Napisano 22.01.2007 - 22:59
Napisano 22.01.2007 - 23:23
Napisano 22.01.2007 - 23:41
Napisano 23.01.2007 - 00:32
Napisano 23.01.2007 - 01:32
Mam pytanie do bieglej ode mnie obsługujących symulatory kosmosu. Czy Dark rift - mgławica, jest w dokładnie w centrum galaktyki? Czy mogła nieco zmienić swoje położenie przez tysiące lat? Bo pewnie znawcy tematu wiedzą, że chodzi o Dark rift.
Napisano 23.01.2007 - 10:02
Napisano 23.01.2007 - 16:18
plejady sa od nas w odleglosci 440 lat swietlnych, centrum naszej galaktyki lezy w odleglosci 50000 lat swietlnych. granica obserwowalnego wrzechswiata wypada natomiast 13700000000 lat swietlnych. nasza galaktyka to nasze najblizsze sasiedztwo i uwierz mi, ze znamy ja na tyle dobrze, zeby umiec powiedziec jakie bedzie w niej polozenie cial za 5 lat. twierdzenie, ze jest inaczej nie jest braniem pod uwage czegos co zostalo pominiete - jest smieszne.W którymś z programów wyświetlanych na discovery a mówiących o badaniach naszego najbliższego sąsiedztwa gwiezdnego została podana liczba o ile mnie pamięć nie myli 7%. Dlaczego o niej piszę ponieważ tylko tyle nieba jesteśmy w stanie narazie jako-tako zbadać.
Napisano 23.01.2007 - 18:06
A ja spytam: skąd wiemy, że Majowie o tym wiedzieli?Przypomnę, że w mitologi Majów, to właśnie Ciemna Szczelina była bardzo ważna. Serce galaktyki, dawca kosmicznego życia, kojarzona z kanałem rodnym. I nie jest to pozbawione sensu, ponieważ to właśnie z mgławic powstają gwiazdy. Tylko skąd Majowie o tym wiedzieli?
W momencie przesilenia zimowego za tarczą Słońca będzie około 50 gwiazd (o jasności do +13mag). Ciężko wśród nich doszukać się jakiejś wyjątkowej, ot najzwyklesze gwiazdy ciągu głównego.Czy jest jakiś szczególny punkt, gwiazda, na tle Ciemnej Szczeliny, który będzie wskazywać oś Ziemia Słońce w 2012?
Takich warunków jest sporo. Musieliby dysponować rozwiniętą wiedzą naukową, zwłaszcza matematyką, fizyką i astronomią, a także wysokowyspecjalizowaną technologią pozwalającą na wytwarzanie precyzyjnych instrumentów pomiarowych. Musieliby opanować obserwacje w szerokim zakresie fal elektromagnetycznych. I na koniec musieliby się pier***nąć w obliczeniach.Jakie warunki musiały by być spełnione żeby Majowie, ( lub bardziej prawdopodobne ich antenaci), wyznaczyli równik galaktyczny nieco przesunięty, w stosunku do obserwowanego przez nas?
Dlaczego? Przecież wyraźnie widać, że autor tej teoryjki nie miał zielonego pojęcia o wyglądzie nieba i jego mechanice, a swoją wiedzę czerpał głównie z własnych palców i w niewielkim stopniu z Internetu. Przecież nie byłbyś zdziwiony, gdyby analfabeta źle posegregował książki na półce.Oczywiście biorę pod uwagę, że może cała sprawa z przejściem przez równik galaktyczny została dorobiona do przepowiedni Majów dla sensacji. Tylko nie chce mi się wierzyć, żeby dorabiający taką teorię, aż tak się pomylił.
Napisano 23.01.2007 - 19:32
To straszne..........Im więcej się dowiaduję tym mniej z tego rozumię
Napisano 23.01.2007 - 21:00
Napisano 25.01.2007 - 23:30
czysta matematyke 2012, 2+0+1+2=5 rozumieszDziękuję bardzo, ale dalej nie widzę, na jakiej podstawie przypisuje się datę 2012 jakimś przepowiedniom egipskim.
Napisano 25.01.2007 - 23:37
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych