Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stacje Numeryczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Trzeba było się postarać to nagrać, to pewnie byśmy to rozszyfrowali :)
Wątpię aby w tych czasach używano w lotnictwie, bądź marynarce alfabetu Morse'a.
  • 0

Percepcja.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam w szkole zegarek samo nastawiający się. Nastawia się na podstawie jakiegoś własnie wygnału radiowego ze szwajcarii. Ciekaw jestem czy można to złapać i co z tego wyjdzie przerabiając na dźwięk.

Gdy byłem w podstawówce na zielonej szkole mieliśmy stare radio w domku, po włączeniu było słychać wlaśnie takie dziwne rzeczy po rosyjsku, uczyłem się rosyjskiego i nie były to żadne teksty z sensem właśnie takie powtarzanie bez sensu. Wtedy nie uznałem tego za ciekawe. Ciekawa sprawa musze się tym pobawić.

Trzeba uwarzać tylko bo jest sporo fałszywych alarmów, naprzykład często łapie się radia wshodnie na falach UKF, tylko wtedy słychać jakieś rozmowy dłuższe konkretne. Zestaw głośników mojego brata jak jest ściszony na maksa to słychać własnie jakąs stacje na UKF.

<offtop> Najlepszy do edycji dźwięku jest Adobe Audition :) </offtop>

Trzeba było się postarać to nagrać, to pewnie byśmy to rozszyfrowali :)
Wątpię aby w tych czasach używano w lotnictwie, bądź marynarce alfabetu Morse'a.

Teraz cięzko jest namierzyć nawet policję, niedośc że skaczą po falach to jeszcze szyfrowane to i nawet jak się na chwilę złapie falę to nic nie słychać tylko szumienie i pikanie, nie dłużej 2 sekundy. A wywiady mają napewno lepsze zabawki.
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nicole-collie ja kiedyś na starym radiu wyłapywałem coś podobnego, brzmiało to mniej więcej tak:

(nie jest to nagranie samego sygnału tylko jego rekonstrukcja której dokonałem przy pomocy Adobe Audition)
  • 0

Percepcja.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Posłuchałem sobie trochę i nie koniecznie to się ogranicza do cyfr z zakresu 0-9. Znalazłem jakieś nagranie po hiszpańsku i tam sobie spokojnie lecą od 0-100. Po śniadanku postaram się napisać te liczby.
  • 0

J.T Yorke.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam pytanie... Jakie znacie rodzaje szyfrów? I na czym one polegają...
  • 0

aph.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

sygnal zegarowy dziala na zasadzie wysylania impulsu np. o pelnej godzinie. wtedy zegarek sie na nia przestawia. nie jest to wiec sygnal zbyt ciekawy. natomiast rozne dziwne dzwieki na krotkich falach sa normalne i moga byc sygnalami sterujacymi lub zakluceniami. krotkie fale maja to do siebie, ze rozchodza sie na bardzo duze odleglosci, wiec ilosc "smieci" jest najwieksza.
  • 0

Nicole-collie.
  • Tematów: 25
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ivellios... :o może mi teraz nie uwierzysz, ale to był dokładnie ten sam sygnał który słyszałam w tym radiu...bez kitu...dokładnie te same długości i przerwy miedzy nimi ;p

Co do nagrania- niestety nie miałam czym, bo moja komórka była rozładowana a nie miałam ładowarki i w całym domu nie było żadnej nagrywarki, nawet najprostszej :/
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ivellios... :o może mi teraz nie uwierzysz, ale to był dokładnie ten sam sygnał który słyszałam w tym radiu...bez kitu...dokładnie te same długości i przerwy miedzy nimi ;p

No to nic nowego pod słońcem. Ten sygnał można złapać na prawie każdym odbiorniku
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wybaczcie, że odgrzebuję temat ;) Ostatnio na Wikipedii angielskiej pojawiły się hasła dotyczące dwóch stacji numerycznych posiadających bardzo silne nadajniki:

Cherry Ripe
http://en.wikipedia......bers_station)

Lincolnshire Pacher
http://en.wikipedia......bers_station)
  • 0

Howk.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cześć jestem nowy, temat mnie zainteresował bo sam sie kiedyś bawiłem zabawkowymi krutkofalówkami i słyszałem morsa. Teraz czasem preacuje przy produkcjach filmowych i używamy moge sie pomylic z modelem (motorola radial 3000) mam krótka pamiec i tam czesto tez mozna wyłapac ciekawe motywy.

I co z ta melodia na flet ???
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z jaka melodia?
Masz na mysli melodyjke, ktora pojawia sie w nagraniach Lincolnshire Poacher?
BTW ja znalazlem gdzies nagranie audycji Lincolnshire Poacher trwajacej dobre 50 minut...
  • 0

Howk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

może nie ma nic do rzeczy odsłuchanie od tyłu... może ciąg liczb ma jakieś znaczenie... Jeśli dobrze rozumiem czeski to w czeskim nagraniu kobieta mówi :

11111163726637261515987689876817171392413924

tylko że nie wiem czo znaczy dokładnie "bosum" i "sedum" ale myślę że "sedum" to siedem a "bosum" to osiem...
pomyślcie co może oznaczać ten ciąg cyfr...

ciekawostka...
jeśli te liczby zamienić na alfabet wyjdzie :

aaaaaafcgbffcgbfaeaeihgfhihgfhagagacibdacibd

I najciekawsze jest to że można to zagrać na flecie...
Jeśli ktoś umie grać na flecie niech spróbuje i nagra to...
Tylko jest jeden problem... nie wiem jaką literą może być 9 więc przyjąłem to jako przerwę ( - )

Jednak na fletach nie pogramy... co najmniej że przyjmiemy że 9 to "c" wysokie

aaaaaafcgbffcgbfaeaechgfhchgfhagagaccbdaccbd <- chyba coś takiego :P

aaaaaafcgbffcgbfaeae^c^hgfh^c^hgfhagagac^c^bdac^c^bd <- z zaznaczeniem "c" wysokiego - ^c^

No o tego posta mi chodziło czy ktoś zagrał tą melodyjke ??

Aha i przepraszam za błędy w poprzednim poscie :)
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wroce z wakacji to to na fagocie nagram :P
  • 0

Howk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak na chwilkę odejdę od tematu.
W jednym z przekazów stacji numerycznych można było usłyszeć kawałek MF1 JMJ.
Jestem jego fanem od wielu lat i widzę że jego muzyka prześladuje mnie już wszędzie J

Ciekawa sprawa, ciekawe lokalizacje tych emisji, cały świat. Słyszałem też jedną z polski ale wydaje mi się mocno naciągana. No i jest jeszcze zagadka tych melodii czy sygnałów poprzedzających. Jakie macie jeszcze pomysły na to do czego to może służyć.
(Pamiętajcie że najciemniej pod latarnią) że jak będziemy chcieli coś zaszyfrować to jeśli zrobimy to jak najprościej to wtedy można wprowadzić przeciwnika w błąd. I dorzucę tu jeszcze swój pomysł ze to może być taka słowno muzyczno dźwiękowa enigma.

I wydaje mi się że jeśli były by to szpiegowskie wiadomości to po pewnym, czasie po tylu latach zmieniła by się ich forma. Więc albo to jest to co myślimy, czyli komunikacja szyfrowana albo cos w stylu markowania czegoś w zasadzie mało ważnego. Możliwości jest tu wiele...
  • 0

grigo.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Stacje szpiegowskie nadające po kilkanaście minut i to jeszcze otwartym tekstem? Nonsens!!! Od lat 60tych stosuje się mikroprzekazy - komasowanie wiadomości do krótszego niż 1 sekunda impulsu. Jedynym logicznym wytłumaczeniem jest to że żyjemy w świecie elektrosmogu, więc nie może dziwić że mamy do czynienia z pokawałkowanymi przekazami radiowymi (pomyślcie ile mamy najróżniejszych radyjek - telefony bezprzewodowe, krótkowfalówki itd)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych