Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trójkąt Bermudzki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
302 odpowiedzi w tym temacie

#181 Gość_nick

Gość_nick.
  • Tematów: 0

Napisano

taka ciekawostka:

Nauka stara się wyjaśnić niektóre z zaistniałych zjawisk. Wyniki badań najdłuższych fal radiowych (za pomocą satelitów) wykazały pojawianie się tzw. superpiorunów. Zwykłe wyładowanie, jakie możemy zaobserwować w atmosferze, osiąga maksymalnie ok. 100 mld W. Superpiorun to energia rzędu 10 trylionów watów (występowanie tych zjawisk jest niezmiernie rzadkie, badania przeprowadzone w okresie 40 miesięcy wykazały tylko 17 przypadków takich wyładowań). Taka energia, trafiając w wodę obok statku, mogłaby z łatwością ją zagotować, przyczyniając się do powstania gwałtownej mgły lub właśnie zjawiska "białej wody". Uderzenie pioruna w statek błyskawicznie posłałoby go na dno.

Pracownicy Cap Kennedy, zatrudnieniu przy urządzeniach startowych kosmodromu NASA, raz po raz rejestrują silne sygnały elektroniczne, których epicentrum znajduje się na terenie Trójkąta Bermudzkiego. Sygnał taki może być echem superpioruna. Rozważano także inne hipotezy: podwodne wulkany, "antytrąby" powietrzne, trzęsienia ziemi, gwałtowne prądy wodne. Przeprowadzono szczegółowe badania naukowe oraz ekspedycje organizowane przez wojsko, które miały rozwikłać tę zagadkę. Rezultaty były nad wyraz mierne. Badania zostały przeprowadzone pod następującymi kryptonimami: POLIGON-70 + MODE-1 czyli POLIMODE, ARRAYS, TROPEX, MUSSON - 77, MONEX -79, ESE.

• 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kolejna ciekawostka

Obszar ten jest przez fascynatów zjawisk paranormalnych uznawany za miejsce wielu niewyjaśnionych zaginięć statków, jachtów i samolotów. Uważają oni, iż na tym obszarze mają miejsce zjawiska łamiące prawa fizyki, wykrywana jest obecność "obcych" - co ma wyjaśniać niewytłumaczalne zdarzenia. Jak dotąd nie znalazło to potwierdzenia w rzeczywistości.

W 1965 r. Gaddis opublikował książkę "Invisible horizons", w której zajął się tą legendą, a po nim wielu innych autorów próbowało uzyskać sławę zajmując się tym tematem (skądinąd jednemu z nich udało się - Charles Berlitz zdobył sławę pisząc książki o Roswell i o Atlantydzie).

Cytat z książki

Książki na temat Trójkąta Bermudzkiego są zazwyczaj pełne twierdzeń znalezionych w poprzednio wydanych dziełach, nie są zazwyczaj w żaden sposób weryfikowane, a czasami są po prostu wymyślane. Książka Berlitza z 1975 roku zawiera opis zdarzeń, które miały miejsce gdzie indziej, w innym czasie, są zmyślone . Niektóre statki, o których jest w niej mowa nigdy nie istniały w rejestrach- ich zniknięcie w Trójkącie Bermudzkim było więc tym bardziej łatwe....
  • 0

Florek.
  • Tematów: 40
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak samo kiedyś czytałem artykuł o rzekomym zaginięciu w rejonie Trójkąta Bermudzkiego dwóch amerykańskich okrętów podwodnych z napędem jądrowym. Chodziło o USS "Tresher" i USS "Scorpion". Wraki obydwu odnaleziono.
Pierwszy zatonął w wyniku pęknięcia wewnętrznego rurociągu z wodą morską, a drugi w wyniku eksplozji w przedziale torpedowym. Z pokładu obu okrętów nikt się nie uratował.

Tiamat napisał:
"Wszystkie teorie na temat trojkata mozna obalic, a raczej nalezalo by zaczac od tego, ze zadnej nich nie da sie udowodnic."

Tę teorię z metanem, poddano testowi w basenie służącym do testowania modelów różnego rodzaju statków i okrętów. Na dnie zbiornika umieszczono butle z metanem, a na powierzchni model jakiegoś tankowca (nie pamiętam szczegółów, widziałem to kiedyś na "Discovery"). W każdym razie owy model tankowca po uwolnieniu metanu, nagle stracił pływalność i poszedł na dno. To daje do myślenia.
  • 0

shar0nie.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ci 'fanatycy' zamiast ślepo wierzyc w ufo i doszukiwac sie go wszedzie, gdzie nie znają odpowiedzi, powinni więcej poszperać w różnych informacjach. Dzieki wszystkim za te informacje, mhm metan no ciekawe i prawdopodobne, ale skorote statki (i samoloty) poszly na dno, powinni je odnaleźć..
  • 0

Rukius.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja powiem tak.

Niewiem co tam może być ale wątpię w metan.
wiele rzeczy wyśmiewano dawno temu a teraz dzięki nim możemy na przykład przeglądać to forum.Wcześniej sądzono że gromy zrzucają bogowie itd.A teraz my sądzimy że przez jakieś gazy znikaja samoloty.Może nawet za 10 czy 100 lat nasi wnukowie będą się smiać z tej teorii.Z tej, albo z tych o ufo, Atlantydzie itd.

Skoro nic nie zostało wyjaśnione to ja nie odrzucam żadnej teorii.nauczył;em się że czasem nawet najbardziej niewiarygodne rzeczy mogą się dziać naprawdę.
  • 0

Andre3w.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja mam na ten temat własną teorie...
Chciałbym zwrócić me rozważania w kierunku szczególnej teorii względniości A. Einstein'a.
Postaram się przedstawić moją teorię także niewtajemniczonym głębiej w fizykę ^^.

1. Więc na początek chciałbym zwrócić uwagę, że wedle tej teorii zarówno czas, jak i przestrzeń może ulegać zakrzywieniu. Albo raczej nie wyklucza takiej możliwości, gdyż żadne tego typu zakrzywienie nie zostało zbadane.
Jednakże, jeżeli mówimy o przemieszczaniu się w czasie, to UDOWODNIONA jest możliwość podróży w przyszłość. Jak to wszystko jest możliwe? Spróbuję wyjaśnić.

2. Zacznijmy od podróży w przyszłość. Ludzie badając aktualnie znane prawa fizyki doszli do wniosku, że nie możliwe jest przekroczenie prędkości światła. I jak narazie nic nie mówi, żeby było inaczej.
Prędkość światła w próżni(jest różna w zależności od tego, w jakiej materii się porusza) oznaczana jest literą 'c' i wynosi niecałe 300.000 km/s. Teraz postawmy sobie pytanie. Jeżeli jeden obiekt porusza się z prędkością c, drugi w przeciwnym kierunku z prędkością c, to jaką prędkość będą miały te obiekty względem siebie? Przeciętny obserwator dodałby poprostu obie te wartości i uzyskałby 2*c. Jednakże rzeczywista prędkość dwóch obiektów względem siebie może wynosić jedynie c! Tak więc możliwe jest, że 1+1=1 :) . Takie zakrzywienie dotyczy także czasu. Im szybciej poruszamy się względem innego obiektu, tym czas dla nas płynie wolniej. Gdyby wysłano prom kosmiczny, który osiągał by prędkość
zbliżoną do c, to podczas, gdy dla załogi tego promu minęło by parę lat, na ziemii minęło by kilkaset! Okazuje się, że takie zakrzywienie powoduje nie tylko ekstremalna prędkość, ale także inne ekstremalne zjawiska... Jak naprzykład ogromna grawitacja. Nie znamy wszystkich praw fizyki rządzących wszechświatem, ale być może może też to dotyczyć innego rodzaju oddziaływań, jak przyciągania poprzez pole magnetyczne, zamiast grawitacyjnego. Jak wiemy na obszarze trójkąta bermudzkiego spotykamy się z sporymi zaburzeniami pola magnetycznego, więc teoria ta jest DOPUSZCZALNA. Dopuszczalna, ale udowodnić jej nie jesteśmy w stanie, gdyż nie potrafimy wygenerować pola magnetycznego o sile porównywalnej ze zjawiskiem czarnych dziur, których istnienie nota bene także nie zostało jeszcze udowodnione. W takim przypadku zmiany pola magnetycznego mogą spowodować przeniesienie się do przyszłości, czyli jutro możecie zobaczyć w wiadomościach, że odnalazło się 5 samolotów, które zaginęły nad trójkątem bermudzkim. Co więcej, maszyny będą w dobrym stanie, a piloci żywi, starsi o paręnaście minut/godzin =).

3. Sprawa tunelów czasoprzestrzennych
Teraz będziecie musieli myśleć nieco abstrakcyjnie. Wyobraźcie sobie, że istnieje nie tylko nasz świat, ale także jakiś świat ograniczony do dwóch wymiarów, płaszczyzny, świat w 2d. Istnieją tam inteligentne byty- płaszczaki.
Teraz w takim świecie nasz pan płaszczak postanowił pokopać swoją piłkę, która tam jest jedynie okręgiem. Okrąg toczy się, jednakże nie w kierunku, w którym powinien. Nie toczy się tam gdzie siłę skierował pan płaszczak, ale zbacza coraz mocniej z kursu, przyśpieszając. Od pewnego momentu piłka zwalnia, cofa się, lekko przyśpiesza, mijając ponownie ten punkt zwalnia, zatrzymuje się i znowu zaczyna lecieć w stronę tego punktu, jednakże wolniej, niż poprzednio. Sytuacja się powtarza, aż w końcu zatrzymuje się w tym punkcie.

a) Punkt widzenia pana płaszczaka:
Pan płaszczak jest inteligenty, zna podstawowe zasady fizyki rządzące jego światem, więc wnioskuje:
-Istnieje siła, która powoduje, że ciała podążają do tego punktu. Nie znam jej przyczyny, ale nazwę ją grawitacją!

b) Punkt widzenia człowieka z naszego świata, który obserwował tamtą sytuację:
Widzimy, że w miejscu, w którym okrąg się zatrzymał, istnieje wgłębienie, w które piłka wpada. Jednakże postrzeganie pana płaszczaka jest ograniczone do 2d, więc tego nie zauważył. Dla nas jest naturalne- piłka wpadła do zagłębienia i rezonowała, zanim w końcu się zatrzymała.

W tej sytuacji, jako że żyjemy na wyższym poziomie egzystencji, znamy lepiej wszechświat, dzięki czemu to, co płaszczakowi wydało się dziwne, dla nas jest normalne. Jednakże u nas powstaje inne pytanie: Dlaczego piłka zawsze zmierza do zagłębienia? Znamy grawitację, ale nie wiemy, co ją powoduje, dla nas przestrzeń bliżej dużej masy wygląda tak samo, jak ta bardziej oddalona. Ale nie wiemy, i trudno będzie się dowiedzieć, czy nie istnieją jeszcze wyższe poziomy, w których w miejscach istnienia dużych mas jest zagłębienie w przestrzeni, dla nas niedostrzegalne.

W sumie, zanim się spostrzegłem, że zboczyłem z tematu, skończyłem pisać niemal wszystko na temat płaszczaków :P . Ale mam nadzieję, że to nieco przybliży wam "naukowe" teorie na strukturę wszechświata.

4. Teraz przechodzę do meritum. Wyobraźmy sobie wszechświat ograniczony do kartki papieru. Załóżmy, że z jednej krawędzi, do przeciwległej mamy 20 cm. Tyle musisz przebyć, aby przemieścić się z jednej do drugiej, jeżeli jesteś płaszczakiem. Ale jeżeli nasz wszechświat zakrzywimy w wyższym wymiarze, w tym przypadku w trzecim, jesteśmy w stanie utworzyć bezpośrednie połączenie pomiędzy tymi dwoma krawędziami, stykając je ze sobą. Pan płaszczak prawdopodobnie go nie zauważy, i przebędzie 20 cm. My natomiast przebędziemy nieskończenie mały odcinek drogi (nie jestem pewien, czy możliwy jest odcinek zerowy), aby się tam dostać. W ten sposób możemy dostać się z punktu A do punktu B szybciej, niż zrobi to światło, pomimo tego, że podróżujemy z mniejszą prędkością. Jest to swego rodzaju pójście na skróty przez wyższy wymiar. To samo może zajść w sytuacji trzeciego i hipotytecznego czwartego wymiaru. Jednak sami nie mamy wpływu na to, gdzie takie skróty powstaną, ani do kąd będą prowadzić. Taki skrót, nazywany jest często tunelem czasoprzestrzennym. Może także istnieć w trójkącie bermudzkim. Mówię może.

5. Teraz słowo dla sceptyków takich teorii.
Chciałbym powiedzieć, że nie mam dowodów na to, na co przedstawiam teorie obecnej fizyki, i nie zamierzam próbować ich zdobywać. Jeżeli chodzi o istnienie wyższych wymiarów od naszego: Powstaje coraz więcej teorii, na rzeczywistość składającą sie z dużo większej liczby wymiarów. Jedną, z obecnie najbardziej znanych jest teoria strun, która zakłada istnienie conajmniej 10 wymiarów. A jeżeli chodzi o to, o czym napisałem, że jest pewne- to naprawdę jest pewne :)

6. Jeżeli coś nie jest jasne, proszę pisać, spróbuję odpowiedzieć ;)

P.S. W sumie można by to przykleić na forum ;)
  • 0

Cashpoint.

egoism

• Tematów: 126
  • Artykułów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

kurde tak czytam i mysle sobie kosmos xD .
To troche dziwnie, jest wiele teorii i kazda ma sporo argumentow aby wlasnie w nia uwierzyc. Moze na prawde jest gdzies tam w poblizu tajna baza wojskowa bo mowiac szczerze gadanie o krysztalach i ufo do mnie nie przemawia. Zabawa z metanem tez ma swoj sens jednak nie da sie wytlumaczyc wszystkich zdarzen w tym rejonie. Tak z innej strony to zastanawiam sie co bylo inspiracja do miejsca i wydarzen w serialu 'Lost' bo ciezko uwiezyc ze to wszystko rodzi sie od zera w glowie rezysera [rym ;d]. Ktos napisal tez o tym, ze latają tam f-18 i nie ma doniesien o ufo. a Czy jakies wojsko wydalo by taka informacje na swiatlo dzienne?. klekajcie narody xD .
  • 0

Pingwin.
  • Tematów: 28
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ej cofnijmy się do Marsa wszędzie mam do czynienia albo z piramidami albo ze sfinksem według mnnie to wszystko moż na połączyć ze sobą ale jak??

A co do portalu to nie wiem ale szczerze mówiąc wątpie według mnie jest tam jakiś portal który transportuje nas na jaką inną planete ael to tylko spekulacje
  • 0

Bobek.
  • Tematów: 30
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A ja myśle że to taki ... azyl dla ufo :D

edit by eru75
Mi naprawdę nie sprawia przyjemności usuwanie postów, więc proszę o bardziej rozwinięte wypowiedzi.

• 0

Andre3w.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Heh... Zastanawiam się, czy ktokolwiek z tych, którzy napisali po mnie, przeczytali mojego posta.
Przepraszam, że starałem się coś wnieść do dyskusji- już nie będę.
  • 0

Pingwin.
  • Tematów: 28
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Heh... Zastanawiam się, czy ktokolwiek z tych, którzy napisali po mnie, przeczytali mojego posta.
Przepraszam, że starałem się coś wnieść do dyskusji- już nie będę.

Ej wiesz może wytłumacze Ci słowo "TEORIA" Teoria to system pojęć, definicji, aksjomatów i twierdzeń ustalających relacje między tymi pojęciami i aksjomatami, tworzący spójny system pojęciowy.
  • 0

Żaku.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Szczerze powiedziawszy chciałbym kiedyś tam wypłynąć lub polecieć w te okolice... Zależy mi na poznaniu prawdy trójkąta, nawet swoim kosztem. A może okażę się że tam jest raj. Drzewa owocowe, zero przestępstw, drinki, ciepło, błękitna woda... lecz z drugiej strony może jakieś miasto podwodne w którym mieszkają ufo. Może to być wszystko. Chętnie bym to sprawdził.
  • 0

Barry Trotter.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Według mnie Trójkąt Bermudzki to portal , który przenosi ludzi do alternatywnaj rzeczywistości lub do czasów bardzo odległych w przeszłości albo przyszłości i dlatego nie mamy żdnego znaku ani wiadomości na temat zaginionych. Sam chciałbym się tam wybrać , ale najpierw dążyłbym do znalezienia sposobu powrotu z tego tajemniczego miejsca. Może gdy Trójkąt pzreniesie nas do alternatywnego świata i tam popłyniemy do Trójkąta zostaniemy spowrotem przeniesieni do naszeo świata.
  • 0

anndoromeda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam. Przeczytałam cały temat i chciałabym dorzucić swoje trzy grosze do dyskusji. Interesuje mnie legenda " Trójkąta", ale im więcej zbieram informacji tym bardziej przekonuję się że to tylko bajka (ale to tylko moje zdanie).
Legenda narodziła się po nieszczęsnym locie nr 19, a sama nazwa "Trójkąt bermudzki" powstała jeszcze później. Autorzy książek zbili fortunę na "Trójkącie" lecz prawdy w tych książkach jest niewiele. W temacie zauważyłam opisy kilku zdarzeń w "trójkącie" i postara się do nich odnieść.
1. Słynny lot nr 19. Jak już pisano wcześniej raport w tej sprawie nie pozostawia żadnych wątpliwości że samoloty zagineły w wyniku karygodnych błędów nawigacyjnych, a autorzy księżek dopisali kilka pikantych (aczkolwiek zmyślonych) szczegółów.
2. Francuski statek ROSALIE. Statek nigdy nie istniał. Opis oparto na historii statku ROSSINI który utkną na mieliźnie, a załoga bezpiecznie dotarła na Bahamy.
3. Mery Celeste. Jedna z ciekawszych historii. Statek powiązano z "Trójkątem" tylko dlatego że przepływał w jego granicach. Większość opisów pomija kilka faktów: w momęcie znalezienia statek był zalany ale jak stwierdzono niezagrożony, na znalezionej na pokładzie mapie zaznaczono ostatnią pozycję Mery Celeste pod datą 24 listopada, mniej więcej 30 mil na zachód od Santa Maria, najbardziej na południowy wschód wysuniętej wyspy archipelagu Azorów (w czasie śledztwa pojawia się również pozycja jeszcze bliżej Santa Maria) i z całą pewnością brakowało łodzi ratunkowej wbrew powszechnej opinii że sprzęt ratunkowy był nietknięty.
4. National Airlines 727 1972 (lub 1969). Samolot znikną na 10 minut (podobno). Niestety nie znalazłam żadnych faktów potwierdzających to zdarzenie. 10 lipca 1972 roku 727 miał inną przygodę w Miami. W wyniku zaniedbań obsługi lotniska i kontroli lotów ogłoszono alarm i rozpoczęto poszukiwania samolotu mimo iż ten od kilkunastu minut stał na płycie lotniska.
Warto również wypowiedzieć się na temat przyczyn. Moja teoria jest taka że nie dzieje się tam nic szczególnego a każdą katastrofę należy rozpatrywać osobno. Faktem jest również że częstotliwość zaginięć spadła w ostatnich latach. Ostatni znany mi przypadek to 26 marca 2001. Teoria hydratu metanu jest bardzo ciekawa ma jednak pewien poważny błąd. W granicach "Trójkąta nie znaleziono jak dotąd żadnych złóż metanu i prawdopodobnie ich tam nie ma ponieważ na dnie nie ma warunków do powstania hydratów. Najbliższe złoża znajdują się między wschodnim wybrzeżem Stanów Zjednoczonych a granicami "Trójkąta".
Jeśli ktoś chce poznać więcej zaginięć:
- U.S.S. PICKERING 1800 rok - zaginą prawdopodobnie w czasie burzy
- U.S.S. PATRIOT 1 stycznia 1813 - płyną do Nowego Jorku, na znak pokojowych intencji (trwała wojna USA - Wielka Brytania) wszystkie działa miał umieszczone pod pokładem, o czym wiedzieli brytyjczycy
- U.S.S. WASP pażdziernik 1814 - zaginą na Karaibach
- U.S.S. WILDCAT 1824 - zaginą w drodze z Kuby na wyspę Tompsona
- U.S.S. GRAMPUS 3 marca 1843
- BELLA kwiecień 1854 - zaginiony w Indiach Wschodnich
- JAMES B. CHESTER 28 luty 1855 - odnaleziony opuszczony na południowy wschód od Azorów
- CITY OF GLASGOW 1 marca 1855
- VIEGO 1868 - niestety nie ma dowodów na istnienie tego statku
- VICTORIA grudzień 1872 - również brak konkretnych źródeł
Następna na mojej liście jest Mary Celeste ale o tym przypadku już było. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to lista zawiera jeszcze jakieś 200 pozycji.
  • 0

tommi59.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

jakiejs anomalie tam wystepuja pewnie to zwiazane jest z polem elektromagnetycznym(eksperyment filadelfia podobne efekty)ogladalem film ciemna strona moona fajnie gdyby tak bylo
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych