zło pochodzi z wyboru człowieka.
i na tym najbardziej bym się skupił. To jest właśne główny problem zła.
Napisano 20.01.2007 - 21:01
zło pochodzi z wyboru człowieka.
Napisano 04.07.2009 - 22:46
Skoro bóg stworzył wszystko, czemu stworzył zło?
Napisano 04.07.2009 - 22:58
Napisano 04.07.2009 - 23:55
Napisano 04.07.2009 - 23:58
Czyli twierdzisz, że katolickie bóstwo nie stworzyło wszystkiego
Jeśli człowiek ma wolną wolę, i może zrobić coś, czego bóg nie przewidzi - to znaczy, że bożek ten nie jest wszechwiedzący i nie ma żadnego "wielkiego planu". Jeśli natomiast katolickie bóstwo jest wszechwiedzące, zna przyszłość i wszystko ma zaplanowane - to znaczy, że człowiek wolnej woli nie ma.
Poza tym - według biblii człowiek nie ma tak naprawdę wolnej woli. W końcu w zaświatach/na sądzie ostatecznym żadnego wyboru nie ma - albo podporządkujesz się katolickiemu bogu-Stalinowi (czyli będziesz myślał, tak jak on chce, dasz sobie wyprać mózg etc.), albo przestaniesz istnieć albo będziesz cierpiał na wieki
By stworzyć zło, bóg musiał wykazać złą wolę.
Porównanie takiego boga do Stalina nie jest przypadkowe, to sztampowa propaganda, opium dla ludu.
Napisano 05.07.2009 - 00:16
Napisano 05.07.2009 - 00:29
Babylon Slayer, ustosunkujesz się w końcu do moich argumentów? Np do zapytania mnie przez boga, czy chce żyć w świecie bez złą czy ze złem?
I jak do jasnej dżumy ludzie odwrócili się od boga? Masz na myśli bajkę z jabłkiem (tą wersje bez siedmiu krasnali z toporkami samonaprowadzającymi)? Czy znów mam wyciągnąć Darwina by zaprzeczyć mitowi wywodzenia się ludzi od parki bezbożników w raju?
Napisano 05.07.2009 - 01:27
Wykorzystując do tego ludzi - niezły manipulator. xPCzyli twierdzisz, że katolickie bóstwo nie stworzyło wszystkiego
Bóg stworzył ludzi, którzy posiadają wolną wolę, więc dał im możliwość czynienia zła, czyli stworzył zło krótko mówiąc.
Czyli plan jest taki, że nie ma planu (bo skoro człowiek może robić, co chce, to katolickie bóstwo nie może tego przewidzieć). Też mi wszechwiedza - sam mogę stworzyć taki plan w... Pół sekundy? xP(...)
Wolna wola człowieka i wszechmoc Boga się nie negują. Człowiek może wybrać, co chce robić, a plan Boga jest taki, że człowiek może robić co chce.
Wyobraź sobie, że do drzwi do twojego mieszkania wywarza psychopatyczny morderca i do ciebie podbiega. Udaje mu się ciebie przewrócić na ziemię, po czym przywiązuje cię do krzesła. Następnie przystawia ci do głowy Colta (lewa skroń) i Desert Eagle (prawa skroń), po czym się pyta z której broni wolisz być zastrzelony. Jak widać - owy przestępca daje ci wybór, ale wolnej woli i tak nie masz - bo niezależnie co wybierzesz, nie zrobi to JAKIEJKOLWIEK różnicy - tak czy siak padniesz.(...)
Sam sobie zaprzeczasz tym twierdzeniem. Najpierw piszesz, że człowiek nie ma wyboru, a potem, że może wybrać między Piekłem a Niebem. Właśnie na tym polega wolna wola.
Dosyć... ludzki/konsumpcyjny (?) punkt widzenia.Gdyby Bóg nie dał na możliwości doświadczania zła bylibyśmy w pewien sposób ograniczeni. Można powiedzieć, że dobro nie miałoby żadnej wartości, gdyby nie istniało zło.
Przed chwilą napisałeś: "czyli stworzył zło krótko mówiąc." (o bogu). Zdecyduje się wreszcie. xPBy stworzyć zło, bóg musiał wykazać złą wolę.
Bóg nie stworzył zła, to ludzie. Ludzie sprzeciwili się Bogu i wtedy stworzyli zło. To chyba nie takie trudne.
Porównując katolickie bóstwo do Stalina, miałem na myśli sposób postępowania tych dwóch postaci (jednej - fikcyjnej <najprawdopodobniej>, a drugiej - historycznej). Stalin pod względem tyranii i zakłamania nie sięga katolickiemu bóstwu nawet do jego nieistniejących pięt.Porównanie takiego boga do Stalina nie jest przypadkowe, to sztampowa propaganda, opium dla ludu.
Nie wiem jaki był pierwotny cel pisania Biblii, ale obecnie jest rzeczywiście używana głównie do propagandy w walce o władze i pieniądze. W każdym razie jest to ciekawa legenda.
Napisano 05.07.2009 - 08:40
Bóg często wykorzystywał ludzi do swoich celów.Wykorzystując do tego ludzi - niezły manipulator. xP
Dlaczego? Może przewidzieć, ale niekoniecznie chce to zmienić.bo skoro człowiek może robić, co chce, to katolickie bóstwo nie może tego przewidzieć
Cały czas piszę o tym, że masz wybór i sam się ze mną zgadzasz. Konsekwencje pewnych wyborów mogą być złe, ale to zmienia faktu, że możesz wybrać, co robisz za życia.W taki sam sposób widzę katolicki wybór między piekłem/pustką a niebem.
Pośrednio. Poza tym zło i dobro są pojęciami abstralcyjnymi, więc ciężko mówić o "stworzeniu" zła.Przed chwilą napisałeś: "czyli stworzył zło krótko mówiąc." (o bogu). Zdecyduje się wreszcie. xP
Bóg na pewno działał na większą skalę.Stalin pod względem tyranii i zakłamania nie sięga katolickiemu bóstwu nawet do jego nieistniejących pięt.
Napisano 05.07.2009 - 09:47
Gdzie ta osławiona wolna wola?Bóg często wykorzystywał ludzi do swoich celów.
Napisano 05.07.2009 - 10:04
Ludzie mogą być wykorzystywani z własnej woli. Na przykład wyznawcy ojca dyrektora.Gdzie ta osławiona wolna wola?Bóg często wykorzystywał ludzi do swoich celów.
Napisano 05.07.2009 - 10:22
Napisano 05.07.2009 - 12:32
Nie, nie mogą. :-)
Weźmy Noego, jaki miał wybór? Bóg każe budować arke, bo potem ma zamiar zawory z wodą poodkręcać.
Weźmy Lot'a, jak nie zmieni miejsca zamieszkania to niebo mu się na głowę zawali.
Weźmy Abla, bóg wszechmogący, wszechwiedzący i chyba jeszcze wtedy widywany... a jakoś mó nie pomógł i Abel dostał tym kamieniem w łeb.
Weźmy... mnie. Bóg mnie kocha i daje wolną wolę, więc bez pytania mnie o zdanie urządza mój świat. Może ja sobie nie życzę żeby podłoga była na dole, a sufit na górze? Pytał mnie ktoś o zdanie? Zaręczam Ci, ze nie.
Napisano 05.07.2009 - 12:44
Zło? A jak inaczej odróżniłbyś dobro od złego, gdyby chociaż jednego nie było?
Wolna wola jest równoznaczna z możliwością wyboru czynienia dobra lub zła. Co w tym takiego skomlikowanego?
Napisano 05.07.2009 - 13:37
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych