Skocz do zawartości

Zagadka piramidy Cheopsa

• Please log in to reply
307 replies to this topic

sceptyczny.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jasne, że nie jest pewne, bo jak ma być, skoro Faraona tam nigdy nie pochowano!

Droga kolezanko ... Jak zwykle wybierasz tylko to, co pasuje pod Twoja teorie, lub moze osmieszyc druga osobe. Nie wiem czy to z czystej perfidii, czy po prostu nie rozumiesz co czytasz.

Napisalas ...

Dlaczego grobowiec Cheopsa jest otwarty , nie wiem

Wiec Ci odpisalem:

gdyż piramida była wielokrotnie plądrowana już w czasach starożytnego Egiptu, i to nawet w okresie Starego Państwa.

Nie chcesz - nie gadaj. Widocznie widzisz tylko czubek swojego nosa i nic poza tym. Jalkby bylo inaczej, to bys zobaczyla - ze nie opowiadam sie po zadnej ze stron. Interesuje mnie kilka zagadnien, lecz po prostu w bajki pokroju:

Cheops gdy bedzie wlozony sarkofag uruchomi mechanizm , ktory ten z kolei uaktywni pole energomagnetyczne w piramidzie.

Ciezko jest cholera uwierzyc. Widze, ze z czytaniem ze zrozumieniem u was kiepsciutko ... A ty, choc najmniej sie udzielasz ostatnio - jestes najbardziej zaczepna. Szanuj teorie innych - to inni beda szanowac Twoje.

Mimo wszystko pozdrawiam.

PS:

chociaz on stara się przynajmniej poszukiwać jakiejś prawdy

Chodzi wlasnie o poszukiwania prawdy - a nie o slepe zakladanie - ze wszystko zrobili kosmici a cialo Cheopsa jest przekaznikiem, czy kluczem ...
  • 0

#152 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Jasne, że nie jest pewne, bo jak ma być, skoro Faraona tam nigdy nie pochowano!

Droga kolezanko ... Jak zwykle wybierasz tylko to, co pasuje pod Twoja teorie, lub moze osmieszyc druga osobe. Nie wiem czy to z czystej perfidii, czy po prostu nie rozumiesz co czytasz.

Napisalas ...

Dlaczego grobowiec Cheopsa jest otwarty , nie wiem

Wiec Ci odpisalem:

gdyż piramida była wielokrotnie plądrowana już w czasach starożytnego Egiptu, i to nawet w okresie Starego Państwa.

Nie chcesz - nie gadaj. Widocznie widzisz tylko czubek swojego nosa i nic poza tym. Jalkby bylo inaczej, to bys zobaczyla - ze nie opowiadam sie po zadnej ze stron. Interesuje mnie kilka zagadnien, lecz po prostu w bajki pokroju:

Cheops gdy bedzie wlozony sarkofag uruchomi mechanizm , ktory ten z kolei uaktywni pole energomagnetyczne w piramidzie.

Ciezko jest cholera uwierzyc. Widze, ze z czytaniem ze zrozumieniem u was kiepsciutko ... A ty, choc najmniej sie udzielasz ostatnio - jestes najbardziej zaczepna. Szanuj teorie innych - to inni beda szanowac Twoje.

Mimo wszystko pozdrawiam.

PS:

chociaz on stara się przynajmniej poszukiwać jakiejś prawdy

Chodzi wlasnie o poszukiwania prawdy - a nie o slepe zakladanie - ze wszystko zrobili kosmici a cialo Cheopsa jest przekaznikiem, czy kluczem ...

Mowisz o szacunku a dla Kobiety Ty go nie masz...

Podaje Ci dowod na to ze to o czym piszemy nie jest brednia.

Lucyna Lobos podala dokladne polozenie Wejscia do lochow.Kopali i to wejscie jest.
Czyli przekazy Lucyny sa bardzo dokladne i sie sprawdzily.

oczywiscie dla Ciebie to nie dowod.
Wczesniej sceptycy mowili: czekamy na wyniki wykopalisk w slezy. No i byly i co z tego?
Dalej to samo.

Podala dokladne umiejscowienie ciala Cheopsa i wejscia do sfinksa.Podala tez miejsca zlotych komnat.Poczekajmy az sie dokopia.Ciekawe co wtedy napiszesz.
  • 0

sceptyczny.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mowisz o szacunku a dla Kobiety Ty go nie masz...

Muhad - Ty nie kozacz tylko wskaz mi miejsce - w ktorym pokazalem brak szacunku dla kobiety. Bo ja nie wiedze takowego.

Poczekajmy az sie dokopia.Ciekawe co wtedy napiszesz.

Jak znajda Cheopsa - wsadza go do piramidy i odleci w kosmos - czy jak tam chcesz to po prostu wejde na forum i Cie przeprosze za to, ze nie wierzylem w ta jak na razie, niepotwierdzona bajke. Bo dla mnie nie jest problemem powiedziec przepraszam (tym bardziej w internecie), mylilem sie.

PS: czy moglbys mi podac linki do tych wykopalisk ze slezy? - chetnie poczytam.
PS2: Pani Lucyna nie jest dla mnie autorytetem - tak samo jak jej wyniki. Skoro stworzyla cos na wzor sekty, to zeby ja utrzymac, moze ja karmic glodnymi kawalkami, w ktore wyznawcy tak czy siak uwierza. Nie wierzysz naukowcom, a Pani Lucynie (z gazowni ... chcialoby sie dodac) juz wierzysz. To skoro oni mogli falszowac wyniki swoich prac - to ja Ci powiem, ze ona tym bardziej. Poza tym wole sie nie wypowiadac o ludziach, ktorzy rozmawiaja z kosmitami ;) Kiedys za to palono - teraz za to taka osoba znajduje wyznawcow.
  • 0

#154 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

[quote="sceptyczny"][quote]Muhad - Ty nie kozacz tylko wskaz mi miejsce - w ktorym pokazalem brak szacunku dla kobiety. Bo ja nie wiedze takowego.
[/quote]

wcale mnie to nie dziwi.

[quote]Poczekajmy az sie dokopia.Ciekawe co wtedy napiszesz.[/quote]

[quote]Jak znajda Cheopsa - wsadza go do piramidy i odleci w kosmos - czy jak tam chcesz to po prostu wejde na forum i Cie przeprosze za to, ze nie wierzylem w ta jak na razie, niepotwierdzona bajke. Bo dla mnie nie jest problemem powiedziec przepraszam (tym bardziej w internecie), mylilem sie.[/quote]

nadal nie odpowiedziales na temat Dowodu jakim jest odkopanie wejscia do lochow.Ladnie omijasz te istotne sprawy.
  • 0

sceptyczny.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wcale mnie to nie dziwi.

Muhad - czy tak trudno jest wskazac konkretne miejsce w moim krotkim tekscie?
  • 0

#156 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

wcale mnie to nie dziwi.

Muhad - czy tak trudno jest wskazac konkretne miejsce w moim krotkim tekscie?

czy tak trudno jest odniesc sie do tego co napisalem w sprawie slezy?
  • 0

sceptyczny.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przeciez Ci napisalem. Zobacz jeszcze raz. Kolejny raz - czytanie ze zrozumieniem.
  • 0

Sadhu.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Lynx-jestem tu winien, jak widzę, głebsze wytłumaczenie pewnych kwestii, choc mam świadomość offtopu. Zarzuciłeś wspominanemu przeze mnie archeologowi brak etyki...widzisz, akurat tu jesteś w zupełnym błędzie. Człowiek ten uczestniczył w wykopaliskach, które mogły przynieść sławę polskiej archeologii-lecz na skutek "przekrętów" o których już wspominałem, cały splendor spłynął na pewnego niemieckiego słynnego archeologa, który dogadawszy się z Zahi Hawassem położył łapę na wszystkim i przypisał sobie całe sukcesy. I głównie z tych wykopalisk pochodzą zbiory-a ich właściciel przyznał, że po prostu czeka, aż tenże archeolog niemiecki...ekhm...umrze, ażeby wtedy przekazać swe zbiory polskiemu muzeum-inaczej byłyby rozpoznane i najprawdopodobniej skonfiskowane!! Egipcjanie mieli bowiem zwyczaj opisywania bardzo wielu swych dzieł i nawet je inwentaryzowali(w muzeum kairskim można to sprawdzić) i stąd obawa przez rozpoznaniem. Twoja więc opinia o braku etyki jest nie na miejscu lecz wiem, że wynika po prostu z niedoinformowania.
A co do liczb...sceptyku-wykpiwasz tu wyliczenia a przecież robiąc je, opieramy się na danych NAUKOWYCH. Czy myślisz że np ja wyssałem sobie z palca te 23 lata i 2,5 miliona bloków? Zrobiłem nawet wyliczenie przy założeniu 30-letniej budowy. Prosze więc, żebys po prostu ustosunkował sie do tych wartości albo podał swoje, dokładniejsze-potem porozmawiamy o rozmachu budowy. Dla ułatwienia zrobiłem kolejne wyliczenie:
jeśli przyjmiemy, że piramidę budowano 35 lat a bloków jest nie 2,5 ale 2,3 miliona to budowniczowie mieli na połozenie jednego z nich 7,99 minuty!!! czy TAKA liczba jest już wiarygodna?? Użyj, proszę, wyobraźni i spróbuj zwizualizować sobie plac budowy, gdzie przez 35 lat co 8 minut w dzień i noc, w słońcu i deszczu kładziony jest jeden blok o ciężarze kilku ton-kładziony tylko, nie wspominamy o jego obróbce. Dodaj do tego znany fakt, iż Egipcjanie nie znali ani koła ani żelaza. No i? Odpowiedz, proszę, zupełnie szczerze-pytam bez ironii i sarkazmu-czy Ty to sobie potrafisz wyobrazić? Bo ja, pomimo najszczerszych chęci nie potrafię...
Proszę o rzetelna odpowiedź lub podanie innych, bardziej naukowych wyliczeń.
Lynx-do Ciebie prośba-nie zależy mi na publicznym przepychaniu się-szukamy przecież prawdy a nie usiłujemy wyeksponować swoje racje dla samej satysfakcji-pisz PM do mnie, jeśli masz wątpliwości co do osoby, którą opisywałem.
I jeszcze na zakończenie-
sceptycyzm: doktryna przecząca możliwości uzyskania jakiejkolwiek wiedzy wiarygodnej i uzasadnionej a. wątpiąca o wartości ludzkiego poznania; metoda powstrzymywania się od osądu, systematycznego wątpienia a. destrukcyjnego krytycyzmu w stosunku do wszystkiego a. do pewnych określonych spraw; por. agnostyk.
sceptyk :zwolennik sceptycyzmu; człowiek sceptyczny, wątpiący, niedowierzający.

...wg tej definicji sceptycy to raczej osoby niedowierzające nauce, sugerowałbym więc nie nadużywać tego słowa(szczególnie w nickach) do demonstracyjnego zajmowania stanowiska opozycjonisty do zjawisk paranormalnych z samego założenia...
:P :P
  • 0

#159 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

To pisz osobny post a nie edytuj to moze bedzie bede mial okazje cokolwiek doczytac.

Wyniki badan mowisz? sa tu na forum zdjecia z wykopalisk i dokladny opis tego jak to zachodzilo. To jest faktem ktorego nie zmienisz, nie oczernisz i ta pani z Gazowni udowodnila juz swoja wartosc.

Moze tak laskawie sam znajdziesz i poszukasz? czy czekasz na gotowe?
  • 0

sceptyczny.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

sceptyk :zwolennik sceptycyzmu; człowiek sceptyczny, wątpiący, niedowierzając

..wg tej definicji sceptycy to raczej osoby niedowierzające nauce,

Powiedz mi, gdzie tu masz osobe nie dowierzajaca nauce?

To pisz osobny post a nie edytuj to moze bedzie bede mial okazje cokolwiek doczytac.

Jezeli jeszcze nie odpisales - wole edytowac zeby nie zasmiecac forum podwojnymi postami.

Moze tak laskawie sam znajdziesz i poszukasz? czy czekasz na gotowe?

Wybacz - jak to ja, zwykly kmiot co nic nie wie, smialem Cie o cos poprosic ...
  • 0

#161 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Ja szukam, a dla Ciebie tak ciezko?
  • 0

sceptyczny.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak ktos Cie na ulicy o husteczke poprosi (bo mu krew z nosa leci), to tez mu odpowiesz: Idz pan w cholere, ja bylem w sklepie i sobie kupilem - a panu tak ciezko pojsc? To tylko 1 km stad.

To swiadczy tylko o Tobie - ja poprosilem o wskazowke bo chcialem spojrzec na temat od Twojej strony - niczego Ci nie kazalem. Pozdrawiam
  • 0

Sadhu.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

gdzie?...hahaha-no choćby ja:))))))))))))))))))))) ja nie dowierzam nauce więc moja obecność na tym forum jest właśnie podyktowana moim sceptycyzmem:D:D:D I takich jak ja jest tu cała rzesza:))))
...sorry, ale naprawdę wybuchnąłem śmiechem przed monitorem. :)
Ok, ok-wybacz ale nie mogłem sie powstrzymać-zadałem Ci konkretne, rzeczowe pytanie i prosze o rzeczowa, konkretną odpowiedź i wyliczenie co do budowy piramidy(ilość lat budowyx365dnix24godzinyx60minut/ilość bloków wg Ciebie)-w ten sposób otrzymasz ilość minut potrzebna na położenie 1 bloku. Potem powiedz, proszę, czy to sobie wyobrażasz.
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Lynx.
Odnoszę dziwne wrażenie , że prowokowanie niektórych osób na tym forum, sprawia Ci niekłamana przyjemnośc.

Nikogo nie prowokuję. Próbuję tylko dociec, dlaczego nie przemawiają do Ciebie i innych osób racjonalne argumenty :-)

Piszac o kartuszach w liczbie mnogiej na początku , miałam na mysli kartusze w liczbie mnogiej , liczba pojedyńcza , to ZWYKŁA POMYŁKA PRZY PRACY! Lynx.

Dobrze. Czy uważasz zatem, że wszystkie kartusze (ok. 50) przedstawiające imiona Cheopsa w różnej formie graficznej zostały sfałszowane? Także te, które są obrócone o 180 stopni i częściowo zakryte blokami skalnymi?

Lucyna Lobos podala dokladne polozenie Wejscia do lochow.Kopali i to wejscie jest.
Czyli przekazy Lucyny sa bardzo dokladne i sie sprawdzily.

Wiem, że to offtop, ale skomentuję. Lucyna Łobos (tudzież Samuel) powiedziała, że pod kościółkiem są lochy, a w lochach jakieś drogocenności z czasów Bolka Chrobrego. Dowodem na prawdziwość jej słów miało być wydobycie tych przedmiotów. Dotychczas dzięki badaniom georadarowym udało się wysunąć hipotezę, że pod kościółkiem znajdują się lochy. Do lochów się jeszcze nie dokopano, o skarbach nie wspominając. Źródło: www.projekt-cheops.com Tak więc wciąż czekamy na zakończenie badań na Ślęży i ogłoszenie oficjalnych wyników przez dr Limisiewicza.
  • 0

sceptyczny.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

gdzie?...hahaha-no choćby ja:))))))))))))))))))))) ja nie dowierzam nauce więc moja obecność na tym forum jest właśnie podyktowana moim sceptycyzmem:D:D:D I takich jak ja jest tu cała rzesza:))))
...sorry, ale naprawdę wybuchnąłem śmiechem przed monitorem. :)

Gdzie w definicji masz, ze sceptycyzm odnosi sie konkretnie do nauki? Oczywiscie, sceptycyzm jest ogolnie samym w sobie zwatpieniem - jednak w tym momencie - to ludzie wierzacy nadali nam okreslenie SCEPTYCY - i do tego moj nick sie odnosi. Nie zapomnij wytrzec monitora.

A pytanie zadales o ile sie nie myle Lynxowi - nie mi. Od siebie dodam jedynie, ze wiekszosc przestrzeni w srodku wypelniona jest piaskiem i ze piramida nie zostala zbudowana na rownej powierzchni - a na skalistym wzniesieniu, ktore w jakiejsc tam malej czesci ja wypelnia od srodka. Musz jednak przyznac, ze jezeli wyliczenia sa poprawne - a liczba blokow zblizona do tej, ktora podajesz - ciezko by bylo zanegowac ten fakt.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych