Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych.To pierwsza debata,w której biorę aktywny udział.Myślę,że będę godnym przeciwnikiem Pingwina.Mam też nadzieję,że sprostam wymaganiom forumowiczów,a czytanie moich wypocin nie spowoduje masowych zaśnięć przed monitorami
Przejdźmy więc do wstępu:
Fenomen Nessie - Potwora z Loch Ness - co roku przyciąga nad największe jezioro Wielkiej Brytanii tysiące ludzi - zarówno żądnych spotkania oko w oko z legendą amatorów przygód,jak i badaczy,którzy przyjeżdżają tu wraz ze specjalistycznym sprzętem po to,by zdobyć dowód na istnienie mitycznego stworzenia,które rzekomo
ma zamieszkiwać te wody.Nessie jest z całą pewnością jedną z najbardziej znanych zagadek kryptozoologii - opisuje się go przeważnie jako stworzenie przypominające Plesiosaurusa - gada morskiego,który wymarł w okresie kredy.Ma ono posiadać długą szyję,zwieńczoną małą głową oraz owalny korpus i sporej długości ogon:
http://static.howstu...ies-nessie2.jpgJak do tej pory nie udało się jednak znaleść nawet ciała zwierzęcia,a liczne dowody jego istnienia w postaci fotografi lub klipów filmowych,to najcześciej mniej lub bardziej udane mistyfikacje,które zostały skutecznie obalone.Czym więc jest Potwór z Loch Ness? - jeszcze jednym nieodkrytym gatunkiem,zwykłym kilwaterem,czy też konsekwentnie podtrzymywaną legendą,która ma zapewnić zyski wynikające z stałego napływu turystów?
Postaram się udowodnić,że Nessie należy do świata mitów,który nie ma nic wspólnego z realnymi wydarzeniami.W tym celu w kolejnych wpisach przedstawię szereg argumentów wykluczających możliwość występowania w Loch Ness nieznanej kryptydy,bądź żywego reliktu epoki dinozaurów,z którymi będzie musiał zmierzyć się mój przeciwnik.Umieszczę równierz listę najbardziej znanych oszustw dotyczących Potwora,które pozwolą w krytyczny sposób spojrzeć także na inne "relacje".