Skocz do zawartości

Zdjęcie

Księżyc

• Please log in to reply
292 replies to this topic

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chciałabym zapytać znawców astronomii o pewną kwestię. Otóż zauważyłam,że od paru dni Księżyc jest widoczny
w ciagu dnia, konkretnie już go można widzieć o 15.00. Wiem,że to zjawisko występuje,ale w miesiącu wrześniu.
Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić - w tym temacie nie mam dużej wiedzy.

Z wyjątkiem okresów nowiu, kiedy Księżyc przechodzi blisko tarczy Słońca oraz pełni, kiedy Księżyc wschodzi i zachodzi na granicy dnia i nocy - możemy go zaobserwować każdego dnia o każdej porze roku. Najdogodniejsze możliwości obserwacji występują w czasie dziennego górowania Księżyca, kiedy to znajduje się on najwyżej nad południowym horyzontem (na linii lokalnego południka). Wysokość górowania zależy od położenia Księżyca względem linii ekliptyki, czyli rocznej drogi Słońca na tle gwiazd. Najczęściej, przyczyną rzadkiej widoczności Księżyca podczas dnia, bywa długotrwałe zachmurzenie.

Nadal nie wiadomo, co to?

Najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie to impakt (zderzenie) niewielkiego ciała kosmicznego z powierzchnią Księżyca. Ostatnio minęło Ziemię kilka brył o rozmiarach kilku metrów, być może był to jeden z odłamków tego typu. Istnieje możliwość zlokalizowania miejsca spadku, przy pomocy precyzyjnych zdjęć z niskiej orbity, które wykonuje satelita Lunar Reconnaissance Orbiter, pod warunkiem, że wspomniane miejsce nie jest stale zacienione.
  • 2

#182 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Anomalia odchylenia orbity Księżyca

Od listopada 2010 coraz głośniej słychać w sieci doniesienia o występujących anomaliach orbity Księżyca. Zwykle sa to wiadomości wyssane z palca ale tym razem teoria zmiany orbity naszego naturalnego satelity zdaje się mieć podbudowę naukową. Powiązany z Uniwersytetem Cornell włoski fizyk Lorenzo Iorio twierdzi w swojej pracy naukowej, że ma dowody na potwierdzenie tej teorii.

Twierdzenia swoje opiera na wynikach pracy z laserem reflektometrycznym, superczułym urządzeniu mierzącym odbicie od pozostawionych przez Amerykanów zwierciadeł. Według danych zebranych przez dwóch fizyków amerykańskich Johna D. Andersona i Michaela Nieto, na których Iorio oparł swoją analizę, ekscentryczność orbity Księżyca zanotowała anomalię wzrostową. Zjawisko nie pasuje do żadnych znanych modeli grawitacyjnych i jest bardzo zagadkowe. Co ciekawe podobne anomalie wykryto w ekscentryczności orbity Saturna oraz sond kosmicznych Pioneer , których kurs nie zgadza się z tym wyliczonym na Ziemi.

http://www.youtube.com/watch?v=w4FlElhom7w&feature=player_embedded

Doktor Lorenzo Iorio twierdzi w konkluzji do swojej pracy, że brano pod uwagę modelowanie co mogłoby powodowac takie odchylenia orbit i najbardziej prawdopodobna wydaje się obecność masywnego ciała niebieskiego (Planeta X/Nemesis/Tyche), która to teoria ostatnio zaczęła być popularna w kręgach naukowych jako całkiem prawdopodobna.Pewne własciwości pasa Kuipera oraz dystrybucja komet z obłoku Oorta zdają się to potwierdzać i mogłoby to powodować zmiany odchylenia orbity. Naukowiec dodaje, że konieczne sa następne badania, które mogłyby potwierdzić lub wykluczyć jego ustalenia.

Materiały pomocnicze znalezione przez portal zmianynaziemi.pl

http://cdsweb.cern.c...les/0110373.pdf
http://arxiv.org/PS_...1102.0212v3.pdf

Click
  • 3

bullik.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

a czy nie jest tak ze jesli jakis obiekt zadzialalby juz swoja grawitacja na nasz ksiezyc to nie powinien juz tym bardziej zadzialac na bardziej zewnetrzne planety ukl. slonecznego i ich ksiezyce?? wrecz silnie je poobracac?? zamiast tego grawitacja planety X wybiorczo siegnela wglab ukladu slonecznego pomijajac inne obiekty i nam przekrzwila ksiezyc.. dziwne, ja tego nie rozumiem..
moze to ziemia sie przekrzywila a nie inne obiekty? trzesienia.. samobojcze ptaki... ryby.. moze wewn. ziemi cos sie dzieje, a te teorie ostatnio naglasniane po to by odwrocic uwage od ziemi? :<
  • 0

Hellraiser.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

a czy nie jest tak ze jesli jakis obiekt zadzialalby juz swoja grawitacja na nasz ksiezyc to nie powinien juz tym bardziej zadzialac na bardziej zewnetrzne planety ukl. slonecznego i ich ksiezyce?? wrecz silnie je poobracac?? zamiast tego grawitacja planety X wybiorczo siegnela wglab ukladu slonecznego pomijajac inne obiekty i nam przekrzwila ksiezyc.. dziwne, ja tego nie rozumiem..
moze to ziemia sie przekrzywila a nie inne obiekty? trzesienia.. samobojcze ptaki... ryby.. moze wewn. ziemi cos sie dzieje, a te teorie ostatnio naglasniane po to by odwrocic uwage od ziemi? :<

Mam podobne odczucia...
Zmiany w jądrze Ziemi prawdopodobnie pociągnęłyby ze sobą zakłócenia w ruchu Księżyca, oczywiście zależnie od skali występujących zmian, skutki zaburzeń wewnątrz Ziemi wydają się być widoczne nawet dla najbardziej zagorzałych sceptyków takich koncepcji.

pozdrawiam
  • 0

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Księżyc zbliża się do Ziemi.

Dołączona grafika

19 marca Księżyc zbliży się do Ziemi na rekordową odległość. Jaki wpływ będzie to miało na naszą planetę? – czytamy w Daily Mail.

Krążący wokół Ziemi Księżyc co jakiś czas delikatnie się do niej przysuwa. Dzieje się to dlatego, że jego orbita nie jest idealnym okręgiem, lecz spłaszczoną elipsą. Miejsce, w którym odległość między Księżycem a Ziemia jest najmniejsza, określa się mianem perygeum. Gdy je osiąga, wydaje się dla obserwatora większy niż normalnie, dlatego niektórzy mówią o nim „Superksiężyc”.

Cykl obiegu Księżyca wokół Ziemi trwa miesiąc, za każdym razem określonego dnia osiąga perygeum, jednak tak blisko nie był od 19 lat. Odległość między Ziemią a Księżycem wyniesie w przyszłym tygodniu 355 665 km.

Czy to kosmiczne zbliżenie może mieć dla nas jakieś konsekwencje? W Internecie pojawiają się różne teorie wskazujące na to, że oddziaływanie Księżyca na naszą planetę może wywołać liczne anomalie, m.in. trzęsienia Ziemi, wzmożoną aktywność wulkaniczną, wzrost poziomu mórz, a nawet potężne tajfuny. W latach 1955, 1974, 1992 i 2005, gdy również obserwowano wysokie perygeum, zwolennicy spiskowych teorii łączyli ten fakt z występującymi w tym czasie na Ziemi kataklizmami. W 2005 roku, dwa tygodnie przed "Superksiężycem", Indonezję nawiedziło katastrofalne tsunami, a w 1974 roku w Australii wystąpił cyklon Tracy.

Jednak naukowcy uspokajają – różnica w odległości między Ziemią a Księżycem wyniesie tak naprawdę tylko 7,5 tys. km, co w kosmicznej skali jest nieznaczną różnicą. Średnie perygeum wynosi bowiem 363 104 km.

Pete Wheeler z Międzynarodowego Centrum Astronomii Radiowej zapewnia, że nie czekają nas żadne niezwykłe zjawiska. „Co najwyżej mogą wystąpić większe niż zwykle przypływy i odpływy, zależne od faz księżyca. Nie ma się czym ekscytować.”

Australijski astronom David Renke również się z tym zgadza, podkreśla jednocześnie, że wszystkie anomalie pogodowe czy kataklizmy można “podczepić” pod jakieś niepokojące zjawisko kosmiczne: „Jeśli się bardzo chce znaleźć chronologiczny związek, niemal każda katastrofa naturalna może być poprzedzona jakimś kosmicznym zjawiskiem – kometą, planetą, Słońcem, może być też zrzucone na Księżyc.”

Najwyraźniej nie ma się czego obawiać. Zamiast słuchać wyssanych z palca apokaliptycznych wizji, cieszmy się widokiem większej niż zazwyczaj, srebrzystej tarczy Księżyca na naszym niebie. Będzie to nie lada gratka dla astronomów-amatorów i okazja do zrobienia wyjątkowo pięknych zdjęć Księżyca.

Źródło

• 0

1984.
  • Tematów: 3
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Czy orientuje się ktoś, dlaczego księżyc jest w takiej dziwnej pozycji?
  • 0

Palmæro.

Anty-lewak

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czy orientuje się ktoś, dlaczego księżyc jest w takiej dziwnej pozycji?

Krążący wokół Ziemi Księżyc co jakiś czas delikatnie się do niej przysuwa. Dzieje się to dlatego, że jego orbita nie jest idealnym okręgiem, lecz spłaszczoną elipsą. Miejsce, w którym odległość między Księżycem a Ziemia jest najmniejsza, określa się mianem perygeum. Gdy je osiąga, wydaje się dla obserwatora większy niż normalnie, dlatego niektórzy mówią o nim „Superksiężyc”.

• 0

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

<p>Koledze 2x up chodziło chyba o to, że aktualnie sierp księzyca jest niemalże lezący. Czy mam rację?

Sam miałem o to właśnie zapytać. Niedawno (bo 2 dni temu, kiedy zaczał się odsłaniać sierp po nowiu) zauważyłem, że księzyc prawie leży. Dotychczas taki widok pamiętałem jedynie z niektórych filmów. Pamiętam, że "kąt" księzyca zależy chyba od równoleżnika, na którym znajduje się obserwator. Nie jestem tego pewien. No, ale ja od małego pamiętam, że rogalik i sierp były zawsze prawie pionowe, a nie poziome... Z tego wynika, że albo Ziemia się przekręca, albo Księzyc świruje albo nie wiem co :P&nbsp;
&nbsp;</p><p>edit:</p><p>Do tej pory księzyc wyglądał mniej więcej tak:</p><p>Dołączona grafika</p><p>A dwa dni temu zaobserwowałem takiego (zdjęcie nie jest z Polski...):</p><p>Dołączona grafika</p><p>Czym to jest spowodowane? ;)</p>

Użytkownik Box edytował ten post 09.03.2011 - 19:05

• 1

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Młody Księżyc" będący w fazie tuż po nowiu - czyli w postaci sierpa, zawsze o tej porze roku (marzec-kwiecień) znajduje się w najwyższym położeniu względem ekliptyki, czyli pozornej rocznej drogi Słońca na tle gwiazd. Widocznie zbyt rzadko obserwujecie nocne niebo, stąd tak niespodziewane wnioski.
  • 2

OpenYourMind.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przebiegunowanie Ziemi przyspiesza - Z Księżycem jednak coś nie gra!

http://www.youtube.com/watch?v=eVtj6CPsCv0

Sam z ciekawości dzisiaj zauważyłem że księżyc jest skierowany sierpem do dołu, zamiast na bok według fazy księżyca na dzień dzisiejszy, którą można zobaczyć tutaj i na wielu innych stronach:

http://www.kalendarz...a-ksiezyca.html

http://www.contactpo...y-ksiezyca.html
  • 0

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po tej stronie Ziemskiej półkuli Księżyc ostatnio wygląda tak samo jak na tym filmie.

Pozdrawiam, Erik.

Użytkownik Erik edytował ten post 09.03.2011 - 20:35

• 0

Palmæro.

Anty-lewak

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Oj...
Jak dzisiaj wracałem z pracy dosłownie przed chwilą - jeszcze nie widziałem tych postów powyżej i filmu - też to zauważyłem i też trochę mnie to zdziwiło. A nie należę do osób rzadko patrzących w niebo.

Oczywiście istnieje możliwość że się mylę i po prostu nie pamiętam takiej sytuacji - w końcu jest zima a w zimie rzadko chce mi się lub jest w ogóle możliwość oglądania nieba. Ale fakt - trochę mnie to zdziwiło.
  • 1

Box.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

Ja również nie jestem osobą która rzadko spogląda w niebo ;) Wręcz przeciwnie - prawie każdy rój meteorów, każdy alarm o zorzy sprawdzam (jeśli jest pogoda) no i codziennie sobie patrze w górę jak nie ma chmur, gdy wracam do domu, a może zobacze coś niezwykłego. No i właśnie ten księżyc mnie zaintrygował. Matka z dziewczyną tylko do mnie "głupoty pieprzysz, kto sie takimi rzeczami przejmuje"... Ehhh :P

A ten filmik u OpenYourMind - dokładnie taki sam księżyc widziałem i dokładnie tak samo mnie to zdziwiło. Ja jednak nie miałem czasu nagrać go telefonem, a aparat został w domu więc zdjęcia również bym nie cyknął. A szkoda...

Może uda mi się sfotografować "wielki księżyc", który ma być niedługo... Ciotka mówiła, że pamięta jak kilkanaście lat temu taki wielki księżyc był... A ja myślałem, że taki jest co najmniej raz na miesiąc xD

• 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Wielki księżyc" będzie dopiero w roku 2016 także to takie długie "niedługo" :)
  • 0

Yoszko.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przepraszam ale jaki to może mieć związek z przebiegunowaniem Ziemi?????? Bo naprawdę nie jestem w stanie zrozumieć?

Ziemia rzuca cień na księżyc tworząc charakterystyczny rogalik, czy według tego bełkotu wraz z przebiegunowaniem ziemi nasza planeta zmienia swoją orbitę wokoło słońca???

Przecież to nonsens.
  • 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych