Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tsunami z kosmosu zagrażające Ziemi?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
553 odpowiedzi w tym temacie

#391 Gość_Murky

Gość_Murky.
  • Tematów: 0

Napisano

Pamietacie jak dawalem linki do wykresow na ktorych bylo pokazane ze gestosc plazmy na orbicie geostacjonarnej ulegla chwilowemu i naglemu zwiekszeniu? Jak nie to przypomne ;-) :
http://www2.nict.go....b.20070222.html
http://www2.nict.go....b.20070223.html

Analizujac filmiki archiwalne z NICT ( http://www2.nict.go....time/movie.html ) zauwazylem ze za kazdym razem gdy to nastepowalo w filmiku brakowalo pewnej czesci... brakowalo od kilkunastu minut do paru godzin (w przypadku zdarzenia z 22 marca). Na poczatkowych klatkach po wycince widac bylo konczacy sie okres zwiekszonego cisnienia wywieranego na magnetosfere. HAARP jednak poza okresem z godz ok 01:00 23 marca pracowal normalnie i nadal sa dostepne archiwalne dane z okresu dwoch pozostalych wzrostow gestosci plazmy. Czy wiec to co wydarzylo sie ok 01:00 23 marca (nie pamietam dokladnej godziny) jest rzeczywiscie przypadkiem? Tj chodzi mi ze nie ma danych z tego okresu zarowno z NICT jak i HAARPA. Obecnie na to wyglada choc nie mozna tego powiedziec na 100%.

Poniewaz dzisiaj caly dzien na magnetosfere wywierane jest w miare przez caly czas ciagle duze cisnienie przyszlo mi do glowy ze moze byc to powiazane ze wzmozona aktywnoscia na czestotliwosci 2,5 i 4 Hz o ktorej niedawno pisalem. Postanowilem przeanalizowac archiwalny filmik z NICT z 1 marca gdy ta aktywnosc rowniez dala sie zauwazyc... I sie nie mylilem. Na 90% jedno jest powiazane z drugim (wciaz za malo filmikow sciagnalem - glownie ze wzgledu na wielkosc pliku - aby stwierdzic to z wiekszym prawdopodobienstwem).

Jednakze po chwili zdębialem zupelnie... :o WHAT THE FUCK? Zobaczylem cos czego nigdy wczesniej na zadnym filmiku nie widzialem... Sami spojrzcie:

Dołączona grafika
(prosze otworzyc, powiekszyc i przyjrzec sie)

Cos przyslowiowo trzepnelo w nasza magnetosfere wywolujac dosc gwaltowna reakcje. I to w dodatku zdarzylo sie dwukrotnie (na fotkach jest pierwszy raz z samego poczatku filmiku, pozniejszy raz jest chyba nawet odrobine mocniejszy i wyrazniejszy). Przypominam ze ten wykres obrazuje cisnienie, a przynajmniej tak pisze na gorze... Zas zageszczenia osrodka - obszary zwiekszonego cisnienia sa jednym ze sposobow rozchodzenia sie fal podluznych (np dzwiekowych w powietrzu). W powietrzu takim osrodkiem jest gaz - powietrze... Od razu rpzyszlo mi do glowy czy takiemu impulsowi nie towarzyszyl nagly skok gestosci plazmy na orbicie geostacjonarnej... niestety dane z ostaniego okresu co do gestosci plazmy nie sa dostepne :/ -> http://www2.nict.go....e/index_ae.html . Poniewaz jednak dzisiaj tez tuz po polnocy doszlo do podobnego "zageszczenia" postanowilem sie posluzyc jeszcze dostepnymi fotkami z nict'a z tego okresu i choc sa dostepne jedynie obrazy z odstepem 15min to wyglada po nich jakby zaden tym podobny impuls nie przeszedl... Nic... chyba pozostaje czekac na najnowszy filmik i miec nadzieje ze tym razem bedzie w calosci...

Pomyslalem sobie ze to moze byl jakis sloneczny wybuch podobny do tego jaki wydarzyl sie 6 grudnia 2006 ( http://www.paranorma...topic=5421&st=0 ). HAARP zarejestrowal tego dnia wysoka aktywnosc jednakze maksimum przypadalo na niskie czestotliwosci - tak jak jest rejestrowana burza geomagnetyczna ( przyklad zarejestrowanej burzy geomagnetycznej jest podany w opisie: "or 27 Jul 2004 for an example of wideband ULF noise during a magnetic substorm" -> http://maestro.haarp...ag.cgi?20040727 ). Sciagnalem filmik z NICTa z 6 grudnia... Zadnego impulsu tam nie bylo....

Nie mam pojecia czym byl narazie ten impuls. Jak tylko bede mial wiecej czasu to bede analizowal kolejne dane. Sadze ze i tym razem ma on jakies wyjasnienie... Jezeli jednak ma on zwiazek z owa fala tsunami to nie zdziwilbym sie jezeli bylby to dopiero maly zalazek tego co ma nadejsc...

Pozdrawiam

Ps. nigdy nie miewalem deja vu ale obecnie moglbym przysiasc ze gdzies juz obraz takiego impulsu widzialem...
  • 0

Maro.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja polecam wyjsc sie przewietrzyc do kina z dziewczyna postukac sobie ja troche tak zeby po 9 marca nie myslala ze siedzisz w piwnicy od 2 dni

edit Inga: Kopalnio pomysłów, jeszcze jeden taki wpis i masz warna jak w banku
  • 0

#393 Gość_Murky

Gość_Murky.

Napisano

Tutaj chodzi o bezpieczenstwo narodowe, dalsze egzystowanie ludzkosci a ty tu sobie jaja robisz :ufo: :aaa:
:rotfl: :D

Niektorzy zbieraja znaczki, niektorzy graja w pilke, badz w gry komputerowe, inni zas wola szukac i dociekac takich rzeczy ;)

EDIT:
Buahahahaha.... mozemy juz wyeliminowac moja stricte naukowa teorie na temat aktywnosci na czestotliwosci 2,5 i 4 Hz... Po przeczytaniu co jest tego najprawdopodobniej przyczyna tarzalem sie na ziemi 5min ze smiechu... Oto oficjalna odpowiedz z Haarpu:

The broad noise bands on the induction magnetometer appear when there is
a high wind condition at the site. It has to do with the wind moving the
trees near the gravel pad where the instrument is sitting, and the
movement of the trees transferring to the roots. This, in turn, sets up
low frequency vibrations in the ground.

As you probably know, the induction magnetometer responds to variations
in the earth's magnetic field and when vibrations are induced in the
ground around it, the instrument itself moves within the magnetic field,
thereby picking up its own variations.

It is quite possible to correlate the noise on the induction
magnetometer with the wind chart that is shown also on our web data page.

http://www.haarp.ala...wxN/wxinfo.html

You will see that when the wind speed rises above about 10 mph, the
noise begins to appear.

Clearly, this is not a desirable result but it is very hard to isolate
the instrument from vibrations in the ground, especially for the
marginal permafrost conditions of soil that exist at the HAARP facility.

W skrocie: wietrzna maja pogode, ot i tyle... :D :D

Jednak dane z NICTu dalej pozostaja...
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To zdjęcie (zamieszczę w całości) jest niesamowite. Faktycznie wygląda na coś w rodzaju fali począwszy od 00:15:23 UT. Natomiast wyjaśnienie HAARP co najmniej śmieszne ;)

Dołączona grafika
  • 0

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Faktycznie jakby jakaś fala, pamiętajcie że mamy jeszcze 3 dni :o wyraźnie widać że coś uderza w ziemie :/
  • 0

frupper.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Murky

co do wiatrów na Alasce - wcześniej były większe wichury i nie było tego echa, a tak swoją drogą ich odpowiedź podważa wiarygodność tych pomiarów - przyleci na sąsiednie drzewo dzięcioł i zacznie stukać - a w efekcie ogłasza się alarm geomagnetyczny ...
To już Adam Słodowy był solidniejszy ...
Albo wymyślili ten kit na poczekaniu ...(akurat z wiatrem im się skorelował)

Co do tego dmuchnięcia (fali) - świadczy o nieprzewidywalności słońca,
ale gdzieś natknąłem się że w najbliższych 2 dniach spodziewają się powtórki.
I co zauważyłem - groźniejsze są nagłe podmuchy (przed minutami miał miejsce taki) niż stała wysoka prędkość
i gęstość wiatru słonecznego (zupełnie podobnie jak z wiatrem na ziemi ;-))

pozdr
  • 0

keniu.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dzisiaj też nieźle wieje:

Dołączona grafika
  • 0

snake131.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem te małe fale to zapowiedz tsunami które dojdzie do nas za ok 3 dni. Myśle że to moża się wydarz +/- 2 dni przecież nie_możemy tego wyliczyśc z dokładnością do dnia tam mi się zdaje :hmm:
  • 0

#399 Gość_Murky

Gość_Murky.

Napisano

Jednakze nie bylbym pewny czy wiatr rzeczywiscie nie ma wplywu... Patrzac na ich wykres wiatru naziemnego :P (w pomniejszeniu bo w powiekszeniu cos mi sie nie wyswietla) widac ze wiatr ustal kolo 12:00... i jednoczesnie w tym samym momencie ustała aktywnosc na czestotliwosciach 2,5 i 4 Hz...

Slyszeliscie o trzesieniu na Sumatrze? Na BBC pisze... jednak tylko (az?) ok 6 stopni. Bajpierw jednak sproboje przygotowac statystyke trzesien z ostaniego orkesu jak znajde chwilke
  • 0

Jola1957.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O ruchach sejsmicznych, na bieżąco, można dowiadywać się na tej stronie http://www.iris.edu/seismon/. Można tam również zobacz.yć, jak to wygląda w ciągu ostatnich 30 dni. Ciekawa lekturka. :)
  • 0

Luck4sh.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mozecie mi to podsumowac? bo nie nadazam - ta fala to co to niby jest i wgl plz o odp
  • 0

#402 Gość_Murky

Gość_Murky.

Napisano

Ale co wytlumaczyc? Co to jest fala?

Nie wiem co to bylo. Cos uderzylo w nasza magnetosfere. A poniewaz bylo to przmieszczajace sie zaburzenie osrodka o zwiekszonej gestosci to mzoemy to porownac do fali, a dokladniej do pojedynczego impulsu... Moze to tylko nasze niespokojne (?) Slonce.

A jak wszyscy pamietaja z lekcji fizyki:
"Fala to zaburzenie, które się rozprzestrzenia w ośrodku lub przestrzeni. Fale przenoszą energię z jednego miejsca do drugiego bez transportu jakiejkolwiek materii. W przypadku fal mechanicznych cząsteczki ośrodka, w którym rozchodzi się fala, oscylują wokół położenia równowagi."

Co do fal sejsmicznych to patrzac na oko nie wyglada na to aby bokolwiek w ostanich dniach sie zmienilo pod tym wzgledem poza tym jednym troche niz wiekszosc innych silniejszym trzesieniem na Sumatrze dzisiaj. Nie chce mi sie robic wiec zadnych wykresow.
  • 0

Luck4sh.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wiesz, nie chodzilo mi o definicje fali, ale ok
chodzi mi o to o co chodzi, wiem, ze cos uderzylo i nikt nei wie co to bylo, ale kiedy to sie stalo i czemu jest takie wazne?
  • 0

snake131.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ta fala jeszcze nieudeżyła to co teraz obserwujemy to dopiero początki
  • 0

Fenix.
  • Tematów: 19
  • Artykułów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Cisza przed burzą ? :) No mi w sumie taka cisza pasuje, dzisiaj wracałem do domciu w podkoszulku, tak ciepło :) . No nic to, nic to - czekamy, a nóż się coś wydarzy... czy ktoś w ogóle bierze to pod uwagę ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych