Skocz do zawartości

Zagadka piramidy Cheopsa

• Please log in to reply
307 replies to this topic

#166 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

[quote=sceptyczny]Jak ktos Cie na ulicy o husteczke poprosi (bo mu krew z nosa leci), to tez mu odpowiesz: Idz pan w cholere, ja bylem w sklepie i sobie kupilem - a panu tak ciezko pojsc? To tylko 1 km stad.

To swiadczy tylko o Tobie - ja poprosilem o wskazowke bo chcialem spojrzec na temat od Twojej strony - niczego Ci nie kazalem. Pozdrawiam[/quote]

to inna sytuacja i nie rob takich porownan bo to nie na miejscu.

problem w tym ze zawsze odpowiadasz pytaniem na pytanie i zawsze chcesz zeby ktos Ci cos pokazal, lub dal wskazowke.

tu masz opis i takie przedstawienie Slezy:Ślęża

tu masz zdjecia z opisem z wykopalisk i zaznaczam ze oficjalnie naukowcy utrzymywali stanowisko o litej skale pod kosciolkiem.Okazalo sie ze Pani Lucyna miala racje i tam zadnej litej skaly nie ma.Co wiecej, zostalo odkopane wejscie(Lucyna mowila o wejsciu, dokladnie podala polozenie przed kopaniem i okazalo sie trafne:
Zdjecia i opis

[quote=muhad]Lucyna Lobos podala dokladne polozenie Wejscia do lochow.Kopali i to wejscie jest.
Czyli przekazy Lucyny sa bardzo dokladne i sie sprawdzily.[/quote]
Wiem, że to offtop, ale skomentuję. Lucyna Łobos (tudzież Samuel) powiedziała, że pod kościółkiem są lochy, a w lochach jakieś drogocenności z czasów Bolka Chrobrego. Dowodem na prawdziwość jej słów miało być wydobycie tych przedmiotów. Dotychczas dzięki badaniom georadarowym udało się wysunąć hipotezę, że pod kościółkiem znajdują się lochy. Do lochów się jeszcze nie dokopano, o skarbach nie wspominając. Źródło: www.projekt-cheops.com Tak więc wciąż czekamy na zakończenie badań na Ślęży i ogłoszenie oficjalnych wyników przez dr Limisiewicza.[/quote]

Lynx dokopano sie do wejscia ktorego nie bylo wedlug takich naukowcow ktorym Ty wierzysz...I stal sie cud...wejscie jest...do czego do piwniczki?
Beda ostateczne wyniki to moze zmienisz zdanie:>
  • 0

sceptyczny.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziekuje bardzo. Wymuszone, ale liczy sie.

PS: kiedy ja odpowiadam pytaniem na pytanie? Poki co, to Twoja domena :)
PS2: jak w tych wynikach bedzie cos konkretnego i wiarygodnego - to zaufaj mi ze i ja zmienie zdanie.
  • 0

#168 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Dziekuje bardzo. Wymuszone, ale liczy sie.

PS: kiedy ja odpowiadam pytaniem na pytanie? Poki co, to Twoja domena :)

to poczytaj swoje posty:)
  • 0

Sadhu.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Przepraszam za moje niestosowne zachowanie i odpowiadam na pytanie-MOJE rozumienie słowa "sceptycyzm" (doktryna przecząca możliwości uzyskania jakiejkolwiek wiedzy wiarygodnej i uzasadnionej a. wątpiąca o wartości ludzkiego poznania; ) opiera się na skrócie myślowym, który wiedze wiarygodną i uzasadniona przypisuje tzw nauce. Oczywiście możemy znów wdać się w polemikę, że intuicja i postrzeganie pozazmysłowe też są formą poznania itp...
Kolejna sprawa-myśle, że musimy bezapelacyjnie ustalic konkretne źródło informacji na którym sie oprzemy w kolejnych dywagacjach. Zacznijmy od tego:
http://tajemnicepira...eria.pl/cud.htm
Piramida Cheopsa składa się z 2,5 miliona bloków kamiennych, o łącznej wadze 6 miliona ton. Waga jednego bloku wynosiła od 3 do 80 ton (według Jeana Suchy'ego i Chantala Cinquina nawet do 390 ton
(...)
Współcześni konstruktorzy za dopuszczalne uznają osiadanie budynków o 17 cm na 100 lat. Tymczasem piramida Cheopsa zapadła się półtora centymetra w ciągu 5000 lat. Herodot podjął się obliczeń, z których wynika, że piramidę wznosiło 100 tys. robotników, wymienianych co trzy miesiące przez 20 lat, czyli, że stanowi dzieło rąk 8 milionów ludzi, którzy w ciągu zaledwie trzech i pół minuty ustawiali jeden blok. I tak przez 24 godziny na dobę. A trzeba jeszcze pamiętać, że ówcześni budowniczowie nie wiedzieli nic o istnieniu ani koła jako środka transportu, ani o dźwigach, a także nie znali przyrządów.
(...)
Jedynym zachowanym dokumentem dotyczącym budowania piramid był opis sporządzony przez Herodota - historyka ze starożytnej Grecji.

Prosze w miarę możliwości o podanie innych, bardziej wiarygodnych źródeł, sugerujących, że

Od siebie dodam jedynie, ze wiekszosc przestrzeni w srodku wypelniona jest piaskiem i ze piramida nie zostala zbudowana na rownej powierzchni - a na skalistym wzniesieniu, ktore w jakiejsc tam malej czesci ja wypelnia od srodka

• 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejna sprawa-myśle, że musimy bezapelacyjnie ustalic konkretne źródło informacji na którym sie oprzemy w kolejnych dywagacjach.

Ze swojej strony proponuję to.
  • 0

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A czy już są jakieś informacje co zostało pokazane na dzisiejszym sympozjum Projektu Cheops we Wrocławiu? Miały zostać zaprezentowane wyniki badań georadarowych z Egiptu.

Jak ktoś już coś wie to proszę się podzielić :)
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja

Napisano

Ejael, jak będzie już coś wiadomo to z pewnością się dowiesz ;)
  • 0

sceptyczny.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sadhu, nareszcie ta rozmowa przyjmuje powazny obrot :) :crazy: Pozdrawiam

PS: sceptycyzm zostawmy, bo mozna na ten temat rozmawiac tak dlugo, jak co najmniej o cheopsie i jego piramidzie.
  • 0

#174 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Widzę , że zdecydowana reakcja "zarządu" ;-) całkowicie przygasiła najwytrwalszych i najbardziej zacietrzewionych, w prowadzeniu polemiki . :smile:
I bardzo dobrze.
Chwila odpoczynku od dyskusji bardzo się wszystkim przyda. :smile:
  • 0

#175 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Kolejna sprawa-myśle, że musimy bezapelacyjnie ustalic konkretne źródło informacji na którym sie oprzemy w kolejnych dywagacjach.

Ze swojej strony proponuję to.

na tej stronie nie ma zadnych informacji na temat sfinka ani piramidy, jest tylko nagonka na autora ksiazki.To ma byc jakis dowod?
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja

Napisano

Po sympozjum we Wrocławiu:

A:czyli georadar wykryl jakies komory pod piramidom to nie byla sciema !!!!!! omg!! oj zacznie sie dziac !!

B: Zgadza się. Egipcjanie nie wiedzą teraz co z tym zrobić. Wygląda na to, że obleciał ich strach.
Warunkiem otrzymania pozwolenia na wykopaliska jest milczenie w polskich mediach przez 6-8 tygodni. Wykazanie pustych przestrzeni w miejscach wskazanych przez p.Lucynę jest faktem, wczoraj potwierdzonym. Egipski naukowiec i Adam Szynkiewicz niezależnie opracowujący wyniki badań georadarowych potwierdzili to wczoraj.
Prawdopodobnie wywołało to burzę w Egipcie, stąd ten warunek.
Przypuszczam, że nie mają pojęcia jak się wytłumaczyć światu z decyzji jaką powinni teraz podjąć.
Samuel wprost prosił o wsparcie energią miłości dla Z.Hawassa, który w tej chwili jest otoczony wielkim strachem.

źródło: forum Projekt-Cheops

• 0

#177 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

I jak teraz sie ustosunkujecie do tych informacji? bardziej wiarygonde?
  • 0

#178 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Wiarygodne czy też nie, to w tej chwili najmniejszy kłopot.
Postawcie się w miejscu Hawaasa. Facet który tyle lat robił przekręty, naciągał teorie etc., teraz stoi przed być może największym wyzwaniem i zagadką swojego życia.
Ma prawo się bać, i to zupełnie naturalne.
Nie wie , co ma z tym wszystkim zrobić , jak zareagować.
Nikt z nas nie wie, co zostanie tam odkryte i jakie siły zostaną uwolnione.
Do tych odkryć , trzeba podejśc niezwykle ostrożnie i ze spokojem.
Swoją drogą nie podoba mi się postać tego Samuela.
Nie czuję w nim dobrych wibracji.
Obym sie myliła.....
  • 0

NHolokaust.
  • Tematów: 40
  • Artykułów: 4
Reputacja

Napisano

Ma prawo się bać, i to zupełnie naturalne.

W jego przypadku jak najbardziej. Myślał, że ma monopol na prawdę wielokrotnie promując się hasłem "I am Egypt" (żenada). Teraz zostanie postawiony pod ścianą...albo chociaż miejmy taką nadzieję, bo powinien ponieść konsekwencje wynikające ze spowolniania prac w Egipcie przez tyle lat.
  • 0

#180 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

Wiesz NH, wydaje mi się, że to nie tylko strach przed ujawnieniem prawdy.
To może być coś o wiele bardziej złożonego.
Jakaś większa sprawa.
A jeśli Zahi wiedział już od dawna, o tych tajemniczych pomieszczeniach pod Sfinksem ?
Jeśli jest coś , co zostałoodnalezione i ukryte, a teraz będzie musiało ujrzeć światło dzienne?
Poleci nie tylko Hawaas ale i wielu , wielu innych "znamienitych" egiptologów.
Oni ukrywają jakąś częsć tej układanki. I to, może być to, czego się obawia Zahi.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych