Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trójkąt Bermudzki

• Please log in to reply
302 replies to this topic

Florek.
  • Tematów: 40
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Macha napisał:
"Dobra, ale jaki to ma wpływ na samoloty ?? Przecież samolot nie leci po wodzie;]"

Metan jest gazem lżejszym od powietrza i łatwopalnym. Po dotarciu na powierzchnię wody, unosi się wciąż do góry. Oczywiście im unosi się wyżej, tym bardziej rozrzadza się w powietrzu, jednak jeżeli nie ma wiatru, to jego stężenie może być duże nawet na wysokości kilku tysięcy metrów.
Oczywiście aby do takiej sytuacji doszło, w krótkim czasie spod dna morskiego muszą zostać uwolnione setki metrów sześciennych metanu, co prawdopodobnie zdarza się niezwykle żadko. Założmy jednak że akurat się zdarzyło i nad takim miejscem przelatuje samolot. Nie ma znaczenie czy jest to samolot z napędem turbośmigłowym czy turboodrzutowym ponieważ zarówno silniki tubośmigłowe jak i turboodrzutowe wykorzystują powietrze atmosferyczne.
Metan może zostać wciągnięty do silników wraz z powietrzem atmosferycznym i wraz z nim trafi do komór spalania. Jak już napisałem, jest to gaz łatwopalny. Więc co się stanie ? W silnikach nastąpni eksplozja, która je zniszczy/uszkodzi.
Co się stanie z samolotem, który lecąc nad oceanem nagle stracił napęd ? Wpadnie do wody i spocznie mniej więcej na głębokości 2000 metrów. Prawdopodoieństwo że ktoś go znajdzie jest znikome. I tak oto dochodzi do kolejnego niewyjaśnionego zaginięcia samolotu, które niektórzy przypisują potem działaniu UFO albo obecności bramy do innego wymiaru...
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W swojej teorii nie uwzględniłeś takich przypadków : :drink:

1840 r. Amerykański okręt patrolowy natknął się na francuski trójmasztowy statek handlowy "Rosalie". Okręt nie odpowiadał na próbę nawiązania łączności, został dogoniony, a amerykańscy marynarze weszli na pokład. Okazało się, że byli jedynymi ludźmi na pokładzie (nie wliczając żywego kanarka). Nie było śladów walki, a cenny ładunek został nie naruszony, co świadczyło, że statek nie padł ofiarą pirackiego napadu. Potem wielokrotnie spotykano się z pustymi statkami, dryfującymi po akwenie trójkąta bermudzkiego

Gaz raczej odpada
  • 0

Navarion.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawe jest to co napisał Tatik...
Macie może więcej takich przykładów?
  • 0

Rakson.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

sądze ze ludzi ktorzy tam zagineli przenoszom sie do innego wymiaru wiem ze tak samo sodzicie ale
ja tez sadze ze sa rowniez inne taki przejscia na ziemi.ktore wykorzystjom istoty parnormalne moze miec do zwiazek z czarnymi dziurami ktore tez ponoc mogom was przeniesc do innego wymiaru ktory jest odbiciem naszego ponoc jest tam ufo i inne obiekty ktore w pewnien sposob potrafiamom przniknoc do naszego wymiaru taki8e przejscie moze i demony i wszystkie inne tak robiom.ludzie pozostajom w tamtym wymiarze wiec mozliwe ze mogom uciec i wejsc przez ten wymiar do naszego swiata wiec tak mogom sie teleportowac w inne wrota wymiaru

Proszę poprawić swoje błędy.
Edit: Tacita

• 0

Rakson.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

up@| przepraszam ale up@ nie mogę edytować a prosisz mnie o poprawę błędów prószę oto ona
ja tez sadze ze są również inne taki przejścia na ziemi. które wykorzystują istoty paranormalne może mięć do związek z czarnymi dziurami które tez ponoć mogą was przenieść do innego wymiaru który jest odbiciem naszego ponoć jest tam UFO i inne obiekty które w pewien sposób mogą przeniknąć do naszego wymiaru takie przejście może i demony i wszystkie inne tak robią .ludzie pozostają w tamtym wymiarze wiec możliwe ze mogą uciec i wejść przez ten wymiar do naszego świata wiec tak mogą się teleportować w inne wrota wymiaru nie zawsze w te które chcą

Jak widać, dla chcącego, nic trudnego ;)
Tacita

• 0

piti.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo intrygująca teoria dotyczy tzw. superpioruna, czyli bardzo rzadko występującego wyładowania energii rzędu 10 trylionów watów. Energia ta, trafiając w wodę niedaleko statku, teoretycznie może ją zagotować, powodując powstanie gwałtownej mgły lub zjawiska "białej wody" oraz zatopienie statku. Co do samolotów hmm.. pewnie wyładowanie takiej energii przyciąga samoloty do wody..
Inna teoria nawiązuje do wody o zasoleniu 40 promili. Jej obecność doprowadza do nadmiernego obciążania statku, który na nie natrafił i ściąga go na dno.

Nic nie znalazłem o ludziach, którzy wrócili z trójkąta.. Ludzie nie potrafią wrócić z trójkąta bermudzkiego albo poprostu giną w takiej energii lub innych nieznajomych nam okolicznościach. O badaniu tego miejsca wiem tylko, że podano informacje o obcej cywilizacji zamieszanej do tego miejsca..
  • 0

stawberry.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

hm..co do tego zasolenia to tez by sie zgadzalo, bo w okolicach trojkata bermudzkiego znajduje sie morze sargassowe, ktore jest bardzo slone... jego wody sa prawie nieruchome, wiec i prady nie dostarczaja do niego wody slodkiej.
  • 0

#143 Gość_eru75

Gość_eru75.

Napisano

Jest wyjaśnienie trójkąta bermudzkiego. Rożne statki samoloty dlatego tak znikają ponieważ pod tym terenem znajdują się złoża jakiegoś gazu (chyba propanu). I gdy ten gaz sie uwolni to idzie ogromna bombla która wszystko zasysa pod wodę. I dlatego statki które się znalazły w tym momencie pod tą bomblą zostały zasysane.

Miałoby to sens:

"W 1992 kanał Channel 4 wyemitował film "Trójkąt bermudzki" przedstawiający hydraty jako wyjaśnienie tajemnicy Trójkąta Bermudzkiego. Według autora ulatniający się w wyniku gwałtownego rozkładu metan miał tworzyć pianę wodno-metanową obniżając gęstość wody do bliskiej gęstości powietrza, natomiast samoloty miały spadać z powodu turbulencji."

Jednakże:

"Żadna stacja sejsmiczna nie zarejestrowała żadnego gwałtownego rozkładu złoża."

W dodatku:

"Sam autor wycofał się ze swej teorii kilka lat po emisji filmu dochodząc do wniosku, że Trójkąt Bermudzki w istocie nie istnieje - częstotliwość wypadków w tym obszarze ma być według niego podobna do innych akwenów o podobnym natężeniu ruchu."

"(...)" - źródło: www.wikipedia.pl

Ale są to tylko wnioski autora filmu (co do statystyk) :) Jak ktoś znajdzie takie statystyki to prosiłbym o wklejenie. Ew link ;)

1840 r. Amerykański okręt patrolowy natknął się na francuski trójmasztowy statek handlowy "Rosalie". Okręt nie odpowiadał na próbę nawiązania łączności, został dogoniony, a amerykańscy marynarze weszli na pokład. Okazało się, że byli jedynymi ludźmi na pokładzie (nie wliczając żywego kanarka). Nie było śladów walki, a cenny ładunek został nie naruszony, co świadczyło, że statek nie padł ofiarą pirackiego napadu. Potem wielokrotnie spotykano się z pustymi statkami, dryfującymi po akwenie trójkąta bermudzkiego

Cóż, jest wyjaśnienie :) Trójkąt Bermudzki to w znacznej mierze Morze Sargassowe. A oto co na takim morzu działo się ze statkami:

"Dawny żaglowiec, pozbawiony alternatywnego napędu, bywał na zawsze unieruchomiony w sieci tych wodorostów, gdyż słabe wiatry nie były w stanie wybawić go z opresji. Wysoka temperatura powietrza i morza, kończący się prowiant i woda, a nade wszystko upływający w bezsilnej bezczynności czas, jak i widok rozległych, zielonych połaci, powodowały wśród marynarzy halucynacje i tzw. "gorączkę morza" (ang. sea fever). Prowadziło to w konsekwencji do przypadków opuszczania pokładu najprostszą drogą: w dół, wprost za burtę, do "zielonych pól", które majaczącym w gorączce żeglarzom łudząco przypominały rodzinne pola i łąki. Do dziś przetrwały legendy o statkach, które – mimo że w końcu zatonęły – nigdy nie spoczęły na dnie, lecz dryfują pod powierzchnią, oplecione przez wodorosty. Natomiast legendy o napotykanych potworach morskich mają swoje uzasadnienie w występujących tam okazach kałamarnic i ośmiornic."

"(...)" - źródło: www.wikipedia.pl
  • 0

Guziol.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czytałem kiedyś w jakieś gazecie że na półkuli wschodniej jest odpowiednik trójkąta bermuckiego zwie sie diabelskie morze czy jakoś tak. Tam dzieją się takie same zdarzenia jak w obrębie trójkąta. A NAJLEPSZE JEST TO ŻE TRÓJKĄT I TE MORZE LEZA ROWNOLEGLE DO SIEBIE czyżby jakis rurociąg czasoprzestrzenny?? Na tamtym morzu zatonal kiedys uznawany za niezatapialny kontenerowiec udalo sie urwatowac tylko 3 marynarzy. Mówili ono że zauważyli jakies światło a dalej to już nic nie pamiętają.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Moglbys wiecej na ten temat napisac, gdzie jest to morze co niby jest rownolegle do bermud ?

Edit: ok, znalazlem, to jest morze u wybrzezy Japonii, czyli tak myslalem ze fakt iz jest to "rownolegle" do trojkata to jak zwykle naciagana plotka, bo malo kto sie pokusi by to sprawdzic na mapie czy globusie, tylko wierzy na slowo.
  • 0

Bazuka.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wierze w trójkąt bermudzki. Dla mnie to jakaś ściema. Moze gdyby mi ktoś to pokazał na jakimś orginalnym nagraniu filmowym a bez tego to nie nabiorą mnie :ojej:
  • 0

juverm.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A czy "obszar" Trójkąta Bermudzkiego jest otwarty dla kursujacych statków? Czy po_prostu jest jakąś strefą zakazaną. Tak w ogóle to Witam ;)
  • 0

Navarion.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Właśnie.. Nurtuje mnie także to o co zapytał Juverm. Ktoś wie coś na ten temat? Mi się jednak wydaje, że statki mogą tamtędy kursować.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Odbywa sie tam normalny ruch, zarowno morski jak i lotniczy.
  • 0

Navarion.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I za każdym razem ginie statek? hie hie ^^
Ile było ogólnie takich przypadków? Pewnie można policzyć na palcach u nogi i ręki..
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych