Skocz do zawartości

Zdjęcie

Księżyc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
292 odpowiedzi w tym temacie

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pływy wynikają z oddziaływań grawitacyjnych, a nie magnetycznych.
  • 0

Migdał.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

AD. 3.
Jakie ma znaczenie, że grunt jest starszy niż skała macierzysta?

Tajemnica związana z wiekiem Księżyca wprawiła świat nauki w jeszcze większe zakłopotanie, gdy okazało się, że próbki skał pobrane na Morzu Spokoju są młodsze niż pokrywająca je księżycowa gleba. Wyniki szczegółowych analiz wykazały niezbicie, że powierzchniowa warstwa gleby jest o co najmniej miliard lat starsza niż skalne podłoże. Wydaje się to niemożliwe; w naturalnym procesie gleba stanowi materiał zwietrzeniowy, utworzony z zalegających poniżej pokładów skały macierzystej. Analizy chemiczne ujawniły jednak bezsprzecznie ten niezwykły fakt - gleba księżycowa nie jest zwietrzeliną skalnego podłoża; miejsce jej pochodzenia znajduje się zatem zupełnie gdzie indziej.

Obiło mi się to o uszy, w pewnej książce, niestety nie pamiętam jakiej. Czy ktoś może pokazać wiarygodne źródło tej informacji? Bo w internecie widzę to tylko na paranormalnych.

Czy autorowi może chodziło o to:

Mare Tranquillitatis (łac. Morze Spokoju) to morze księżycowe położone wewnątrz basenu Tranquillitatis. Podczas gdy sam basen pochodzi prawdopodobnie z epoki prenektaryjskiej, bazalt wypełniający zagłębienie terenu datowany jest na okres późnoimbryjski.

Pozdrawiam:)

Użytkownik Migdał edytował ten post 16.02.2010 - 20:36

• 0

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

no proszę, naukowcy w Iranie męczą się aby zrobić atomówke a tu się sama zrobiła na ziemi i to jeszcze jaka ogromna że jak walnęła to oderwałą kawał ziemi i wywaliła ją na orbite ziemi i to w takim miejscu że prawie przestał się oddalać (tam jakieś cm na rok się oddala) a ziemia go nie przyciąga i nie spadnie na ziemie, mało tego ta oderwana masa nie jest za duża ani za mała więc np. pływy oceanów są w sam raz ...

normalnei nie macie wrażenia że za dużo przypadków w tej teorii ?
już samoskonstruowanie się tak ogromnej bomby atomowej brzmi fantastycznie ...

Użytkownik rolpiek edytował ten post 16.02.2010 - 20:49

• 0

KMS_Bismarck.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

czy księżyc moze mieć wpływ na psychike zwierząt? otóż mam psa w wieku 5 lat i gdy jest pełnia księżyca to zaczyna czuć mięte , myślałem że to hormony walą , weterynarz odradził zabieg chirurgiczny (pies jest "za stary" i moglyby wystapic powikłania) szuka informacji na ten temat czy księżyc faktycznie potrafi namieszac w głowie.
  • 0

RafalD.
  • Tematów: 53
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

czy księżyc moze mieć wpływ na psychike zwierząt?

Zerknij ten filmik z tego tematu klik - bardzo ciekawy, dużo fajnych teorii i na swoje pytanie znajdziesz odpowiedź.
  • 0

KMS_Bismarck.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a więc wszystko jasne. dzięki za pomoc. według mnie księżyc ma nietylko wpływ na ziemie i życie na nim, pełnić może funkcje obronną tylko no właśnie czy gdyby był drugi księżyc tzn nasz księżyc miałby jakiegoś mniejszego kolege, ciekawe czy on by jakoś wpływał na nas
  • 0

Lestatt.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nawiążę po czasie do teorii o wybuchu nuklearnym.

Największa zdetonowana na Ziemi bomba termojądrowa Tzar o mocy bodajże 58Mt nie miała mocy, jaką mogłaby osiągnąć. W początkowych planach miała mieć moc 2x większą, a i tak dawała możliwości skonstruowania 3x potężniejszej, jednak zaniechano tego z powodu obaw nie tyle o skażenie i efekty na Ziemi, a przede wszystkim o wysokie prawdopodobieństwo wyrzucenia naszej planety z jej orbity!

Teraz mona sobie wyobrazić co może stworzyć człowiek, a co natura. I należy się zastanowić czy do oderwania kawałka Ziemi, którym teraz może być Księżyc trzeba aż tak potwornej mocy? Czy ludzkość byłaby w stanie stworzyć broń o takiej mocy?
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Największa zdetonowana na Ziemi bomba termojądrowa Tzar o mocy bodajże 58Mt nie miała mocy, jaką mogłaby osiągnąć. W początkowych planach miała mieć moc 2x większą, a i tak dawała możliwości skonstruowania 3x potężniejszej, jednak zaniechano tego z powodu obaw nie tyle o skażenie i efekty na Ziemi, a przede wszystkim o wysokie prawdopodobieństwo wyrzucenia naszej planety z jej orbity!

Bajki opowiadasz, Lestatt.
Energia, o której piszesz, odpowiada przeciętnemu uderzeniu ok. 150-metrowej planetoidy przy prędkości rzędu 20 km/s. Takie coś zdarza się na Ziemi średnio raz na kilka tysięcy lat. Jakoś nie widać, aby uderzenia tej skali, ani także te rzadsze i o wiele potężniejsze impakty wpłynęły w jakimś zauważalnym stopniu na stabilności ziemskiej orbity.
  • 3

Lestatt.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W takim razie bajki, to ruscy opowiadają, bo ja przytoczyłem to, co oni na ten temat mówili ;]
  • 0

RafalD.
  • Tematów: 53
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pamiętacie trzęsienie ziemi w Chile? Podobno miało taką siłę, że przesunęło oś ziemi o 8 cm [źródło]. Nie wyobrażam sobie jakiej siły trzeba użyć żeby wyrzucić ziemię poza jej orbitę.

A tu jeszcze coś co zaprzecza Twojej wypowiedzi odnośnie wyrzucenia Ziemi z jej orbity :):)

Najpotężniejszą bombą atomową była Car Bomba (inaczej Tzar lub Big Iwan). Eksplozji dokonał Związek Radziecki 30 października 1961 r. na wyspie Nowa Ziemia położonej na Morzu Arktycznym, na północnych krańcach obecnej Rosji. Była to dwustopniowa bomba termojądrowa, czyli oparta na fazie syntezy lekkich jąder atomowych, zainicjowanej detonacją jądrową. Miała moc 58 megaton czyli w przybliżeniu 4000 bomb zrzuconych na Hiroszimę. Mimo że zmniejszono jej moc ze względów bezpieczeństwa (Car Bomba zaprojektowana została jako broń trójfazowa i mogła ona osiągnąć nawet 150 megaton, ale wówczas obszar objęty zniszczeniami, mimo dużego odosobnienia, objąłby kilka większych miast północnej Rosji, a opad radioaktywny zagroziłby całej Europie, toteż zrezygnowano z trzeciej fazy rozszczepiania), część skalistych wysepek, w których otoczeniu dokonano detonacji, wyparowała, a sam wybuch był odczuwalny nawet na Alasce. Bomba ta nazywana była także złowieszczo "Zabójcą Miast". Bomba mogłaby zniszczyć miasto wielkości Londynu.

Źródło

Użytkownik RafalD edytował ten post 29.05.2010 - 21:31

• 0

Lestatt.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ostatnio właśnie czytałem na temat tej bomby i ogólnie o reakcjach i bombach termojądrowych i w którymś artykule anglojęzycznym znalazłem ową wzmiankę o możliwości zmiany orbity Ziemi w przypadku zdetonowania 200-300Mt bomby wodorowej. Źródła nie podam, gdyż nie pamiętam.
  • 0

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Filmy omawiające historię księżyca, od powstania do jego przyszłości, w/g współczesnej nauki.

TYTUŁ FILMU: Tajemnice Księżyca (1)
LINK:
CZAS TRWENIA: 9,39 min.

TYTUŁ FILMU: Tajemnice Księżyca (2)
LINK:
CZAS TRWENIA: 9,05 min.

TYTUŁ FILMU: Tajemnice Księżyca (3)
LINK:
CZAS TRWENIA: 10,00 min,

TYTUŁ FILMU: Tajemnice Księżyca (4)
LINK:
CZAS TRWENIA: 8, 54 min.

TYTUŁ FILMU: Tajemnice Księżyca (5)
LINK:
CZAS TRWENIA: 9, 52 min.

Użytkownik Erik edytował ten post 03.02.2011 - 07:23

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chciałabym zapytać znawców astronomii o pewną kwestię. Otóż zauważyłam,że od paru dni Księżyc jest widoczny
w ciagu dnia, konkretnie już go można widzieć o 15.00. Wiem,że to zjawisko występuje,ale w miesiącu wrześniu.
Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić - w tym temacie nie mam dużej wiedzy.
  • 0

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Coś uderzyło w księżyc
http://digidownload....oup/st22web.htm
  • 1

slaine.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna