.. i nie zapominaj mariush mówimy o zastosowaniu termitu a nie o zastosowaniu reflektorów
Poprawka, to Ty o tym mówisz. Ja na rozważanym zdjęciu nie widzę niczego, co miałoby związek z termitem. Nie staraj się narzucać mi "JEDYNEGO, POPRAWNEGO ROZWIĄZANIA".
Lawa - ciekły produkt działalności wulkanicznej, składający się głównie ze stopionych tlenków krzemu, żelaza, sodu, potasu, wapnia i innych metali. Ma podobny skład jak magma, z której stopienia powstaje, ale jest zubożona o składniki lotne. Temperatura lawy dochodzi do 1000 st. C, a nawet ponad nią do 1300-1350 st. C, jej krzepnięcie następuje w temperaturach 600-800 st. C. Prędkość spływu lawy uwarunkowana jest jej lepkością i wynosi od 3-4 km/h (np. Wezuwiusz, Etna) do 40 km/h (Mauna Kea, Kilauea). Zwykle w czasie erupcji wydobywa się kilkaset metrów sześciennych lawy, ale niekiedy objętość erupcji może być znacznie większa (np. erupcja wulkanu Laki na Islandii 1783-84 - 12 kmł lawy).
I po co ten cytat? Nie napisałem, że:
Temperatura lawy wulkanicznej dochodzi przeciętnie do 1000 st. C?. Czy podałem coś niezgodnego z prawdą? Oczywiście, temperatura ciekłej lawy może wahać się miedzy 600-800 st.C, a 1300-1350 st. C, tylko jakie to ma za znaczenie?
Praktycznie wszyscy wulkanolodzy, którzy tak skrzętnie próbują osłonić się przed żarem, pobierają próbki tężejącej już lawy, której temperatura na pewno wynosi już sporo poniżej 1000 st. C. Tylko jeden naukowiec stara się pobrać lawę z gorętszego jeziorka (robi to jednak o wiele ostrożniej od pozostałych).
,..po drugie z odległości kilku metrów możesz skokuojnie zaglądać do wnetrza pieca z płynną i jasna stalą,..to tylko będąc bezpośrednio przy wzierniku musisz mieć ubranie i okulary ochronne (...) ..jak widać blask płynnego metalu jest co najmniej 2-3m od światła otworu,..a otwór nie jest wiekszy od wziernika pieca, w którym płynny metal jest zaraz przy wzierniku, a z odlegóści 2m spokojnie można patzraeć poprzez wziernik do pieca
Zgadza się, można przyglądać się stopionej stali z odległości kilku metrów. Ale trzeba to robić z boku. W końcu wokół zwykłego biwakowego ogniska też bez większego problemu można siedzieć w odległości ok. 1 m. Spróbuj jednak przyglądać się temu ognisku z góry i to z odległości nawet trochę większej niż ten jeden metr. Gwarantuję, że długo nie dasz rady.
Chciałbym widzieć, jak przyglądasz się jeziorku roztopionej stali z wysokości minimum 5 metrów.
Myślę, że nawet ten Twój eter by Ci tu wiele nie pomógł
I jako ciekawostka. Wysokości wielkich pieców hutniczych wahają się w granicach 10-60 metrów, przeciętnie mają wysokość 20-30 m. W górnej części pieca, w miejscu gdzie wrzuca się rudę, topniki i koks panują temperatury w granicach 200-500 st. C. Przyglądałbyś się przez ten otwór (tzw. gardziel) stopionemu jeziorku płynnej surówki, znajdującym się zwykle ok. 20 metrów niżej? Ja raczej nie...