Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prawda jest taka, że po śmierci nic nie ma:/

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
132 odpowiedzi w tym temacie

Vindel.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Myślę, że to co dzieje się z naszym życiem zależy w głównej mierze od nas, bez sensu wydaje mi się stwierdzenie że coś jest "zapisane w gwiazdach", jaki sens miały by wtedy wszystkie religie i wierzenia mówiące , że to co stanie się z naszą duszą po śmierci zależy od tego jak wykorzystaliśmy to właśnie stracone. zresztą mniejsza o to co mówią religie, jaki sens miało by życie gdyby nie zależało od nas?

Szada co masz na myśli mówiąc że powinniśmy w życiu zrobić wszystko? Czy do wiecznego spokoju potrzebne mi jest wykonanie takich rzeczy jak: skok na bungie, zjedzenie słoika robaków, zrobienie prawa jazdy kategorii T ? :P
  • 0

viatora.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ale wcale nie wiesz, czy wszystko tak naprawde zalezy od ciebie i w sumie powieliles moj post tyle, ze innymi slowami. bliski znajomy moich rodzicow chodzil kiedys do wrozki (mial kryzys w zyciu..) i ta przepowiedziala mu kilka rzeczy odnosnie rodziny... nic im nie mowil bo nie chcial, a rzeczy rzeczywiscie sie sprawdzily. Jesli niektore rzeczy da sie przewidziec, to znaczy, ze chyba z tym samodzielnym ksztaltowaniem to tak nie do konca...
  • 0

Vindel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Spoko że się sprawdziła przepowiednia, znam kilaka osób które chodziły do wróżki ale jakoś przepowiednie do dziś się nie spełniły. No może oprócz tych oczywistych typu: skończysz szkołę, zdasz maturę, coś złego spotka Cię w przeciągu roku itp.

Co do tego czy nasze życie jest z góry ustalone czy nie, to wydaje mi się trochę dziwne, że ktoś wymyślił sobie sporych rozmiarów scenariusz rozpisany jak do tej pory na ok 25 mln ról, i teraz go sobie ogląda. :P
  • 0

viatora.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

vindel chyba sie za bardzo nie rozumiemy... co do twoich znajomych i niesprawdzonych przepowiedni - malo to ,,wrozek" bez zadnych zdolnosci, ktore wyludzaja kase, chalturza itp? Ale sa tacy, ktorzy naprawde cos potrafia a zreszta nie uwierze, ze o fenomenie przepowiadania przyszlosci slyszysz po raz pierwszy.
  • 0

Ghost18.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem moze byc tak,że kazdy otrzyma to w co wierzy czyli jedna osoba wierzy ze nic nie ma to po smierci nie będzie nic a druga ze będzie inne zycie i takowe otrzyma :)
  • 0

Szada.
  • Tematów: 25
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Tez słyszałam kiedyś o tym ale chyba z "nie do wiary" więc nie uznałam tego za wiarygodne źródło:)
  • 0

Vindel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do wróżek to masz rację, są osoby obdarzone zdolnościami, ale chyba większość osób zajmujących się tym to oszuści żerujący na naiwności ludzi.

Jeśli chodzi o moje zdanie na temat który poruszamy, to nie lubię kiedy ktoś kieruje moim życiem i chyba stad się ono bierze.
  • 0

Pelbel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich.
Czytam to forum od dłuższego czasu . Muszę przyznać , ze jest bardzo ciekawe.
Do rejestracji zmusił mnie dopiero ten temat. Mam pytanie do wsyzstkich tu piszących , dlaczego odrzucają wersję katolicką ?? Gdybym był w innym kraju , chociażby Niemcy, nie zdziwiłbym się , jsteśmy jednak w Polsce. Wiem ,że nie wszsyc Polacy to katolicy , ale jednak ponad 90% . Zalożę sie , że większośc z was także. Piszecie tu o reinkarnacji , nie mając żadnych dowodów na jej istnienie , a odrzucacie dużą bliższa wam wersje katolicka. Skoro tak wierzycie w ta reinkarnacje , to wytlumaczcie mi , dlaczego 10 mld lat temu była dana ilość osób 5 mld inna , 1 mld , 100 mln ,50 mln ,1 mln ,50 tys ,10 tys ,2 tys ,50 lat temu , dziś. Liczba ludzkich istnien ( ilosc dusz ) ciagle sie zmienia. Co dzialo sie z tymi ludzmi 2 tys lat temu ??
Oczekiwali na cos ?? Moze ich wogole nie było ?? Wiec jak powstaly ?? Jesli zawsze były i juz nie powstaja tzn ze jest ich ograniczona ilosc. Co sie stanie jesli liczba ludzi ( ciał ) bedzie wieksza niz ilosc tych dusz ??
Liczba ludnosci świata nagle stanie w miejscu np na 100,678,158,123 ?? Ja w to nie wierze, zatem i w reinkarnacje. Wiem ze ten post nie jest w 100% dokladny , ale mysle ze wiecie o co mi chodzi.

Ja osobiscie wierze w wersje katolicka. Ona do mnie najbardziej przemawia . Mowicie o wrozkach , o ich zdolnosciach , a nie potraficie uwierzyc w Boga ?? Mowie tu o braku wiary w Boga . bo skoro dusze zyja jakby wlasnym zyciem , poprzez reinkarnacje ,to po co Bóg ?? Uwazam , ze jest duzo wiecej dowodow na istnienie Boga , niz przepowiedni , ktore mowily o bardzo dokladnych rzeczach i ktore sie spielnily. Nie tkaie co mowia , bedzie koniec swiata , cos ci sie stanie ( nie wiadomo co ani kiedy ) swiat czeka zaglada ,
dojdzie do wojen . Ja uwazam , ze do kazdej przepowiedni , nawet mozecie sobie sami cos wymyslec , ktos dopasuje wydarzenie . Prosze mi przedstawci przepowiednie mowiaca wprost o czyms ( keidy to sie stanie , gdzie ) ja z czyms tkaim sie nie spotkalem , ale nie siedzie w tym temacie. mam nadzieje , ze mnie poratujecie .
Co do tematu , ze po smierci nie ma nic , to znaczy , ze nie ma tez Boga .

Przepraszam za bledy ale nie mam worda ani firefoxa :D Staralem sie je ograniczac.
  • 0

Fenix.
  • Tematów: 19
  • Artykułów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pelbel - może cię to zaboli, ale ktoś musi ci to powiedzieć, istnienie boga opiera się tylko na wierze, nie ma dowodów na istnienie boga. Powiesz, że nie ma dowodów na wróżni i inkarnację... ok, ale nie zmienia to faktu, że nie ma też dowodów na istnienie boga.

Dlaczego niektórzy wierzą w New Age a nie w twojego katolickiego boga ? Bo ich wiara wydaje się im prawdziwsza i nie należy tu wnikać, dlaczego tak jest...
  • 0

Vindel.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W moim przypadku jest tak: mieszkam w małej miejscowości i sprawa wiary wygląda następująco, jeśli nie wierzysz w Boga jesteś złym człowiekiem, możesz być mordercą i gwałcicielem ale jeśli jesteś co tydzień w kościele to jest ok.
Kiedyś nawet byłem ministrantem, z okolic ołtarza dobrze było widać jak zachowują się ludzie w kościele, co z tego że budynek jest zapełniony jeśli nikt nie uważa na to co się dzieje? Tzn część uważa i przychodzi dlatego, że wierzy a nie z przyzwyczajenia, ale to ok 10% zgromadzonych.

Katolicyzm mówi nam że mamy wolną wolę, więc czemu nie możemy wierzyć w to co chcemy? Sami "szukać prawdy", dążyć do poznania świata i samych siebie?

Osobiście nie wiem w co mam wierzyć, jest tyle religii na świecie, czy to ważne która z nich najlepiej oddaje rzeczywisty stan rzeczy? I tak w większości chodzi o to by nie zmarnować życia.
  • 0

Oll.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie ma dowodów na istnienie Boga bo wtedy zostalibysmy pozbawieni prawa wyboru, wolnej woli. Na tym opiera się wiara, sam wybierasz czy to przyjmujesz czy nie. Gdyby mieć dowody to nie można by już zaprzeczyć, fakt to fakt a tak Bóg daje nam furtkę i w kązdej chwili możemy się odwrócić i odejść. Wszystko da się wytłumaczyć rozumowo. Wszystko.
  • 0

Constantine.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Do konca nie wiadomo co naprawde spotka nas po smierci.
Moze zginął tylko nasze doczesne szczatki a dusza pojdzie (w co nie wierze :] ) do nieba lub piekla.
Jesli tak..to w piekle juz namnie czekaja :aaa:
  • 0

fr0nt.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

smierc, sad osobisty, pieklo, czysciec, niebo. a potem sad nad luckoscia. Niewiem skad wam do glowy przychodza takie glupie teorie ;o. badania naukowe? jakie badania? czyli co naukowiec sie zabijal czy jak? eee sory nie rozumiem. Zeby wiedziec co jest po smierci musimy umrzec.Inaczej nie bedziemy miec pewnosci. Wiara wiara i jeszcze raz wiara. jou
  • 0

Constantine.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

:wall: Az do smierci nie dowiemy soe jak to jest...a badania niczego na 100 procent nie udowodnią.
Dlatego twierdzenie - Po śmierci nic nie ma- jest niewlasciwe.
  • 0

Piotrek.
  • Tematów: 12
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawe, bardzo ciekawe... naukowcy umarli i znowu ozyli i teraz wiedza, ze po śmierci nic nie ma :D
chyba, ze spytali sie kogos... maja tylko przypuszczenia nic wiecej.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych