Skocz do zawartości

Zdjęcie

TMA-1 Artefakt Marsjański

• Zamknięty Temat jest zamknięty
31 replies to this topic

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na podstawie domniemań Aquili już masz swoje stanowisko??

Muhad, powiedz, próbowałeś poszukać czegoś o Blackberry Bowl na własną rękę, czy łyknąłeś tekst Eurycide'a bez oporów i od razu go przyswoiłeś jako prawdę objawioną? :-D

a moze powinniscie napisac do pana Roberta D. M - z wyjasnieniem tej kwestii?

I tak zrobię :-) Choć nie spodziewam się odpowiedzi...

A swoją drogą, Eury, wpisz w wyszukiwarkę "2nd Annual Regional Mini-Technical Conference" i sprawdź ile wyników otrzymasz. Później sprawdź konferencje organizowane przez AIAA. Jakie wnioski wyciągniesz?

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No coz nie chce sie tu sprzeczac, tyle tylko, ze zastanawia mnie jak ktos z takim zyciorysem, czlonek USNI, FAS, AIAA, moze przegapic dzialanie "szczotki" i za artefakt uznac jej slad, tym bardziej, ze analizy nie dokonywal samodzielnie a wynikami dzielil sie z kolegami z NASA... Ah Ci Amerykanie - nawet naukowcow maja nierozgarnietych...

i tu pytanie:

A: w NASA go wysmiali, a mimo to postanowil napisac artykul?

czy

B: w NASA uznali, ze to faktycznie artefakt...

to tyle z mojej strony

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

w NASA uznali, ze to faktycznie artefakt...

W to szczerze wątpię ;)

Mnie zastanawia, czy człowiek lansujący "prawdy" o 4 twarzach z Marsa, naprawdę jest brany na poważnie w NASA czy innych środowiskach naukowych... A skoro bawi sięw takie brednie jak 4 twarze, to może zwyczajnie ma bzika na punkcie Marsa i dlatego mamy kolejną sensację, która jak widać nijak ma się do prawdy.

Poszukajcie sami - dla ułatwienia słowa kluczowe:
"opportunity blueberry bowl RAT" :) Dużo tego jest, nawet na polskich stronach.

http://www.marstoday....html?pid=13505

Więcej o RAT, na fotce też widać ślad po wierceniu :)

http://marsrovers.na...umentation.html

No i na koniec troszkę o instrumentach badawczych, w tym i o RAT.

Jeszcze dorzucę :D

http://images.spacer...04.mars.lrg.jpg

Miejsce poznaczone śladami po wierceniu, jak "dobra kasza skwarkami" :D

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

czlonek USNI, FAS, AIAA

Do wszystkich tych organizacji każdy może się zapisać. Wystarczy opłacić składkę członkowską.

analizy nie dokonywal samodzielnie a wynikami dzielil sie z kolegami z NASA

Eury, ale on nawet słowem nie wspomina, że dzielił się wynikami z NASA... Pisze tylko, że analizy dokonywał ze swoim kolegą.

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wspomina w dalszej czesci tekstu

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wysoce ambitny jesteś. Może dlatego jesteś tylko magistrem i siedzisz tu na forum.

Daruj sobie te osobiste wycieczki.
Przykro to wygląda.

Edit by =[dj_cinex]= :
Jeśli w przyszłości zobacze zaczepki słowne na tle muhad/Aquila/mariush etc. (występujące w tematach mojej moderacji) bede reagował warnami :)
Na tym wpisie mariusha kończymy z tego typu textami. W tym przypadku tyczy się to muhada...

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Faktycznie, Eurycide, teraz doczytałem, że przedstawiciele NASA wysłuchali wystąpienia pana Roberta na Drugiej Corocznej Regionalnej Konferencji Mini-Technicznej, która, jak już wiemy, nigdy się nie odbyła :-D

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Eurycide chyba stracił ochotę na dalsze tłumaczenie artykułu, a nie padła jeszcze koronna teza pana Roberta. Otóż twierdzi on, że widoczny na zdjęciu zrobionym przez łazik Opportunity ślad po wiertle jest tak naprawdę mapą ukazującą Marsa w odległej przeszłości. Jako dowód autor prezentuje porównanie dwóch zdjęć, które - jego zdaniem - przedstawiają ten sam obszar:
Dołączona grafika
Czy ktoś chce to skomentować? :-D

Percepcja.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale skoro "nasz" własny łazik to zostawił i wszyscy o tym wiedzią to po co tworzyć teorie która muwi że to jakiś artefakt. W ten sam sposób moge stwierdzić że rysy na biurku moim powstałe podczas codziennego użytku tak naprawde przedstawiają mape konkrentego miejsca i są dziełem nieprzypadkowym. A moge się założyć że znalazłoby się miejsce poodobne do układu moich rysek i to w samej polsce.

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No właśnie, skoro temat to oczywista ściema, która można obalić po paru klikach w internecie (oczywiście, jeśli się chce), to skąd takie tematy?

Odpowiedź - bo ludzie się bezkrytycznie na to łapią jak muchy. I stąd takie multum tego typu sensacji. A autorzy tychże sensacji zawsze coś z tego mają - albo $ z książek niosących maluczkim "wiedzę" i "prawdę", albo w najgorszym przypadku swoje pięć minut sławy.

#26 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Muhad, powiedz, próbowałeś poszukać czegoś o Blackberry Bowl na własną rękę, czy łyknąłeś tekst Eurycide'a bez oporów i od razu go przyswoiłeś jako prawdę objawioną? :-D
I tak zrobię :-) Choć nie spodziewam się odpowiedzi...

Nie;> Nie, poprostu napisałem ,że podoba mi się tekst a interpretuj to sobie jak chcesz.
Z resztą, z Tobą nie rozmawiam;>

Daruj sobie te osobiste wycieczki.
Przykro to wygląda.

Sam zacząłeś...Nie trzeba było mnie prowokować.Dobrze wiesz co mam na myśli, co nie zmienia faktu ,że zbyt ostro napisałem i przepraszam za ten wyskok.Następnym razem też daruj sobie by sytuacja się nie powtórzyła.

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

no ale zastanowcie sie...

To tak jakby ktos z was (albo np. ja) na podstawie zdjecia Ziemi widzianej z kosmosu zrobil artykul o "planecie znalezionej w kosmosie, ktora ma wszelkie cechy naszej rodzimej planety". Ktos taki w artykule prezentowalby poglad, ze owe zdjecie to INNA planeta.

Przeciez to nie ma sensu, tym bardziej, ze autor nie ma korzysci z prezentacji takich rewelacji - poza sławą, która chyba byłaby większa, gdyby ten prezentował FAKTY, albo przynajmniej teorie spiskowe.

coś mi tu smierdzi...

Jesli o mnie chodzi, to wiedzialem od poczatku, ze jest to jakis maly slad na Ziemi (to chyba oczywiste!), choc byc moze niektorzy sadzili, ze jest to zdjecie wykonane z orbity (na pierwszy rzut oka moze sie tak wydawac).

Co do "Szczotkowania" - o tym natomiast nie wiedzialem, choc teraz zgadzam sie z wami, to slad od szczotkowania (widac wypolerowany hematyt w lewym gornym rogu).

Dopatruje sie w tym glebszego sensu (nie nie, nie mowcie ze taki rodzaj sciemy istnieje) - slad w okregu, moze to faktycznie jakis rodzaj plaskorzezby, odsloniety przez szczotke łazika.

Porownanie do naturalnych form terenu jest nieco lepsze na innym zdjeciu w tym artykule.

Inna teoria (spiskowa) moze byc fakt, ze nie jest to jednak slad po szczotkowaniu, choc nosi wszelkie znamiona takiego sladu.

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

coś mi tu smierdzi...

To normalne, bo jest to śmierdząca sprawa. Idealny przykład pewnego schematu, choć zapewne mało kto się ze mną zgodzi.

slad w okregu, moze to faktycznie jakis rodzaj plaskorzezby, odsloniety przez szczotke łazika.

Nie wydaje mi się. To tak, jakbyś chciał, aby jakąś płaskorzeźbę odkryło wiertło wiertarki. Wiertło powoli ścierało skałę polerując ją na idealnie gładką powierzchnię. Nie wydaje mi się, aby po czymś takim została odsłonięta płaskorzeźba.
Następnie, kto i jak by zrobił jakąkolwiek płaskorzeźbę w środku kamienia? Dodatkowo - jeżeli NASA odkryłoby tam jakiś ślad po inteligencji, to czy by kierowało na ten cud wiertło, aby badać spektrometrem czy skała w tym miejscu różni się od tych kulek składem?

No i na koniec, łazik na chybił trafił wierci w skale. Średnica wiertła to bodajże 45 mm. I akurat trafia ono na tenże "artefakt" ukryty pod skałą?

Inna teoria (spiskowa) moze byc fakt, ze nie jest to jednak slad po szczotkowaniu, choc nosi wszelkie znamiona takiego sladu.

Bo to jest ślad po szczotce. Wyraźnie można to odczytać z opisu zdjęcia.

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sam zacząłeś...

Ja? A odróżniasz od siebie odnoszenie się do SYTUACJI od odnoszenia się do OSOBY? Pytam o to, abyś zwrócił uwagę na jedno.

Moja "prowokująca" wypowiedź odnosiła się do komizmu całości sytuacji (artykuł Eurycide). Twoja wypowiedź (zacytowana przeze mnie) miała komiczny charakter tylko w kontekście całości i tak powinieneś ją postrzegać. Jako element sytuacji, a nie jako bezpośredni cel mojego "ataku". Ktokolwiek by to napisał, tak samo bym zareagował, muhadzie.

Ty natomiast zaatakowałeś mnie bezpośrednio, w sposób nie mający żadnego związku z omawianym tematem.
I dlatego zwróciłem Ci uwagę.

Ale było, minęło.

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przeciez to nie ma sensu, tym bardziej, ze autor nie ma korzysci z prezentacji takich rewelacji - poza sławą, która chyba byłaby większa, gdyby ten prezentował FAKTY, albo przynajmniej teorie spiskowe.

Mądry forumowicz po szkodzie - że się tak wyrażę ;-)
Teraz wiesz, że "artefakt TMA-1" jest totalnym nieporozumieniem, ale podczas tłumaczenia i wklejania artykułu na forum takiej wiedzy nie miałeś - i nie mieli jej też inni forumowicze. Łatwo sobie wyobrazić, jak ułożyłby się wątek, gdyby Aquila nie pokazał idiotyzmów jakie się w nim znajdują. Mielibyśmy powtórkę "ET w egipskim grobowcu" z wpisami traktującymi artykuł jako rzecz niezwykle interesującą i zawierającą cenne informacje ukrywane przez media i naukowców. Idę o zakład, że nikomu nie chciałoby się poszukać informacji u źródła, czyli w NASA, i na własną rękę przekonać się czym jest tajemnicza "płaskorzeźba". Przecież nawet teraz, po szczegółowych wyjaśnieniach Aquili, próbujesz na siłę znaleźć drugie dno, bo nie mieści Ci się w głowie, że ktoś mógł się podpisać pod tymi bzdurami.

A sens takich publikacji jest prosty: zbijanie kasy na naiwności czytelników. Morningstar zdaje sobie świetnie sprawę, że jest wielu fascynatów, którzy uwierzą w największe nawet fałszerstwo tylko po to, by nie pozbawiać się złudzeń, że niemal wszędzie na wyciągnięcie ręki można znaleźć pozostałości po cywilizacjach bardziej zaawansowanych niż obecna. Wykorzystuje to więc i pisze fantastyczne artykuły, które z powodzeniem może sprzedać serwisowi ufodigest.com bazującemu właśnie na takich naiwniakach. A za jakiś czas, po wyrobieniu sobie odpowiedniej marki, będzie mógł wydać książkę, w której przedstawi jakąś jeszcze bardziej fantastyczną teorię. W końcu zarabiać można na wiele sposobów.

Porownanie do naturalnych form terenu jest nieco lepsze na innym zdjeciu w tym artykule.

Masz na myśli tą animację? Litości... Chyba, że jest jeszcze jakieś zdjęcie, które przeoczyłem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych