Skocz do zawartości

Zdjęcie

Marihuana i inne narkotyki miękkie [kuluary]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
507 odpowiedzi w tym temacie

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Strach przed Marihuaną jest nieracjonalny. To nie jest bestia z dziesiątego wymiaru tylko zwykła roślina, która rośnie na ziemi od milionów lat. Jest doskonale poznana, a niektórzy ją palą bo tak lubią. Przyznam, że nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy chcą decydować za innych co jest dla nich dobre. Czy było by wam przyjemnie, gdyby ktoś urządzał wasz pokój według własnego uznania.

Osobiście miałem kontakt Marihuaną. Wystąpiły u mnie niewielkie omamy słuchowe. Słyszałem bardzo piękną muzykę wydobywającą się z lasu. Poza tym byłem spokojny i zrelaksowany. Moja świadomość z pewnością uległa zaburzeniu w dużo mniejszym stopniu niż dzieje się to po alkoholu. Mózg stworzył pewną projekcję, tak jak dzieje się to w czasie snu. Byłem tego w pełni świadomy.Nie uzależniłem się, nie sięgnąłem po mocniejsze narkotyki. Używka jakich wiele, stosowana z umiarem może służyć zdrowiu.
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zielsko działa bardzo indywidualnie. Ja już nie jaram bo mnie zamula i moje umiejętności operowania słowem spadają do mruknięć i głupkowatego śmiechu. Ale jeśli ktoś lubi to jego sprawa.
  • 0

może tak może nie.
  • Tematów: 17
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dziwię się, szczególnie w obliczu ilości komentarzy zwolenników legalizacji, że nie znalazł się jeszcze nikt, kto by wyrugował dżeksona z debaty (który sam najwyraźniej nie jest nią już zainteresowany). Gdyby kierować się jedynie zdrowym rozsądkiem, nie widzę możliwości aby opcja legalizacji mogła przegrać - przy założeniu w miarę równego poziomu dyskutantów, czego dżekson bynajmniej nie gwarantował. Nie często zdarza się możliwość wygrania z Aquilą, zatem wszyscy którzy czują do niego jakieś niesnaski powinni rzucić się na tą okazje (do ciebie pisze Silent). Jeśli nie będzie to mowa zaczerpnięta z ust JKM, który kompromituje stanowisko zwolenników legalizacji, z racjonalnego punktu widzenia ta debata jest praktycznie wygrana.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gdyby kierować się jedynie zdrowym rozsądkiem, nie widzę możliwości aby opcja legalizacji mogła przegrać - przy założeniu w miarę równego poziomu dyskutantów, czego dżekson bynajmniej nie gwarantował. Nie często zdarza się możliwość wygrania z Aquilą, zatem wszyscy którzy czują do niego jakieś niesnaski powinni rzucić się na tą okazje (do ciebie pisze Silent).

Faktycznie - obiektywnie patrząc moja pozycja jest... bardzo trudna. Zima, okopu nie wykopiesz, w magazynku jeden nabój a ten nadjeżdżający Tygrys na pewno nie przyjechał podyskutować o wyższości Schnappsa nad Whisky. Wiedziałem też, że moja opcja jest tutaj wybitnie niepopularna a przeciwna przyjmowana z dużym entuzjazmem. No i te rozmaite argumenty... dlatego faktycznie - wygrać byłoby dość łatwo. Aktualnie zaczyna mi się nauka, potem druga debata co do której mam większe nadzieje - więc nie wiem czy nie przyjdzie nam kompletnie tę zawiesić a kiedy do niej się wróci - nie mam pojęcia. Szkoda zatem, że wyszło jak wyszło.
  • 0

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wyszlo jak zawsze, czyli oponentow wielu ale jakos nikt sie do "tablicy" nie wyrywa... choc odpowiedz jest taka oczywista...
  • 0

Snagoth.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

WOLNE KONOPIE KOLEJNY RAZ WYGRAŁY W SĄDZIE!
Będą kolejne marsze!

Ratusz i wojewoda nie mieli prawa zakazać manifestacji Inicjatywy Wolne Konopie, które pod koniec września miały się odbyć w stolicy. - Siadamy do pracy nad organizacją marszów - zapowiadają członkowie IWK.
Taki wyrok wydał wczoraj po południu Wojewódzki Sąd Administracyjny. Inicjatywa Wolne Konopie odwołała się do niego od dwóch decyzji zakazujących marszów - jedną w piątek 17 września wydało miasto, kilka dni później podtrzymał ją wojewoda.

Urzędnicy obawiali się, że przemarsze, które miały się rozejść z pl. Zawiszy w kilku kierunkach, mogły naruszać artykuł kodeksu wykroczeń mówiący, że nie można chodzić po jezdni i umyślnie tamować ruchu. Wojewoda do tych zastrzeżeń dopisał też własne, posiłkując się osławionym przepisem ustawy o zgromadzeniach mówiącym o "zagrożeniu życia lub zdrowia ludzi albo mienia w znacznych rozmiarach".
Ten sam przepis w okresie rządów PiS w stolicy posłużył do zakazania Parady Równości. Wojewoda stwierdził też, że przemarsze w godzinach popołudniowych mogą spowodować paraliż służb ratunkowych i komunikacji. Inicjatywa Wolne Konopie zarejestrowała więc pikiety, m.in. pod Komendą Główną Policji, które później przeszły pod Sejm, gdzie wieczorem interweniowała policja rozeźlona próbą rozbicia namiotu przy ambasadzie Kanady przez nielubianych przez nią konsumentów "trawki". Zatrzymano i przesłuchano trzy osoby, stawiając im zarzut naruszenia nietykalności policjanta.

Niezrażeni tym członkowie IWK czekali na wyrok WSA. - I doczekaliśmy się. Sąd ogłosił, że urzędnicy nie mieli żadnego prawa zakazać nam marszów - mówi Jędrzej Sadowski z IWK. Według niego w ustnym uzasadnieniu wyroku sąd podkreślił, że "władza nie może przypisywać organizatorom celu manifestacji" - urzędnicy podkreślali w zakazie, że prawdziwym celem IWK jest blokada miasta, a nie wyrażenie poglądów. - W związku z tym zabieramy się za organizowanie marszów - mówi Sadowski. - Tym razem jednak skontaktujemy się z ratuszem, razem popracujemy nad tym, by marsze były jak najmniej uciążliwe. Wyroku sądu na razie nie chce komentować urząd wojewódzki. - Czekamy na pisemne uzasadnienie - powiedziała "Gazecie" Ivetta Biały, rzeczniczka wojewody.

źródło

EDIT:

Dorzucam jeszcze wywiad z Gotą, głównym organizatorem Marszu Wyzwolenia Konopi w Polsce i wszystkich innych inicjatyw prowadzonych przez Wolne Konopie.

Dowiecie się z niej m.in. o tym jak wykorzystać system przeciwko niemu, jak zjawić się w sądzie z marihuaną i nie trafić do paki, jak wygrać w sądzie z Komorowskim oraz jak to zrobić, żeby to wszystko robić i się nie bać. Ciekawa rozmowa z ciekawym człowiekiem, który w ciekawy sposób walczy o wolność wyboru

wywiad

źródło

Użytkownik Snagoth edytował ten post 06.10.2010 - 11:42

• 0

racjonalista.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Marihuana ze wszystkich używek szkodzi zdrowiu najmniej, co więcej dym z marihuany nie powoduje raka!
poza tym zastosowanie lecznicze: zwalcza ból, mdłości po chemioterapii.

I tu jest pierwszy powód dlaczego nie jest legalna, trawka w porównywaniu do leków zmniejszających dolegliwości chorych na raka po chemioterapii kosztuje grosze! Czyli mamy powód: Lobby farmaceutyczne.

Dlaczego zdelegalizowano marihuane?! Rząd USA po prostu chciał zachować dla siebie zyski z konopii, która jest świetnym materiałem do produkcji prawie wszystkiego! Od papieru po dynamit! i dlatego aby uprawiać konopie jakiegokolwiek rodzaju trzeba było posiadać pozwolenie!

Czy marihuana zabija ludzi?! NIE!
Zabijają ich papierosy! potem jedzenie! a potem alkohol!

Marihuana nie uzależnia fizycznie! Jedynie psychicznie! Ale tak samo można uzależnić się od jedzenia!

Dlaczego ludzie wciskają nam kit że marihuana to furtka do cięższych narkotyków!? Alkohol to też narkotyk i jakos nie powoduje że chcesz potem walić here w kabel.

Dlaczego mamy pozwalać decydować dilerom ile ma kosztować mnie joint?! Dlaczego mamy pozwalać kartelom narkotykowym bogacić się?! Dlaczego pozwalamy dilerom decydować o tym że dzieci poniżej 18 roku zycia mogą palić marihuane?!
  • 0

Nik4ND3R.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Marihuana ze wszystkich używek szkodzi zdrowiu najmniej, co więcej dym z marihuany nie powoduje raka!
poza tym zastosowanie lecznicze: zwalcza ból, mdłości po chemioterapii.

Czy marihuana zabija ludzi?! NIE!
Zabijają ich papierosy! potem jedzenie! a potem alkohol!

Marihuana nie uzależnia fizycznie! Jedynie psychicznie! Ale tak samo można uzależnić się od jedzenia!

A wiesz, że po paleniu marichuany, mężczyźni mają problemy z płodnością?

Każda substancja chemiczna, którą będziesz wdychać doprowadzi do choroby płuc. Pal marichuane tak często jak papierosy. Paczkę jointów dziennie? Ciekawe, jakby wyglądał Twój świat. Tym bardziej zdrowie. Bo wiem, jak co działa. I paląc jednego papierosa dziennie, wątpię czy bym szybko zachorował na raka.
Ale zgadzam się, wszystko ma swoje plusy. Jeżeli trafi to w odpowiednie ręce.
Jesteś słaby = nie pal, nie pij. Proste.
  • 0

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A wiesz, że po paleniu marichuany, mężczyźni mają problemy z płodnością?

Tak jak i po papierosach.
Ogólnie, wszystko ma swoje dobre i złe strony, zaszkodzić może nam jedzenie, nadmierny wysiłek, brak wysiłku, używki, przesadnie "zdrowy" tryb życia etc. Dlatego także nie widzę powodu, dla którego to właśnie marihuana ma być zdelegalizowana, tym bardziej, że za takim rozwiązaniem nie przemawiają żadne argumenty.
  • 0

#415 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.
  • Tematów: 0

Napisano

Maryśka jest z całą pewnościąmniej szkodliwa od fajek. Te badania co niby robiono na szkodliwość oparto o dane spożycia papierosów. Ale chyba nikt nawet nienormalny nie spali paczki jointów na dzień.
  • 0

Nik4ND3R.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak jak i po papierosach.
Ogólnie, wszystko ma swoje dobre i złe strony, zaszkodzić może nam jedzenie, nadmierny wysiłek, brak wysiłku, używki, przesadnie "zdrowy" tryb życia etc. Dlatego także nie widzę powodu, dla którego to właśnie marihuana ma być zdelegalizowana, tym bardziej, że za takim rozwiązaniem nie przemawiają żadne argumenty.

I tu się z Tobą zgodzę. Szukają oszczędności, a legalny handel dałby pewnie kilka mln do budżetu państwa :)
Ale cóż, osobiście uważam, że naszym kraje rządzi odpowiednia mafia i może jak wszystkie te "moherowe berety" odejdą z tego świata coś się w naszym kraju zmieni ;) Zaczynając od mentalności społeczeństwa (i w tym miejscu się wstrzymuje, by nie robić offtopu).

Marysia powinna być legalna i o to walczę i będę walczyć.

(Z ciekawości, spróbuje spalić paczkę jointów w dzień ;d)
  • 0

może tak może nie.
  • Tematów: 17
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przyklejanie cudzych tekstów ma sens wyłącznie wtedy, kiedy potrafiłbyś naśladować ich styl dżekson, wejść w ich rytm, inaczej przejście z "twojego" do "cudzego" jest dla nas zbyt oczywiste.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No to się porobiło. Dwie debaty jednocześnie przy dość... trudnych okolicznościach (nauka+ praca). Byłem przekonany, że dżekson sobie po prostu odpuścił. No ale nic, może jakoś uda się to pogodzić, choć "rzymska" debata na pewno będzie miała zawsze pierwszeństwo ;)
  • 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

rozumiem, że czekałeś na mnie długo, bo gdyby nie siły wyższe już byśmy to skończyli.. więc z góry zaznaczam, że jak dla mnie masz nielimitowany czas na wpis, bylebyśmy to kiedyś skończyli :)

pozdrawiam.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Skoro zaczęliśmy to i skończymy ;) Tym bardziej, że nigdy nie planowałem w tej debacie jakichś dłuższych wpisów - ot, przedstawić co o tym myślę i tyle. Ale mimo wszystko może porposimy Cisz, aby i tę debatę nam troszkę wydłużyła dając 10 dni na wpis? Powód jest wiadomy ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych