Napisano 09.06.2006 - 14:48
Napisano 09.06.2006 - 15:49
Napisano 09.06.2006 - 18:38
Napisano 09.06.2006 - 18:55
Ja powiem tylko, że piramida ta służyła za nadajnik-odbiornik, była poprostu anteną ale nie na takie fale elektromagnetyczne jakich się do komunikacji używa dzisiaj. Generowane promieniowanie w środku piramidy przez wielkie lampy
Obrazek
przenikało przez całą konstrukcję piramidy jakby przez swego rodzaju pryzmat rezonując w specjalnie zaprojektowanych kształtem pomieszczeniach i otworach, tak aby wzmocnieniu ulechały wybrane harmoniczne sygnału...
Napisano 09.06.2006 - 23:07
Cóż, mogę tylko ubolewać nad Twoim brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem.w ogole to ich wcale nie miales:)
Koziński W., 1969: Organizacja procesu inwestycyjnego piramidy Cheopsa. Warszawa.czy w tych ksiązkach, które przywołałeś jest cokolwiek nt logistyki budowy którejś z tych piramid?
Chyba rację mają ci, którzy twierdzą, że was (podobno używających mózgu znacznie częściej niż naukowcy) może przekonać jedynie wybudowanie dokładnej kopii Wielkiej Piramidy przy użyciu starożytnej technologii...bo gdyby ta japońska schodkowa istniała,..i miałaby 1/10 tej piramidy, którą wspólczesni nazywają cheopsa oraz wybudowano by ją z takich samych kamiennych klocków jak tą nazywaną cheopsową oraz w sposób przedstawiany przez ciebie i opisany w podanych przez ciebie książeczkach to byłby jakiś istotny argument
Przedstawiam wyniki eksperymentów prowadzonych w ramach archeologii doświadczalnej. Zaś wy nie przedstawiacie nic, żadnych argumentów, poza "oni nie mogli tego zbudować i już".a tak jedynie powtarzasz totalne chciejstwa by nie powiedzieć bzdury naukowców
To, że dzisiaj w Egipcie nie ma praktycznie twardego drewna jest po części wynikiem masowych wyrębów prowadzonych w starożytności. Zwróć uwagę na ogromną kolekcję egipskich drewnianych mebli, posągów, sarkofagów, a nawet morskich łodzi. Drewno nie tylko pozyskiwano na terenie rozległego Królewstwa, ale także sprowadzano w dużych ilościach z zagranicy.Egiptolog, o którym wcześniej wspomniałem, powiedział nam, ze jednym z najcenniejszych(bo najrzadszych) surowców w Egipcie było w starożytności DREWNO(!). Palmy zupełnie nie nadają sie do jakichkolwiek prac ciesielskich a TYM BARDZIEJ do podkładania ich w charakterze belek czy też płóz pod kilkutonowe bloki.
Jakie wartości przyjąłeś do swoich obliczeń?Poza tym-policzyłem orientacyjnie(na Discovery podano podobną wartość) że na położenie jednego bloku budowniczowie mieli niecałe 4minuty(!!!) niezależnie od pory dnia i roku przez cały czas budowy.
Napisano 10.06.2006 - 08:02
Napisano 10.06.2006 - 08:12
Napisano 10.06.2006 - 11:20
Ja swoje informacje czerpię nie tylko z publikacji archeologicznych, ale także paleobotanicznych :-) Wszystkie przyznają, że w starożytności dolina Nilu była znacznie gęściej zalesiona niż obecnie.Kwestię drewna przemilczam, bo brak mi danych, ale jednak pozwole sobie wierzyć bardziej opinii specjalisty, mieszkającego w Egipcie i zajmującego się archeologią od lat(potrafił czytać hieroglify bez problemu).
Możemy też śmiało przyjąć, że piramidę budowano 37 lub 40 lat (Cheops panował 37 lat a kończenie grobowca przed śmiercią władcy było wielkim nietaktem), a liczbę bloków znacznie obniżyć. O ile? Tego nie wiadomo, gdyż nie wiadomo z ilu bloków składa się piramida. Samo przeliczenie objętości na bloki (każdy ok. 1 m^3) nie zdaje egzaminu, jako że wewnątrz piramidy są liczne przestrzenie zmniejszające ilość materiału. Z tego powodu wszelkie obliczenia dotyczące czasu kładzenia jednego bloku są niewiarygodne.Jeśli chodzi o dane-przepraszam za "czeski błąd". Chodziło mi o niecałe 5 min a nie 4. Za podstawę wziąłem 23 lata i 2,5 miliona bloków co daje 4,835 min na jeden blok. Oczywiście mozemy śmiało przyjąć, że budowano ją 30 lat i położono 2,3 mln bloków-co daje 6,855 minuty na jeden.
1. Po co w kółko powtarzać eksperymenty, które zostały już wielokrotnie wykonane z pozytywnym skutkiem?znajdźcie w polu granitowy kamień średniej wielkości(o wadze do 1 tony) i przy użyciu TYLKO młotków i dłut nadajcie mu kształt sześcianu a potem wykorzystując pomoc znajomych i rodziny, przetransportujcie go na odległość 100 metrów BEZ użycia koła.
Napisano 10.06.2006 - 12:24
Napisano 10.06.2006 - 17:23
Napisano 10.06.2006 - 19:13
Napisano 10.06.2006 - 21:28
Napisano 10.06.2006 - 21:56
Fakt, że faraona nigdy tam nie pochowano nie oznacza jeszcze, że Wielkiej Piramidy nie wybudowano z polecenia Cheopsa. Chyba się z tym zgodzisz?Lynx, wszyscy to wiedzą, że Cheops nie był pochowany w piramidzie.
Gdzieś Ty był kiedy archeolodzy poinformowali o tym świat?
Sarkofag , owszem jest, ale nigdy nie złozono do niego faraona.
Napisano 10.06.2006 - 22:47
Legalize przeciez nie wytlumaczysz mu ze te teorie sa zenujace.
on tego nie zrozumie... :smile: nie ma co dyskutowac...slepemu nie wskazesz drogi
obrze, to dalej mysl ze zbudowali ja ludzie
Lynx jesteś super i bardzo mi się podoba Twoje upieranie się przy swoim zdaniu.
No i widzisz Lynx jak twoi nieomylni naukowcy zmieniają swoje poglądy aby tylko pasowały do ich teorii. Jeśli tylko coś jest niemożliwe to wystarczy dodać 10 lat i już jest OK
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych