Skocz do zawartości

Zdjęcie

Znaleziono szczątki Jezusa i jego rodziny?

• Please log in to reply
167 replies to this topic

aRON.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cytaty:

"Kościół Rzymski nigdy nie pobłądził i po wszystkie czasy w żaden błąd nie popadnie". "Dictatus Papae" papieża Grzegorza VII (1073-1086).

"Używajmy papiestwa teraz, gdy Bóg nam go dał".

"Patrzcie, co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła". Papież Leon X.

"Kościół Rzymskokatolicki przelał więcej niewinnej krwi, niż jakakolwiek inna instytucja". W. E. H. Lecky.

"Wszystko, co sprzyja osobistej godności człowieka, co podtrzymuje równouprawnienie obywateli, wszystko to powołał do życia, otaczał troską i zawsze chronił Kościół katolicki". Papież Leon III.

Chyba o ten cytat chodziło. :>
Zaczerpnięte ze strony.

Popieram, jest to prawda, a tak naprawdę to chodzi o pieniądze i władzę, reszta jest nieistotna.
  • 0

Dung.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Juz udowodniono, ze to bujda na resorach Judasze :P Ten rezyser szukal sensacji i slawy. Nie udalo mu sie choc przez moment wierzylem, ze to prawda ...
  • 0

methodman1.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziwi mnie ,że macie taką radochę jak jest chociaż cień "nadzieji" na to,że KK padnie.
Ja jestem osoba wierzącą i wiem ,że KK nie jest taki dobry jak ogólnie jest to przyjęte, i ma też ciemne momenty w swojej histori.Ale przecież kler to tylko ludzie i w każdej większej grupie znjadą się Ci co będą chceli tą władzę wykorzystać.

Dla mnie najważniejsze jest trzymać się dekalogu a dowody na wiarę mam - Jan Paweł II,Częstochowa tyle mi wystarczy.

A co do filmu, to już wiele takich rzeczy się znajdowało w historii analogicznie rzecz biorąc jak archeolog badał piramidę w Gizie jebnoł tag Chf i odkrycie całkowiecie zmieniło charakter .Czemu tutaj nie mogli zrobić napisu ?

Pozatym jest to zbyt duże znalezisko żeby przez 26 lat tak sobie lezało Cameron znalazł po prostu w tym biznes i chce zarobić ja tam w to w ogóle nie wierzę
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Film o rzekomym grobie Chrystusa nie przekonał naukowców i widzów.

Dokumentalny film telewizji Discovery Channel o domniemanym grobie Chrystusa spotkał się ze sceptycznym przyjęciem ze strony naukowców i niechęcią widzów, z których wielu uznało go za obrazę chrześcijaństwa. W studiu Discovery po emisji filmu odbyła się dyskusja z udziałem twórców oraz archeologów, religioznawców i teologów. Naukowcy zarzucali filmowi pominięcie większości opinii kwestionujących tezę autorów. W internecie wiele jest głosów oburzenia pod adresem twórców filmu, m.in. współproducenta Jamesa Camerona, reżysera "Titanica". Niektórzy oskarżają ich o bluźnierstwo.
http://www.rzeczposp...1643.html#61643

PS.To,że nie przekonał większości wcale nie oznacza że nie jest to prawdą.
Bardzo ciężko jest przekonać kogoś ,kto wierzył w to całe życie.
  • 0

aph.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo ciężko jest przekonać kogoś ,kto wierzył w to całe życie.

za to nadwyraz latwo przekonac kogos, kto nie wierzyl cale zycie, nie? ;)
  • 0

Jarecki.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak narazie to nie widziałem tego filmu,więc nie miało mnie co przekonywać.
Ale uważam,że może być to prawdą zważywszy na to,iż badania trwały całe 27 lat.
Nie miały one na celu zdyskredytowanie wiary a jedynie poszukiwanie prawdy.
  • 0

Frost.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

z tego co pisalo to film mial byc emitowany 4 marca o godzinie 21 na discovery ale chyba niestety nie u nas :/
wie ktos moze cos wiecej?
  • 0

#98 Gość_Inga

Gość_Inga.

Napisano

"Patrzcie, co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła". Papież Leon X."
To samo twierdzi papież Benedykt XVI. To chyba dobrze, ze główny pasterz Kościoła chce rewizji dogmatów i powrotu z wielowiekowych wakacji - zdrowego rozsądku.
  • 0

marek666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wczoraj w RMFie mowili o tym filmie jeden z reporterów oglądal go i mówił że jest mało przekonujący, i nie zmieni on dotychczasowych poglądów ludzi. Badańia pozostawiają wiele do życzenia a i wyniki nie dają zadnej pewnosci
  • 0

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak narazie to nie widziałem tego filmu,więc nie miało mnie co przekonywać.
Ale uważam,że może być to prawdą zważywszy na to,iż badania trwały całe 27 lat.
Nie miały one na celu zdyskredytowanie wiary a jedynie poszukiwanie prawdy.

Bzdura, badania tyle nie trwały. Znaleziono ten grobowiec w 1980, próbowano zrobić małą sensację ale sie nie udało. Sprawę zostawiono i dopiero teraz po sukcesie kasowym (bo artystycznie to było dno) "Kodu da Vinci" ponownie próbuje się na tym zarobić. Sam napisałeś rozpoczynając ten wątek: "Film dokumentujący etapy prac archeologicznych jest rezultatem trzech lat badań." No to jak w końcu: 3 lata czy 27?
  • 0

Jarecki.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No to widocznie 3 lata im w zupełności wystarczyły.
  • 0

aph.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jarecki, a nie widzisz tego, ze w ogole nie starasz sie pytac, co i jak? puki co wiele o tym uslyszalem, ale jeszcze ani jednego konkretu. ma to wiec dla mnie zerowe znaczenie.

przykro mi, ale chyba idealnie wpisujesz sie w grupe docelowa tego filmu - osoba, ktora szuka sensacji pasujacej do swojej teorii, a jednoczesnie nie lubi zadawac "zbednych" pytan.
  • 0

Jarecki.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

aph,ja nie dał bym sobie palca u ręki obciąć,że rzeczywiście odkryto autentyczny grób Jezusa i jego rodziny.
Ty natomiast,jak mniemam,postawiłbyś całe swoje pieniądze (i pewnie nie tylko) na to,że jest to tylko tania sensacja.
Dopóki nie obejrzymy owego filmu,jakiekolwiek dyskusje są bezcelowe.
Choć pewnie po obejrzeniu,każdy będzie miał i tak swoje odrębne,subiektywne refleksje na ten temat.
  • 0

aph.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja wiem, ze nie da sie ustalic danych osoby, jesli nie ma sie z czym porownac DNA. nic innego do mnie nie przemawia.
  • 0

keniu.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Widzisz, to tak jakbyś w XVII wieku powiedział ludziom, że ziemia nie jest płaska :o - nie_do_pomyślenia co?
:P

Tiamat: Ludziom a nie ludzią na miłość Boską ! :P jak ja nienawidze tego bledu, nie rozumiem jak mozna go w ogole popelniac, skoro wymowa jest zupelnie inna.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych