Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czasoprzestrzenne zderzenie

• Zamknięty Temat jest zamknięty
114 replies to this topic

eLDreamer.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tak czytając te wszystkie posty w tym temacie (nt. bibli i wogóle) naszła mnie silna refleksja ;-). Ludzie nie ma co się spierać o koniec świata, o to czy Bóg zna datę końca świata czy nie i czy wogóle ktoś zna tą datę. Coś wam powiem NIKT (nawet Bóg) nie zna tej daty, a dlaczego? Bo taka data nie istnieje. Świat nie ma końca ani początku albo może początek jest tym samym co koniec. Istnienie świata jest nieskończone tak samo istnienie duszy (ciała astralnego jak kto woli :) )
Czy ktoś z was potrafi wyobrazić sobie prawdziwy koniec wszystkiego? Bo ja nie.
Nie potrafię też pojąć wizji końca świata z Biblii, a dokładnie tego co ma nastąpić po końcu świata. Co będzie dalej jak już wszyscy zostaną "sprawiedliwie" osądzeni przez nieomylnego Boga (glory of the Ori). Źli go to hell, dobrzy do nieba (reszta do poczekalni [ławkę kar] na jakiś czas). I co dalej, ci co w niebie - "i żyli sobie dalej długo i szczęśliwie" a ci w piekle wiecznie potępieni w męczarniach? I oto cała historia ludzkości??? ... Nie no sorry ale I`DONT THINK SO ! Taki scenariusz po prostu w głowie mi się nie mieści, tak jak dwa magnesy odciągają się zwrócone do siebie +, tak moja logika odrzuca wizję sądu ostatecznego oraz wizję końca świata przedstawione w Biblii.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

moze o czyms nie wiem ale najblizsza gwiazda, ktora jest bialym karlem i grozi jej wybuch supernovej to ta przy Syriuszu (najblizszej nam gwiezdzie) i grozi jej wybuch za jakies 1000 lat, tak jak slusznie napisano bedziemy to mogli obserwowac za 1000 lat z jakims tam poslizgiem, bo w czasie rzeczywistym to nic nie oberwujemy na niebie nie ?

Syriusz to najjaśniejsza gwiazda nieba, nie najbliższa. To raz.
Dwa. Od kiedy to bialy karzeł Syriusz B grozi wybuchem supernowej? Toż to jakiś mega przełom w astrofizyce. ;)

ale to chyba sie nie ma co bac takiego wybuchu, co innego gdyby slonce wybuchlo

To raczej mu nie grozi... :)
  • 0

mart.in.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Syriuszowi A nic nie grozi, bialym karlem jest mniejsza siostra Syriusz B i zadnego niusu w tym nie ma...

uscislajac, to bialemu karlowi z definicji grozi zakonczenie zywota wybuchem supernovej nie ?
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

uscislajac, to bialemu karlowi z definicji grozi zakonczenie zywota wybuchem supernovej nie ?

Białemu karłowi z "definicji" grozi powolne stygnięcie i zamiana w zimnego, czarnego karła.
  • 0

mart.in.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

to z wikipedii bo mam chwilowo wazniejsze sprawy na glowie niz udowadnianie racji

[...] Maksymalna masa, jaką obiekt może osiągnąć, zanim grawitacja je przezwycięży, znana jako granica Chandrasekhara, wynosi ok. 1,4 masy Słońca. Po jej przekroczeniu, najczęściej w wyniku przypływu materii z innego członka układu podwójnego, biały karzeł wybucha jako supernowa typu Ia, pozostawiając po sobie gwiazdę neutronową.

Po kilkuset miliardach lat temperatura białego karła obniża się do tego stopnia, że przestaje on być widoczny - staje się czarnym karłem. Jednakże Wszechświat istnieje zbyt krótko (ok. 15 mld lat), by obiekty te zdążyły powstać nawet z najstarszych białych karłów.

• 0

#66 Gość_jarecki_ole

Gość_jarecki_ole.

Napisano

Ja tam się nie będę spierał kiedy ma się skończyć ten koniec świata,
bo nie czytałem Biblii do końca ale swoje wiem i musi to wcześniej czy później nastąpić.
Biblia nie jest nieskończona ma swój koniec więc nie wyciągajmy pochopnych wniosków,
kto wie co jeszcze nas spodka.
Myślę bo mogę, widzę bo jestem, jak coś się zmieni nie zmieni mnie,
albo będzie jak było lub się zmieni i też będzie nic nowego bo ktoś napisze, że tak miało być.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

marti.in,
Dobrze wiem, że Syriusz B jest składnikiem układu podwójnego. I świetnie zdaję sobie sprawę z tego, czym to w pewnych warunkach może skończyć się dla białego karła.

Niestety, z Syriuszem A tworzy on mocno rozdzieloną parę i przepływ materii z większego składnika absolutnie mu nie grozi, ani teraz, ani nigdy, a tym bardziej za 1000 lat. ;)

Dlatego podałem Ci wersję z czarnym karłem, bo to niechybnie Syriusza B w odległej przyszłości czeka. :)
  • 0

Electric Ant.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Koniec CZŁOWIEKA lub jego cywilizacji nie jest równoznaczne z końcem ŚWIATA. ;)
  • 0

ravers.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A propoś wydarzeń :
Tu jest link:
http://vismaya_poem....a.pl/photon.htm

Poczytacie i wyraźcie opinię ;) :ufo:
  • 0

barteqx.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po kilkuset miliardach lat temperatura białego karła obniża się do tego stopnia, że przestaje on być widoczny - staje się czarnym karłem. Jednakże Wszechświat istnieje zbyt krótko (ok. 15 mld lat), by obiekty te zdążyły powstać nawet z najstarszych białych karłów.

LOL to wszechświat ile ma lat jak supernova stygie przez kilkaset miliardów...
  • 0

Halley.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oficjalnie to ma 12 mld lat. Ciekaw byłem kiesy naukowcy popełnią gafę i sami się wyśmieją chociażby w ten sposób :)
Przecież trzeba być normalnym inaczej żeby twierdzić iż wszechświat ma 12 mld lat (tylko) a przypomnę, że do niedawna mówili o 10 hehehhee.
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oficjalnie to ma 12 mld lat. Ciekaw byłem kiesy naukowcy popełnią gafę i sami się wyśmieją chociażby w ten sposób

A gdzie w: "Po kilkuset miliardach lat temperatura białego karła obniża się do tego stopnia, że przestaje on być widoczny - staje się czarnym karłem. Jednakże Wszechświat istnieje zbyt krótko (ok. 15 mld lat), by obiekty te zdążyły powstać nawet z najstarszych białych karłów." widzisz jakąś gafę?

Przecież trzeba być normalnym inaczej żeby twierdzić iż wszechświat ma 12 mld lat (tylko) a przypomnę, że do niedawna mówili o 10 hehehhee.

A ile według normalnego "normalnie" Wszechświat ma lat?

Tak przy okazji, określanie (a raczej szacowanie) wieku Wszechświata to bardzo skomplikowany technicznie i żmudny proces. Mimo trudności w uzyskiwaniu wyniku, można być już praktycznie pewnym, że żadne rezultaty nie przekroczą zakresu 10-20 mld lat (obecnie 13.7 mld lat).
  • 0

Złoty.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja tez sie wlasnie boje. A wlasciwie nie wiem co czuje. Strach? Rozpacz? Niepewnosc?
  • 0

SnoozE.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To przestan sie bac. Do tej pory bylismy manipulowani przez obcych - oni tu sa juz od dawna i kontroluja nasza cywilizacje czy sie z tym zgadzacie czy nie. Wyzbodzcie sie leku a odkryjecie jaka moc drzemie w waszych sercach. Lek i strach to jedna z metod manipulacji i kontroli. Milosc jest kluczem w tej grze. Nie damy sie kolejny raz zresetowac potopem. Bog jest z nami - bedzie dobrze wierzcie w to. Coraz wiecej z nas zacznie sie budzic ze snu. Damy rade - zajrzyjcie w swe serca. Nie zostaniecie sami. Jak mozecie pomoc juz teraz ? Swoja wiara w lepsze jutro oraz modlitwa - medytacja - ktora jest silniejsza niz wszystkie technologie razem wziete :) Nie siejmy leku bo o to im chodzi.Chca skierowac nasze pola modlitwy wlasnie w tym destrukcyjnym kierunku. Skupcie sie na pieknie naszej planety i milosci. Musimy stworzyc wokol Ziemii klosz ktory bedzie drogowskazem i zarazem prozba o interwencje dla istot wyzszych.

Na oslode polecam

Pozdrawiam serdecznie :-))
  • 0

Terweten.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja również się boje i to bardzo. Ludzie mam dopiero 15 lat i już mam umierac.... Całe życie przedemną pierwsza miłośc, rodzina. :cry: Oby te wasze przepowiednie się sie spełniły :o Chce tylko aby w chwili śmierci byc dumnym ze swojego życia. No może trochę przesadziłem ale niepewnośc zawsze pozostaje. Czuję, że ten marzec bedzie niezmiernie "ciekawym" miesiącem :devil:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych