Skocz do zawartości

Zdjęcie

2012 - bardziej niezwykły niż nam się zdaje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
237 odpowiedzi w tym temacie

Szada.
  • Tematów: 25
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

przeciez koniec swiata mial byc juz łooo ho ho ho temu i co :) :P

ludzie przezylismy w sumie chyba juz 3 konce swiata :D
  • 0

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bredzę to fakt nie jesteśmy przecież na egzaminie z astronomii tylko na forum paranormalnym, a więc mogę w tym miejscu wypowiedzieć się co myślę, albo co akurat teraz wpadło mi do głowy i nikt nie ma prawa za to palić mnie na stosie.

Czyli, że obecność na paranormalnym forum zwalnia z zachowania elementarnych praw fizyki i nie tylko?
  • 0

specyfik.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A niech wszystko szlag trafi. Może po " apokalipsie " czy jakim tam polityku urodzę się na spokojnej i normalnej planecie ( o ile będzie taka opcja :P )
  • 0

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Owszem symulacje komputerowe nie powinny popełniać błędów ale sporo się naczytałem o astronomi starożytnych majów i nie należy wykluczać faktu że majowie wiedzieli na ten temat bardzo dużo (może nawet więcej niz my teraz) więc zastanówcie się czy uszanować i wziąć pod uwagę obliczenia majów,egipcjan i kilku innych cywilizacji które wzniosły olbrzymie budowle żeby nas ostrzec, czy zepchnąć je na bok bo jakiś symulator pokazjuje inaczej.

kanji o 2001 dużo się mówiło że coś się wydarzy i w pewnym sęsie się wydarzyło był zamach na WTC
a o 2012 też uważam że nie będzie konca świata ale coś się stanie.
  • 0

Szada.
  • Tematów: 25
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

najgorsze jest to ze ja tez mam przeczucie ze 2012 to bedzie jakis przelom:(
nie wiem czy sie cieszyc czy nie ale miejmy nadzieje ze ludzie sie zmienia i zaczna szanowac swiat:)
  • 0

GreenMadman.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dobra jesli cos ma sie wydarzyć w roku 2012 to moze i sie wydazy. Zalezy teraz czy patrzec na to z punktu widzenia naukowego czy religijnego, Bo jesli naukowego to sa dwie mozliwości: stanie sie cos na co nie mamy wpływu i co spowoduje zagłade świata lub poprostu wkoncu nasza planeta zaczie sie buntowac przeciwko nam przez to ze sami zaczelismy ją niszczyć co bedzie spowodowane naturalnymi zjawiskami do których sami doprowadziliśmy. Jesli jednak patrzec na to z punktu widzenia religijnego to moze nastąpi ten przepowiadany biblijny ARMAGEDON i wtedy wiekszośc ludzkości dojdzie do wniosku ze xle robiła przez całe żyćie ale na skruche bedzie juz za puźno. Sam osobiście nie wiem i nie wiem czy mam wiezyć w to wszystko, chodz szczerze powiem ze zaczynam sie troche obawiac tej daty bo bardzo o niej głośno. Ja wolał bym dozyć starości i załozyć rodzine i zyć w spokoju do kresu swojego dojzałego zycia. Zaś inni moga jeszcze powiedziec ze na ziemi zjawia sie obce cywilizacje... hmm o tym to juz nie wiem co mam mysleć. Ale dlaczego akurat 2012 ? Pozdro :cafe:
  • 0

reaper.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale dlaczego akurat 2012 ?

Dlatego, że wtedy kończy się kalendarz majów ;)
  • 0

#83 Gość_jarecki_ole

Gość_jarecki_ole.

Napisano

Mam dwa pytania do szanownych ekspertów:

Czy przy obecnej technice optycznej jest możliwe aby narysować dokładną mapę naszego kraju będąc w obrębie własnej posesji ?

Czy na podstawie obecnych programów komputerowych stworzonych do obserwacji astronomicznych można będzie wybrać się w podróż międzygwiezdną i nie pobłądzić ?
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy przy obecnej technice optycznej jest możliwe aby narysować dokładną mapę naszego kraju będąc w obrębie własnej posesji ?

Bezsensowna próba analogii.
A precyzyjną mapę z obrębu posesji można wykonać. Wystarczy wznieść się na odpowiednią wysokość. Myślę, że 500 km zupełnie by wystarczyło. W ten sposób moglibyśmy wykonać mapę powierzchni Ziemi niejako z "nieba". Byłaby to analogia, choć odwrotna, do robienia mapy nieba z powierzchni Ziemi :)

Czy na podstawie obecnych programów komputerowych stworzonych do obserwacji astronomicznych można będzie wybrać się w podróż międzygwiezdną i nie pobłądzić ?

Programy do obserwacji astronomicznych, jak sama nazwa wskazuje służy do obserwacji astronomicznych, a nie do nawigacji w podróżach międzygwiezdnych. W sumie to nie wiem, o co Ci chodzi z tymi podróżami... Co ma piernik do wiatraka? :o

Mam co do tego pewne podejrzenia, ale wolałbym, abyś bliżej przedstawił mi ów "tajemniczy " związek... :)
  • 0

kanji.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

przeciez koniec swiata mial byc juz łooo ho ho ho temu i co :) :P

ludzie przezylismy w sumie chyba juz 3 konce swiata :D

No te chyba 3 to tylko na przełowmie tego stulecia ;> wiesz takie podejście to się nazywa DEKADENTYZM i od zawsze towarzyszy ludzią z końca wieku, więc jest to bardzo normlane tak jak fakt że nic się nie stanie :)
  • 0

#86 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.

Napisano

Dlatego, że wtedy kończy się kalendarz majów ;)

wiesz co, a mój kalendarz kończy sie 31 Grudnia 2007 !!! aaaaa koniec świata jak nic :D

jarecki_ole ty chyba jesteś jakąś rodziną z prof Pająkiem, próbujesz wszystkim wmówić że to co mówi oficjalnie nauka jest odwrócone o 180 stopni od rzeczywistości, Euri zresztą w ostatnim poście też się pogrążyl :) żeście sie czepili pomiarów, no ja p....... fajni jesteście, chyba jednak ci co myślą racjonalnie nie mają o czym z wami rozmawiać...
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

wiesz co, a mój kalendarz kończy sie 31 Grudnia 2007 !!! aaaaa koniec świata jak nic

widac ze nic nie wiesz na temat kultury Majow i ich cykli. Koniec kalendarza 21 grudnia 2012 to koniec cyklu. Nikt tu nie mowi o koncu swiata i nawet sam nie spotkalem sie z twierdzeniem "konca swiata w 2012". Co do dokladnosci tej daty to mozna wiele spekulowac

np. pomiary Majow byly niedokladne

lub

to nasze pomiary sa niedokladne (nie uwzgledniaja jakiegos parametru / sa przyblizone itp.)

Nawet jesli przyjmiemy wersje pierwsza, to nie trzeba byc geniuszem zeby zaobserwowac, ze w roku 2012 dojdzie do szczegolnego ukladu Ziemi, Slonca itd. Date mozna zawsze potraktowac umownie lub jako symbol. Nie mozna jednak dyskredytowac wiedzy starozytnych i ich niesamowitych mozliwosci jako budowniczych.

Poza tym po co te spory? Przeczytaj i zapomnij jesli sie nie zgadzasz. W kazdym z mozliwych wypadkow to forum przestanie istniec w roku 2013.
  • 0

#88 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.

Napisano

Poza tym po co te spory? Przeczytaj i zapomnij jesli sie nie zgadzasz. W kazdym z mozliwych wypadkow to forum przestanie istniec w roku 2013.

Nikt tu nie mowi o koncu swiata

w takim razie dlaczego miałoby przestać istnieć ? po prostu "coś" sie wydarzy i forum zostanie :D

widac ze nic nie wiesz na temat kultury Majow i ich cykli. Koniec kalendarza 21 grudnia 2012 to koniec cyklu. Nikt tu nie mowi o koncu swiata i nawet sam nie spotkalem sie z twierdzeniem "konca swiata w 2012". Co do dokladnosci tej daty to mozna wiele spekulowac

to był taki żart :) wiem że według was (nie wszystkich bo duża część wierzy w GAME OVER :P ) będzie to jakaś wielka zmiana :P

np. pomiary Majow byly niedokladne

to w końcu Majów czy kosmitów od których dostali tą wiedze ? bo już się powoli w tym gubię :(

to nasze pomiary sa niedokladne (nie uwzgledniaja jakiegos parametru / sa przyblizone itp.)

jasne...ciekawe o jaki parametr Ci chodzi ?

Nawet jesli przyjmiemy wersje pierwsza, to nie trzeba byc geniuszem zeby zaobserwowac, ze w roku 2012 dojdzie do szczegolnego ukladu Ziemi, Slonca itd. Date mozna zawsze potraktowac umownie lub jako symbol. Nie mozna jednak dyskredytowac wiedzy starozytnych i ich niesamowitych mozliwosci jako budowniczych.

oj obawiam się że trzeba być geniuszem żeby żeby wiedzieć takie rzeczy, nawet najlepsi naukowcy do takich spraw pewnie uzyli by komputerów więc my możemy sobie pomażyć o zaobserwowaniu tego jaki będzie układ ziemi słońca itd za prawie 6 lat...

Poza tym po co te spory? Przeczytaj i zapomnij jesli sie nie zgadzasz

czyli mam rozumieć że to forum jest tylko dla tych którzy się z toba zgadzają ?

P.S wie ktoś skąd wziąć jakiś darmowy program do oglądania nieba ? ale taki fajny jak sterry night, niewiem czy można go ściągnąć jeszcze na 14 dni za darmo :/ chodzi o to żeby sie przenieść np w plejady i zobaczyć czy ziemia słońce i środek galatyki rzeczywiście sie pokryją :)
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hmmm, nie wiem czy ten się przyda, ale polecam "Celestia" - sporo czasu przy tym spędziłem jakiś czas temu śmigając pomiędzy gwiazdami ;) Do tego jest też sporo dodatków typu nowe planety, mgławice itp. Ogólnie ciekawy, choć może nie do superprecyzyjnych obserwacji.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

w takim razie dlaczego miałoby przestać istnieć ? po prostu "coś" sie wydarzy i forum zostanie grin.gif

forum zostanie zlikwidowane w 2013 roku lub nie bedzie sposobnosci jego dalszego prowadzenia.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych