Skocz do zawartości

Zdjęcie

2012 - bardziej niezwykły niż nam się zdaje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
237 odpowiedzi w tym temacie

aph.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie próbowałem nigdy (wiem, to było nie do mnie pytanie), ale chyba w przypadku kart bankomatowych) to magnes mógłby coś pomieszać, więc tutaj Jarecki ma chyba rację.

racja, ale zauwaz, ze magnes przylozony do karty to troche inna 'kategoria wagowa" niz slabiutkie pole ziemskie.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Przeciez to ma byc rzekomo zmiana pola magnetycznego, a nie jego zwiekszenie. Wiec jakim cudem ma to wyczyscic plyty itd. ?
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

racja, ale zauwaz, ze magnes przylozony do karty to troche inna 'kategoria wagowa" niz slabiutkie pole ziemskie.

Pewnie, że tak, zgadzam się w 100%, że ziemskie pole jest zbyt słabe na takie "kasowanie", jedynie zauważyłem, że magnes zadziała na taką kartę ;)
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Artukul bardzo ciekawy i wciagajacy.Chcialbym zobaczyc tego ukladajacego sie weza i zchodzacego na ziemie!

Zadaen problem. Schodzi i wchodzi dwa razy w roku w czasie dniach równonocy wiosennej i jesiennej (a także w pobliskich dniach, ale już nieco z mniejszym efektem)

A co do magnesów, małe porównanie ich "mocy" (czyli indukcji):
szkolny magnes sztabkowy -> 0,001 T (tesli)
typowy elektromagnes -> 0,1 T
trwały magnes neodymowy -> 2 T
...
pole magnetyczne Ziemi (na powierzchni)-> 0,00005 T
pole magnetyczne Słońca (na powierzchni) -> 0,0001 T

A odwrócenie biegunów pola następuję, gdy pole jest słabe (im słabsze tym łatwiej). Kto ma dostęp do starych "przeterminowanych" magnesów szkolnych niech sprawdzi ile z nich działa tak jak wynikało by to rozmieszczenia biegunów.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

a probowales, ze tak zareczasz?

Owszem.Lepiej nie próbujcie.
  • 0

Apophis_.
  • Tematów: 36
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

HA!
Tu Was zatkam! Oglądacie czasami "Pogromcy Mitów" na Discovery??? Magnes w żaden sposób nie niszczy kart bankomatowych! :) Udowodnione i pewne.
  • 0

_Silent_.
  • Tematów: 18
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Potwierdzam ;)
(Właśnie chciałem o tym napisać :P )
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A więc jednak :) Zatem tym bardziej nie zrobi tego pole magnetyczne Ziemi przy jakimś przebiegunowaniu.
  • 0

#159 Gość_reneq16

Gość_reneq16.
  • Tematów: 0

Napisano

A propo przebiegunowania Ziemi: był kiedys film o podobnej tematyce, nie pamiętam tytułu... W każdym razie w tamtym filmie jądro Ziemi powoli zwalniało, przestając wytwarzać pole magnetyczne naszej Planety Matki. Było mnóstwo katastrof, m.in. oszalałe ptactwo. No i zjawili sie herosi i ocalili świat :D
Ten 2012 rodzi tyle samo pytań co pogardliwych uśmieszków sceptyków. A ja zaliczam się jednak do pytających :) Co będzie to będzie, zobaczymy czy cos się jednak wydarzy i czy jednak zetrze to uśmieszek niedowiarkom. Amen
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja zaliczam się jednak do pytających

Myślę, że większość pytań dotyczących kosmicznych/katastrofalnych/duchowych przełomów roku 2012 (ja wiem... może nawet 99%) ma już swoje odpowiedzi od dawna. Dla niektórych są one jednak zbyt "straszne" i nie chcą ich przyjąć do wiadomości. ;)
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiem skad teorie, ze silny magnes nie moze zniszczyc twardego dysku. Wystarczy poszukac w sieci informacji, lub zainteresowac sie niszczarkami magnetycznymi dyskow twardych, ot tutaj jedna z nich:

http://processor.com...mp;bJumpTo=True

5 sekund w silnym polu i voila dysk nie nadaje sie do niczego
  • 0

#162 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Bo żadnego końca świata nie będzie, jedynie co i może aż, to nowa era w dziejach człowieka i ziemi.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A jak nic si nie wydarzy, to się okaże, że "zmiana była, ale jest niezauważalna" :) Albo przypisze się tą zmianę jakiemuś zupełnie przypadkowemu wydarzeniu. Ciekawi mnie, jak to wszystko sę potoczy i czy aby w przypadku, gdy nic sięnie stanie, niektórzy ludzie tak łatwo przyjmą to do wiadomości.
  • 0

#164 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Ciebie to tylko wszystko ciekawi ale zrozumieć nie chcesz. Zresztą Aquila; naprawdę, nie nteresuje mnie to;)

Dodam tylko tyle; Zmiany mają być poprzedzane Manifestacjami( kto się orientuje , ten wie), kataklizmami( które już się nawarstwiają, tak jak w przypadku manifestacj) i mają trwać tysiąc lat od nowego początku i porządku; zarówno zmany zewnętrzne ,jak i zmany w człowieku.

Trybisz?
Napewno nie.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No oczywiście, że nie "trybię" :) Ale przynajmniej mam przyjemność styczności z największym chyba mitem współczesnego świata :)

Ciekawość to dobra cecha, tak już swoją drogą. Ale teksty typu "zrozumieć nie chcesz" to już zupełnie mocy przekonującej nie mają :)

Naprawdę, ciekawi mnie jak sięzachowają najbardziej zatwardziali "wierni", gdy nic się nie wydarzy, czym sobie to "nic" będą tłumaczyli. Aha, no i oczywiście kiedy wyznaczą sobie nową datę "przemian" ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych