak nie można, zadał pokutę i poprosił kolejnego.

To tak nie powinno wyglądać!
  • 0

Pyziak.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

eee, przecież na tym polega chyba początek terapii, żeby pacjent zaufał swojemu terapeucie. przynajmniej tak mi się wydaje. a jak cżłowiek z takim księdzem nie porozmawiał w życiu, to jak może mu zaufać?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych