Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tsunami z kosmosu zagrażające Ziemi?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
553 replies to this topic

Luck4sh.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No no już trzeci dzien marca a nic niezwyklego sie nie dzieje... Czekamy dalej
Chyba niestety przegram zaklad z kolega :/ :(
  • 0

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Luck4sh ale to ma się stać pomiędzy 5-9 marca, a dziś jest 3 marca :>
  • 0

sahib.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Twórca tematu na GLP napisał: w pierwszym tygodniu marca, ten zaczął się w tygodniu 9 tego roku - dni 5-9 marca są zdaje się w drugim tygodniu marca - 10 tygodniu bieżącego roku. Jeśli wnikamy w szczegóły - to chyba istotne.

Pozdrawiam
  • 0

krzlew.
  • Tematów: 8
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cytat z Dziennika Bałtyckiego, w którym co tydzień zamieszcane są przepowiednie Krzysztofa Jackowskiego, odpowiada na pytania czytelników którym poprzez kontakt z redakcją udziela na łamach prasy informacji.

Czy naszej planecie zagraża kataklizm w 2012r. Co pewien czas słyszy się głosy o spodziewanym zderzeniu Ziemi z jakims ciałem niebieskim, asteroidem.

- Bzdura, nic takiego nie będzie miało miejsca!

A jesli chodzi o rok 2007, jaki on będzie dla świata?

- Będzie bardziej rokiem kataklizmów, anomalii pogodowych, aniżeli wojen, konfliktów zbrojnych. W każdym bądż razie wydarzenia związane z pogodą będą bardziej zajmowac opinie publiczną aniżeli konflikty zbrojne.

A co nas czeka w polityce?
- Bush i USA nadal będa tracic w oczach świata. Uwyrażni się jeszcze bardziej agresywna, ekspansjonistyczna polityka USA, co przysporzy jej kłopotów.Nie wyczuwam rozpętania jakichś nowych, poważnych konfliktów zbrojnych, nie widze by doszło do wybuchu wojny z Iranem

Pogoda, pogoda...
  • 0

frupper.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Scientists Spot 'Tsunami' on the Sun
By Robert Roy Britt
Senior Science Writer
posted: 08 December 2006
02:05 pm ET

A major flare on the Sun earlier this week generated what scientists are calling a solar tsunami.

The tsunami-like shock wave, formally called a Moreton wave, rolled across the hot surface, destroying two visible filaments of cool gas on opposite sides of the visible face of the Sun.

Astronomers using a prototype of a new solar telescope in New Mexico recorded the action.

"These large scale 'blast' waves occur infrequently, however, are very powerful," said K. S. Balasubramaniam of the National Solar Observatory (NSO) in Sunspot, NM, "They quickly propagate in a matter of minutes covering the whole Sun, sweeping away filamentary material."

It is unusual to see such an event from a ground-based observatory, Balasubramaniam said. And it was also unusual that it occurred near solar minimum, when the Sun is at its least active during an 11-year cycle.

But solar activity can come at any time. Flares like this one are spawned by sunspots, which are dark, cool regions that cap magnetic activity below. When the caps pop, colossal doses of superheated matter and radiation are unleashed.

Sunspot 929 began kicking up flares Tuesday, when a major X-9 event was detected by a space-based observatory.

When another flare erupted Wednesday, the NSO's Optical Solar Patrol Network (OSPAN) was watching.

A shock wave propagated like the splash from a rock thrown into a pond. This was seen as a brightening from compressed and heated hydrogen gas. Astronomers enhanced the contrast of the images to bring out the detail, and they created an animation of the event.

Later, the shock wave swept across two dark filaments widely seprated on the solar surface, and they disappeared for a few minutes. Scientists are unsure whether the filaments were blown off or were compressed so they were temporarily invisible, according to an NSO statement.

Forecasters say there is a 40 percent chance of more major flares through this weekend. Skywatchers in Alaska, Canada and the very northernmost United States should be on the lookout for colorful Northern Lights generated by the space storminess.

http://www.space.com...ar_tsunami.html

Oczywiście jak ktoś nie ma problemu z tym językiem
Strona jest poważna - jest tam animacja pokazująca opisane zjawisko.
Ja artykułu nie komentuję
Pozdrawiam
  • 0

muszka.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Móglby ktos to ztrescić na polski , bo ja sie angielskiego dopiero ucze i wszystkiego jeszcze nie rozumiem.
  • 0

#367 Gość_Murky

Gość_Murky.

Napisano

Problem w tym ze my nie spodziewamy sie flary (nie wiem jak tlumaczyc) ze slonca ktore zreszta sa calkiem naturalnym zjawiskiem ale energii ktora ma przybyc z dalszych regionow przestrzenii (wedlug niektorych zrodel - co na moj gust byloby nawet prawdopodobne - z wnetrza naszej galaktyki)
  • 0

frupper.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

komentować nie ale streścić" mogę:
Wcześniejsza eksplozja przed tym tygodniem (tzn. 08.12.2006) została nazwana słonecznym tsunami, do zarejestrowania tego zjawiska użyto prototypowego teleskopu w Nowym Meksyku , fala ta nazywana jest Moreton wave,przetaczając się po powierzchni słońca zniszczyła dwa ogniska zimnego gazu na drugiej stronie słaońca; takie zjawiska nie są częste i świadczą o potężnym nagromadzeniu energii, fala przetoczyła się wokół słońca z ogromną prędkością ;

PS. Murky - spójrz na daty - to właśnie przed 13.12.2006 - dotyczy twojej analizy z tamtego okresu
(ja juz wcześniej to śledziłem - szukałem powtwierdzenia w ujawnianych obserwacjach)
  • 0

Luck4sh.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

pewnie nic nie bedzie mialo miejsca, ale inni i tak sie upra, ze cos jednak bylo, zawsze tak jest :/
  • 0

#370 Gość_Murky

Gość_Murky.

Napisano

Aha, no rzeczywiscie... Ja tamtego okresu nie analizowalem jako tako, dalem jako pierwszy lepszy przyklad.

http://www.sec.noaa....tion/index.html
http://science.nasa..../magnetosphere/

Tutaj macie pare tekstow na tematy ktorymi posrednio sie teraz zajmujemy. Szczegolnie polecam ten

Ja nigdy nie twierdzilem ze cos moze byc. Obecnie bardziej mi to przypomina kolejna wymyslona historie, choc sa tez powody dla ktorych wcale tak nie musi byc. Chyba pozostaje nam czekac.

Sam wiecej juz nie szperam, tylko przegladam niusy (te z glownych stron portali), zagladam na forum i edukuje sie (bo i tak to mi sie pozniej przyda).
  • 0

tom3k.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

pewnie nic nie bedzie mialo miejsca, ale inni i tak sie upra, ze cos jednak bylo, zawsze tak jest

Jeżeli nic się nie stanie to albo wszyscy zapomną i nabiorą wody w usta, albo przyjdzie nam przeczytać bajeczkę, że fala została powstrzymana przez Federację Galaktyczną abyśmy mogli dalej nauczyć się prawdziwej miłości do bliźnich(etc...). Wytłumaczenie zawsze się znajdzie, o to się nie ma co martwić.
  • 0

snake131.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no już jest 4 ciekawe jak zacznie się ten dzien
  • 0

Bodiq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziś na tvn 24 była mowa o jakichś asteroidach grożących ziemi. Wiecie cos o tym?? Troche to intrygujące zeby media taka informacje podawały, nieprawdaż ??
  • 0

Asef.
  • Tematów: 28
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

To było coś o tym,że ci studenci z Polski odkryli jakies Asteroidy,dziwnym okazało się ze te Asteroidy są pomiędzy Marsem a Jowiszem,słyszałem,że ta Planeta X ciągnie za soba własnie takie Asteroidy i to byc moze są właśnie te Asteroidy,ale dziwnym trafem tez sie okazało,że planeta x tez jest miedzy Marsem i Jowiszem,tak to czytałem to tu na forum i na sesjach projektu cheops,jakby ktos nie wiedział.
Nie sądzę zeby to miało miec jakis związek ze Tsunami w marcu,wątpie.
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

a może zamiast spamować w tym temacie postami typu 'już tylko 3 dni' 'już tylko 2 dni' itp, to poczekacie do tego dziewiątego? chyba że np. Eurycide da następne wykresy do analizy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych