Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tsunami z kosmosu zagrażające Ziemi?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
553 replies to this topic

#376 Gość_Murky

Gość_Murky.
  • Tematów: 0

Napisano

Ja bym proponowal nie ograniczac sie do tego 9 marca tylko ogolnie przeczekac caly marzec (lub chociaz trzy pierwsze tygodnie) i dopiero komentowac ze nic sie nie wydarzylo... chyba ze w miedzyczasie cos sie rzeczywiscie wydarzy...

W koncu 9 marca to tylko przykladowa (juz chyba nawet symboliczna) data, samo zas zdarzenie moze miec miejsce wczesniej lub pozniej
  • 0

and1and.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kolejne wypowiedzi (White Hat) z forum godlikeproductions.com

ISS nie zostanie ewakuowane. Przynajmniej tak mi się wydaje. Domyślam się, że jest już po prostu za późno, a okno potrzebne do przeprowadzenia tej operacji już się skończyło.
[/code]

ISS posiada na swoim pokładzie rosyjska kapsułę ratowniczą. Stąd też twierdzenie, że załoga stacji nie ma szans jest nieprawdą.
Kapsuła do skutecznej ewakuacji nie potrzebuje okna, o którym mowa. To jest potrzebne wyłącznie przy startach z ziemi.

Artykuł o zagrożeniach jakie są realne dla ISS tutaj http://www.gazetawyb...76,3959296.html
Dokument NASA (na podstawie którego powstał artykuł) tutaj http://www.nasa.gov/..._Report_508.pdf
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Odnosząc się do słów świadka (GLP)

"Wygląda na to, że istnieje mała synchronizacja między tą teorią - tutaj w Syndey w Australii.

W ciągu ostatnich 24 godzin mieliśmy dwie BARDZO dziwne burze - mówię poważnie - ostatniej nocy, połączone z bardzo spektakularnymi wyładowaniami atmosferycznymi, jakich nigdy nie widziałem w Sydney. Były intensywne, co najmniej kilkaset uderzeń piorunów w ciągu sekundy. Błyskawice pozostawały rozświetone przez 2-4 sekundy! To było przerażające. Po tym wszystkim tego popołudnia (naszego czasu) znów miała miejsce intensywna burza, z największymi opadami deszczu jakie kiedykolwik widziałem (nie było nic widać dalej niż na 3 metry). Wszystko to było połączone z silnym wiatrem i błyskawicami, bardzo intensywnymi. Nie widziałem czegoś takiego przez ostatnie 15 lat i nigdy wcześniej takich szalonych wyładowań atmosferycznych."

Zdjęcia z ostatniej burzy w Australii z serwisu http://www.news.com.au/0,,,00.html

Wild thunderstorms batter Sydney

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• 0

Luck4sh.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O Bosh!!!!!! Jakie to jest straszne! Ja nie wiem, chyba bym spanikowal gdybym tam byl :o
  • 0

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W ciągu ostatnich 24 godzin mieliśmy dwie BARDZO dziwne burze - mówię poważnie - ostatniej nocy, połączone z bardzo spektakularnymi wyładowaniami atmosferycznymi, jakich nigdy nie widziałem w Sydney. Były intensywne, co najmniej kilkaset uderzeń piorunów w ciągu sekundy. (...)

Hmmm. Ciekawe. Kto jest fizycznie w stanie zliczyć kilkaset wyładowań atmosferycznych w ciągu sekundy?
Po drugie - o ile dobrze pamiętam wcześniejsze informacje - to półkula południowa powinna być miejscem bezpiecznych w odróżnieniu od półkuli północnej, która to ma zostać opuszczona przez wielu przywódców światowych podróżujących w tym czasie pod różnymi pretekstami na dół tj. na południe... :)
  • 0

Maver2001.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmmm. Ciekawe. Kto jest fizycznie w stanie zliczyć kilkaset wyładowań atmosferycznych w ciągu sekundy?
Po drugie - o ile dobrze pamiętam wcześniejsze informacje - to półkula południowa powinna być miejscem bezpiecznych w odróżnieniu od półkuli północnej, która to ma zostać opuszczona przez wielu przywódców światowych podróżujących w tym czasie pod różnymi pretekstami na dół tj. na południe... :)

Piekne zdjecia! :o
Co do zliczen wyladowan. Nie jest to problem. Stacje meteorologiczne maja specjalne urzadzenia, ktore sa w stanie zliczyc ilosc wyladowan doziemnych i chmurowych na danym terenie. Malo tego... takze dodatnich i ujemnych. Przyklad w Polsce:http://www.imgw.pl/w...goda/burze.html
Nie bylo ostatnio zadnych burz, dlatego tez wartosci sa zerowe. Polecam ta strone za kilka miesiecy :)
  • 0

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co do zliczen wyladowan. Nie jest to problem. Stacje meteorologiczne maja specjalne urzadzenia, ktore sa w stanie zliczyc ilosc wyladowan doziemnych i chmurowych na danym terenie. :)

To wiadomo. ;) Natomiast z zacytowanej przez mnie informacji wynika, że to naoczny świadek zliczył tak szybko. :P
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Napisal tak pewnie po to aby wyrazic wielka ich ilosc, co niekoniecznie odpowiadalo stanowi faktycznemu :)
  • 0

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Napisal tak pewnie po to aby wyrazic wielka ich ilosc, co niekoniecznie odpowiadalo stanowi faktycznemu :)

A mnie zawsze w tym przypadku (jak i w innych, godnych uwagi) interesuje trochę szerszy widok. Czyli zjawisko opisywane jak ma się do średniej występowalności tego typu zjawisk.
a) nigdy coś podobnego nie miało miejsca,
b) zjawisko jest rzadkie,
c) co pewien czas (jaki?) podobne anomalie pogodowe mają miejsce. :P
  • 0

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No te zdjecia robią wrażenie szczególnie 2 :o
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A może już ta fala (o ile w ogóle istnieje) pomału dochodzi do ziemi?
Czekamy zatem na kolejne spektakularne anomalie pogodowe :)
  • 0

Fenix.
  • Tematów: 19
  • Artykułów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Żeby taka w mojej mieścicie przeszła to nie, musi wybrać jakieś zadupie w australii... ech, żadnych emocji w tej wsi :)
  • 0

Apophis_.
  • Tematów: 36
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zdjęcia robią ogromne wrażenie, ludzie musieli mieć niezłego stracha, ja bym chyba zawału dostał jakbym był w centrum takiej burzy, ale ogólnie bym się cieszył, bo kocham burze i deszcz (szczególnie na rybach jak zaskoczy ostra burza) :)

Już zaraz koniec 1 tygodnia, staram się o tym nie myśleć, przejdzie ten czas szybciej i można będzie zweryfikować te zapowiedzi.
  • 0

#389 Gość_Murky

Gość_Murky.

Napisano

Maly update...
Dołączona grafika

Czaly czas szukam co moze byc przyczyna owej aktywnosci dla czestotliwosci 2,5 Hz i 4 Hz. Pytalem w paru miejscach choc narazie bez wiekszego odzewu. Jak widac powtarza sie to okresowo i w przeszlosci zbyt czesto nie wystepowalo (jedyny taki raz ktory znalazlem to okolice pazdiernika ubieglego roku bodajze, w ktoryms wczesniejszym poscie dokladniej napisalem). Prawdopodobnie przyczyna tego jest jakas normalna i jako tako zbadana jednakze nie mozna wykluczyc ze moze to miec jakikolwiek zwiazek z tym o czym rozmawiamy. Patrzac na http://maestro.haarp...scmag.cgi?Bz=on widac ze znowu cos sie dzieje, choc slabiej niz mialo to miejsce trzy dni temu. Jezeli ktos by mnie teraz zapytal czy i kiedy ewentualnie mozemy spodziewac kolejnej silniejszej aktywnosci to odpowiedzialbym na podstawie czysto wizualnej analizy wykresu za jakies trzy, cztery dni jesli tendencja sie utrzyma.

Co wiecej obecnie na czesc magnetosfery (ta od strony slonca) wywierane jest obecnie pewne wieksze niz normalnie cisnienie a skladowa Bz jest prawie caly czas skierowana na poludnie co widac na:
Dołączona grafika

A przypominam ze:

South-pointing Bz's open a door through which energy from the solar wind can reach Earth's atmosphere!

Southward Bz's often herald widespread auroras, triggered by solar wind gusts or coronal mass ejections that are able to inject energy into our planet's magnetosphere.

-> http://spaceweather....ossary/imf.html

Ponadto wczoraj ok polnocy na orbicie geostacjonarnej doszlo do naglego wzrostu gestosci plazmy:
Dołączona grafika

Najprawdopodobniej wszystko to co opisuje jest normalna rzecza i nie ma czym sie ekscytowac a sam ostanio coraz bardziej wierze ze prawdopodobnie nic sie nie wydarzy jednak, ale na wszelki wypadek wole poinformowac.

Jak tylko bede wiedzial cos wiecej to dam znac.
  • 0

vadre.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja monitoruje od 2 dni strone Haarp'a i wczoraj miedzy 16 a bodajrze 22 zauwazyłem wzrost aktywnosci na czestotliwosci 1Hz ale było to małe dosć wiec zapewne bezznaczenia. NAtomiast dzisiaj w porównaniu do wczoraj jest duża aktywnosci prawie na połowie czestotliwości (patrz post wyżej).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych