VRP 2005-2007
1 stycznia - 2 lata serwisu
Własny serwis - rzecz trudna
Mało kto pamięta VRP z roku 2005. Na pewno nikt z was nie wie "jak to się wszystko zaczęło". Zaczęło się zwyczajnie, od pomysłu: "zróbmy ciekawą stronę"...
Piotrek N. (Piotrekkkk) i ja postanowiliśmy stworzyć serwis poświęcony zjawiskom paranormalnym. Początkowo miał to być serwis tematyczny - głównie duchy i UFO. Później włączyliśmy w ten projekt szeroko pojęte zjawiska paranormalne i niewyjaśnione. Jak to bywa na początku - było ciężko. Trudno przecież zacząć nie mając zaplecza w postaci artykułów, czy zdjęć. Projekt i pomysł był prosty - wykorzystanie istniejących tekstów z sieci i stworzenie swoistego katalogu artykułów. Wyszukiwaliśmy treści i przestrzegając prawa autorskiego zamieszczaliśmy wybrane teksty w serwisie. Pomijaliśmy autorów publikacji, którzy nie życzyli sobie powielania swoich tekstów. Katalog tematyczny powiększał się; rosła także popularność serwisu - głównie za sprawą systemów toplist w których serwis VRP dzierżył 1 miejsca.
Pojawiła się galeria zdjęć, dział filmów i całkowicie autorski skrypt forum, zresztą... cały silnik strony oparty o php i mysql był autorski i stworzył go właśnie Piotrekkkk.
W tym miejscu chciałem mu podziękować, bo bez jego pomocy projekt VRP nigdy by nie zaistniał.
Wzloty i upadki
W swojej przygodzie rozpoczynaliśmy na darmowym hostingu xoopiter.com, który oferował przyzwoite parametry całkowicie za darmo. Później przestało to jednak wystarczać i zaczęliśmy finansować projekt we własnym zakresie. Kolejne firmy hostingowe pokazały nam jednak tylko jak niewdzięczne i z góry skazane na porażkę jest hostowanie stron w polskim Internecie. Oparliśmy się na dłużej na hostingu forall.pl.
Strona łapała wiatr w żagle i zaczęła pojawiać się na wysokich miejscach w rankingu stron google, w tym czasie ciągle ulepszany był silnik forum. Rosnąca liczba forumowiczów sprawiła jednak w pewnym momencie, że to co mamy jest niewystarczające. Głównym problemem były ograniczone opcje moderowania. W tym okresie drogi moje i Piotrka rozeszły się, strona upadła na jakiś czas i pojawiło się forum PHPBB - zupełnie nowe, bez żadnych wpisów. Stara baza danych przepadła...
Ten trudny okres wspierała grupa forumowiczów, którzy znali serwis w swojej pierwotnej formie. Byli to m.in: ufolog2, Przemo, KAZAN, muhad, FeiDei, Legalize, dj_cinex, kassia13, The Duke, Patryczek, JAA1234, Traper, wachos i wielu innych (przepraszam, że tutaj ich pominąłem). Rozpoczął się mozolny czas odbudowy forum - pojawiały się pierwsze artykuły, pojawiali się pierwsi nowi użytkownicy. Mimo tego, dobicie do pierwszej setki tematów zajęło nam trochę czasu. Potem było już tylko lepiej i kolejne tysiące postów pojawiały się jak grzyby po deszczu. Pojawił się ciemny styl forum, a pierwszym moderatorem został Przemo.
Nowy początek
Dziś, 1 stycznia 2007 roku mijają dokładnie 2 lata od kiedy nazwa VRP zaistniała w sieci. Po drodze "Vortal Rzeczy Paranormalnych" przeszedł potężną ewolucję - ewolucję, na drodze której stawały zawsze środki finansowe, wolny czas i poziom świadczenia usług hostingu w Polsce. Dziś, dzięki wsparciu sponsorów i setkom godzin poświęconych serwisowi, jesteśmy w tym miejscu. Jeśli tylko wystarczy środków finansowych - serwis nadal będzie się rozwijał i mam nadzieje, że będą to duże kroki. Być może kiedyś zawitamy na dedykowanym serwerze - a wtedy wszystkie pomysły i wizje staną się rzeczywistością.
Do zobaczenia za rok!
Serwis VRP - styczeń 2005 rok (wersja okrojona - ponieważ nie zachowały się kopie serwisu, z uwagi, iż oparty był on o skrypt php i bazę danych, która nie istnieje)